Home Blog

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΜΕΡ ΤΩΝ DEF LEPPARD ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

Στις 31 Δεκεμβρίου 1984, ο 21χρονος ντράμερ του συγκροτήματος, Ρικ Άλεν, κατευθυνόμενος προς το σπίτι της οικογένειας του στο Σέφιλντ για το πάρτι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ενεπλάκει σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Οδηγούσε το Chevrolet Corvette του όταν τον προσπέρασε προκλητικά ένα Alfa Romeo. Πάνω στα νεύρα του να προσπεράσει το Alfa Romeo δεν πρόσεξε ότι πλησίαζε σε στροφή, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο πέρασε από ένα πέτρινο τοίχο και κατέληξε σε ένα χωράφι.

Το αυτοκίνητο κατέληξε αναποδογυρισμένο, ο ίδιος εκσφενδονίστηκε εκτός του οχήματος, ενώ η φιλενάδα του Miriam Barendsen παρέμεινε ασφαλής στη θέση της. Από το ατύχημα ο Άλεν έχασε ακαριαία το αριστερό του χέρι. Η Miriam δεν τραυματίστηκε και βρήκε τον Άλεν στο χωράφι. Τους βοήθησαν δύο περαστικοί και ο Άλεν οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί επανατοποθέτησαν το χέρι του Άλεν αλλά αναγκαστικά το αφαίρεσαν λόγω μόλυνσης. Βγήκε από το νοσοκομείο μετά από τρεισήμισι εβδομάδες.

Ο Άλεν βρισκόταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αφού πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να ξαναπαίξει με το συγκρότημα. Το ίδιο πίστευαν και οι υπόλοιποι αλλά τον στήριζαν ψυχολογικά και δεν ήθελαν να τον διώξουν από τη μπάντα στη χειρότερη στιγμή της ζωής του.

Μαζί με τον Joe Elliott συνάντησαν ειδικούς και άρχιζαν να σχεδιάζουν ένα μοντέλο ντραμς προσαρμοσμένο στις ανάγκες του. Ο πρώην ντράμερ των Status Quo, Jeff Rich, που τον βοήθησαν πολύ κατά την ανάρρωσή του, σχεδίασαν μαζί ένα ηλεκτρονικό μοντέλο ντράμς, που θα μπορούσε να παίζει καποιος με το ένα χέρι.

Η κατασκευάστρια εταιρία ηλεκτρονικών ντράμς Simmons, δημιούργησε ένα μοντέλο με τις προδιαγραφές τους. Ο Άλεν έκανε την πρώτη του μετά το ατύχημα εμφάνιση το 1986 στο φεστιβάλ Monsters of Rock στο Κάστρο του Ντόνιγκτον, ενώ το 1987 οι Def Leppard κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Hysteria, που είναι και το πιο επιτυχημένο του συγκροτήματος μέχρι σήμερα, πουλώντας 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η επιμονή του Άλλεν βοήθησε πολλούς ανθρώπους να μην χάνουν το νόημα τους για τη ζωή έπειτα από κάποιο σοβαρό ατύχημα. Ο ίδιος μέχρι σήμερα παρεβρίσκεται σε διάφορες εκδηλώσεις βοηθώντας ανθρώπους να επανακτίσουν το νόημα τους για τη ζωή όπως επίσης να μην παύουν να κυνηγούνα το όνειρο τους.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ

Σίγουρα θα έχετε δει στον εαυτό σας ή στους γύρω σας μοτίβα ζωής που επαναλαμβάνονται, παρόλο που η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν είναι λειτουργικά, ότι μας δυσκολεύουν. Άλλες φορές πάλι τα εντοπίζουμε και αναρωτιόμαστεμ “Μα πως έγινε ξανά αυτό”; ή πείθουμε τον εαυτό μας, ότι “αυτή ήταν η τελευταία φορά που επιτρέπω να εξελιχθεί έτσι μία σχέση ή ένα γεγονός”.

Είναι, όμως, κάτι τυχαίο; Ή μήπως συμβάλλουμε και εμείς στη δημιουργία του; Οι περισσότεροι αποδίδουν τα γεγονότα της ζωής τους στους άλλους ή στην τύχη, δηλαδή σε εξωγενείς παράγοντες.

Αυτό που έχω ζήσει ως παιδί, ο τρόπος με τον οποίο συνδέθηκα με τους πρωταρχικούς άλλους, τους γονείς, μεταβιβάζεται και επαναλαμβάνεται στις τωρινές μου σχέσεις. Σύμφωνα με τον Freud, η επανάληψη δίνει την αίσθηση μιας μοίρας που καταδιώκει ότι όλοι οι ευεργέτες βιώνουν αχαριστία, οι φιλίες προδίδονται, οι έρωτες δεν ευοδώνονται. Που δεν είναι έτσι πάντα. Οι άνθρωποι αυτοί ζούνε “την αιώνια επανάληψη του ίδιου”.

Αυτό ονομάζεται καταναγκασμός της επανάληψης. Το άτομο φέρεται ως παιδί, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έμαθε να σχετίζεται με τους γονείς του. Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα, δεν μπορεί μόνος του να σπάσει το δυσλειτουργικό μοτίβο, γιατί, απλά, δεν γνωρίζει κανέναν άλλο τρόπο σύνδεσης. Είναι σαν να λέει «Μπορεί να με πονάει, αλλά μόνο αυτό ξέρω να κάνω». Αυτό δείχνει ότι οι πρώιμες μνήμες είναι ασυνείδητες και ανεπεξέργαστες. Δεν έχουν εντοπιστεί, δεν έχουν εκφραστεί, ούτε έχουν δουλευτεί τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν και τις επενδύουν.

Ο εντοπισμός των μοτίβων, η σύνδεση τους με τον τρόπο που σχετίστηκε κάποιος ως παιδί και ερμηνεία τους, έτσι ώστε να νοηματοδοτηθεί η εμπειρία, είναι το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει κανείς μέσα από θεραπευτική διαδικασία.

Σταδιακά, ο στόχος είναι μία ζωή πιο ικανοποιητική, με πιο ενσυνείδητες επιλογές, που ταιριάζουν στον τρόπο που θέλουμε να πορευτούμε στη ζωή μας και στον τρόπο που θέλουμε να σχετιστούμε με τους ανθρώπους γύρω μας.

ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΤΑ “ΦΕΡΝΟΥΜΕ” Η ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μήπως οι θεωρίες που έχουμε γενικά για τα ενδιαφέροντα μπορεί να μας εμποδίζουν να βρούμε και να αναπτύξουμε τα πάθη μας.

