Home Blog

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΜΕΡ ΤΩΝ DEF LEPPARD ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

Στις 31 Δεκεμβρίου 1984, ο 21χρονος ντράμερ του συγκροτήματος, Ρικ Άλεν, κατευθυνόμενος προς το σπίτι της οικογένειας του στο Σέφιλντ για το πάρτι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ενεπλάκει σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Οδηγούσε το Chevrolet Corvette του όταν τον προσπέρασε προκλητικά ένα Alfa Romeo. Πάνω στα νεύρα του να προσπεράσει το Alfa Romeo δεν πρόσεξε ότι πλησίαζε σε στροφή, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο πέρασε από ένα πέτρινο τοίχο και κατέληξε σε ένα χωράφι.

Το αυτοκίνητο κατέληξε αναποδογυρισμένο, ο ίδιος εκσφενδονίστηκε εκτός του οχήματος, ενώ η φιλενάδα του Miriam Barendsen παρέμεινε ασφαλής στη θέση της. Από το ατύχημα ο Άλεν έχασε ακαριαία το αριστερό του χέρι. Η Miriam δεν τραυματίστηκε και βρήκε τον Άλεν στο χωράφι. Τους βοήθησαν δύο περαστικοί και ο Άλεν οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί επανατοποθέτησαν το χέρι του Άλεν αλλά αναγκαστικά το αφαίρεσαν λόγω μόλυνσης. Βγήκε από το νοσοκομείο μετά από τρεισήμισι εβδομάδες.

Ο Άλεν βρισκόταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αφού πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να ξαναπαίξει με το συγκρότημα. Το ίδιο πίστευαν και οι υπόλοιποι αλλά τον στήριζαν ψυχολογικά και δεν ήθελαν να τον διώξουν από τη μπάντα στη χειρότερη στιγμή της ζωής του.

Μαζί με τον Joe Elliott συνάντησαν ειδικούς και άρχιζαν να σχεδιάζουν ένα μοντέλο ντραμς προσαρμοσμένο στις ανάγκες του. Ο πρώην ντράμερ των Status Quo, Jeff Rich, που τον βοήθησαν πολύ κατά την ανάρρωσή του, σχεδίασαν μαζί ένα ηλεκτρονικό μοντέλο ντράμς, που θα μπορούσε να παίζει καποιος με το ένα χέρι.

Η κατασκευάστρια εταιρία ηλεκτρονικών ντράμς Simmons, δημιούργησε ένα μοντέλο με τις προδιαγραφές τους. Ο Άλεν έκανε την πρώτη του μετά το ατύχημα εμφάνιση το 1986 στο φεστιβάλ Monsters of Rock στο Κάστρο του Ντόνιγκτον, ενώ το 1987 οι Def Leppard κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Hysteria, που είναι και το πιο επιτυχημένο του συγκροτήματος μέχρι σήμερα, πουλώντας 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η επιμονή του Άλλεν βοήθησε πολλούς ανθρώπους να μην χάνουν το νόημα τους για τη ζωή έπειτα από κάποιο σοβαρό ατύχημα. Ο ίδιος μέχρι σήμερα παρεβρίσκεται σε διάφορες εκδηλώσεις βοηθώντας ανθρώπους να επανακτίσουν το νόημα τους για τη ζωή όπως επίσης να μην παύουν να κυνηγούνα το όνειρο τους.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Όλοι ξέρουμε ότι τα μωρά γελάνε πριν ακόμη μάθουν να μιλούν. Μάλιστα εικάζεται πως η προέλευσή του είναι η «παιχνιδιάρικη» επικοινωνία μεταξύ της μητέρας και του νεογνού. Επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για κάτι τόσο βαθιά εγκατεστημένο στα δίκτυα του εγκεφάλου, που τα μωρά χρησιμοποιούν το γέλιο τους για να εκφράσουν το γεγονός ότι αναγνωρίζουν τα οικεία τους πρόσωπα ενισχύοντας το μεταξύ τους δέσιμο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η απόκρυψη του γέλιου προκύπτει από αρχετυπικά σχήματα που μοιράζεται όλο το ανθρώπινο γένος, εδώ και αιώνες, από αρχέγονες φοβίες, περίεργα συμβάντα και ανεξήγητα γεγονότα, αυτά που εμπόδιζαν τον φοβιτσιάρη άνθρωπο που προσπαθούσε να βιοπορίσει ασφαλισμένα τη ζωούλα του.

Oι άνθρωποι υιοθετούμε άκριτα, οτιδήποτε μας δίνουν και μαθαίνουμε να πορευόμαστε με αυτό. Oι θρησκείες απαγορεύουν το γέλιο, με κανόνες και αφορισμούς, ενώ τον Mεσαίωνα έκαιγαν όποιους γελούσαν πολύ, γιατί πίστευαν πως το γέλιο «είναι του διαβόλου». Όλοι γνωρίζουμε τον «σοφό λαό» που λέει «μη γελάς πολύ γιατί μπορεί να σου βγει σε κακό».

Έτσι, όλα τα θετικά που συμβαίνουν στη ζωή μας, χρειάζεται να περιοριστούν, να μικρύνουν, να αδυνατίσουν. Γιατί κάπου εκεί έξω, δεσπόζει και παραμονεύει το κακό, να εμφανιστεί από τη γωνία και να μας το χαλάσει. Όσο περισσότερο γελάει κάποιος, τόσο προκαλεί την τύχη του, τόσο πρέπει να περιμένει αυτό το κακό να του συμβεί. Και όσο δεν του συμβαίνει, τόσο η αγωνία μέσα του μεγαλώνει.

Μία πιο απλή εξήγηση

Στους παλιούς πίνακες ζωγραφικής ένας καλλιτέχνης όφειλε να προστατέψει το μοντέλο του. Nα μην εμφανίσει στα μάτια των θεατών, τα βαθιά συναισθήματα της προσωπογραφίας του είτε αυτό ήταν η συγκατάβαση, το φλερτ, η μελαγχολία, η πλήξη, η ταλαιπωρία, η ευχαρίστηση, η ακόμη και μία ήπια αμηχανία που προσφέρει το χαμόγελο.

Kάποιοι πιστεύουν πως η στοματική υγιεινή δηλαδή τα χαλασμένα δόντια, ήταν ο λόγος που οι άνθρωποι δεν χαμογελούσαν αλλά εικονιζόντουσαν με κάποιο μειδίαμα, στην καλύτερη περίπτωση. Μπορεί πολλές δεκαετίες παλαιότερα η οδοντιατρική να μην ήταν και η καλύτερη, αλλά αυτό δεν μείωνε την ομορφιά των ανθρώπων την εποχή εκείνη, ακριβώς επειδή η κακή οδοντοστοιχία ήταν πολύ συνηθισμένη.

