Home Blog

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΜΕΡ ΤΩΝ DEF LEPPARD ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

Στις 31 Δεκεμβρίου 1984, ο 21χρονος ντράμερ του συγκροτήματος, Ρικ Άλεν, κατευθυνόμενος προς το σπίτι της οικογένειας του στο Σέφιλντ για το πάρτι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ενεπλάκει σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Οδηγούσε το Chevrolet Corvette του όταν τον προσπέρασε προκλητικά ένα Alfa Romeo. Πάνω στα νεύρα του να προσπεράσει το Alfa Romeo δεν πρόσεξε ότι πλησίαζε σε στροφή, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο πέρασε από ένα πέτρινο τοίχο και κατέληξε σε ένα χωράφι.

Το αυτοκίνητο κατέληξε αναποδογυρισμένο, ο ίδιος εκσφενδονίστηκε εκτός του οχήματος, ενώ η φιλενάδα του Miriam Barendsen παρέμεινε ασφαλής στη θέση της. Από το ατύχημα ο Άλεν έχασε ακαριαία το αριστερό του χέρι. Η Miriam δεν τραυματίστηκε και βρήκε τον Άλεν στο χωράφι. Τους βοήθησαν δύο περαστικοί και ο Άλεν οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί επανατοποθέτησαν το χέρι του Άλεν αλλά αναγκαστικά το αφαίρεσαν λόγω μόλυνσης. Βγήκε από το νοσοκομείο μετά από τρεισήμισι εβδομάδες.

Ο Άλεν βρισκόταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αφού πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να ξαναπαίξει με το συγκρότημα. Το ίδιο πίστευαν και οι υπόλοιποι αλλά τον στήριζαν ψυχολογικά και δεν ήθελαν να τον διώξουν από τη μπάντα στη χειρότερη στιγμή της ζωής του.

Μαζί με τον Joe Elliott συνάντησαν ειδικούς και άρχιζαν να σχεδιάζουν ένα μοντέλο ντραμς προσαρμοσμένο στις ανάγκες του. Ο πρώην ντράμερ των Status Quo, Jeff Rich, που τον βοήθησαν πολύ κατά την ανάρρωσή του, σχεδίασαν μαζί ένα ηλεκτρονικό μοντέλο ντράμς, που θα μπορούσε να παίζει καποιος με το ένα χέρι.

Η κατασκευάστρια εταιρία ηλεκτρονικών ντράμς Simmons, δημιούργησε ένα μοντέλο με τις προδιαγραφές τους. Ο Άλεν έκανε την πρώτη του μετά το ατύχημα εμφάνιση το 1986 στο φεστιβάλ Monsters of Rock στο Κάστρο του Ντόνιγκτον, ενώ το 1987 οι Def Leppard κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Hysteria, που είναι και το πιο επιτυχημένο του συγκροτήματος μέχρι σήμερα, πουλώντας 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η επιμονή του Άλλεν βοήθησε πολλούς ανθρώπους να μην χάνουν το νόημα τους για τη ζωή έπειτα από κάποιο σοβαρό ατύχημα. Ο ίδιος μέχρι σήμερα παρεβρίσκεται σε διάφορες εκδηλώσεις βοηθώντας ανθρώπους να επανακτίσουν το νόημα τους για τη ζωή όπως επίσης να μην παύουν να κυνηγούνα το όνειρο τους.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΙΣΤΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ;

Οι άνθρωποι διστάζουν να κάνουν πράγματα μόνοι τους, εκτός από τη δουλειά τους. Όπως το να βγουν για δείπνο ή να δούνε μια ταινία μόνοι τους, ή ακόμη να πάνε και για καφέ.

Η διστακτικότητά τους οφείλεται στο γεγονός του τί θα σκεφτούν οι άλλοι όταν τους δουν. Αν βρίσκονται μόνοι τους σε εστιατόρια ή κινηματογράφους, πιστεύουν ότι θα τους δουν και θα υποθέσουν ότι δεν έχουν πολλούς φίλους, ή ότι περνάνε μία άσχημη φάση στη ζωή τους.

Η ανησυχία για το τι θα μπορούσαν να σκεφτούν οι άλλοι είναι μεγάλης σημασίας. Σε μια έρευνα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φανταστούν ότι πήγαιναν στον κινηματογράφο είτε μόνοι τους, είτε με φίλους. Προτιμούσαν να δουν την ταινία ένα Σάββατο βράδυ ή μια Κυριακή; Όταν ο κινηματογράφος ήταν γεμάτος ή όταν δεν ήταν;

Αν πήγαιναν μόνοι τους, οι συμμετέχοντες προτιμούσαν να πάνε στον κινηματογράφο την Κυριακή το βράδυ και σε έναν όχι τόσο πολυσύχναστο κινηματογράφο. Αν πήγαιναν με φίλους, προτιμούσαν ένα Σαββατόβραδο και ένα γεμάτο κινηματογράφο. Τα άτομα που πήγαιναν μόνα τους στην ταινία δεν ήθελαν να τους δουν και υπέθεταν ότι ήταν πιο πιθανό να διαφύγουν από την προσοχή των άλλων, αν ήταν Κυριακή βράδυ και ο κινηματογράφος δεν είχε τόσο κόσμο.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτών των ερευνών είναι ότι δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι πάντα διστακτικοί να βγαίνουν μόνοι τους. Στην έρευνα της καφετέριας, για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι είχαν την κάλυψη της δουλειάς, δεν ήταν τόσο διστακτικοί να βρίσκονται εκεί μόνοι τους.

Αυτοί που τολμούν να το κάνουν είναι οι εργένηδες καθότι απολαμβάνουν το χρόνο που είναι μόνοι τους, και δεν τον φοβούνται. Γι αυτούς Υπάρχουν εμπειρίες, τις οποίες ανυπομονούν να τις βιώσουν μόνοι τους.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται γενικά περισσότερο να βλέπουν ταινίες στο σπίτι, ή να παίζουν βιντεοπαιχνίδια στον υπολογιστή τους, μόνοι τους, παρά με τους φίλους τους. Πιστεύουν ότι απολαμβάνουν περισσότερο αυτές τις εμπειρίες με αυτόν τον τρόπο.

Αυτή η ανησυχία που έχουμε σχετικά με την αυστηρή κρίση των άλλων, όταν θα μας δουν να κάνουμε πράγματα μόνοι μας; Μάλλον είναι αδικαιολόγητη γιατί φοβόμαστε πάρα πολύ να κάνουμε πράγματα μόνοι μας, πστεύοντας ότι δε θα απολαύσουμε την εμπειρία, αλλά μπορεί κάλλιστα να την απολαύσουμε όσο θα το κάναμε και με φίλους.

ΕΤΣΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Οι συνήθειες ενός καλού οδηγού δεν αφορούν αποκλειστικά άντρα, γυνάικα, νεαρούς ή ηλικιωμένους αλλά μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Πως ξεχωρίζουν και γιατί θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι;

Δίνει προσοχή στην κυκλοφορία: ο καλός οδηγός ελέγχει συχνά τους καθρέπτες και προβλέπει τους ελιγμούς που θα κάνουν οι άλλοι οδηγοί. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό ενός οδηγού με ευγένεια και αυτοπεποίθηση.

Προειδοποιεί εγκαίρως για ελιγμούς.

Ο καλός οδηγός ειδοποιεί αρκετά νωρίτερα τους άλλους οδηγούς ανάβοντας τα φλας όταν σκοπεύει να στρίψει ή να αλλάξει λωρίδα, ώστε να τους επιτρέψει να ενεργήσουν αναλόγως.

Δεν κλείνει τις διασταυρώσεις

Προσέχει πού είναι η είσοδος της διασταύρωσης, ώστε να μην την κλείνει όταν ο φωτεινός σηματοδότης γίνει κόκκινος.