Όλο μας λένε αναζητήσουμε τι είναι αυτό που αγαπάμε, να ανακαλύψουμε τα πάθη μας. Αλλά τελικά τα ενδιαφέροντά μας τα ανακαλύπτουμε ή τα καλλιεργούμε;

Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι οι επιτυχημένες σχέσεις έρχονται από τη μοίρα ή καλλιεργούνται. Με την πρώτη οπτική, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα ραντεβού ως μια απόπειρα να βρουν το «άλλο τους μισό».

Αν εμφανιστούν δυσκολίες και εμπόδια στη σχέση, οι άνθρωποι αυτοί αποχωρούν και συνεχίζουν στην επόμενη. Αντιθέτως, η δεύτερη αντίληψη αυξάνει το κίνητρο των ανθρώπων να διατηρήσουν σχέσεις και να επιλύσουν τις διαφορές όταν αυτές εμφανιστούν.

Με τον ίδιο τρόπο, αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει σταθερός αριθμός έμφυτων ενδιαφερόντων, θα παραμείνει σε ένα περιοριστικό πλαίσιο. Μόλις κάνει την εμφάνισή του ένα πάθος, δεν υπάρχει ανάγκη να εξερευνηθούν άλλα πεδία. Επίσης, οι άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτό θεωρούν ότι πρέπει τα πάθη να έρχονται φυσικά και να ρέουν εύκολα. Αν συμβεί το αντίθετο, συμπεραίνουν ότι αυτό το ενδιαφέρον δεν είναι γι’ αυτούς.

Οι άνθρωποι θεωρούν πως τα ενδιαφέροντα τους είναι έμφυτα και σταθερά. Και αφού πιστέψουν ότι τα έχουν ανακαλύψει, σταματούν.

Αντίθετα όμως αρκετοί άλλοι πιστεύουν ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε νέα ενδιαφέροντα, τίποτα δεν μας σταματά στο να εξερευνήσουμε νέους τομείς, ούτε νιώθουμε σύγχυση για το ότι βρισκόμαστε σε «λάθος δρόμο», αλλά επιμένουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες.

Κάντε απλές ερωτήσεις στον εαυτό σας

– Ποια είναι τα ενδιαφέροντα μου;

– Πώς ξέρω ότι αυτά είναι τα ενδιαφέροντά μου;

– Έχω δουλέψει στο να αναπτύσσω αυτά τα πάθη;

– Υποθέτω ότι οι άνθρωποι που καλλιεργούν ένα πάθος (π.χ. ζωγραφική, μουσική) κατακλύζονται συνεχώς από κίνητρα και δεν νιώθουν καμία σύγχυση;

– Έχω ποτέ εμποδίσει τον εαυτό μου να εξερευνήσει νέες περιοχές ενδιαφερόντων λόγω των δυσκολιών ή των μειωμένων κινήτρων κατά τη διάρκεια αναζήτησης ενός νέου πάθους;

Σκεφτείτε αυτές τις ερωτήσεις. Ίσως οι γενικές απόψεις για τα ταλέντα, τα πάθη και τα ενδιαφέροντα να σας έχουν εμποδίσει από το να εμπλουτίσετε τη ζωή σας με νέα και πάθη και χόμπι.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΕΜΑΣ

Σκεφτείτε εκατομμύρια που επενδύονται σε ομάδες μηχανικών και επιχειρηματιών τεχνολογίας των οποίων ο μοναδικός στόχος είναι να σας κρατήσει συνδεδεμένο με το προϊόν τους. Τώρα που γνωρίζουμε πώς αυτές οι εταιρείες στοχεύουν την προσοχή μας, ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς να αναλαμβάνουμε δράση για τον εαυτό μας. Το χρωστάμε στον μελλοντικό μας εαυτό. Ο μελλοντικός σας εαυτός, οι σχέσεις σας, ο τραπεζικός σας λογαριασμός, η ψυχική σας υγεία, οι ευκαιρίες σας, θα σας ευχαριστήσουν όλοι που επιλέξατε την πραγματική ζωή αντί για περισπασμούς.

Δεν χρειάζεται να κατηγορούμε μόνο τα κοινωνικά δίκτυα για τον έλεγχο που μας ασκούν από τη στιγμή που μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε βάζοντας τους εμείς τα όρια τους στη προσωπική μας ζωή. Και ναι μπορούμε.

Ελέγξτε τις ειδοποιήσεις σας

Το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε έλεγχο είναι να ορίσετε όρια για το πόσο οι εφαρμογές μπορούν να διακόψουν την ημέρα σας με ειδοποιήσεις. Οι ειδοποιήσεις εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα επειδή το κόκκινο είναι ένα χρώμα που τραβάει αμέσως την προσοχή μας. Οι περισσότερες από τις ειδοποιήσεις μας δημιουργούνται από μηχανήματα και όχι από πραγματικούς ανθρώπους. Σημασία των ειδοποιήσεων που δημιουργεί η εφαρμογή για να σας ενημερώσει για τα γενέθλια των ανθρώπων, κοντά σε εκδηλώσεις, επισημάνσεις “μου αρέσει” στη φωτογραφία σας κ.λπ. Αυτά δεν είναι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σε ωριαία βάση, αν όχι καθόλου. Το πρώτο βήμα για την προστασία του μυαλού μας είναι η απενεργοποίηση του 90% των πραγμάτων για τα οποία επιτρέπουμε να μας ειδοποιούν.

Ελέγξτε το Newsfeed σας

Το δεύτερο βήμα είναι ο έλεγχος του τι βλέπουμε όταν ανοίγουμε την εφαρμογή. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά αλλά πιο δύσκολα βήματα για τους ανθρώπους, επειδή περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα. Είναι δική μας ευθύνη να οικοδομήσουμε μια εμπειρία κοινωνικών μέσων που είναι ένα όφελος αντί να βλάπτει την ευτυχία και τους στόχους μας. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ακολουθείτε άτομα ή να καταναλώνετε περιεχόμενο που δεν περνάει το τεστ θετικής αξίας. Στο όνομα της διατήρησης μιας αυθαίρετης μέτρησης της κοινωνικής αξίας «οπαδοί», οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να ακολουθήσουν άτομα που δεν τους ενδιαφέρουν πραγματικά ή που τους προκαλούν αρνητικό συναίσθημα. Στο όνομα της διαμονής σχετικής ή της ψυχραιμίας, οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν εκατοντάδες διασημότητες, μοντέλα και επιρροές που κάνουν τον χρήστη να αφιερώνει ώρες περνώντας τις φωτογραφίες του, συγκρίνοντας τον εαυτό του και αισθάνεται ανεπαρκής, μη ενδιαφέρουσα και μη ελκυστική.