Ένα ωραίο χαμόγελο είναι δύσκολο να δημιουργηθεί και να συλληφθεί, και είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας την αντίληψη που είχαν οι άνθρωποι για το χαμόγελο σε παλαιότερες εποχές. Παρόλο που σήμερα σκεφτόμαστε τα χαμόγελα ως ένδειξη της ευτυχίας, του χιούμορ και της ζεστασιάς, προφανώς οι άνθρωποι παλαιότερα απέδιδαν σε αυτά μια πολύ διαφορετική σημασία.

Από την ιστορική έρευνα αποκαλύπτεται ότι μέχρι το 17ο αιώνα, στην φλαμανδική ζωγραφική ήταν θεσμοθετημένο ότι οι μόνοι άνθρωποι που χαμογελούσαν πλατιά, στη ζωή και στην τέχνη, ήταν οι φτωχοί, οι έκφυλοι, οι μεθυσμένοι, οι αθώοι και οι άνθρωποι της. Αν κάποιος ήθελε να θεωρηθεί μέλος της ανώτερης κοινωνικής τάξης και ένα πρόσωπο με «καλό» χαρακτήρα, δεν χαμογελούσε. Για τον λόγο αυτό, οι δημιουργοί πορτραίτων κρατούσαν μακριά τα χαμόγελα από τις εικόνες, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν βλέπουμε διάσημες προσωπικότητες να χαμογελούν στα επίσημα πορτραίτα τους.

Πολλοί υποθέτουν πως εδώ υπάρχει κάτι άλλο, σημαντικότερο όλων: η τεχνολογία της φωτογραφίας δεν επέτρεπε στους ανθρώπους να χαμογελούν. Mέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, χρειαζόταν κάποιος να μένει ακίνητος μέχρι και για 10 λεπτά για ένα φωτογραφικό πορτραίτο. Ήταν λιγότερο δύσκολο να μείνει κανείς εντελώς ακίνητος για αρκετά λεπτά ανέκφραστος, παρά προσπαθώντας να κρατήσει ένα χαμόγελο.

Πηγή: Nicholas Jeeves «The Serious and the Smirk: The Smile in Portraiture» (Oκτώβριος 2013)

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ;

Το να διαλέξεις φωτογραφία για το Facebook, το Twitter ή άλλο κοινωνικό δίκτυο σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση! Η εικόνα που θα επιλέξεις θα είναι η πρώτη εντύπωση που θα αποκομίζει όποιος επισκέπτεται το προφίλ σου.

Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε την απόλυτη φωτογραφία που θα άρμοζε καθώς η επιλογή της φωτογραφίας για τα κοινωνικά δίκτυα είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Ωστόσο, οι πιο κάτω κατηγορίες μπορούν να ρίξουν λίγο φώς στην επιλογή.

Πορτρέτα κάθε είδους, και τί δείχνουν για σένα;

Τα χαρακτηριστικά σου φαίνονται ξεκάθαρα είτε η φωτογραφία δείχνει μόνο το πρόσωπο είτε από τη μέση και πάνω. Μπορεί να είναι ερασιτεχνική ή επαγγελματική ή να την έχεις τραβήξει μόνος σου με το κινητό. Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα διαφοροποιούνται.

Με ερασιτεχνική φωτογραφία, δίνεις την εντύπωση ενός φιλικού και συνηθισμένου ατόμου, δίχως ανασφάλειες για την εμφάνιση σου αλλά με αρκετή αυτοπεποίθηση.

Με επαγγελματική φωτογράφιση αν για παράδειγμα ασχολείσαι με το χώρο της showbiz ή της πολιτικής, είτε αποφάσισες να δώσεις το κάτι παραπάνω για να έχεις μια πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία, αν επιλέξεις υλικό επαγγελματικής φωτογράφησης για το προφίλ σου θα δείξεις έντονο ναρκισσισμό και φιλοδοξία.

Άν τώρα όπου αυτοφωτογραφίζεσαι όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, και μπορεί αυτό να εσένα να σε ευχαριστεί, εκείνος που βλέπει το προφίλ σου μια τέτοια φωτογραφία θα το θεωρήσει αρκετά ενοχλητικό.

Φωτογραφία με μαγιό

Είσαι κάπως νασφαλής.

Μακρινή φωτογραφία

Η φιγούρα σου είναι τόσο μακρινή που μετά βίας διακρίνεται μέσα στο πλαίσιο ενώ τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου δε φαίνονται ούτε με μεγεθυντικό φακό. Εδώ δίνεις την εντύπωση ενός ατόμου που επιθυμεί την ιδιωτικότητα του και δεν θέλει να γνωρίζει ο καθένας το πώς είναι στην πραγματικότητα.

Η κοντινή αλλά απόμακρη. 

Μπορεί η φωτογραφία να είναι αρκετά κοντινή, τα μαλλιά σου ή τα χέρια σου όμως κρύβουν μέρος του προσώπου σου έτσι ώστε τα χαρακτηριστικά σου να μην είναι ολοφάνερα. Δείχνει άτομο που θέλει να δείξει πως δε θέλει η φωτογραφία του να είναι εύκολα αναγνωρίσιμη αλλά στην πραγματικότητα είναι, παρά την καλλιτεχνική ψευδοεπικάλυψη.

Προφίλ φωτογραφίες της παιδικής ηλικίας

Η φωτογραφία από τα παλιά δείχνει σίγουρα μια προσκόληση στο παρελθόν. Ίσως να σκέφτεσαι πως άλλοτε τα πράγματα ήταν καλύτερα και αναπολείς το παρελθόν, ακούς την ίδια μουσική και θέλεις να φοράς τα ίδια ρούχα που φόραγες και στο σχολείο. Ίσως στο δημοτικό να ήσουν το παιδί θαύμα, κα΄τι που δεν θα ισχύει σήμερα. Η ενηλικίωση σίγουρα σε θλίβει κι αυτό φαίνεται και προς τα έξω.

Pets (Xαριτωμένο κατοικίδιο ή κάποιο άλλο ζώο)

Το ζώο που έχεις επιλέξει να εμφανίζεται αντί για εσένα στην εικόνα, έχει σημασία. Αν πρόκειται για το κατοικίδιό σου, προφανώς και του έχεις απίστευτη αδυναμία. Aν βέβαια είναι μια φωτογραφία που βρήκες στο διαδίκτυο, τότε μάλλον το ζωάκι αυτό σε αντιπροσωπεύει. Αν για παράδειγμα έχεις επιλέξει γάτα ή σκύλο τότε πιθανότατα να είσαι μοναχικός χωρίς κάποιον σύντροφο στη ζωή σου και με τον τρόπο αυτό δείχνεις την ανάγκη σου για τρυφερότητα. Αν έχεις βάλει ένα φίδι τότε μάλλον είσαι στην εφηβεία ή θέλεις να δείξεις ιδιαιτέρα σκληρή ενώ αντίθετα ένα δελφίνι δείχνει την επιθυμία σου να νιώθεις ελεύθερη!

Η γαμήλια φωτογραφία

Μια γαμήλια φωτογραφία κάνει μπαμ από μακριά! Νυφικό, γαμπρός, νύφη και ανθοδέσμη!