Τηρεί τις ενδείξεις του φωτεινού σηματοδότη

Εάν το χρώμα του γίνει πορτοκαλί και υπάρχει αρκετός χώρος για επιβράδυνση με ασφάλεια, θα πρέπει να το κάνει. Μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ποδηλατών, πεζών και άλλων οδηγών αν το παραβιάσει, απλώς και μόνο για να κερδίσει ένα ή δύο λεπτά.

Επιτρέπει  σε άλλα οχήματα να βγουν στον δρόμο: ούτως ή άλλως αργά ή γρήγορα ενδέχεται να βρεθεί στην ίδια θέση.

Τηρεί απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα

Η απόσταση πρέπει να είναι τόση ώστε να υπάρχει περιθώριο αντίδρασης 2-4 δευτερολέπτων, σε περίπτωση ξαφνικού φρεναρίσματος. Για τον υπολογισμό αυτής της απόστασης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι διαγραμμίσεις στο δρόμο.

Τηρεί το όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές

Είναι οι περιοχές όπου μπορεί να τρέχουν και να παίζουν παιδιά στον δρόμο, και ξαφνικά μπορεί να πεταχτούν χωρίς να έχουν αίσθηση των οχημάτων που περνούν.

Δείχνει σεβασμό και υπομονή απέναντι στους ηλικιωμένους οδηγούς, τους οδηγούς με αναπηρίες ή τους οδηγούς αυτοκινήτων με μηχανικές βλάβες. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η τήρηση μεγαλύτερης απόστασης ασφαλείας και η υπομονή. Είναι πιθανό η ταχύτητα αυτών των οδηγών να είναι μικρότερη και η ικανότητα αντίδρασής τους πιο αργή.

Διευκολύνει και επιτρέπει την ταχεία διέλευση οχημάτων προτεραιότητας ή άμεσης ανάγκης.

Είναι ανεκτικός απέναντι στους άλλους οδηγούς. Προφυλάσσει την ασφάλεια των μοτοσικλετιστών, των ποδηλατών και των πεζών, τηρεί πάντα τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, διατηρεί το όχημά του σε τέλεια κατάσταση, χρησιμοποιεί σωστά τα συστήματα συναγερμού, κ.λπ. Όλα αυτά είναι επίσης συνήθειες ενός καλού οδηγού.

Τι αποφεύγει;

Χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Πολλοί οδηγοί εκμεταλλεύονται το ταξίδι για να διαβάσουν και να απαντήσουν σε e-mail, να στείλουν μηνύματα, να πραγματοποιήσουν κλήσεις ή βιντεοκλήσεις, και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιούν τεχνολογία handsfree. Αυτό αποσπά την προσοχή του οδηγού και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου, αλλά και των άλλων οδηγών ή πεζών. Οι περισπασμοί είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων.

Παραβίαση των ορίων ταχύτητας

Η υπερβολική ταχύτητα είναι αναμφίβολα η κυριότερη αιτία ατυχημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που απειλεί την ασφάλεια όλων όσων βρίσκονται στον δρόμο. Οι δρόμοι έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε τα αυτοκίνητα να κινούνται σε ορισμένη μέγιστη ή ελάχιστη ταχύτητα. Να θυμάστε ότι η οδήγηση σε υπερβολικά χαμηλή ταχύτητα είναι εξίσου επικίνδυνη.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών

Δεύτερη αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων παγκοσμίως. Πρόκειται για συμπεριφορά που επιφέρει κυρώσεις από όλους τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας του κόσμου.

Ελλιπής συντήρηση του οχήματος

Η ευθύνη για τη συντήρηση του οχήματός σας είναι αποκλειστικά δική σας. Κακή κατάσταση των ελαστικών, μια ξαφνική μηχανική βλάβη ή το ξαφνικό σβήσιμο του κινητήρα λόγω έλλειψης καυσίμου, μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα ή, στην καλύτερη περίπτωση, ενόχληση σε πολλούς οδηγούς από πίσω.

Επιθετική οδήγηση ή έλλειψη ανεκτικότητας απέναντι στους άλλους οδηγούς

Ο δρόμος δεν είναι μέρος για να διοχετεύουμε τον θυμό ή την αγανάκτησή μας λόγω προβλημάτων στο σπίτι ή στη δουλειά. Ένας ανυπόμονος και επιθετικός οδηγός αποτελεί πιθανό κίνδυνο στον δρόμο.

Ελλιπής σχεδιασμός της διαδρομής πριν την οδήγηση

Η αναγκαστική χρήση του GPS την ώρα της οδήγησης αποσπά την προσοχή με πιθανές σοβαρές συνέπειες.

Οδήγηση υπό πίεση ή άγχος

Η καθημερινή κίνηση στις μεγάλες πόλεις και σε συγκεκριμένες ώρες μπορεί να είναι πολύ έντονη και να προκαλεί καθυστερήσεις, με συνέπεια να προκύπτουν απρόβλεπτες καθυστερήσεις και στην αναμενόμενη ώρα άφιξης. Μη βιάζεστε να φτάσετε στον προορισμό σας και δείξτε υπομονή.

Οι συνήθειες του καλού οδηγού σώζουν ζωές και δημιουργούν έναν ευχάριστο και ασφαλή χώρο για οδήγηση. Ας προσπαθήσουμε να τις μοιραστούμε και να τις προωθήσουμε.

ΠΩΣ ΝΑ “ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ” ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΚΟΠΕΙ Ο ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, μείνετε μακριά από το ψυγείο και τον καταψύκτη διατήρώντας έτσι τη πόρτα κλειστή για να μη χάσετε θερμοκρασία και να σας αλλοιωθούν τα τρόφιμα. Φτιάξετε γεύματα που χρησιμοποιούν μόνο συστατικά σταθερά στο ράφι.

Περιτυλίγματα τόνου (Wraps)

Απλό και γεμάτο με πρωτεΐνη για να διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, ένα περιτύλιγμα τόνου είναι ένα εύκολο πιάτο έκτακτης ανάγκης. Παραλείψτε όλα τα λαχανικά που χρειάζονται ψυγείο, μαζί με dressing ή μαγιονέζα – για λίγη επιπλέον γεύση και κρεμώδη υφή, πολτοποιήστε το αβοκάντο, ρολάρετε και απολαύστε!

Ψωμί αβοκάντο

Κάντε ένα φανταχτερό brunch, ακόμα και όταν δεν έχετε δύναμη. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το αβοκάντο (να προμηθευτείτε μερικά μη ώριμα εκ των προτέρων) και το ψωμί έξω από το ψυγείο για μερικές μέρες. Απλώς λιώστε το αβοκάντο στο ψωμί σας και πασπαλίστε με λίγο θαλασσινό αλάτι.

Σαλάτα φασολιών

Είναι εύκολο να μετατρέψετε τα κονσερβοποιημένα φασόλια σε χορταστικό πιάτο, ιδιαίτερα αν έχετε μερικές ποικιλίες στο χέρι. Μερικά φρέσκα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια και η πιπεριά, μπορούν να διαρκέσουν στον πάγκο για μέρες και είναι εύκολο να τα ψιλοκόψετε και να τα πετάξετε μέσα. Μπορείτε επίσης να μαζέψετε το παρασκεύασμά σας σε τορτίγιες για μια αυτοσχέδια βραδιά τάκο.

Bρώμη

Θρεπτική, πλούσια σε φυτικές ίνες και ευέλικτη, η βρώμη είναι μια αξιόπιστη βάση σχεδόν σε κάθε περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης της ιδανικής τροφής για κατανάλωση όταν δεν υπάρχει ρεύμα.