Αυτές είναι καθημερινές σκέψεις που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε λεπτό στα κοινωνικά μέσα. Η κοινωνική σύγκριση είναι ένα φυσικό πράγμα που κάνουν οι άνθρωποι και τα κοινωνικά μέσα το μετέτρεψαν σε παιχνίδι, χρησιμοποιώντας την επιθυμία μας για κατάσταση και προσοχή εναντίον μας για να βγάλουμε λεφτά.

Μειώστε τα άτομα που ακολουθείτε

Δείτε τη λίστα των ατόμων που ακολουθείτε. Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις για κάθε άτομο. Εάν βρίσκονται στο αρνητικό τέλος οποιασδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, ακολουθήστε τις.

– Μου ενδιαφέρει πραγματικά οι δραστηριότητες αυτού του ατόμου;

– Το περιεχόμενο αυτών των ατόμων με κάνει να νιώθω αρνητικά;

– Μου αρέσει καν να αρχίσω αυτό το άτομο;

Να είστε πολύ επιλεκτικοί και προσεκτικοί σε τι και σε ποιον το ξοδεύετε. Θέλουμε να δώσουμε την προσοχή μας σε πράγματα που βελτιώνουν τη ζωή μας και μας φέρνουν χαρά.

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία σίγασης

Θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που απλά δεν έχουμε την όρεξη να ακολουθήσουμε. Ίσως είναι ένας από τους καλύτερους φίλους σας, αλλά η συνεχής δημοσιεύσεις τους καταντά ενοχλητική. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία MUTE για το Instagram και τη λειτουργία Unfollow για το Facebook. Αυτό θα εμποδίσει το περιεχόμενό τους χωρίς να ξέρουν ποτέ ότι κάνατε κάτι τέτοιο.

Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα αποκλεισμού ειδήσεων στο facebook από υπολογιστή.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό plug in που αντικαθιστά το Facebook newsfeed σας με ένα εμπνευσμένο απόσπασμα. Σας βοηθά να χρησιμοποιήσετε το FB για τις λειτουργίες που σας εξυπηρετούν αγγελιοφόρος, επαγγελματική ανάρτηση, έλεγχος εκδήλωσης κ.λπ. – χωρίς να σας τραβάει τις δραστηριότητες που τους εξυπηρετούν. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι εφαρμογές ανοίγουν στη ροή ειδήσεων

Ελέγξτε την ανάγκη σας για κοινή χρήση και αντισταθείτε στην επιθυμία να δημοσιεύσετε ασήμαντα πράγματα στην ιστορία σας.

Πώς και τι μοιράζεστε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Τι είναι ωραίο, τι έχει σημασία ή τι πρέπει να δημοσιεύσετε, ο καθένας έχει διαφορετικούς στόχους, διαφορετική προοπτική και αποκτά διαφορετικά πράγματα από τη χρήση των κοινωνικών μέσων.

ΤΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΑΠΟ ΤΑ SOCIAL MEDIA

Το Διαδίκτυο έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό μέρος της καθημερινότητάς μας. Αναπτύχθηκε δίχως κανόνες, όπως άρμοζε σε μια εντελώς νέα τεχνολογία που βρισκόταν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. Είναι καιρός οι μεγάλες εταιρείες που το διαχειρίζονται με όρους άγριας δύσης να τεθούν εντός κάποιου ρυθμιστικού πλαισίου προτού είναι πλέον αργά. Ίσως έτσι να περιοριστούν οι παθογένειες τύπου Τραμπ και να προστατευθεί η ελευθερία του λόγου χωρίς να αναστέλλεται ο λογαριασμός κάποιου γιατί έτσι έκρινε ο όποιος CEO.

Το Twitter είναι ένα πρόγραμμα που ανήκει σε μία αμερικανική ιδιωτική εταιρεία. Έχει αρκετά ξεκάθαρους και σαφείς κανόνες που ορίζουν το τι επιτρέπεται να κάνουν οι χρήστες που το χρησιμοποιούν και τι όχι. Ας πούμε, η αναπαραγωγή φυλετικών ή άλλων στερεοτύπων στο Twitter απαγορεύεται. Η απεικόνιση θυμάτων του Ολοκαυτώματος ή συμβόλων όπως η σβάστικα απαγορεύεται. Η φράση “εύχομαι να πάθεις καρκίνο και να πεθάνεις” απαγορεύεται. Τα γράφει μέσα, αυτά, με σαφήνεια. Αν παραβιάζεις αυτούς τους κανόνες, το πρόγραμμα θα σε κόψει αμέσως.

Ο Τραμπ δεν ανέβαζε σβάστικες, αλλά έκανε retweet λογαριασμούς που προέτρεπαν τον κάθε ένα από τους 88 εκατομύρια οπαδούς του να πράξουν κατά βούληση.

Το πρόβλημα με το Twitter και όλες τις αντίστοιχες πλατφόρμες είναι, φυσικά, το ότι δεν μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά τους κανόνες που βάζουν. Καθώς εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια, στην περίπτωση του Facebook άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα προγράμματα, είναι δύσκολο να εντοπιστούν όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι κανόνες καταπαντούνται. Στην περίπτωση του Τραμπ, δεν ήταν αυτή η δυσκολία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του τουίταρε 26.000 φορές. Πολλά από αυτά τα τουιτ παραβίαζαν τους κανόνες του Twitter χωρίς καμία επίπληξη ενώ για παρόμοιο περιεχόμενο το Twitter αμέσως “κατέβαζε” άλλους λογαριασμούς άγνωστων ή λιγότερο επιδραστικών χρηστών, το λογαριασμό του Τραμπ τον άφηνε.

Η αιτιολογία ήταν, φυσικά, το ότι ο λογαριασμός αυτός ανήκει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ένα θεσμικό όργανο του οποίου ο λόγος, λέει, έχει διαφορετική βαρύτητα και πρέπει να προστατεύεται με διαφορετικά κριτήρια.