Θέλεις όλοι να καταλάβουν ότι όχι μόνο ενηλικιώθηκες αλλά ξεκίνησες και τη δικιά σου οικογένεια, είτε έχεις παιδιά είτε όχι. Τέρμα τα παιχνίδια! Tώρα πια παντρεύτηκες και το γνωστοποιείς σε όλους. Η ζωή σου κυλά με ηρεμία, είσαι ευτυχισμένος και το δείχνεις σε όλους! Αν μάλιστα έχεις εμμονή να κρατάς σε πρώτο πλάνο την εν λόγω φωτογραφία για μήνες ή ακόμη χειρότερα για χρόνια, κάτι τέτοιο δείχνει πως πέρασες πολλά για να φτάσεις σε αυτό το στάδιο και τώρα βγάζεις το άχτι σου!

Οικογενειακή φωτογραφία

Μπορεί εσύ να μη φαίνεσαι στο πλάνο, αλλά οι υπόλοιποι σίγουρα. Μπορεί κάποτε να είχες πολλούς φίλους και να μη σε έβλεπε το σπίτι, τώρα όμως απέκτησες τη δικιά σου οικογένεια και είσαι ευτυχισμένος. Κι αν κάποτε σκεφτόσουν τι θα φορέσεις, τι θα πάρεις και που θα πας διακοπές, πλέον το μόνο που σε νοιάζει είναι που θα βρεις να αγοράσεις παιδικές ταινίες και παιχνίδια. Όπως και να έχει πάντως αυτή η φωτογραφία μόνο ένα μπορεί να σημαίνει. Είσαι πολύ καλός γονιός.

Είσαι ποπ και το δείχνεις

Ένας χαρακτήρας κόμικ, μια αφίσα συναυλίας, εξώφυλλο από βιβλίο, ένα αστέρι, μια νότα ή μια παρτιτούρα ή ακόμη και η φωτογραφία του αγαπημένου σου καλλιτέχνη. Τα πάντα μπορούν να μπουν κάτω από αυτή την κατηγορία! Αυτοπροσδιορίζεσαι από τις επιλογές ψυχαγωγίας σου; Αυτό πάντως δείχνει το προφίλ σου.

Η καλλιτεχνική φωτογραφία

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη προσπαθείς με κάθε τρόπο η φωτογραφία σου να μοιάζει καλλιτεχνική ίσως και σουρεαλιστική.

Είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις τους πάντες πως μοιάζεις με καλλιτέχνη, ηθοποιό, τραγουδίστρια, ζωγράφο ή ακόμη και διανοούμενο. Και μπορεί στην πραγματικότητα να είσαι απλά ένας υπάλληλος, αλλά αν είχες λεφτά σίγουρα θα τα ξόδευες στην τέχνη!

Το πάρτι άνιμαλ

Με παρέα ή μόνος σου φαίνεται να το διασκεδάζεις και μάλιστα πολύ! Κρατάς με στιλ το ποτάκι σου, καπνίζεις με νόημα, χορεύεις και γελάς ή δίνεις φιλάκια στο φακό.

Βγήκες για κλάμπινγκ και αυτό φαίνεται. Προσοχή όμως στις υπερβολές. Δε θα ήθελες όλοι οι συνάδελφοι στο γραφείο αλλά και ο διευθυντής σου να ανακαλύψει την άστατη ζωή σου. Άλλωστε, σκέψου πως ακόμη κι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί η μελλοντική πεθερούλα σου να αποφασίσει να ανακαλύψει τον κόσμο του ίντερνετ και τότε να στην κάνει τη χαλάστρα.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών έχει ανασφάλεια για την εμφάνιση του στήθους της, περισσότερο σχεδόν από κάθε άλλο σημείο του σώματός της.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plastic and Reconstructive Surgery, το ασύμμετρο ή το πολύ μεγάλο στήθος μπορεί να οδηγήσει τη γυναίκα σε προβλήματα ψυχικής υγείας, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και διατροφικές διαταραχές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ασύμμετρο ή πολύ μεγάλο στήθος είχαν μειωμένη αυτοεκτίμηση και προβλήματα στην κοινωνική λειτουργία, τις διατροφικές τους συμπεριφορές και την άποψή τους για την ποιότητα ζωής τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως από το μέγεθος του στήθους εξαρτάται ο βαθμός αυτοεκτίμησης μιας γυναίκας και, γενικότερα, η ψυχική της υγεία. Η έρευνα κατέδειξε πως οι γυναίκες που είτε έχουν ανύπαρκτα στήθη, είτε στήθη που είναι άνισα μεταξύ τους, αλλά ακόμα κι αυτές με υπερμεγέθη στήθη, δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Μπορεί το σχήμα των μαστών να «προδώσει» τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μίας γυνάικας; 

Γενικότερα οι γυναίκες με μικρά στήθη προβληματίζονται πολύ για την αφοσίωση και την πίστη του συντρόφου τους. Οι γυναίκες με μεγάλα στήθη είναι αισιόδοξες, χαρούμενες και αισθησιακές. Μπορούν να γίνουν πολύ εφευρετικές στο σεξ και το ίδιο περιμένουν απ’ τους συντρόφους τους.

Μικρό και στρογγυλό

Οι γυναίκες με μικρά στήθη διακρίνονται για την κοινωνικότητα τους. Είναι λογικές και άνετες. Όταν βρίσκονται σε σχέση γίνονται πολύ καλές και αξιόπιστες σύντροφοι, αν και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη σωματική επαφή.

Σχήμα “αλεπουδίσιο

Εάν το στήθος μοιάζει από το πλάι με τη μύτη της αλεπούς, τότε η γυνάικα θεωρεί τον εαυτό της ιδιαίτερα τυχερό, τουλάχιστον από αισθητική άποψη! Ως προς τον χαρακτήρα, εκτός από μεγάλη αυτοπεποίθηση, το σχήμα αυτό δείχνει εξυπνάδα και εργατικότητα. Προτιμά την εργασία στο πλαίσιο μιας ομάδας και η συνεργασία με τους συναδέλφους είναι πάντα άψογη. Γυναίκες με αυτό το σχήμα είναι και πολύ ερωτικές.

Στήθη λεμονάτα

Αν το στήθος σου έχει σχήμα λεμονόκουπας τότε μάλλον έχεις από καιρό αφήσει πίσω σου ταμπού και τις προκαταλήψεις. Είναι η γυνάικα που τολμά σε όλα και δε διστάζει σε τίποτα και είναι γεμάτη ζωντάνια.

Σε σχήμα και μέγεθος μήλου

Η ψυχρή και απρόσιτη γυναίκα που ταυτόχρονα διακρίνεται για την εξυπνάδα και την ευστροφία της. Σταθερή και δεν αλλάζει συχνά συντρόφους ενώ από τη φύση της είναι καλή νοικοκυρά! Δεν αρνείσαι να δοκιμάσει καινούργια πράγματα και μπορεί να κάνεις το παν για να ικανοποιήσει τον σύντροφό της.