Για να κάνετε τη βρώμη φιλική κατά τη διακοπή ρεύματος κατά τη διάρκεια της νύχτας, απλώς αλλάξτε με νερό το γάλα ή το γιαούρτι και προσθέστε ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα ή φρούτα που δεν χρειάζονται ψυγείο, όπως οι μπανάνες και καταναλώστε το πρωί.

Περιτυλίγματα μπανάνας

Αυτό είναι αρκετά γλυκό για να είναι και πρωινό και επιδόρπιο. Οι μπανάνες είναι υπέροχες για να τις έχετε στη διάθεσή σας. Συνδυάστε με φυστικοβούτυρο και σταφίδες για μια περιποίηση σε κανονικά αλμυρά περιτυλίγματα.

Ντιπ φασολιών

Εφόσον αντικαθιστάτε τα φρέσκα βότανα με αποξηραμένα και τα ανακατεύετε με το χέρι αντί να χρησιμοποιείτε επεξεργαστή τροφίμων, αυτό το ντιπ θα ανεβάσει τα κουτάκια με τα φασόλια σας σε ένα νέο επίπεδο. Μπορείτε να το μαζέψετε με τσιπς τορτίγιας ή οποιαδήποτε λαχανικά, όπως σέλινο ή πιπεριές, που μπορεί να έχετε στη διάθεσή σας, ή να το απλώσετε σε ψωμί για μια νόστιμη προσθήκη στο οπλοστάσιό σας για σάντουιτς.

Τάκος κοτόπουλου

Οι διακοπές ρεύματος απαιτούν δημιουργικότητα στην κουζίνα. Αντί να μαγειρεύετε κρέας για tacos, ανοίξτε λίγο κοτόπουλο σε κονσέρβα. Μπορείτε να το καρυκεύσετε αν θέλετε, αλλά για να εξοικονομήσετε χρόνο, βάλτε το στα τάκο σας με λίγο αβοκάντο, κονσέρβα καλαμποκιού και ντομάτες.

Τονοσαλάτα

Ο τόνος σε κονσέρβα μπορεί να σώσει την ημέρα που χρειάζεται να ταΐσετε την οικογένειά σας χωρίς τις συνηθισμένες συσκευές. Παραλείψτε τη μαγιονέζα γαι να μην ανοίξετε και το ψυγείο, και φτιάξτε μια υγιεινή τονοσαλάτα γεμάτη πρωτεΐνη. Απολαύστε το ως έχει ή φτιάξτε ένα πιο χορταστικό γεύμα αλείφοντάς το σε ένα σάντουιτς. Απλά φροντίστε να ολοκληρώσετε την παρτίδα. Η τονοσαλάτα πρέπει να ψύχεται μόλις ετοιμαστεί.

Ντοματοσαλάτα

Το να τρώτε όταν δεν υπάρχει ρεύμα δεν σημαίνει ότι βασίζεστε αποκλειστικά σε κονσέρβες και δημητριακά. Οι ντομάτες και τα κρεμμύδια διαρκούν αρκετές μέρες στον πάγκο και μπορούν να τεμαχιστούν και να καρυκευτούν ελαφρά για ένα φρέσκο ​​σνακ γεμάτο θρεπτικά συστατικά και γεύση. Απλώς αντικαταστήστε τα φρέσκα βότανα με ξηρά βότανα για να μείνετε εκτός ψυγείου.

Σαλάτα καλαμποκιού

Το κονσερβοποιημένο καλαμπόκι είναι ένα άλλο βασικό προϊόν για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προσθέστε μερικά άλλα λαχανικά σταθερά στο ράφι (το σέλινο και οι πιπεριές, αν και συνήθως συνήθως στο ψυγείο, μπορούν επίσης να αποθηκευτούν στον πάγκο) για περισσότερο ξύσμα. Για να αποφύγετε να ανοίξετε το ψυγείο για να πάρετε ντρέσινγκ, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και ξύδι.

Χούμους

Χορταστικό και νόστιμο, το χούμους είναι μια εύκολη, αλμυρή λύση όταν δεν μπορείτε να μαγειρέψετε. Πολτοποιήστε τα ρεβίθια με ένα πιρούνι αντί να χρησιμοποιήσετε επεξεργαστή τροφίμων. Σερβίρετε το χούμους με κράκερ ή χρησιμοποιήστε το βοδινό σάντουιτς και περιτυλίγματα λαχανικών.

Σάντουιτς με φυστικοβούτυρο

Είναι τα κλασικό σάντουιτς με φυστικοβούτυρο που προσφέρουν μια υγιεινή δόση άνεσης, ιδιαίτερα σε περιόδους δοκιμής. Εφοδιαστείτε με φυστικοβούτο

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕΣΑ ΠΟ ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ

Μπορούμε πλέον να κάνουμε ταινίες όπου οι γυναίκες πρωταγωνίστριες δεν είναι η γυναίκα κάποιου, η μητέρα κάποιου, η αδελφή κάποιου, αλλά οι ίδιες είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες και στέκουν μόνες τους.

Μς φορμή τη ταινία με τίτλο «Radioactive», όπου ουσιαστικά βλέπουμε την ζωή της Μαρί Κιουρί, επιστήμονα που τιμήθηκε με δύο Νομπέλ, επαναστάτρια με τον τρόπο που έζησε και εργάστηκε, που πάλεψε κόντρα στο κατεστημένο και έργο στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Μία γυναίκα που δεν έζησε στη σκιά του συζύγου της, αλλά στο φως και στο σκοτάδι της δικής της ύπαρξης, της δικής της δημιουργίας.

Μία άλλλη σειρά του Netflix το «Borgen», ηρωίδα είναι η Μπιργκίτε Νούμπορ, η γυναίκα που με πάθος διεκδικεί την πρωθυπουργία και την κερδίζει. Και ενώ είναι επιτυχημένη η θητεία της, η ζωή της επιφυλάσσει τόσα σκαμπανεβάσματα σε όλα τα πεδία, που εκείνη πρέπει με δεξιότητα, θάρρος, πείσμα αλλά και εντιμότητα να θέτει ξανά και ξανά τις προτεραιότητές της. Αρκετοί είναι αυτοί που την παρομοιάζουν με τη νεότατη πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν.

Τι συνδέει όμως τη Μαρί Κιουρί των αρχών του προηγούμενου αιώνα με την τηλεοπτική πρωθυπουργό Μπιργκίτε Νούμπορ των αρχών του 21ου;

Μέσα στην ταινία «Radioactive”, υπάρχει μια μικρή αλλά συγκλονιστική σκηνή, από αυτές που δεν δίνουμε πολύ σημασία. Η Μαρί Κιουρί απέναντι στον άνδρα της εν προκειμένω που ήδη τη θεωρεί ισότιμη, έχει την ανάγκη να δώσει ξανά και ξανά μάχες για όσα είναι δικά της. Δεν της είναι αρκετό να την αναγνωρίζει ο άνδρας της, γιατί ζει σε έναν κόσμο όπου ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Κανείς άλλος δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει εκείνη τη στιγμή την αξία της. Όλοι θεωρούν ότι είναι η γυναίκα του Κιουρί. Εκείνη δίνοντας τη μάχη της μέσα στο σπίτι που είναι το εργαστήριό της, προσπαθεί να οριοθετήσει τον χώρο της. Κάποια στιγμή κοιτώντας τον άνδρα της στα μάτια τον ρωτάει εάν τη θεωρεί εγωίστρια. Εκείνος που έχει καταλάβει περισσότερα της απαντά με την περίφημη φράση «δεν είσαι καθόλου εγωίστρια, είσαι εγωκεντρική γιατί πρέπει».