Ποια είναι όμως αυτά τα διαφορετικά κριτήρια;

Ποιος θέτει τα όρια;

Προφανώς, αυτές τις ερωτήσεις δεν χρειάστηκε να τις κάνει κανείς κατά τη διάρκεια της θητείας του προηγούμενου Προέδρου, ο οποίος συμπεριφερόταν και τουίταρε όπως θα περίμενε κανείς από το θεσμικό του ρόλο. Και δεν θα χρειαζόταν, πιθανότατα, να τις κάνει κανείς και για οποιονδήποτε από τους προηγούμενους 43 Προέδρους. Αλλά με τον Τραμπ, το πράγμα άλλαξε. Πού είναι το όριο ανάμεσα στο “λέω τη γνώμη μου” και στο χρησιμοποιώ την απεριόριστη ισχύ μου για να εξοντώσω  τους αντιπάλους μου;

Το ότι την απόφαση αυτή την παίρνει ο CEO μιας εταιρείας, βέβαια για κάποιους είναι ένα θέμα. Πράγματι, το ότι αυτές οι ιδιωτικές πλατφόρμες έχουν φτάσει να φιλοξενούν ένα υπολογίσιμο μέρος του δημόσιου διαλόγου δημιουργεί κρίσιμα ερωτήματα για το ποιος τις ελέγχει και πώς, ερωτήματα που δεν θα υπήρχαν αν η επιρροή τους ήταν μικρότερη. Από αυτή τη χρήσιμη συζήτηση, όμως, μέχρι το να επιτρέπεται σε κάποιον να προκαλεί με τα γραφτά του πραγματικό πόνο, βία, ακόμα και νεκρούς στο διηνεκές, επειδή έχει ένα θεσμικό ρόλο για να μην μιλήσουμε καν για τα τραύματα στη δημοκρατία και τους θεσμούς, που είναι πιο δύσκολο να τα περιγράψει κανείς στους όρους χρήσης μιας υπηρεσίας, υπάρχει μια κάποια απόσταση.

Και, βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανείς δεν περιορίζει την “ελευθερία του λόγου” του Προέδρου των ΗΠΑ. Κλείνοντας του το twitter. Του στερεί όπως την άμεση επάφή και επικοινωνία με τους 88 εκατομμύρια ακόλουθους του.

Έχει στη διάθεση του υπαλλήλους και τεχνολογικά γκάτζετ που του επιτρέπουν να μιλάει όσο θέλει και όπου θέλει. Έχει ολόκληρο μηχανισμό να στήνει δημόσιες ομιλίες για να μιλάει σε όσους θέλει απευθείας, όσο θέλει. Υπάρχουν δημοσιογράφοι και συνεργεία που έχουν για αποκλειστική δουλειά τους να καταγράφουν και να μεταδίδουν ότι λέει που στην περίπτωση του Τράμπ ήταν πρωτοφανής η διαστρεύλωση που δεχόντουσαν οι δηλώσεις του.

Αυτόν που θα κρίνει η ιστορία ως τον πρόεδρο που δίχασε την Αμερική δεν θα είναι τον Τραμπ αλλά τον Joe Biden.

Στο χέρι του είναι τώρα να συμμαζέψει ότι ανεξέλεγκτο βρίσκεται γύρω του από τους CEO των κοινωνικών δικτύων, της Silicon Valley, μέχρι αυτούς που επιτίθενται σε δημόσια κτήρια, θεσμούς, τηλεοπτικά κανάλια και να μονιάσει τους μισούς αμερικάνους που πίνουν νερό στο όνομα του Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη και να απορρίψει την αποπομπή του θα έδειχνε ηγετικό χαρακτήρα.

Αν όμως συνεχίσει να βλέπει τους οπαδούς του ως εχθρούς τότε κινδυνεύει να μην ολοκληρώσει τη θητεία του καθότι η Αμερική εντός της θητείας του θα εκραγεί.

Το ερώτημα είναι όχι τόσο αν ο Biden το θέλει αλλά το αν μπορεί. Και ποιος από πίσω στο παρασκήνιο πιθανόν θα του δίνει την πραγματική αντζέντα.

ΓΙΑΤΙ GOOGLE KAI APPLE ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ TWITTER, ΤΟ “PARLER”

Η Google και η Amazon ανέστειλαν το κοινωνικό δίκτυο ελεύθερης ομιλίας “Parler” από το Play Store και Apple store αντίστοιχα λόγω της αδυναμίας του να καταργήσει “μή επιτρεπόμενο περιεχόμενο”.

Η Parler χαρακτηρίζεται ως «αμερόληπτη» κοινωνική δικτύωση και έχει αποδειχθεί δημοφιλής σε άτομα που απαγορεύονται από το Twitter.

Ωστόσο, η Google είπε ότι η εφαρμογή απέτυχε να αφαιρέσει αναρτήσεις που υποκινούσαν βία.

Η Apple έχει επίσης προειδοποιήσει την Parler ότι θα αφαιρέσει την εφαρμογή από το App Store της εάν δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις εποπτείας περιεχομένου.

Στο Parler, ο διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής John Matze είπε: “Δεν θα σπηλαιώσουμε τις εταιρείες με πολιτικά κίνητρα και εκείνους τους εξουσιοδοτημένους που μισούν την ελεύθερη ομιλία!”

Ξεκίνησε το 2018, και αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και των δεξιών συντηρητικών, γιατί τους άφηνε να εκφράζονται ελεύθερα. Τέτοιες ομάδες έχουν συχνά κατηγορήσει το Twitter και το Facebook ότι λογοκρίνουν άδικα τις απόψεις τους.

Ενώ ο ίδιος ο κ. Trump δεν είναι χρήστης, η πλατφόρμα διαθέτει πολλούς συνεισφέροντες υψηλού προφίλ μετά από προηγούμενες εκρήξεις ανάπτυξης το 2020.

Ο γερουσιαστής του Τέξας Ted Cruz διαθέτει 4,9 εκατομμύρια οπαδούς στην πλατφόρμα, ενώ ο οικοδεσπότης της Fox News Sean Hannity έχει περίπου επτά εκατομμύρια.

Έγινε εν συντομία η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, μετά από μια καταστολή σχετικά με την εξάπλωση της παραπληροφόρησης των εκλογών από το Twitter και το Facebook.

Ωστόσο, τόσο η Apple όσο και η Google δήλωσαν ότι η εφαρμογή δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις εποπτείας περιεχομένου.

Για μήνες, το Parler ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για ρεμπουπλικάνους χρήστες.

Καθώς οι μεγάλες πλατφόρμες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα κατά των ιογενών θεωριών συνωμοσίας, της παραπληροφόρησης και της παρενόχλησης των εκλογικών εργαζομένων και αξιωματούχων μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η εφαρμογή έγινε πιο δημοφιλής με στοιχεία της ακροδεξιάς.

Αυτό μετέτρεψε το δίκτυο σε δεξιό θάλαμο ηχούς, σχεδόν εξ ολοκλήρου κατοικημένο από χρήστες που είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν παραδείγματα απάτης στις εκλογές και να δημοσιεύσουν μηνύματα προς υποστήριξη των προσπαθειών ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος.

Τις ημέρες πριν από τις ταραχές στο Καπιτώλιο, ο τόνος συζήτησης στην εφαρμογή έγινε πολύ πιο βίαιος, με ορισμένους χρήστες να συζητούν ανοιχτά τρόπους για να σταματήσουν την πιστοποίηση της νίκης του Joe Biden από το Κογκρέσο.