Στήθος σε σχήμα αχλαδιού

Γυνάικα ανεξάρτητη και καπάτσα. Ξέρει πότε πρέπει να υποκρίνεται την ανόητη και την αθώα ξεγελώντας τους άνδρες και φυσικά καταφέρνοντας να περάσει το δικό της. Ακόμη κι αν είναι ιδιαίτερα συντηρητική, δυσκολεύεται να πει όχι σε μια νέα ερωτική περιπέτεια. Δεν δεσμεύεται εύκολα, αλλά όταν το κάνει τα δίνει όλα στο 100%.

Πεπονάτο

Οι γυναίκες με στήθος σε σχήμα μεγάλο και στρογγυλό σαν του πεπονιού αποζητούν τον θαυμασμό. Εκτιμούν δεόντως τις γευστικές απολαύσεις και γι’ αυτό τους αρέσει να μαγειρεύουν, αλλά στο θέμα των σαρκικών απολαύσεων είναι αρκετά συντηρητικές και λάτρεςι της ρουτίνας.

Πληθωρικό και βαρύ

Λατρεύει και εκτιμά το καλό φαγητό, αλλά και την καλοπέραση γενικότερα. Της αρέσει κυρίως να φλερτάρει, χωρίς απαραίτητα να θέλει να το πάρει και πάρακάτω.

Σιλικονάτο

Τα πετυχημένα εμφυτεύματα σιλικόνης, ανεβάζουν κατά πολύ την αυτοπεποίθηση σε όλες τις περιπτώσεις γιατί στο κάτω κάτω αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται η επέμβαση.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ

Η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι εύκολη, ειδικά για όσους ξοδεύουν πολλά και δεν μπορούν να σταματήσουν. Μερικές φορές όμως χρειάζεται να αγοράσουμε απαραίτητα πράγματα και οι οικονομίες θα μας ήταν πολύ χρήσιμες.

Αποταμιεύστε σταδιακά

Αυτή η μέθοδος διαρκεί έναν χρόνο ή 52 εβδομάδες. Ο στόχος είναι να εξοικονομείτε περισσότερα χρήματα κάθε εβδομάδα.

Για παράδειγμα, ξεκινήστε με €5. Την επόμενη εβδομάδα βάλτε €10 στην άκρη, μετά €15. Στο τέλος θα έχει συγκεντρωθεί ένα αρκετά μεγάλο ποσό.

Αν δυσκολεύεστε, μειώστε το ποσό και να τα βάζετε κάθε μήνα αντί για κάθε εβδομάδα.

Αγοράστε και εξοικονομήστε

Έτσι, θα γλιτώνετε χρήματα και θα ελέγχετε καλύτερα το πόσα ξοδεύετε. Ο στόχος είναι να βάζετε στην άκρη ένα ποσοστό των εξόδων που έχετε.

Για παράδειγμα, ας πούμε πως έχετε αποφασίσει να βάζετε στην άκρη το 10% κάθε αγοράς. Ένα νέο πουλόβερ που κοστίζει €30 θα σας δώσει €3. Εάν ξοδεύετε €150 το μήνα, θα έχετε αποταμιεύσει €180 σε έναν χρόνο.

Challenge

Η επιτυχία λοιπόν κρύβεται στο λεγόμενο ‘1p (penny) Saving Challenge’, όπως το ονομάζουν οι Άγγλοι, ένα από τα λίγα challenges που αξίζει να επιχειρήσεις, γιατί μόνο καλό στην τσέπη σου θα κάνει. Το concept απλό: Κάθε μέρα που περνά βάζεις στην άκρη κι από 1 λεπτό (0.01€ δηλαδή) παραπάνω. Την πρώτη μέρα δηλαδή θα βάλεις 1 λεπτό, τη δεύτερη 2 λεπτά, την τρίτη 3 και την 365η μέρα του έτους, θα βάλεις 365 λεπτά στην άκρη, ή αλλιώς 3 ευρώ και 65 λεπτά. Έτσι, στο τέλος του χρόνου θα έχεις εξοικονομήσει συνολικά 667€ και 95 λεπτά, χωρίς να νιώσεις ποτέ ότι έκανες αποταμίευση.

Και τέλος η μεγάλη πρόκληση. Μετατρέψτε τις κακές συνήθειες σε οικονομίες

Ο στόχος είναι να βάζετε στην άκρη χρήματα για κάθε κακιά συνήθεια που έχετε.

Για παράδειγμα, εάν αργείτε συχνά στην δουλειά ή δεν πηγαίνετε στο γυμναστήριο, να βάζετε €1, €3 ή ακόμα και €20 στην άκρη. Έτσι, θα σταματήσετε τις κακές σας συνήθειες και θα εξοικονομήσετε και χρήματα.

Τι χρειάζεσαι; Επιμονή, πειθαρχία και στόχο. Και το παρακάτω challenge να σου κάνει τη ζωή εύκολη!

ΠΩΣ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ “GATES” ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΠΛHΘYΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ;

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μειωθεί από το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα στα 8,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2100, 2 δισεκατομμύρια λιγότερα από τις προβλέψεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με μελέτη που προβλέπει ανατροπές στην παγκόσμια ισορροπία και στους κόλπους των κοινωνιών.

Αυτή είναι «μια καλή είδηση για το περιβάλλον (λιγότερη πίεση στα συστήματα παραγωγής προϊόντων διατροφής και λιγότερες εκπομπές CO2)», δήλωσε στο AFP ο Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντής του έγκριτου ερευνητικού κέντρου για την υγεία Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο Σιάτλ, το οποίο έκανε τη μελέτη αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην επιθεώρηση The Lancet.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό, η Γη θα έχει 9,7 δισεκατομμύρια κατοίκους το 2050 και 10,9 δισεκατομμύρια το 2100, έναντι 7,7 δισεκατομμυρίων σήμερα.

Ωστόσο η νέα μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνεχή αυτή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.

Οι ερευνητές του IHME, οργανισμού που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και είναι γνωστός για τις παγκόσμιες μελέτες του στον τομέα της δημόσιας υγείας, προβλέπουν μια κορύφωση ήδη το 2064 του παγκόσμιου πληθυσμού στα 9,7 δισεκατομμύρια προτού υπάρξει μια πτώση στα έως 8,8 δισεκατομμύρια το 2100.

Η πτώση αυτή θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης των κοριτσιών και στην πρόσβαση στην αντισύλληψη, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μείωση της γεννητικότητας στο 1,66 παιδί ανά γυναίκα το 2100 έναντι των 2,37 παιδιών σήμερα, σύμφωνα με την μελέτη αυτή. Πρόκειται για μια πιο γρήγορη μείωση της γεννητικότητας από αυτό που προβλέπει ο ΟΗΕ.

Σε 183 χώρες από τις 195 που εξετάστηκαν, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί ως το 2100 κάτω από τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, επιτρέποντας τη διατήρηση του πληθυσμού χωρίς μεταναστευτικές ροές.