Στη σειρά “Borgen” βρισκόμαστε στη Δανία του 2010 όπου η πρωταγωνίστρια Νούμπορ στο βρίσκεται σε πυρετό προεκλογικής περιόδου, ενώ παράλληλα νοσεί. Το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να κόψει τις γέφυρες με τον τωρινό της σύντροφο, έναν Βρετανό αρχιτέκτονα, που η εργασία του σημειολογικά είναι να χτίζει γέφυρες. «Δεν αντέχω τώρα να έχω κάποιον να με νοιάζεται», θα πει η Μπιργκίτε. Για να δεχθεί τελικά τη συμπαράσταση του συντρόφου της με κατανόηση.

Έχουμε συνηθίσει να προσπερνάμε τέτοιες φράσεις. Πολύ γρήγορα, πολύ εύκολα θα λέγαμε ότι αυτές οι γυναίκες είναι ακατάδεκτες, εγωίστριες, τρελές, αχάριστες, που τους χαρίζεται η εύνοια και η τύχη ενός άνδρα και αυτές την κλωτσάνε. Γιατί σε αυτή την κριτική δεν θα μπουν μόνον άνδρες, αλλά και όσες γυναίκες θεωρούν το σημαντικότερο επίτευγμα την εύνοια ενός άνδρα, το οποίο είναι σεβαστό, αλλά δεν αφορά αυτό όλες τις γυναίκες.

Υπάρχει μια μοναδική, εξαιρετική διαφορά ανάμεσα στους άνδρες που διαπρέπουν και στις γυναίκες που διαπρέπουν. Που έχουν δικό τους όραμα για την κοινωνία, την επιστήμη και τη ζωή. Αυτή τη διαφορά την ορίζει το φύλο, βιολογικό, ψυχικό και κοινωνικό. Οι άνδρες που διαπρέπουν «ανθίζουν» μέσα στους γάμους, διότι οι γυναίκες στέκονται αρωγοί στο όραμα τους.

Οι γυναίκες όμως πολύ σπάνια. Και αυτό δεν είναι μόνον κοινωνικό ζήτημα ανισότητας, είναι ψυχικής τάξης. Οι γυναίκες λόγω της μητρότητας δεν είναι σχεδόν ποτέ εγωκεντρικές. Είναι δορυφόροι υποστήριξης ενός ολόκληρου συστήματος. Και είναι σπουδαία η δουλειά τους. Για όσες όμως έλαχε η ζωή να διαφέρουν, να έχουν ένα υψηλό νοητικό δυναμικό ή ένα δικό τους αυτόνομο όραμα, πρέπει να συγκρουστούν μέσα τους με το πιο βαθύ παραδεδομένο αίσθημα.

Να γίνουν μήτρες ενός ευρύτερου νοήματος, όχι μόνον των παιδιών τους, σίγουρα όχι του άνδρα τους. Να μην ανήκουν.

Γιατί το ανήκειν στις γυναίκες αφαιρεί, δεν προσθέτει. Το ανήκειν στις γυναίκες έχει συνεχή πάρε-δώσε, μεγάλη εμπλοκή και τελικά καθήλωση.

Γιατί ξαναμπαίνουν σε ρόλο παθητικό, τη στιγμή κατά την οποία εκείνες χρειάζονται την ενεργητικότητά τους για να παραγάγουν αυτόνομο έργο.

Γιατί αν ανήκουν, αν ορίζονται από το βλέμμα ενός άνδρα, τότε δεν θα προσφέρουν στο παρόν και στο μέλλον του κόσμου, αλλά μόνον ίσως στην οικογένειά τους.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ.

Θα γνωρίζεις ότι το μαύρισμα σε κάνει πιο εντυπωσιακό και λαμπερό, αλλά και πιο αδύνατο! Μαζί με αυτά, ο ήλιος παράγει την ορμόνη σεροτονίνη που σε κάνει πιο χαρούμενο, με λιγότερο άγχος, καθώς και τη βιταμίνη D που δυναμώνει τα δόντια, τα κόκαλα και το δέρμα.

Όμως, όσο περισσότερη ώρα καθίσεις στον ήλιο τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για παθήσεις του δέρματος όπως η πρόωρη γήρανση και ο καρκίνος. Γι’ αυτό το λόγο, προσπάθησε να τηρη΄σεις όσο πιο ευλαβικά μπορείς τα πιο κάτω:

Πρωταρχικός κανόνας στο μαύρισμα είναι, άν βλέπεις κόκκινο δέρμα, σημαίνει ότι πρέπει να κρυφτείς από τον ήλιο, καθώς απλά θα επιδεινώσεις το κάψιμο και δεν μαυρίζεις, απόφυγε το κάψιμο, όσο είναι δυνατόν και ποτέ μην χρησιμοποιείς περσινά αντιηλιακά.  

Αντιηλιακό

Πάντα να ακολουθείς τις οδηγίες. Επίσης, να είναι αδιάβροχο, και να μην παραλείπεις να το ανανεώνεις μετά τις βουτιές σου.

Συμπλήρωμα διατροφής

Βοηθάει περισσότερο κάποιο συμπλήρωμα 25 γραμμαρίων β-καροτίνης, το οποίο θα βρεις στα φαρμακεία.

Λάδι καρύδας

Το μυστικό για το λάδι καρύδας έρχεται από το εξωτικό Μπαλί. Σου προσφέρει απαλό και ίσο μαύρισμα παντού, καθώς η καρύδα ενισχύει τα αποτελέσματα του ήλιου στο δέρμα σου. Γι’ αυτό χρειάζεται και προσοχή. Άπλωσέ το πάνω από το αντιηλιακό, σε όλο το σώμα σου, ακόμα και στην πλάτη, σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά όχι στο πρόσωπο! Για να πάρεις το καλύτερο προϊόν, διάβασε τις κριτικές από καταναλωτές προκειμένου να αποφύγεις αλλεργίες και στάμπες στο δέρμα.

Διάρκεια έκθεσης στον ήλιο

Όχι πάνω από 2-3 ώρες ή λιγότερο εάν έχεις λευκό δέρμα με συχνά διαλείμματα στη σκιά ή συχνές βουτιές στο νερό. Κάθε 15-30’ να γυρνάς πλευρά για να μαυρίζεις ίσα σε όλα τα σημεία του σώματος. Και μην ξεχνάς, από τις 10.00 μέχρι τις 16.00 ο ήλιος εκπέμπει την πιο δυνατή ακτινοβολία, οπότε κι εσύ να εκτίθεσαι με προσοχή για μαύρισμα.

Απολέπιση

Η απολέπιση για αφαίρεση των νεκρών κυττάρων του δέρματος με μία κρέμα και ελαφρύ ξύσιμο με γάντι ή πανί. Η απολέπιση σίγουρα βοηθά περισσότερο στο μαύρισμα, αφού με την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, αυτό δεν παρεμποδίζεται. Άρχισέ το ακόμα και λίγο πριν πας στην παραλία για μπάνιο, ώστε να προετοιμάσεις το δέρμα σου από το κάψιμο. Όταν μαυρίσεις σωστά, προτίμησε την ενυδάτωση από την απολέπιση, για να μη χάσεις το τέλειο μαύρισμά σου!  

Ενυδάτωση – Ενυδάτωση – Ενυδάτωση

Μετά την έκθεσή σου στον ήλιο, άπλωνε 2-3 φορές την ημέρα ενυδατική κρέμα στο σώμα σου για να μην ξεφλουδιστείς.

