Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ TO “OVER-THINKING” ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙ

TO “OVER-THINKING” ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙ

Το να σκέφτεσαι υπερβολικά είναι μια πραγματική ασθένεια…Fyodor Dostoevsky

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες και κυρίως γυναίκες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην παγίδα της υπερανάλυσης. Καθημερινές υποχρεώσεις, οικονομικές δυσχέρειες, επαγγελματικά θέματα,  συναισθηματικά αδιέξοδα, προβλήματα υγείας αλλά και πρακτικά ζητήματα επιβίωσης μας οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο εσωτερικών μονολόγων και  έναν καταιγισμό αναζητήσεων και απαντήσεων μέσα  μας.

Αναλύουμε και υπεραναλύουμε τα πάντα, κάνουμε συνεχώς νέα σενάρια, αναλωνόμαστε σε υποθέσεις, ερμηνεύουμε συμπεριφορές, κρίνουμε καταστάσεις, σχολιάζουμε το παραμικρό και όλα αυτά επειδή έχουμε την ψευδαίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο είμαστε ικανοί να ελέγξουμε τα πάντα.

Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, των συντρόφων μας, της εργασίας μας, των φίλων, της οικογένειας μας, των σκέψεων και των επιλογών μας, των κινήσεων μας αλλά και των συναισθημάτων μας.

Όλες οι σκέψεις μας ξεκινούν με ένα γιατί το οποίο τις περισσότερες φορές μένει αναπάντητο να μας βασανίζει και να μας θυμίζει ότι τελικά δεν έχουμε ουσιαστικό χρόνο για να κάνουμε αυτά που πραγματικά μας κάνουν ευτυχισμένους και μας δίνουν χαρά, γιατί απλά χάνουμε χρόνο στο να ερμηνεύουμε και να αναλύουμε γεγονότα και καταστάσεις.

Υπεραναλύουμε και σκεφτόμαστε υπερβολικά επειδή φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τον έλεγχο της ζωής και των καταστάσεων που μας περιβάλλουν.

Το να σκεφτόμαστε υπερβολικά για πράγματα και καταστάσεις που δεν μπορούμε να προβλέψουμε μας οδηγεί στην εδραίωση αρνητικών και ανασταλτικών συναισθημάτων εντός μας, όπως η πίεση, το άγχος, το στρες, η ανασφάλεια και η μειονεξία.

Οι περισσότερες επαναλαμβανόμενες σκέψεις αφορούν λανθασμένες επιλογές και λάθη του παρελθόντος, την αβεβαιότητα του μέλλοντος και τον φόβο για το άγνωστο και για συνθήκες που δεν γνωρίζουμε και δεν έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλοποιούμε και γιγαντώνουμε στο μυαλό μας μια κατάσταση.

Το να σκεφτόμαστε υπερβολικά είναι μια ψυχαναγκαστική και εμμονική τάση του εγκεφάλου να ελέγχει τις συνθήκες του περιβάλλοντος καθώς και τον ίδιο του τον εαυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακριβώς επειδή σκέπτεται θα έχει και το κατάλληλο αποτέλεσμα ή θα καταφέρει να ελέγξει την έκβαση του προβλήματος ή ότι ακόμα θα πάρει τις απαντήσεις που αναζητά.

Η υπερανάλυση είναι ένας αρνητικός προγραμματισμός του ανθρώπινου νου και της αδυναμίας αυτού να εστιάσει στο παρόν και να το απολαύσει.

Αυτό που μας προκαλεί φόβο είναι να μην κάνουμε λάθος, μην ματαιωθούμε και απορρηφθούμε από το περιβάλλον μας. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι όσο αφήνουμε τις σκέψεις μας να μας ελέγχουν μικραίνουμε και περιορίζουμε τους εαυτούς μας νοητικά, ψυχικά και συναισθηματικά,  με αποτέλεσμα να πνιγόμαστε σε μια δίνη ασυνείδητης υπερανάλυσης και εσωτερικής ανησυχίας αρνητικών συναισθημάτων  κατηγορώντας υπερβολικά τον εαυτό μας . Αυτό ουσιαστικά μας απομακρύνει από τη διαδικασία ανάληψης σωστών  αποφάσεων και την ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα μας και μας προκαλούν έντονο άγχος και προβληματισμό.

Πώς να σταματήσουμε το overthinkinkg

Χρειάζεται να βάζουμε όρια στις επαναλαμβανόμενες αρνητικές μας σκέψεις και να γνωρίζουμε πότε πρέπει να σταματάμε, για πόσο και κάτω από ποιες συνθήκες, αυξάνοντας την επίγνωση μας στο παρόν και επιτρέποντας στον εαυτό μας να χαλαρώσει και να ζήσει το παρόν.

– Η συνειδητοποίηση, είναι η αρχή της αλλαγής.

– Μην σκεφτείτε τι μπορεί να πάει στραβά, αλλά τι μπορεί να γίνει σωστά.

– Αποσπάστε τον εαυτό σας στην ευτυχία.

– Αλλάξτε το χρονικό πλαίσιο.

– Σταματήστε να περιμένετε την τελειότητα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here