Ωστόσο η δημογραφική εξέλιξη, με την ενσωμάτωση της θνησιμότητας και των μεταναστεύσεων, θα ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και τη χώρα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Κίνα θα μείνει «μισή»

Η Κίνα μπορεί να χάσει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της (1,4 δισεκατομμύριο σήμερα, 730 εκατομμύρια το 2100) και να παρουσιάσει μια πτώση στον αριθμό των ανθρώπων που είναι σε ηλικία εργασίας, πράγμα που θα παρεμποδίσει την οικονομική της ανάπτυξη.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται να χάνουν προσεχώς τη θέση τους ως η μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομική δύναμη, θα μπορούν ως εκ τούτου να προηγηθούν ξανά της Κίνας ως το τέλος του αιώνα, αν η μετανάστευση εξακολουθήσει να αντισταθμίζει την πτώση της γεννητικότητας, σύμφωνα με την μελέτη.

Μείωση πληθυσμού προβλέπεται παράλληλα στην Ασία και την Ευρώπη. Οι δύο αυτές ήπειροι φιλοξενούν ένα μεγάλο μέρος των 23 χωρών που αναμένεται να δουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται σε λιγότερο από τον μισό:

– Ιαπωνία από 128 σε 60 εκατομμύρια

– Ταϊλάνδη από 71 σε 35 εκατομμύρια

– Ισπανία από 46 σε 23 εκατ.

– Ιταλία από 61 σε 31 εκατ.

– Πορτογαλία από 11 σε 4,5 εκατ.

– Νότια Κορέα από 53 σε 27 εκατ.

Ωστόσο ορισμένες χώρες δεν ακολουθούν αυτήν την τάση, όπως η Γαλλία (από 65 σε 67 εκατομμύρια).

Τριπλάσιοι κάτοικοι

Στον αντίποδα, η υποσαχάρια Αφρική μπορεί να δει να τριπλασιάζεται ο πληθυσμός της (1 σε 3 δισεκατομμύρια), με πρώτη κυρίως τη Νιγηρία (206 σε 790 εκατομμύρια κατοίκους), η οποία θα γίνει το 2100 η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο μετά την Ινδία, αλλά θα προηγείται της Κίνας.

Στον κόσμο αυτόν, στον οποίο ο πληθυσμός που θα είναι σε ηλικία εργασίας θα έχει μειωθεί, αλλά οι άνω των 80 ετών θα είναι κατά έξι φορές περισσότεροι (από 141 θα φθάσουν τα 866 εκατομμύρια), θα χρειαστεί “να επανεκτιμηθεί η σημερινή δομή των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και των υπηρεσιών υγείας”, επισήμανε ο Μάρεϊ.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΒΑΤΡΑΧΟΙ

Τέσσερις βάτραχοι κάθονταν πάνω σε ένα κορμό δέντρου, που επέπλεε πιασμένος στην άκρη ενός ποταμού. Ξαφνικά ελευθερώθηκε και σιγά-σιγά άρχισε να παρασύρεται προς τα κάτω, στη ροή του ποταμού. Οι βάτραχοι ήταν ενθουσιασμένοι καθώς ποτέ δεν είχε τύχει να νιώσουν τη χαρά της κίνησης πάνω στο νερό.

Κάποια στιγμή, ο πρώτος βάτραχος είπε:
«Πράγματι, είναι ένας θαυμάσιος κορμός. Κινείται σαν να είναι ζωντανός. Δεν ήξερα ότι μπορεί να υπάρχει ένας τέτοιος κορμός».

Μετά από λίγο ο δεύτερος βάτραχος μίλησε και είπε:
«Όχι φίλε μου, ο κορμός είναι σαν όλους τους άλλους κορμούς, και βέβαια δεν κινείται. Είναι το ποτάμι που πηγαίνει προς τη θάλασσα και μεταφέρει εμάς και τον κορμό μαζί του».

Και μετά ο τρίτος βάτραχος μίλησε και είπε:
«Δεν είναι ούτε ο κορμός, ούτε το ποτάμι που κινείται. Η κίνηση είναι στη σκέψη μας. Γιατί χωρίς τη σκέψη, τίποτα δεν κινείται.»

Και έτσι οι τρεις βάτραχοι ξεκίνησαν να διαπληκτίζονται, σχετικά με το τι είναι αυτό που τελικά κινείται. Μάλιστα σε λίγο η διαφωνία τους έγινε καυγάς αληθινός, μη μπορώντας καθόλου να συμφωνήσουν.

Αφού είδαν κι αποείδαν, στράφηκαν τελικά στον τέταρτο βάτραχο, που μέχρι εκείνη τη στιγμή καθόταν ήσυχος και τους άκουγε προσεχτικά, και ρώτησαν τη γνώμη του.

Κι εκείνος τους είπε:
«Ο καθένας σας έχει δίκιο, και κανένας σας δεν είναι λάθος. Η κίνηση είναι στον κορμό, στο νερό και στην σκέψη μας επίσης».

Οι τρεις βάτραχοι έμειναν για μερικά δευτερόλεπτα ακίνητοι και μετά ξέσπασαν σε κραυγές εξαγριωμένοι, γιατί κανείς δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι η δική του αλήθεια δεν ήταν η ολόκληρη αλήθεια, και ότι οι άλλοι δύο δεν ήταν τελείως λάθος.

Και τότε κάτι πολύ παράξενο έγινε: οι τρεις βάτραχοι ενώθηκαν προς στιγμήν και έσπρωξαν τον τέταρτο βάτραχο και τον πέταξαν στο ποτάμι…

πηγή: Χαλίλ Γκιμπράν

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο ΚΟΥΦΟΣ ΒΑΤΡΑΧΟΣ

Υπάρχουν 2 τρόποι για να ζήσεις την ζωή σου. Ο ένας είναι να την ζήσεις και να την δημιουργήσεις όπως θέλεις εσύ, και ο άλλος να ακούς τους γύρω σου, και να την ζήσεις όπως θέλουν οι γύρω σου.