Μη τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί και δυσφημιστικοί ισχυρισμοί εναντίον ορισμένων ανώτερων προσωπικοτήτων των ΗΠΑ, όπως ο επικεφαλής δικαστής Τζον Ρόμπερτς και ο αντιπρόεδρος Mike Pence, ήταν στην εφαρμογή.

Ωστόσο, σε όσους ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης σε διαδικτυακές πλατφόρμες, αντιπροσωπεύει ένα άλλο παράδειγμα δρακόντειας δράσης από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που απειλεί την ελευθερία του διαδικτύου.

Πρόκειται για μια συζήτηση που είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί πέρα ​​από την προεδρία του Trump.

Η Apple προειδοποίησε την Parler ότι θα αφαιρεθεί από το App Store το Σάββατο σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε από το Buzzfeed News.

Είπε ότι είχε δει “κατηγορίες ότι η εφαρμογή Parler χρησιμοποιήθηκε για το σχεδιασμό, τον συντονισμό και τη διευκόλυνση” των επιθέσεων στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου.

Ο κ. Matze είπε ότι ο Parler δεν είχε «κανένα τρόπο να οργανώσει τίποτα» και επεσήμανε ότι ομάδες και εκδηλώσεις στο Facebook είχαν χρησιμοποιηθεί για την οργάνωση δράσης.

Ωστόσο, η Apple είπε: “Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι η Parler δεν ελέγχει αποτελεσματικά και να αφαιρεί περιεχόμενο που ενθαρρύνει την παράνομη δραστηριότητα και ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών σε άμεση παραβίαση των δικών σας όρων υπηρεσίας”.

“Δεν θα διανείμουμε εφαρμογές που παρουσιάζουν επικίνδυνο και επιβλαβές περιεχόμενο.”

Σε μια σχετική εξέλιξη, η Google απέκλεισε το podcast του Steve Bannon War Room από το YouTube, λέγοντας ότι είχε παραβεί επανειλημμένα τους κανόνες της πλατφόρμας.

Το κανάλι του πρώην βοηθού του Λευκού Οίκου είχε περισσότερους από 300.000 συνδρομητές.

“Σύμφωνα με το σύστημα προειδοποιήσεων, τερματίσαμε το κανάλι του Steve Bannon” War room “και ένα συσχετισμένο κανάλι για παραβίαση επανειλημμένα των Οδηγιών κοινότητας”, δήλωσε η Google σε δήλωση.

“Κάθε κανάλι που δημοσιεύει νέα βίντεο με παραπλανητικό περιεχόμενο που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ευρεία απάτη ή σφάλματα, άλλαξε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2020, κατά παράβαση των πολιτικών μας, θα λάβει προειδοποίηση, ποινή που περιορίζει προσωρινά τη μεταφόρτωση ή τη ζωντανή ροή.

Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε λίγο αφότου το κανάλι δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, στην οποία κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για την ταραχή στο Κάπιτολ Χιλ.

Μία ομάδα κατά της παραπληροφόρησης είπε ότι η δράση είχε καθυστερήσει πολύ μετά από «μήνες του Steve Bannon που ζητούσαν επανάσταση και βία».

“ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ” Η ΑΤΑΚΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

Η “ατομική ευθύνη” είναι η νέα, καθημερινά επαναλαμβανόμενη φράση που έφερε στη ζωή μας η πανδημία COVID-19. Σε γενικές γραμμές χρησιμοποιείται για να περιγράψει το κατά πόσο η γενικότερη συμπεριφορά ενός ατόμου είναι σωστή και συμβατή με τους κανόνες της πολιτείας, αποδίδοντας παράλληλα συνευθύνη σε κάθε πολίτη ως μέρος μια οργανωμένης κοινωνίας.

Ευλόγως θα αναρωτηθεί κανείς πώς εμπλέκεται το κράτος σε κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται ατομικό;

Αφενός, το κράτος ως έχων την ευθύνη της εκπαίδευσης των πολιτών του, ουδέποτε ενέταξε στα εκπαιδευτικά του προγράμματα (κυρίως νηπιαγωγείου και δημοτικού όπου τα παιδιά απορροφούν τις πληροφορίες σαν σφουγγάρια) μαθήματα συμπεριφοράς και κατ επέκταση ατομικής ευθύνης. Και να εννοούμε πραγματικά απλά μαθήματα ζωής για την ορθή συμπεριφορά. Όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι η “επανάληψις είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως” και συνεπώς αναφερόμαστε σε μαθήματα επαναλαμβανόμενα σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα και αναλόγως προσαρμοσμένα όπως:

– πώς χαιρετούμε,

 – πώς τρώμε,

– οδηγική συμπεριφορά,

– ώρες κοινής ησυχίας,

– προστασία περιβάλλοντος,

– ανακύκλωση,

– ισότητα,

– σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου,

– σεβασμός στην τρίτη ηλικία,

– σεβασμός στην περιουσία του άλλου,

– σεβασμός στη ζωή ανθρώπων και ζώων και πολλά άλλα.

Δεδομένου ότι κάθε παιδί μεγαλώνει σε διαφορετικό οικογενειακό περιβάλλον, από περιβάλλον με έντονα στοιχεία παραβατικότητας έως και περιβάλλον με ελαστικά έως ξεχειλωμένα όρια ελευθερίας, είναι τουλάχιστον άστοχο να αναζητείται ατομική ευθύνη από άτομα που ενδεχομένως δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με κανόνες ορθής συμπεριφοράς και ταυτόχρονα το κράτος να αποποιείται της δικής του ευθύνης.

Αφετέρου, το κράτος έχει την ευθύνη της νομοθέτησης και της εποπτείας εφαρμογής των νόμων. Η αυστηρή εφαρμογή ενός νόμου κατά την πρώτη περίοδο, ακολουθείται συνήθως από μια ατονία των μέτρων ελέγχου οπότε αναλαμβάνει η λογική της μάζας στην καταστρατήγησή του, καταλήγοντας πολλές φορές στην ουσιαστική αναίρεσή του, γεγονός που οδηγεί ακόμη και ορκισμένους νομοταγείς πολίτες, στην παρανομία.

Η λίστα των παραδειγμάτων είναι πολύ μεγάλη των νόμων που ψηφίζονται αλλά δεν εφαρμόζονται.