Τα μάτια σου

Το έντονο φως στο οπτικό νεύρο διεγείρει τον υποθάλαμο, ο οποίος παράγει μελανίνη, επιτυγχάνοντας έτσι ένα καλύτερο μαύρισμα. Αλλά τα μάτια σου μπορούν εύκολα να καούν. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φορέσεις ένα καπέλο ή να τα κρατάς κλειστά, αντί να χρησιμοποιείς γυαλιά ηλίου, ενώ βρίσκεσαι στον ήλιο. Ένα ψάθινο καπέλο είναι και πάντα στη μόδα, σωστά;

Θάλασσα vs πισίνα

Το νερό και η άμμος ανακλούν την ακτινοβολία με αποτέλεσμα να μαυρίζεις πιο γρήγορα

Ο μύθος λέει ότι το αλάτι στο σώμα επιταχύνει το μαύρισμα, ωστόσο δεν ισχύει. Αυτό που μας νοιάζει είναι ο ήλιος, και ο ήλιος είναι παντού. Δεν έχει διαφορά το αλατόνερο από το νερό της πισίνας. Η χλωρίνη καθυστερεί το κάψιμο στο δέρμα, αλλά και το νερό και η άμμος ανακλούν την ακτινοβολία UV, με αποτέλεσμα να μαυρίζεις πιο γρήγορα.

Διατροφή

Για να μαυρίσεις πιο γρήγορα ή να διατηρήσεις το μαύρισμά σου, θα χρειαστεί να αυξήσεις το λυκοπένιο που λαμβάνεις. Οι τροφές με λυκοπένιο σου δίνουν 33% παραπάνω προστασία από τον ήλιο, δηλαδή οι ντομάτες, τα καρότα και όλα τα πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, τροφές αντιοξειδωτικές, όπως: το πράσινο τσάι και το ψάρι. Η μαύρη σοκολάτα θα σε προστατεύσει από το κάψιμο, ενώ ο καφές ακριβώς πριν πας στην παραλία, θα σε προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος.

Και να θυμάστε πάντα ότι

Η κατάλληλη δόση ηλιοφάνειας συμβάλλει στη μακροζωία και μας κάνει πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους. Το φως του ήλιου προστατεύει από παχυσαρκία, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, άσθμα και σκλήρυνση κατά πλάκας. Επίσης, ενισχύει τη λίμπιντο και γενικά την ψυχική διάθεση.

Η υπερβολική όμως έκθεση στον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι εγκυμονεί κινδύνους και μάλιστα σοβαρούς. Ο καρκίνος του δέρματος έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, κυρίως επειδή ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να “μαυρίσουν” κάνοντας ηλιοθεραπεία ανεξέλεγκτη “ηλιοθεραπεία”.

Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (VANGELIS)

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπήρξε ένας σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης που διέπρεψε σε παγκόσμιο επίπεδο, και του οφείλουμε πολλά σαν ελληνισμός.

Ο Eυάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αγριά Μαγνησίας, στις 29 Μαρτίου 1943 κι έγινε ευρύτερα γνωστός ως Vangelis. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς και συνθέτες της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής.

Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση. Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Θεωρείται ο πατέρας της ηλεκτρονικής μουσικής.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κάνει τα πρώτα του βήματα στη μουσική με τη συμμετοχή του στο συγκρότημα Forminx. Το όχημα για την επιτυχία του συγκροτήματος ήταν το τραγούδι Jeronimo Yanka που σημείωσε τεράστια επιτυχία καθώς το 45άρι άλμπουμ έγινε χρυσό την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Το 1968 μετακόμισε στο Παρίσι και μαζί με τον Έλληνα καλλιτέχνη Ντέμη Ρούσο δημιούργησε τους Aphrodite’s Child. Το επιτυχημένο διπλό άλμπουμ με τον τίτλο 666 θεωρείται ότι του έδωσε ώθηση για την αρχή μιας διεθνούς καριέρας.

Ενώ αποτελούσε ακόμα μέλος των Aphrodite’s Child, άρχισε δειλά να ασχολείται και με διαφορετικά πράγματα. Η αρχή έγινε το 1970 όταν έγραψε την μουσική για μία ταινία του Χένρι Χάπιερ. Ακολούθησε ένα ακουστικό ντοκιμαντέρ επηρεασμένο από της φοιτητικές εξεγέρσεις στο Παρίσι του 1968.

Το 1973 ξεκίνησε μία επιτυχημένη συνεργασία με τον σκηνοθέτη Φρέντερικ Ροσίφ για μία σειρά ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση, ενώ λίγο προτού μεταβεί στο Λονδίνο κυκλοφόρησε το σόλο άλμπουμ Earth.

Το 1975 αποχώρησε τους Aphrodite’s Child για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Εκεί επένδυσε όλες του τις οικονομίες ιδρύοντας υπερσύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις μουσικών ηχογραφήσεων, τα Nemo studios.

Η πρώτη του συλλογή ήταν το Heaven and Hell (1975) ενώ ακολούθησαν και άλλα επιτυχημένα άλμπουμ, όπως το Albedo 0.3 (1976), το Spiral (1977) για το οποίο βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο MIDEM Instrumental, το Beaubourg (1978) και το China (1979). Εκείνη την περίοδο ο Παπαθανασίου άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστός.

Το 1978 συνεργάστηκε με την Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παππά στο άλμπουμ με τίτλο Ωδές, που περιέχει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ενώ το 1986 συνεργάστηκαν ξανά στο άλμπουμ Ραψωδίες. Ο Παπαθανασίου έκανε παράλληλα άλλη μία μεγάλη συνεργασία με τον Γιον Άντερσον σε τέσσερα άλμπουμ, το Short Stories (1978), το The Friends of Mr Cairo (1981), το Private Collection (1983) και το Page of Life (1991).

Ένα μεγάλο μέρος των συνθέσεων του Παπαθανασίου δημιουργήθηκαν για να πλαισιώσουν κινηματογραφικές παραγωγές ως σάουντρακ. Κορυφαίο σάουντρακ θεωρείται το Chariots of Fire για την ομώνυμη ταινία του 1981 η οποία απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982. Η ταινία εξιστορεί την προσπάθεια τριών Βρετανών δρομέων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι.

Ο Παπαθανασίου έχει γράψει μουσική σε αρκετές ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές παραγωγές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι:

– Vortex – (1967) του Νίκου Κούνδουρου

– Missing, 1982, του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά

– Blade Runner (1982), του Ρίντλεϊ Σκοτ

– Bounty (1984) του Ρότζερ Ντόναλτσον

– Francesco (1989) της Liliana Cavani

– Conquest of Paradise 1492, (1992) για το οποίο απέσπασε το βραβείο Echo Awards αλλά και το βραβείο του Χρυσού Λέοντα

– Bitter Moon, (1992) του Ρόμαν Πολάνσκι

– Καβάφης (1996) του Γιάννη Σμαραγδή

– Vangelis – Closing Titles (Cavafy OST)

– Alexander, (2004) του Όλιβερ Στόουν

– Ελ Γκρέκο (2007) του Γιάννη Σμαραγδή

Η εξερεύνηση του διαστήματος τον ενθουσίαζε από τα πρώτα του παιδικά χρόνια όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος. Ένα μεγάλο μέρος από τα έργα του είναι αφιερωμένο σε αυτό, ενώ διαχρονικά οι κορυφαίοι διαστημικοί οργανισμοί τον εμπιστεύτηκαν για να μελοποιήσει τις επιτυχίες τους.

Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο Μυθωδία στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της NASA “2001: Οδύσσεια στον Άρη”. Μία υπερπαραγωγή που συζητήθηκε έντονα γιατί όλος ο εξοπλισμός και το προσωπικό που δούλεψε ήταν αμερικάνοι. Σενάρια συνομωσίας προκάλεσε και το γεγονός ότι τεράστιοι project – ορες έστελναν ζωντανή τη μετάδοση της συναυλίας προς τον Άρη. Γεγονός που έκανε πολλούς να λένε ότι ήταν μια εξασφάλιση άδειας προσεδάφισής στον Άρη…από ποιους; Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Μετά το τέλος της μουσικής παράστασης η γαλλική κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός παιδείας Ζακ Λανγκ, απένειμε στον Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου.

Δύο χρόνια αργότερα η NASA του απένειμε το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της. Το βραβείο αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Αμερικανικό οργανισμό για μη κυβερνητικά πρόσωπα.