Η ιστορία του κουφού βατράχου μας διδάσκει ότι για να πετύχουμε τους στόχους μας, όπως φαίνεται και χαρακτηριστικά στο παρακάτω σκίτσο, χρειάζεται πολλές φορές να είμαστε “κουφοί”, και να προχωράμε μπροστά χωρίς να ακούμε τις γνώμες των γύρω μας, όπως συμβαίνει και με τον βάτραχο της ιστοριούλας.
Κάποτε οι βάτραχοι διοργάνωσαν έναν αγώνα αναρρίχησης. Στόχος τους ήταν να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή ενός πύργου. Πολλοί άνθρωποι μαζεύτηκαν εκεί να τους υποστηρίξουν.
Ο αγώνας ξεκίνησε…
Στην πραγματικότητα, ο κόσμος δεν πίστευε ότι ήταν εφικτό, να ανέβουν οι βάτραχοι στην κορυφή του πύργου και το μόνο που άκουγες ήταν:
«Τι κόπος! Ποτέ δεν θα τα καταφέρουν…»
Οι βάτραχοι άρχισαν να αμφιβάλλουν για τους εαυτούς τους…
Ο κόσμος συνέχιζε να φωνάζει:
«Τι κόπος! Πoτέ δεν θα τα καταφέρουν…»
Τότε οι βάτραχοι, ο ένας μετά τον άλλο, παραδέχονταν την ήττα τους, εκτός από έναν, που συνέχισε να σκαρφαλώνει…
Στο τέλος, μόνο αυτός, και μετά από τρομερή προσπάθεια, κατόρθωσε να φθάσει στην κορυφή! Ένας από τους χαμένους βατράχους, πλησίασε να τον ρωτήσει πως τα κατάφερε να ανέβει στην κορυφή…
Τότε συνειδητοποίησε ότι… Ο νικητής βάτραχος ήταν κουφός!!!
Ποτέ να μην ακούμε ανθρώπους που έχουν την κακή συνήθεια να είναι αρνητικοί, γιατί μας κλέβουν τις μεγαλύτερες λαχτάρες και πόθους της καρδιάς μας! Πάντοτε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τη δύναμη της φράσης:
«Σκέψου θετικά!» Σε όσους μας λένε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας ή να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας…
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ… ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΚΟΥΦΟΣ ΒΑΤΡΑΧΟΣ!

ΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Παρόλο που δεν είναι κάτι καινούργιο να αγοράζετε υποδήματα, τα πιο ακριβά παπούτσια στον κόσμο κοστίζουν εκατομμύρια.

Τα πιο ακριβά παπούτσια στον κόσμο είναι η δική τους κατηγορία στην αγορά πολυτελείας. Συχνά πωλούνται σε δημοπρασίες και όχι σε λιανοπωλητές. Τα πιο ακριβά παπούτσια μπορεί να είναι ένα κομμάτι της ιστορίας ή ακόμη και να απαιτούν ένα χρηματοκιβώτιο για να τα αποθηκεύσετε.

16. Michael Jordan’s Air Jordan 12s

$104.765

Ένα ζευγάρι Air Jordans αξίας 104.000 δολαρίων ανήκαν κάποτε στον πρώην παίκτη των Σικάγο Μπουλς, Μάικλ Τζόρνταν. Ο all-star μπασκετμπολίστας φόρεσε τα παπούτσια κατά τη διάρκεια του περίφημου “Flu Game”, όπου έπαιξε για την ομάδα του Σικάγο ενώ ήταν άρρωστος κατά τη διάρκεια του πέμπτου αγώνα των Playoffs του NBA του 1997. Ο Τζόρνταν σημείωσε 38 πόντους σε όλο το παιχνίδι ενώ ένιωθε άρρωστος. Οι Μπουλς έγιναν τελικά πρωταθλητές εκείνη τη χρονιά, προσθέτοντας στο σερί νικών τους των έξι πλέι οφ της σεζόν 1991-1998.

15. The Diamond Shoe by Kathryn Wilson

418.450 $

Το επόμενο στη λίστα μας με τα πιο ακριβά παπούτσια είναι ένα ζευγάρι γόβες από τη Νεοζηλανδή σχεδιάστρια παπουτσιών Kathryn Wilson. Τα παπούτσια έχουν διαμάντια αξίας 21,8 καρατίων και πουλήθηκαν το 2013 σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο σχεδιαστής για 418.450 δολάρια.

14. Stuart Weitzman Diamond Dream Stiletto

500.000 $

O Stuart Weitzman σχεδίασε το Dream Stilleto για να το φορέσει η ηθοποιός Anika Noni Rose στην 79η τελετή απονομής των Oscars Oscars, Λος Άντζελες.

13. Michael Jordan’s Signed Nike Air Jordan 1s

560.000 $

Ένα ζευγάρι Nike Air Jordan 1 που φορούσε και φέρει την υπογραφή του Michael Jordan ήταν τα πιο ακριβά αθλητικά παπούτσια που πουλήθηκαν σε δημοπρασία, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Τα παπούτσια φορέθηκαν από τον Michael Jordan το 1985, αφού φτιάχτηκαν αποκλειστικά για αυτόν.

12. The Original Ruby Red Slippers From “The Wizard of Oz”

660.000 $

Ένα ζευγάρι ρουμπίνι παντόφλες μπορεί να σας έρθει στο μυαλό όταν σκέφτεστε τα πιο ακριβά παπούτσια στον κόσμο. Αν και υπάρχουν αρκετά γνωστά ζευγάρια της εμβληματικής παντόφλας, αυτό το ζευγάρι ρουμπινί κόκκινα που φορούσε η ηθοποιός Τζούντι Γκάρλαντ στην ταινία του 1939, «The Wizard of Oz», πουλήθηκαν σε δημοπρασία για 660.000 δολάρια το 2000. Ο αρχικός ιδιοκτήτης τα κέρδισε στο ηλικίας μόλις 16 ετών ως βραβείο δεύτερης θέσης για τον διαγωνισμό «Name the Ten Best Movies of 1939» του National Four Star Club. Το παπούτσι μεγέθους 6 πουλήθηκε αργότερα στον David Elkouby, έναν συλλέκτη αναμνηστικών με έδρα το Χόλιγουντ.

11. Παπούτσια Stuart Weitzman “Marilyn Monroe”.

1 εκατομμύριο δολάρια

Τα παπούτσια, που φόρεσε η Κινγκ Rgina στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ σχεδιάστηκαν χρησιμοποιώντας δύο σκουλαρίκια που κάποτε ανήκαν στην αείμνηστη ηθοποιό Μέριλιν Μονρό.

10. Stuart Weitzman Retro Rose Pump

1 εκατομμύριο δολάρια

Αυτές οι παντόφλες εμπνευσμένες από το vintage αποτίουν φόρο τιμής στη γοητεία της δεκαετίας του 1940 με ένα κλασικό λουράκι T (ένα στυλ παπουτσιού με υπογραφή εκείνη την εποχή). Το 10ο ζευγάρι των πιο ακριβών παπουτσιών περιλαμβάνει τριαντάφυλλα αξίας 100 καρατίων με διαμάντια 1.800 Kwiat. Επιπλέον, το ζευγάρι έχει 400 περισσότερα διαμάντια Kwiat που στολίζουν το παπούτσι σε όλο το μήκος.

9. Stuart Weitzman Platinum Guild Stiletto

1,09 εκατομμύρια δολάρια

Ακόμα ένα ζευγάρι γόβες Stuart Weitzman. Το Platinum Guild Stiletto είναι διακοσμημένο με 464 αστραφτερά διαμάντια Kwiat. Το στιλέτο προοριζόταν να λάμψει στο κόκκινο χαλί και φορέθηκε από την πρώην Μις ΗΠΑ και ηθοποιό Λόρα Χάρινγκ στο 2002

8. Stuart Weitzman’s Ruby Slipper

1,6 εκατομμύρια δολάρια

Εμπνευσμένα από την ταινία «Ο Μάγος του Οζ», αυτά τα στιλέτα διαθέτουν 642 Βιρμανικά ρουμπίνια στα κομψά κόκκινα σατέν λουράκια. Αυτές οι κεράσι-κόκκινες γόβες παρουσιάστηκαν σε μια γυάλινη θήκη στο Harrods του Λονδίνου το 2003. Η αξία των παπουτσιών επί του παρόντος ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια δολάρια.