Γιατί είναι ακόμη σε ισχύ ένας νόμος που εφαρμόζεται κατά το δοκούν ή καθόλου ή άν είναι οδικός νόμος ενεργοποιείται όποτε υπάρχει ανάγκη για είσπραξη προστίμων και γιατί αλληλοκοροϊδευόμαστε παρκάροντας κάτω από πινακίδες που το απαγορεύουν;

Οι πολίτες έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα διαθέτουν υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, εντούτοις αποτελεί ευθύνη του κράτους να αναζητήσει τρόπους συντήρησής του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Πως περιμένει το κράτος από τον πολίτη να δεχτεί και να πειθαρχήσει σε μέτρα κατά του covid-19 όταν η ιατρική κοινότητα είναι διχασμένη, το εμβόλιο ΔΕΝ έχει περάσει τους απαραίτητους εργαστηριακούς ελέγχους και η θνησημότητα του υιού τόσο χαμηλή μπροστά σε άλλες ασθένειες.

Η σχέση κράτους και πολίτη πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να τεθεί σε νέες βάσεις, ώστε πλέον η ατομική αλλά και η συνεπαγόμενη συλλογική ευθύνη, να μην ορίζονται από άγνοια, ωχαδελφισμό και ψυχολογία μάζας αλλά από γνώση, σεβασμό και εμπιστοσύνη στο κράτος.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ?

Όταν ο Milos Forman έκανε ταινία για τη ζωή και τις δικαστικές διαμάχες του εκδότη πορνοπεριοδικών Larry Flynt, πολλοί τον κατηγόρησαν για υπεράσπιση της πορνογραφίας.

Ο Forman απάντησε ότι το σκεπτικό όσων τον κατηγορούσαν βασιζόταν δυστυχώς σε εσφαλμένες λογικές προκείμενες και συμπλήρωσε με χιούμορ ότι η ταινία του υπερασπίζεται την πορνογραφία, όσο υπερασπίζεται το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» την αυτοκτονία ανηλίκων. Στη συνέχεια ο Forman διευκρίνισε το βαθύτερο νόημά της ταινίας αφορά στην ελευθερία του λόγου και στην ελευθερία της έκφρασης και ο πραγματικός κεντρικός ήρωας της ταινίας του είναι το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, που τελικά αποφάσισε υπέρ του δικαιώματος του εκδότη να εκφράζεται ελεύθερα. Ο Milos Forman, γνώριζε καλά τι σημαίνει το να περιορίζεις την ελευθερία της έκφρασης και τόνισε ότι αυτή η ελευθερία αποτελεί τον πυρήνα της δημοκρατίας. Όχι το δικαίωμα ψήφου, ή η ελεύθερη αγορά, ή η ελεύθερη μετακίνηση, αλλά η ελευθερία του λόγου. Αν ανοίξει κάποιος έστω και μια μικρή χαραμάδα στη λογοκρισία, τότε χάνεται κάθε έννοια της δημοκρατίας και αυτό έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, από τον τρόπο με τον οποίο πολιτισμένες κατά τα άλλα χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία, η Τσεχία κ.α. περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου ευνόησαν την κυριαρχία των ολοκληρωτικών καθεστώτων, με τις γνωστές συνέπειες για τις φυλετικές κι εθνοτικές μειονότητες, τις θρησκευτικές και πολιτικές ιδεολογίες και εν τέλει για τον ίδιο τον δυτικό πολιτισμό.

Το παράδοξο, έγκειται στο γεγονός ότι αν είσαι ανεκτικός ακόμα και με εκείνους που δεν είναι ανεκτικοί με τους άλλους, κινδυνεύει η ίδια η ανεκτικότητα.

Η Gloria Steinem (δημοσιογράφος των 70΄ς και ακτιβίστρια), όπως όλοι όσοι υπερασπίζονται τον περιορισμό του λόγου ή της έκφρασης χάριν κάποιου άλλου «αγαθού» σκοπού, υποστήριζε τότε ότι η πρώτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος που επικαλέστηκε ο Flynt και ανέδειξε ο Forman στην ταινία του γίνεται αφορμή όχι μόνο για τη διάδοση της πορνογραφίας, αλλά δίνει φωνή και στους σύγχρονους ναζιστές, στην Κου-Κλουξ-Κλαν, και σε άλλες εξτρεμιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις.

Η Steinem προφανώς γνώριζε το «παράδοξο της ανεκτικότητας», όμως επέλεξε, στο πλαίσιο μιας στρατευμένης ρητορικής, να το αγνοήσει. Δεν είχε δηλαδή διερωτηθεί, αν στο πλαίσιο της ανεκτικότητας που διακρίνει το πνεύμα του φιλελευθερισμού, θα πρέπει να ανεχόμαστε εκείνους που δεν είναι ανεκτικοί και δη εκείνους που ο λόγος τους ενισχύει τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό. Το παράδοξο, έγκειται στο γεγονός ότι αν είσαι ανεκτικός ακόμα και με εκείνους που δεν είναι ανεκτικοί με τους άλλους, κινδυνεύει η ίδια η ανεκτικότητα. Αναγνωρίζοντας για παράδειγμα το δικαίωμα έκφρασης στους ναζί ή στους ρατσιστές, μπορείς να οδηγηθείς θεωρητικά σε καταστάσεις (όπως έχει συμβεί στο παρελθόν) που ο λόγος τους γίνεται κυρίαρχος λόγος και η ανεκτικότητα τελικά χάνεται. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο λοιπόν, για να διαφυλάξει κανείς την ανεκτικότητα, οφείλει να μην είναι ανεκτικός με όλους όσοι δεν είναι ανεκτικοί και αναπαράγουν τη ρητορική μίσους, τη μισαλλοδοξία και να το αποδείξεις και τελικά περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης. Μόνο ένας τέτοιος περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί θεμιτός σε μια δημοκρατία.

H λογοκρισία ανθρώπων ή ιδεών, εκτός του ότι κρύβει εγγενώς μέσα της τον ολοκληρωτισμό, εμπεριέχει μια νομοτελειακή κυκλικότητα:

Όποιος υποστηρίζει τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, αργά ή γρήγορα θα πέσει ο ίδιος θύμα αυτού του περιορισμού.

Το παράδοξο για τη διασφάλιση της ανεκτικότητας έχει οδηγήσει αρκετές χώρες να απαγορεύουν τη λεγόμενη «ρητορική μίσους».

Η διάκριση ανάμεσα

– στην έκφραση ιδεών που ενισχύουν τη μισαλλοδοξία και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ελευθερία της έκφρασης και

– στην έκφραση ιδεών που ενδεχομένως προσκρούουν σε ηθικούς ή αισθητικούς κανόνες ή σε πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, είναι απολύτως σαφής. Ωστόσο, μια τέτοια διάκριση δεν είναι αρεστή για τους φανατικούς της απόλυτης ηθικότητας.

Υπάρχουν κοινωνίες που επιτρέπουν κι κοινωνίες που περιορίζουν τον δημόσιο λόγο.