Το 2013, η NASA υιοθέτησε για δεύτερη φορά τη μουσική του Παπαθανασίου με ένα πρωτότυπο μουσικό έργο που δημιουργήθηκε για να πλαισιώσει το βίντεο από την αποστολή Ήρα (Τζούνο), που απεικονίζει συγχρόνως την κίνηση της Γης και της σελήνης μαζί για πρώτη φορά. Το βίντεο απαθανατίστηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής καθ’ οδόν για το σύστημα του πλανήτη Δία.

Τον Νοέμβριο του 2014 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πρότεινε στον Παπαθανασίου να συνθέσει την μουσική για την πρώτη ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη. Έτσι, συνέθεσε μια μουσική τριλογία (Άφιξη, Το ταξίδι του Philae και Το βαλς του Ροζέτα) η οποία παρουσιάστηκε από τον ESA μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του σκάφους Ροζέτα στον κομήτη 67P.[8][15]

Το 1995, ως φόρο τιμής στην μουσική του προσφορά αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης έδωσε το όνομα του συνθέτη στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354, που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

Διάφορες μουσικές δημιουργίες

1982: Δημιουργεί το ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ, το οποίο συνέχιζε να ακούγεται στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 2013-2015.

1991: Αναλαμβάνει τη μουσική για τα ντοκιμαντέρ του παγκοσμίου φήμης ωκεανογράφου Ζακ-Υβ Κουστώ.

1999: Συνθέτει τη μουσική που συνόδευσε την παρουσίαση του επίσημου εμβλήματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ δημιουργεί και τη μουσική για την τελετή παράδοσης την ολυμπιακής φλόγας τόσο στο Σίδνεϊ όσο και από το Σύδνεϊ στην Αθήνα.

2002: Δημιουργεί την μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 που πραγματοποιήθηκε στις Ιαπωνία και Κορέα.

Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά του Βαγγέλη Παπαθανασίου και στο Θέατρο. Το 1983 δημιούργησε τη μουσική για τη παράσταση του Μιχάλη Κακογιάννη, Ηλέκτρα στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά.

Επίσης έχει συνεργαστεί με τα Βασιλικά μπαλέτα, καθώς δημιούργησε την μουσική για τρία έργα, Το R B Sque (1980) που παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο Drury Lane, Το Φρανκενστάιν (1985) και το Η πεντάμορφη και το τέρας (1986).

Το ενδιαφέρον του για τις τέχνες δεν περιοριζόταν μόνο στη σύνθεση μουσικής. Το 1997 έκανε την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, καθώς σχεδίασε και διηύθυνε εξ ολοκλήρου την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό της Αθήνας.

Το 2003 αποκάλυψε την ικανότητα του στη ζωγραφική παρουσιάζοντας 70 δικά του έργα ζωγραφικής στα πλαίσια της Βαλένσια Μπιενάλ στην Ισπανία. Μετά την επιτυχία της έκθεσης Vangelis Pintura, τα έργα του εκτίθενται σε σημαντικές γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια χρονιά, ο Παπαθανασίου παρουσίασε επίσης ένα βιβλίο που περιέχει μερικά από τα ωραιότερα έργα του, με τίτλο Vangelis.

Βραβεία και διακρίσεις

– Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού 1982 Για την μουσική στη ταινία Δρόμοι της φωτιάς.

– Βραβείο Emmy για το «Cosmos: A Personal Voyage (1982) του Καρλ Σαγκάν, μία τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε σε 69 χώρες και σε 500 εκατομμύρια τηλεθεατές.

– Χρυσός Λέοντας στο Cannes Lions International Advertising Festival, για την μουσική Ask the Mountains σε τηλεοπτική διαφήμιση.

– Βραβείο Max Steiner Award το 1989, για σύνθεση και παρουσίαση διακεκριμένης κινηματογραφικής μουσικής.

– Βραβείο Echo (Γερμανία) για το διεθνή καλλιτέχνη της χρονιάς 1992.

– Βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Φλάνδρας (Βέλγιο) για καλύτερη μουσική επένδυση κινηματογραφικής ταινίας.

– Βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαλένθια για καλύτερη μουσική επένδυση κινηματογραφικής ταινίας.

– Βραβείο Κοινού για καλύτερη μουσική επένδυση κινηματογραφικής ταινίας από την Παγκόσμια Ακαδημία Μουσικής Επένδυσης στη Φλάνδρα, Βέλγιο.

– Βραβείο Απόλλων το 1993 για τη συνεισφορά του στη μουσική από την Εταιρεία των Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

– Τίτλος του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας το 1992. Η απονομή έγινε από τον Γάλλο υπουργό παιδείας.

– Δύο φορές το Παγκόσμιο Μουσικό Βραβείο του Μόντε Κάρλο, για τον Έλληνα καλλιτέχνη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

– Τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2001.

– Βραβείο RIAJ (Δισκογραφική Βιομηχανία της Ιαπωνίας) για διεθνές τραγούδι της χρονιάς 2002.

– Μετάλλιο Δημόσιας Συνεισφοράς της NASA σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της NASA το 2003.

– Το 2013 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα τα οποία τον απεικόνιζαν.

Τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2008, παραχωρώντας του το διακεκριμένο τίτλο του ομότιμου καθηγητή. Το διδακτορικό του δόθηκε για την εξαιρετική συμβολή του στη μουσική παιδεία του ελληνικού λαού, καθώς και για τη διάδοση του μηνύματος του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες που ήταν γνωστός στο εξωτερικό ως Vangelis, πέθανε την Τρίτη 17/Μαίου/2022 σε νοσοκομείο της Γαλλίας, όπου το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν με Covid-19.

ΤΑ UFO ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΑΝ (βίντεο).

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε αυτό που οι “ρομαντικοί” υποστηρικτές εξωγήινης ζωής ήλπιζαν εδώ και καιρό να είναι αληθινό.

Τη Δευτέρα, 16/5/2022 το Πεντάγωνο δημοσίευσε τρία βίντεο του Πολεμικού Ναυτικού που προκάλεσαν εικασίες για αγνώστων στοιχείων ιπτάμενων αντικειμένων εδώ και χρόνια, λέγοντας ότι σκοπό είχαν να «ξεκαθαρίσουν τυχόν παρερμηνείες» σχετικά με το εάν το μη διαβαθμισμένο υλικό ήταν πραγματικό.

“Είναι αληθινό, είπε το Πεντάγωνο”.

Τα βίντεο, που τραβήχτηκαν από αεροπόρους του ναυτικού, δείχνουν αντικείμενα να εκτοξεύονται στον ουρανό, ένα να περιστρέφεται ενάντια στον άνεμο και οι πιλότοι ακούγονται να εκφράζουν σύγχυση και δέος. Όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο, έδωσαν νέα πνοή στη συζήτηση που διήρκεσε δεκαετίες σχετικά με το εάν οι διαστρικοί επισκέπτες είχαν έρθει ποτέ στη Γη.

Η διάθεση βίντεο από το Πενταγώνο ενθουσίασε τους λάτρεις της αναζήτησης εξωγήινης ζωής.

Οι πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού μίλησαν για αντικείμενα που φαινόταν να αψηφούν τους νόμους της φυσικής. Προέκυψαν λεπτομέρειες για ένα μυστηριώδες, πενταετές πρόγραμμα του Πενταγώνου και ισχυρισμούς για κράματα μετάλλων που λέγεται ότι έχουν ανακτηθεί από άγνωστα φαινόμενα. Ο πρώην ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ, Δημοκρατικός της Νεβάδα, μίλησε για τη μακρά ώθησή του για περισσότερη έρευνα σε άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα.