7. Παντόφλα Σταχτοπούτα Stuart Weitzman

2 εκατομμύρια δολάρια

Το αστραφτερό στιλέτο του Stuart Weitzman φορέθηκε από την τραγουδίστρια της κάντρι Άλισον Κράους στα Όσκαρ του 2004. Ένα από τα πιο ακριβά παπούτσια στον κόσμο, το ζευγάρι διαθέτει ιταλικό δέρμα και διαμάντια 565 Kwiat. Το δεξί παπούτσι έχει επίσης ένα σπάνιο διαμάντι amaretto 5 καρατίων που από μόνο του κοστίζει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Το παπούτσι Stuart Weitzman έχει επίσης ένα καθαρό τακούνι στιλέτο 4 ιντσών που έχει σχεδιαστεί σκόπιμα για να κάνει τη δομή των παπουτσιών των 2 εκατομμυρίων δολαρίων να «εξαφανίζεται» – δίνοντας όλη την προσοχή στα πολύτιμα πετράδια όταν βρίσκονται στο προσκήνιο. Είναι ένα παπούτσι που ταιριάζει πραγματικά στη «στιγμή της Σταχτοπούτας» κάποιου.

6. Stuart Weitzman Tanzanite Heel

2 εκατομμύρια δολάρια

Ένα ακόμη εντυπωσιακό ζευγάρι παπούτσια Stuart Weitzman βρίσκεται στη λίστα με τα πιο ακριβά παπούτσια. Το Tanzanite Heel αποτιμάται στα 2 εκατομμύρια δολάρια και ήταν μια συνεργασία με τον Eddie Le Vian του διάσημου Le Vian Jewelry. Τα ασημένια παπούτσια έχουν λουριά που διαθέτουν 185 καράτια τανζανίτη μαζί με 28 καράτια διαμάντια. Το τακούνι 4,5 ιντσών είναι επενδυμένο με διαμάντια 595 καρατίων Kwiat σε πλατίνα.

5. Jason of Beverly Hills x Tom Ford Loafers

2 εκατομμύρια δολάρια

Οι παντόφλες κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία και παραγγέλθηκαν για τον τηλεοπτικό παρουσιαστή από τον Jason of Beverly Hills, έναν κοσμηματοπώλη με έδρα το Λος Άντζελες. Με περισσότερα από 14.000 στρογγυλά διαμάντια πλήρους κοπής στο παπούτσι, αυτό το ζευγάρι έχει συνολικό βάρος 340 καρατίων. Τα διαμάντια τοποθετήθηκαν επίσης σε λευκό χρυσό σε μια σόλα Tom Ford. Τα παπούτσια αναφέρθηκαν ότι χρειάστηκαν πάνω από 2.000 ώρες εργασίας για να ολοκληρωθούν.

4. Stuart Weitzman Rita Hayworth Heel

3 εκατομμύρια δολάρια

Ενώ ο Stuart Weitzman έχει μια σειρά από υπερπολυτελή παπούτσια εκατομμυρίων δολαρίων, τα πιο ακριβά παπούτσια του Αμερικανού σχεδιαστή είναι το Rita Hayworth Heel που κοστίζει 3 εκατομμύρια δολάρια. Το παπούτσι αποπνέει αίγλη του Χόλιγουντ καθώς είναι στολισμένο με σκουλαρίκια από διαμάντια, ρουμπίνια και ζαφείρια που φορούσε η στάρλετ της ασημένιας οθόνης Rita Hayworth. Αλλά αυτά τα παπούτσια δεν είναι προς πώληση. Το ζευγάρι ανήκει στην κόρη του Hayworth, την πριγκίπισσα Yasmin Aga Khan.

3. Παντόφλες Ruby Harry Winston

3,01 εκατομμύρια δολάρια

Το 1989, ο γιος του Χάρι Ουίνστον, Ρόναλντ Γουίλσον, θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στην 50ή επέτειο του «The Wizard of Oz». Μετά από δύο μήνες που τοποθέτησαν 4.600 ρουμπίνια στις παντόφλες, ο Οίκος του Χάρι Γουίνστον έκανε το ντεμπούτο του στη δική του απόδοση του εμβληματικού παπουτσιού. Το ζευγάρι διαθέτει 1.350 καράτια ρουμπίνια και 50 καράτια διαμάντια. Η αξία του ανέρχεται στα 3,01 εκατομμύρια δολάρια.

2. Γόβες Debbie Wingham

15,1 εκατομμύρια δολάρια

Η βρετανίδα σχεδιάστρια Debbie Wingham αποκάλυψε αυτά τα εξαιρετικά πολυτελή στιλέτο το 2017. Το δεύτερο ζευγάρι των πιο ακριβών παπουτσιών παραγγέλθηκε από μια ανώνυμη οικογένεια στο Ντουμπάι των ΗΑΕ για γενέθλια και έχει σκοπό να θυμίζει τούρτα. Η δημιουργία της ήταν μια συνεργασία μεταξύ της ίδιας και του Chris Campbell, ενός σύγχρονου καλλιτέχνη με έδρα τη Φλόριντα. Οι γόβες είναι γεμάτες με πολύτιμα πετράδια, όπως σπάνια ροζ διαμάντια τριών καρατίων και μπλε διαμάντια ενός καρατίου, τα οποία από μόνα τους κοστίζουν πάνω από 128.000 δολάρια.

1. Passion Diamond Shoe

17 εκατομμύρια δολάρια

Ένα ζευγάρι παπούτσια που κοστίζουν 17 εκατομμύρια δολάρια. Τα στιλέτο Passion Diamond, φτιαγμένα από χρυσό και επικαλυμμένα με διαμάντια, έχουν ονομαστεί ως τα πιο ακριβά στον κόσμο και μόνο ένα ζευγάρι υπάρχει. Ήταν το πνευματικό τέκνο της εταιρείας Jada Dubai με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε συνεργασία με την Passion Jewelers.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΕΡΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ;

Το σώμα και το μυαλό μας δεν συγχρονίζονται με τα ωράρια που επιτάσσει η κοινωνία, είτε πρόκειται για τη δουλειά είτε για το σχολείο.

Το εργασιακό ωράριο θα έπρεπε να ξεκινάει το νωρίτερο στις 10 π.μ., ώστε να αποφεύγεται το “βασανιστήριο” της έλλειψης ύπνου. Αυτό υποστηρίζουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, με επικεφαλής τον Dr Paul Kelley του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι τονίζουν ότι η πίεση που υφίσταται ο οργανισμός μας όταν τον εξαναγκάζουμε να μπαίνει σε mode εργασίας πριν τις 10 το πρωί, ισοδυναμεί κυριολεκτικά με βασανιστήριο.