Οι πρώτες, ακολουθώντας το πνεύμα του διαφωτισμού οδηγούν στην ελευθερία, ενώ οι δεύτερες στον ολοκληρωτισμό ή στην καλύτερη περίπτωση σε μια παραδεδομένη ηθικότητα που υποδεικνύει, κουνώντας το δάχτυλο, ποιο είναι τελικά το σωστό.

Οι σύγχρονοι αυτοδιοριζόμενοι υπερασπιστές της ηθικότητας, όπως την Google, Facebook, Twitter και Silicon Valley, έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν εκείνο που θεωρούν δίκαιο και σωστό. Θα πρέπει να κατανοούν όμως ότι η λογοκρισία ανθρώπων ή ιδεών, εκτός του ότι κρύβει εγγενώς μέσα της τον ολοκληρωτισμό, εμπεριέχει μια νομοτελειακή κυκλικότητα:

«Όποιος υποστηρίζει τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, αργά ή γρήγορα θα πέσει ο ίδιος θύμα αυτού του περιορισμού».

Όπως το Twitter πρόσφατα έκλεισε τον λογαριασμό του θεσμικού νυν προέδρου των ΗΠΑ ή το κατέβασμα του “Parler” αντίστοιχο του Twitter από το Apple store και το Google Store

ΗΛΙΟΣ “MADE IN CHINA”… Η ΚΙΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΕΧΝΗΤΟ ΗΛΙΟ 6 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΘΕΡΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟ

Η νέα γενιά εγκατάστασης «τεχνητού ήλιου» της Κίνας, γνωστή ως HL-2M Tokamak, εγκαταστάθηκε με επιτυχία στο Τσενγκντού της επαρχίας Σιτσουάν της Νοτιοδυτικής Κίνας και πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη λειτουργία της για πυρηνική και στρατιωτική εφαρμογή.

Αυτό μας δείχνει ότι η Κίνα έχει κυριαρχήσει ανεξάρτητα στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία τεχνολογιών μιας μεγάλης κλίμακας προηγμένης συσκευής tokamak, μιας μηχανής που έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιεί την ενέργεια της σύντηξης, θέτοντας μια σταθερή βάση για τον ανεξάρτητο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης της χώρας.

Το HL-2M Tokamak, σχεδιασμένο για να αναπαράγει τις φυσικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον ήλιο, στοχεύει στην παροχή καθαρής ενέργειας μέσω ελεγχόμενης πυρηνικής σύντηξης. Με μια πιο προηγμένη λειτουργία δομής και ελέγχου, η νέα συσκευή μπορεί να παράγει πλάσμα θερμότερο από 200 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και το επίπεδο ηλεκτρικού ρεύματος πλάσματος μπορεί να ανυψωθεί σε περισσότερα από 2,5 τρισεκατομμύρια αμπέρ.

Ο τεχνητός ήλιος είναι σήμερα η μεγαλύτερη προηγμένη συσκευή tokamak με τις υψηλότερες παραμέτρους στην Κίνα. Θα παρέχει βασική τεχνική υποστήριξη στην Κίνα για την επίτευξη υψηλής ποιότητας ανάπτυξης στην πυρηνική σύντηξη και θα γίνει μια διεθνής πλατφόρμα που η Κίνα θα συνεργαστεί με τον κόσμο στην ενέργεια πυρηνικής σύντηξης, ανέφερε ο οργανισμός.

Εφόσον λειτουργήσει το εγχείρημα, η Κίνα θέτει τις βάσεις για ολική ανεξαρτητοποίηση από την ενεργειακή εξάρτηση που έχει από τις χώρες της Μέσης Ανατολής (Ιράν, Ιράκ) σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, δεδομένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών δολαρίου με τις οποίες συναλλάσσεται. Ένα μεγάλο μέρος της παρεχόμενης ενέργειας σε στρατιωτικά συστήματα, στο μέλλον, θα εξαρτάται από ηλιακή και πυρηνική ενέργεια και δεδομένης της προαναφερθείσας ανακάλυψης, θα καλυφθεί πλήρως από ”τεχνητούς ήλιους”.

Για παράδειγμα άμα μπορέσει να κάνει ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη σε συνδυασμό με υδρογόνο (που είναι πολύ ελαφρύ), θα παράξει τεράστια ποσοστά ενέργειας. Αεροχήματα και περιφερόμενα πυρομαχικά που εφοδιάζονται με τέτοιες τεχνικές θα έχουν αυτονομία χρόνων λειτουργίας πέριξ της γης. Παρόμοιες ικανότητες έχει το UAV του μέλλοντος Skydweller Aero, Ισπανο-αμερικανικής κατασκευής.

ΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ COVID-19

Η Κίνα δείχνει να νίκησε το κορωνοϊό περίπου ένα χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα. Ακόμα και στη Γιουχάν, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία, η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Ο Ζονγκ Νανσάν είναι κάτι σαν τον έλληνα Σωτήρη Τσιόδρα της Κίνας ή τον δικό μας Καραγιάννη. Ο κορυφαίος ερευνητής της αχανούς χώρας σε ζητήματα πανδημίας έκανε συστάσεις ήδη το 2002 όταν η Κίνα βρισκόταν αντιμέτωπη με το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο SARS. Τότε οι Κινέζοι κατέγραψαν στο ενεργητικό τους σημαντικές εμπειρίες στη μάχη κατά των κορωνοϊών. Οι γνώσεις αυτές έδωσαν στη Κίνα ένα σημαντικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση της τωρινής υγειονομικής κρίσης σε σύγκριση με πολλές χώρες της Δύσης. Την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ μάχονται το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο Ζονγκ Νανσάν έχει μόνο καλές ειδήσεις να ανακοινώσει στη κινεζική κοινή γνώμη.

Η επιτυχία της Κίνας, έχει πολλές εξηγήσεις όπως:

– Αρμόδια και στρατηγική κυβέρνηση.

– Μεγάλος σεβασμός μεταξύ των πολιτών για την κυβέρνηση και την εξουσία.

– Βαθιά δέσμευση για την κοινωνία και τους κοινωνικούς δεσμούς παρά τον εγωιστικό ατομικισμό.

Για την καταπολέμηση της πανδημίας ο κινεζικός πληθυσμός έκανε πολλές αξιοσημείωτες θυσίες. Πόλεις με εκατομμύρια κατοίκους αποκλείστηκαν για εβδομάδες από τον έξω κόσμο. Νοσοκομεία με 1000δες ΜΕΘ κτίστηκαν σε 15 μέρες για να μην γονατίσουν το σύστημα υγείας τους αλλά ούτε και να κάνουν σπασμοδικά μέτρα απαγορεύσεων. Προχώρησαν σε άμεση απομόνωση, μαζικά τεστ κορωνοϊού και ιχνηλάτηση κρουσμάτων με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από πολλές άλλες χώρες του πλανήτη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ακόμα και αν οι αρχές αδιαφόρησαν σχεδόν πλήρως για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας των πολιτών. Σήμερα όπως οι υγιείς πολίτες είναι ελεύθεροι στους δρόμους οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα.