Οι συγκρατημένη και βαθιά θρησκόληπτη κοινωνία των πιστών, προειδοποιούν ότι συνήθως υπάρχουν γήινες εξηγήσεις για τέτοιες θεάσεις και ότι όταν οι άνθρωποι δεν ξέρουν γιατί συνέβη κάτι, δεν σημαίνει ότι συνέβη λόγω εξωγήινων. Γεγονός που τους κάνει ναθέλουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλη ζωή στο σύμπαν πέραν από τη δική μας γιατί αυτό θα ανέτρεπε ότι πιστέυαμε ή πρεσβεύουμε μέχρι τώρα.

Το Πεντάγωνο δημοσιεύει επιτέλους αυτό το υλικό, αλλά γρατσουνίζει μόνο την επιφάνεια της έρευνας και των διαθέσιμων υλικών. Οι ΗΠΑ πρέπει να ρίξουν μια σοβαρή, επιστημονική ματιά σε αυτό και σε οποιεσδήποτε πιθανές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια. Ο αμερικανικός λαός αξίζει να ενημερωθεί.

Το Πεντάγωνο δεν έχει κάνει ποτέ καμία δήλωση σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στα βίντεο, που καταγράφηκαν στα τέλη του 2004 και στις αρχές του 2015 πάνω από τον Ειρηνικό και ανοιχτά της Ανατολικής Ακτής. Το Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαίωσε ότι τα τρία βίντεο που κυκλοφορούν είναι πράγματι ηχογραφήσεις που έγιναν από αεροπόρους του ναυτικού, δήλωσε η Σούζαν Γκοφ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Το Πολεμικό Ναυτικό θεωρούσε πάντα τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε αυτά τα βίντεο ως αγνώστων στοιχείων.

Το πρακτορείο στάθηκε σε αυτόν τον χαρακτηρισμό τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι, «μετά από ενδελεχή ανασκόπηση», διαπίστωσε ότι τα βίντεο δεν αποκάλυψαν «καμία ευαίσθητη ικανότητα ή σύστημα» και «δεν παρεμπόδισαν καμία μεταγενέστερη έρευνα για εισβολές στρατιωτικού εναέριου χώρου από άγνωστα εναέρια φαινόμενα».

Ο ιδρυτής της Stars Academy of Arts & Sciences και πρώην κυβερνητικός Tom DeLonge χαρακτήρισε την απελευθέρωση του Πενταγώνου «μνημειώδη νέα» που «αφαίρεσε την αμφιβολία σχετικά με την αυθεντικότητα των αποδεικτικών στοιχείων στον δημόσιο τομέα».

«Πιστεύουμε ότι αυτό το επίπεδο αναγνώρισης είναι ακριβώς αυτό που απαιτείται για να εξαλειφθεί ο ακραίος σκεπτικισμός γύρω από το U.A.P. γεγονότα, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή και την ανάλυση αξιόπιστων δεδομένων από έγκριτα ιδρύματα. Μετά από 70 χρόνια παραπληροφόρησης, είναι καιρός να σημειώσουμε πρόοδο για να κατανοήσουμε την εξαιρετική τεχνολογία που παρατηρείται κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων.

Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι κυβερνήσεις να λένε την αλήθεια στους πολίτες τους, καθώς είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας μιας δημοκρατίας. Τι σημαίνει να κρύβουν οι κυβερνήσεις από το λαό τέτοιες αλήθειες. Σε καμία περίπτωση δεν διορίζει ο λαός τους ηγέτες του για να φιλτράρει τις αλήθειες που θα του λέε και όλα αυτά περί διάλυσης του σύγχρονου πολιτισμού είναι ανυπόστατα. Άν πρέπει ένας πολιτισμός να ξεχάσει όσα ήξερε καιι ναπροχωρήσει με άλλα αυτό λέγεται ιστορία και όχι καταστροφή. Επαινούμε την ηγεσία στο Υπουργείο Άμυνας που μοιράζεται έστω και τη μισή αλήθεια. Γιατί η άλλη μισή είναι το γιατί το κάνει τώρα;

ΤΟ ΠΟΤΟ ΠΟΥ “ΕΚΑΨΕ” ΜΕΓΑΛΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ.

Η «Πράσινη Νεράιδα» κατέστρεψε τα μεγάλα μυαλά μιας ολόκληρης γενιάς καλλιτεχνών και συγγραφέων.

Βίνσεντ βαν Γκογκ, Αρθούρος Ρεμπό, Σαρλ Μπωντλαίρ, Πολ Γκογκέν, Ανρί Τουλούζ Λοτρέκ, Όσκαρ Γουάιλντ και Άλιστερ Κρόουλι ήταν όλοι φανατικοί «αψεντιστές» και κάθε είδους ακολασία αποδιδόταν στις παραισθητικές του ιδιότητες. Μάλιστα ο Αλέξανδρος  Δουμάς ισχυρίστηκε ότι στη νότια Αφρική, περισσότερους Γάλλους στρατιώτες σκότωσε το αψέντι παρά οι σφαίρες των αντιπάλων.

Όπως αναφέρει το Βιβλίο ολικής άγνοιας των Τζον Λόϋντ & Τζον Μίτσινσον, η κορύφωση της «αψεντικής τρέλας» ήρθε το 1905 όταν ένας Ελβετός αλκοολικός ονόματι Ζαν Λαφρέ σκότωσε τη γυναίκα και τις δύο κόρες του, σε κατάσταση μέθης. Δήλωσε ότι το έκανε επειδή η γυναίκα του αρνήθηκε να του καθαρίσει τα παπούτσια.

Εκείνη την ημέρα είχε καταναλώσει άφθονη ποσότητα κρασιού, κονιάκ, μπράντι και λικέρ μέντας, όμως το φταίξιμο έπεσε στα δύο ποτήρια αψέντι που επίσης είχε πιει. Ακολούθησε καταιγίδα ηθικολογίας περί αποχής, που οδήγησε στη απαγόρευση του αψεντιού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης. Η άρση της απαγόρευσης είναι πολύ πρόσφατη υπόθεση. Το αψέντι παραγόταν κι εξακολουθεί να παράγεται από τις μαργαρίτες.

Η αψιθιά (wormwood) είναι μέλος της οικογένειας των μαργαριτών και θεωρείται φαρμακευτικό φυτό από αρχαιοτάτων χρόνων. Μεταξύ πολλών άλλων, τη χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό για τα εντερικά σκουλήκια, αν και η ονομασία της δεν προέρχεται από αυτά, αλλά από την λέξη των παλαιών αγγλικών wermod – που σημαίνει «ανδρεία» (παλαιότερα η αψιθιά χρησιμοποιείτο ως αφροδισιακό).

Επίσης η αψιθιά ήταν δημοφιλές μυρωδικό για αλκοολούχα ποτά, πριν εμφανιστεί το αψέντι. Το βερμούτ που παρασκευάστηκε πρώτη φορά στην Ιταλία στα τέλη του 18ου αιώνα, πήρε το όνομά του από τη γερμανική λέξη για την αψιθιά (wermut) ενώ πολλές σύγχρονες μάρκες εξακολουθούν να περιλαμβάνουν αψιθιά στη συνταγή τους. Το ενεργό συστατικό της αψιθιάς είναι η θυϊόνη, που ονομάστηκε έτσι επειδή αρχικά εντοπίστηκε στο αρωματικό δέντρο τούγια, ένα είδους κέδρου γνωστού και με την ονομασία «δέντρο της ζωής».

Η θυϊόνη, που έχει χημική δομή παρόμοια με της μενθόλης, μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε υψηλές δόσεις και όντως έχει ήπιες ψυχότροπες ιδιότητες, όχι όμως στη συγκέντρωση των 10 μιλιγκράμ ανά λίτρο που βρίσκουμε στο αψέντι.