Το πιο σύνηθες ωράριο εργασίας, το 9-5, είναι επιβλαβές για τη διάθεση, την ψυχική υγεία αλλά και την επίδοση των εργαζομένων, καθώς πριν την ηλικία των 55 οι κιρκαδικοί ρυθμοί των ενηλίκων δεν είναι συγχρονισμένοι με αυτές τις ώρες και υπάρχει η ανάγκη για μια τεράστια κοινωνική αλλαγή, του να μετακινήσουμε τις ώρες έναρξης της δουλειάς αλλά και του σχολείου μερικές ώρες αργότερα έτσι ώστε να εναρμονίζονται με το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων.

Πειράματα που μελετούν τους κιρκαδικούς ρυθμούς έχουν δείξει ότι ιδανικά το ωράριο για καλύτερη συγκέντρωση και απόδοση θα έπρεπε να ξεκινάει στα δημοτικά περίπου 8.30 – 9 το πρωί, στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 10 και στα πανεπιστήμια στις 11. Ο Dr Kelley πιστεύει ότι απλά μεταθέτοντας τις πρωινές ώρες έναρξης λίγο αργότερα θα μπορούσε να αυξήσει τους βαθμούς των μαθητών κατά 10%. Ο ίδιος το είχε εφαρμόσει σε ένα λύκειο όπου δίδασκε παλιότερα και είχε διαπιστώσει ότι όταν άλλαξε την ώρα από 8:30 πμ σε 10:00 το ποσοστό των άριστων μαθητών ανέβηκε 19%.

Αντιστοίχως, εταιρίες που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους τους να ξεκινούν τη δουλειά από πολύ νωρίς τους εξουθενώνουν, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους αλλά και την επίδοσή τους.

Ζούμε σε μια κοινωνία που στερείται ύπνου.

Ο Dr Paul Kelley υποστηρίζει ότι ζούμε σε μια κοινωνία που στερείται ύπνου και αυτό είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τις φυσικές και συναισθηματικές λειτουργίες.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το βιολογικό μας ρυθμό. Νομίζουμε ότι προσαρμοζόμαστε αλλά στην πραγματικότητα δε συμβαίνει αυτό.

Επίσης, υποστηρίζει ότι το τεράστιο αυτό λάθος συμβαίνει και στις φυλακές και στα νοσοκομεία, όπου οι άνθρωποι εξαναγκάζονται να ξυπνήσουν και να φάνε ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την απόδοση, την προσοχή, τη μνήμη, και ενθαρρύνει τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Οδηγεί επίσης στην εξάντληση, στο άγχος, στη σύγχυση, στο θυμό, στην παχυσαρκία, στην υψηλή πίεση, στο στρες, και σε πολλές άλλες ψυχικές παθήσεις.

Υπάρχουν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου. Με την αλλαγή απλά της ώρας έναρξης των ωραρίων μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής για ολόκληρες γενιές ανθρώπων. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι που θα ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη Γή.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΡΩΤΑΣ «ΤΙ ΕΧΕΙΣ» ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑ «ΤΙΠΟΤΑ»;

Ενώ λίγο πρίν γελάγατε, διασκεδάζατε, καλοπερνούσατε, ξαφνικά ενώ κάθεται στη θέση του συνοδηγού, κοιτάζει έξω από το παράθυρο, με ένα σκεπτικό βλέμμα και ένα θλιμμένο ύφος…και ενώ την ρωτάς «τι έχεις μωρό μου», εκείνη σου πετάει ένα ξερό… «τίποτα»

Και ρωτάς ξανά, «Μωρό μου τι έχεις;». Το να τη ρωτήσεις τι έχει είναι χειρότερο από αυτό που ήδη έκανες και ας μήν ξέρεις τί;

Συνεχίζει να κοιτάει έξω από το παράθυρο και σου απαντά χωρίς καν να γυρίσει το κεφάλι της προς τα σένα: «Τίποτα», με μία λέξη και με ύφος που σκοτώνει. Εκεί υπάρχουν τρεις επιλογές και ένα, κοινό αποτέλεσμα.

– Να πεις «τι τίποτα;»… Η απάντηση που θα πάρεις είναι «τίποτα».

– Έλα, πες μου τι έχεις». Η απάντησηπου θα πάρεις θα είναι πιθανόν, «Είπα, τίποτα».

– Να δείξεις απορημένος και να της πεις «έκανα κάτι;» Αυτή είναι και η χειρότερη, αφού θα σου πει «όχι παιδί μου, εσύ; τίποτα»

Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις η απάντηση που θα πάρεις έχει να κάνει μόνο με τη λέξη τίποτα. Η οποία εκφράζεται κάθε φορά με διαφορετικό τόνο! Από εκεί και πέρα, οι επιλογές είναι πάλι τρεις:

– Συνεχίζεις να ρωτάς «πες μου τι έχεις, πες μου τι έχεις, πες μου, πες μου, πες μου, πες, πες, πες», μέχρι να την τρελάνεις τόσο πολύ που στο τέλος ή θα σου πει, ή θα το ξεχάσει, ή θα έχει αποκτήσει κι άλλα νεύρα μαζί σου, αυτή τη φορά επειδή την έχεις πρήξει.

– Δεν ασχολείσαι άλλο, την αφήνεις στο σπίτι, μετράς μέχρι το 10 και κοιτάς το κινητό σου περιμένοντας για ένα κατεβατό από όλα αυτά που έχει και που σου εξηγεί λεπτομερειακά, σχολαστικά, επιστημονικά με τέτοια ευφράδεια, με τόσα επιχειρήματα, που αφενός δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτή τη βουβαμάρα του αυτοκινήτου, αφετέρου σου δίνουν την εντύπωση ότι τελικά στο αυτοκίνητο δεν μιλούσε, όχι λόγω νεύρων, αλλά επειδή σκεφτόταν τι θα γράψει στο μήνυμα που θα στείλει όταν πάει σπίτι!

Υπάρχει και μια επιλογή, που όμως μπορεί να σε οδηγήσει στη τρέλα.

Να μην τη ρωτήσεις καν τι έχει! Ειλικρινά, μην το κάνεις. Θα σε αναγκάσει με χίλιους τρόπους να κάνεις την ερώτηση. Όσο δεν ρωτάς, τόσο θα τα παίρνει στο κρανίο και θα στο δείχνει με ατάκες του στυλ: «χαμήλωσέ το λίγο», ή «αυτές τις μέρες θα έχω πολλή δουλειά», ή θα κάνει διάφορες σπαστικές κινήσεις και θορύβους με τα χέρια ή το στόμα της. Κι όσο δε ρωτάς, τόσο παίζεις με την τύχη σου. Τι θα γίνει αν δεν ρωτήσεις. Κάποια στιγμή θα ακούσεις αυτό:

«καλά τόσο γαϊδούρι είσαι;  Δεν θα με ρωτήσεις τι έχω;».

Τελικά…γιατί δεν μας λένε ευθείως τί έχουν ή τί κάναμε και πρέπει να μαντέψουμε?