Με βάση αυτά τα μέτρα εδώ και μήνες δεν καταγράφηκε άξιος λόγου αριθμός κρουσμάτων με αποτέλεσμα η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να επιστρέφει στην κανονικότητα. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι φέτος η Κίνα θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως που θα καταγράψει ανάπτυξη. Ακόμα και στη Γιουχάν, επίκεντρο της πανδημίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η ζωή έχει ήδη επιστρέψει στους καθιερωμένους ρυθμούς.

Η Γιουχάν ήταν η πρώτη κινεζική πόλη, η οποία λόγω του κορωνοϊού, αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο. Από τα περισσότερα από 86.000 κρούσματα στη χώρα πάνω από 50.000 καταγράφηκαν στη Γιουχάν. Από τα 4.600 θύματα του κορωνοϊού πάνω από 3.800 καταγράφηκαν στη Γιουχάν.

Όσοι πάνε κινηματογράφο υποχρεούνται να φορούν προστατευτική μάσκα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα ψώνια, γιατί εκεί δεν βρίσκονται για 15 λεπτά στα μούτρα κάποιου μεταδίδοντας τα σταγονίδια και σε γενικές γραμμές όλα επέστρεψαν σε κανονικούς ρυθμούς.

Η Κίνα δεν έχει τελειώσει δια παντός με την πανδημία. Πότε πότε εντοπίζονται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας τοπικές εστίες μετάδοσης, όπως πρόσφατα στην ανατολική περιφέρεια Ζινγιάνγκ με περισσότερα από 180 κρούσματα ή την παραλιακή πόλη Κινγκντάο όπου μολύνθηκαν δεκάδες άνθρωποι μέσα σε νοσοκομείο.

Και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση των κινεζικών αρχών ήταν άμεση. Σχεδόν 10 εκατομμύρια κάτοικοι της Κινγκντάο έκαναν μέσα σε λίγες μόνο μέρες τεστ κορωνοϊού, 4 εκατομμύρια στη Ζινγιάνγκ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μπήκαν σε καραντίνα. Στην υπόλοιπη Κίνα ωστόσο η ζωή κυλά κανονικά. Σε καμία περίπτωση η αντιμετώπιση της κίνας δεν έγινε με μεσοβέζικες λύσεις ανοιγο-κλεισίματος της οικονομίας αλλά κλείσιμο μια κι έξω των συνόρων αλλά και των σπιτιών.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙΣ ΠΟΤΕ

Σε κάθε εποχική αλλαγή ο ανθρώπινος οργανισμός βιώνει αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, μεταβολισμού ακόμα και στις διατροφικές προτιμήσεις. Η μοναδική ασπίδα είναι το ανοσοποιητικό σύστημα που εξαρτάται από τον καθένα πόσο ενισχυμένο θα είναι.

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού

– το υπερβολικό βάρος,

– το κάπνισμα,

– η έλλειψη ύπνου,

– η καθιστική ζωή,

– η αποφυγή του ήλιου

– η τήρηση των κανόνων υγιεινής, τόσο στην καθημερινότητα (πλύσιμο χεριών κλπ.), όσο και στην μαγειρική και

– η  διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για την καλή υγεία, αλλά και για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντιοξειδωτικές Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις ιώσεις

Τα ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια-σαρδέλες, κολιός,  σκουμπρί, σολομός και πέστροφα) και ξηροί καρποί- φιστίκια, σουσάμι, σησαμέλαιο και  λιναρόσπορο)-Βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, στη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, την όραση, ακόμα και τη διάθεση.

Η βιταμίνη C (ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο, ωμό λάχανο, φράουλες, λεμόνι, πορτοκάλια και χυμό ντομάτας), είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων.

Η βιταμίνη Α (αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά, συκώτι) και η πρόδρομη μορφή της το β-καροτένιο (καρότα, γλυκοπατάτα, ντομάτα, μαρούλι, σπανάκι και μπρόκολο) συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού.

Η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά) συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Βιταμίνη D (λιπαρά ψάρια)

Τα ιχνοστοιχεία: σελήνιο (ψάρια,  μαλάκια,  σιτηρά,  κρέας,  αυγά, φιστίκια,  ρύζι και  ηλιόσποροι )και ψευδάργυρος (οστρακοειδή,  μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, συκώτι,  σαρδέλες, κολοκυθόσποροι,  σιτηρά,  όσπρια και  καρύδια).

Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της γρίπης και του πονόλαιμου.

Το σκόρδο περιέχει αλισίνη βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων.

Προβιοτικά γάλα, γιαούρτι και γενικά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση-κεφίρ, θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού, καθώς τον εφοδιάζουν με ευεργετικά βακτηρίδια που αντιμετωπίζουν και καταπολεμούν τους ιούς.

Πέρα από μια σωστή διατροφή στη προσπάθεια μας να καταπολεμήσουμε μια ασθένεια μπορούμε να χρησιμοποιούμε παράλληλα και βότανα για να επιτύχουμε γρηγορότερα τη θεραπεία.

Πράσινο τσάι

Τσάι του βουνού

Φασκόμηλο

Εχινάκεια

Astragalus: Έχει αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών και έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γλυκόριζα

Pau d’arco Πρόκειται για το φλοιό ενός φυτού που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Η δράση του είναι τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική.

Schisandra Πρόκειται για καρπό πολύ ευεργετικό για τη λειτουργία των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σιβηριανό Ginseng  θεωρείται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σπιρουλίνα Το «θαυματουργό φύκι»

Πρόπολη  μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, με αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Ως εκχύλισμα θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού για την απομάκρυνση των μικροβίων.

Επιπλέον το σιταρόχορτο, η αλόη ,τα φύλλα ελιάς και το γανόδερμα αποτελούν τους πιο ισχυρούς συμμάχους μας για ένα δυνατό ανοσοποιητικό.

Τρώτε φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φρούτα λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτείνη,περιορίστε την ζάχαρη ώστε να μειώνονται οι φλεγμονές, καθώς και τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, και  πίνετε αρκετό νερό για να είναι ο οργανισμός σας ενυδατωμένος.

Υιοθετήστε την άσκηση στην καθημερινότητάς σας για αντιμετώπιση του στρες παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και στη συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού

Η διάρκεια αλλά και η ποιότητα του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.