Το φασκόμηλο και το εστραγκόν περιέχουν παρόμοια επίπεδα θυϊόνης, κανένα τους όμως δεν έχει συνδεθεί με φαινόμενα ακόλαστης συμπεριφοράς. Τα διαβόητα αποτελέσματα του αψεντιού οφείλονται, προφανώς, στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε αλκοόλ (ποσοστό 50 -75% ανά μονάδα) που υπερβαίνει άνετα τα περισσότερα άλλα οινοπνευματώδη (τα οποία συνήθως έχουν 40%).

Η προετοιμασία ενός ποτηριού με αψέντι προϋπέθετε περίπλοκη τελετουργία: προσέθεταν νερό στο ποτήρι από ειδικό διάτρητο κουτάλι το οποίο περιείχε έναν κύβο ζάχαρης. Έτσι, το ποτό αραιωνόταν και περιοριζόταν η πικράδα του.

Η θολή όψη του αψεντιού μετά την προσθήκη νερού ήταν γνωστή ως louche. Δεν είναι βέβαιο ότι σχετίζεται με την παλιά γαλλική λέξη lousche, που αρχικά σήμαινε «αλληθωρίζω» και η οποία μας έδωσε τη σύγχρονη λέξη louche που σημαίνει σκοτεινός ή ανυπόληπτος. Ασχέτως πάνtως αν τη χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν τον αλλήθωρο, τον θολωμένο ή τον αμφιλεγόμενο, η λέξη louche περιγράφει τελικά τον αφοσιωμένο «αψεντιστή»….

πηγή: sigmalive

ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ “VELCRO”

Το γνωστό σε πολλούς και ώς «σκριτς – σκρατς» από τα παπούτσια που φορούσαμε σαν παιδιά. Πλέον, σήμερα το χρησιμοποιούμε σχεδόν παντού. Όμως όταν πρωτοεμφανίστηκε η ανθρωπότητα δεν το έλαβε σοβαρά υπόψη, μέχρι η εφεύρεση να πάει στο διάστημα.

Ο πατέρας του Velcro είναι ο ελβετός George de Mestral, όπου από μικρός του άρεσαν οι καινοτομίες, αλλά και να ψάχνει το κάθετί. Το velcro του προέκυψε τυχαία το 1941 όταν μία μέρα είχε πάει για κυνήγι. Όταν επέστρεψε, είδε ότι τόσο το παντελόνι του όσο και το τρίχωμα του σκύλου του είχαν γεμίσει με τις μικρές αγκαθωτές μπαλίτσες του φυτού κολλιτσίδα. Και όλα αυτά όταν ήταν μόλις 12 ετών.

Όταν έβαλε μια από αυτές τις μπαλίτσες κάτω από το μικροσκόπιο, είδε ότι είχε χιλιάδες μικρούς γάντζους, οι οποίοι αγκιστρώνονταν σε όποιο ύφασμα πλησίαζαν.

Ο George de Mestral σκέφτηκε ότι εάν μπορούσε να φτιάξει μια συνθετική μορφή αυτού του υφάσματος, θα είχε έναν νέο τρόπο να κολλά τα πράγματα. Θα ήταν κάτι ανάμεσα σε ένα κουμπί ή ένα φερμουάρ και στο ράψιμο.

Αυτό που σκέφτηκε ήταν να φτιάξει τα γαντζάκια που είχε δει στα αγκάθια της κολλιτσίδας και να τα συνδυάσει με απλές θηλειές από ύφασμα.

12 χρόνια αργότερα ο Ελβετός εφευρέτης άρχισε να επισκέπτεται τα εργοστάσια υφασμάτων της Ευρώπης, όπου όλοι πρώτα του έλεγαν ότι αυτό που είχε σκεφτεί δεν μπορεί να γίνει. Όλοι μπορούσαν να κατασκευάσουν τις μικροσκοπικές υφασμάτινες θηλειές, αλλά το πρόβλημα ήταν τα γαντζάκια. Έπρεπε να είναι αρκετά ευέλικτα για να χωρίζουν από τις θηλειές όταν τα τραβάς, αλλά αρκετά ισχυρά για να μένουν κολλημένα σε διαφορετική περίπτωση.

Μέχρι που βρήκε τη λύση σε, έναν κατασκευαστή στην Λιόν, που είχε αυτό που αναζητούσε ο de Mestral. Συνδύαζε το ισχυρό νάιλον με το βαμβάκι για να δημιουργήσει ένα ύφασμα που είχε την ικανότητα να κρατά το σχήμα του.

Χρησιμοποιώντας αυτό το υλικό, ο Ελβετός μπόρεσε να φτιάξει τα μικροσκοπικά γαντζάκια που είχε δει στα αγκάθια και να τα κολλήσει σε ένα άλλο κομμάτι ύφασμα, με μικρές θηλειές. Το 1955 κατοχύρωσε την πατέντα και πήρε δάνειο 150.000 δολαρίων για να θέσει σε εφαρμογή το project. Έδωσε στην εταιρεία του το όνομα Velcro, από το «velvet», βελούδο) και το «crochet», που στα γαλλικά σημαίνει γάντζος).

Τελικά 20 χρόνια από την ημέρα που σκέφτηκε την ιδέα κατάφερε να παράξει μαζικά το σκριτς-σκρατς και να το βγάλει στην αγορά, όμως, η αντίδραση της αγοράς δεν ήταν αυτή που περίμενε.

«Το πρόβλημα ήταν ότι ο κόσμος σκεφτόταν ‘τι στο καλό είναι αυτό το πράγμα; Γιατί να ασχοληθώ;΄», θα έλεγε πριν από  μερικά χρόνια στο New York Magazine ο τότε CEO της Velcro Companies, Fraser Cameron. «Όταν έχεις ένα επαναστατικό προϊόν, καμιά φορά είναι δύσκολο να σκεφτεί πώς θα το χρησιμοποιήσεις».

Μέχρι που ήρθε η NASA πουέψαχνε έναν τρόπο να κρατά τα αντικείμενα μέσα στα διαστημόπλοια τακτοποιημένα, καθώς με την έλλειψη βαρύτητας, τα πάντα πετούσαν.

Και από τη στιγμή που το Velcro πήγε στο διάστημα ήταν cool, και τότε άρχισε να χρησιμοποιείται παντού. Τα νοσοκομεία το έβαλαν στα πιεσόμετρα και στις ρόμπες που φορούν οι ασθενείς. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες το χρησιμοποίησαν για να κρατούν τα πατάκια των αυτοκινήτων στη θέση τους. Οι νοικοκυρές για να κολλούν τα χαλιά στο πάτωμα ώστε να μην σκοντάφτει κανείς.

Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν ότι το Velcro θα ήταν το τέλος των κουμπιών και των φερμουάρ.

Το 1968, η Puma έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία παπουτσιών που κυκλοφόρησε αθλητικά με Velcro, με τις Adidas και Reebok να ακολουθούν.

Κάπως έτσι, τη δεκαετία του 1980, όλα τα παιδιά φορούσαν παπούτσια με τρία Velcro. Όμως έως τότε, η αρχική πατέντα της Velcro είχε λήξει, με αποτέλεσμα εταιρείες σε διάφορα σημεία της γης να φτιάχνουν φθηνά αντίγραφα. Και ενώ μόνο η Velcro έχει το δικαίωμα να φτιάχνει το προϊόν που φέρει το όνομά της, επικράτησε όλα τα σκριτς-σκρατς να αποκαλούνται έτσι.

Το Velcro έχει ψηφιστεί ανάμεσα στις 50 σημαντικότερες ανεξάρτητες εφευρέσεις του αιώνα.

Η διάρκεια ζωής του είναι ότι μπορεί να ανοίξει και να κλείσει έως και 50.000 φορές χωρίς να χάσει την κολλητική του δύναμη.