Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΤΙΑ - UFO ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΣΟ ΕΦΙΚΤΟ ΕΙΝΑΙ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΣΟ ΕΦΙΚΤΟ ΕΙΝΑΙ

Μπορεί να ακούγεται κάπως παράξενο αλλά θα πρέπει να δούμε πώς συνδέεται με το ταξίδι στο χρόνο. Η ιδέα του επιβραδυνόμενου χρόνου μας παρέχει κυριολεκτικά έναν τρόπο ταξιδιού στο μέλλον.

Αν επρόκειτο να κάνετε το γύρο του Γαλαξία μας με έναν πύραυλο, με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός, ας πούμε για τέσσερα χρόνια, θα παθαίνατε μάλλον σοκ όταν θα γυρνούσατε στο σπίτι σας στη Γη. Αν το ημερολόγιό σας στον πύραυλο σάς πληροφορούσε ότι φύγατε τον Ιανουάριο του 2005 και επιστρέψατε τον Ιανουάριο του 2009, τότε, ανάλογα με την ακριβή σας ταχύτητα και το πόσο καμπύλη ήταν η διαστρική τροχιά σας, θα διαπιστώνατε ότι στη Γη το έτος θα ήταν το 2045 και όλοι θα είχαν γεράσει κατά 40 χρόνια. Αυτοί θα σοκάρονταν εξίσου βλέποντάς σας πόσο νέος/νέα φαίνεστε ακόμη έχοντας υπόψη πόσο πολύ λείψατε, σύμφωνα με αυτούς.

Μέσα στον πύραυλο θα είχαν περάσει 4 χρόνια ενώ τα ρολόγια στη Γη θα μετρούσαν 40 χρόνια. Αυτό θα σήμαινε, για κάθε λόγο και σκοπό, ότι θα είχατε κάνει ένα άλμα 36 ετών στο μέλλον.

Αυτό το φαινόμενο έχει ελεγχθεί και επιβεβαιωθεί πολλές φορές σε διαφορετικά πειράματα με εξαιρετικά μεγάλο βαθμό ακρίβειας. Το 1971 οι J. C. Hafele και Richard E. Keating τοποθέτησαν τέσσερα υψηλής ακρίβειας ατομικά ρολόγια σε ένα αεριωθούμενο αεροπλάνο και τα ταξίδεψαν γύρω από τη Γη με φορά προς τα ανατολικά. Μετά την επιστροφή του αεροσκάφους τα ρολόγια αυτά συγκρίθηκαν με ατομικά ρολόγια αναφοράς του Αμερικανικού Ναυτικού Αστεροσκοπείου: τα ρολόγια που ταξίδεψαν βρίσκονταν ένα μικροσκοπικό κλάσμα του δευτερολέπτου πίσω από τα ρολόγια αναφοράς.

Από τον Ισαάκ Νεύτωνα με την ανακάλυψή του όσον αφορά τη βαρύτητα ο οποίος τη χαρακτήρισε ως την ιδιότητα των υλικών σωμάτων να έλκουν και να έλκονται αμοιβαία με άλλα υλικά σώματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, για όσους τα έχουν ξεχάσει από το σχολείο, τα ελκόμενα σώματα κινούνται με επιταχυνόμενη κίνηση προς το έλκον σώμα. Οι έλξεις είναι αμοιβαίες. Το μέτρο της αντίστασης, που παρουσιάζει κάθε σώμα στη μεταβολή της κινητικής του κατάστασης, το ονομάζουμε μάζα του σώματος. Η δύναμη έλξης, που ονομάζεται βάρος, είναι μεγαλύτερη όταν τα σώματα είναι πλησιέστερα ή όταν έχουν μεγαλύτερη μάζα.

Και μετά στον 20ο αιώνα ο Αϊνστάιν πήγε πιο μακρυά και μίλησε για τη θεωρία της σχετικότητας και έδειξε ότι μάζα και βαρύτητα συνδέονται με το χρόνο. Μίλησε για την ταχύτητα του φωτός και υποστήριξε πως εάν θέλεις να επιβραδύνεις το χρόνο πρέπει να κινηθείς γρήγορα, πολύ γρήγορα!

Ας υποθέσουμε ότι ξεκινάτε για ένα ταξίδι από τη Γη το έτος 2000. Καλό ταξίδι καταρχήν. Είναι λοιπόν προγραμματισμένο να λείψετε μέχρι το 2032 όμως το ταξίδι θα γίνει στο 95% της ταχύτητας του φωτός (περίπου 285.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο), αυτό που θα συμβεί είναι ότι στην επιστροφή σας το ρολόι σας θα λέει ότι το έτος είναι 2010 αν και στη Γη θα είναι 2032. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως θα είστε 22 χρόνια νεώτερος από όσους αφήσατε πίσω στη Γη.

Δυστυχώς όμως 285.000 χλμ το δευτερόλεπτο είναι πολύ υψηλή ταχύτητα αδύνατο να επιτευχθεί με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Ακόμη και το πιο γρήγορο αυτοκίνητο δεν μπορεί να πιάσει το ένα χιλιόμετρο το δευτερόλεπτο, ενώ ένα διαστημόπλοιο όταν εξέρχεται από την ατμόσφαιρα της Γης η ταχύτητά του είναι περίπου 10 χλμ του δευτερόλεπτο.

Αλλά ακόμη και εάν πιάσουμε αυτές τις ταχύτητες δεν είναι βέβαιο ότι θα επιζήσουμε από την πίεση που θα υποστεί το σώμα μας.

Θεωρητικά λοιπόν το ταξίδι στο μέλλον είναι εφικτό, πρακτικά όμως είναι λίγο δύσκολο στην παρούσα στιγμή.

Όμως τι γίνεται με το ταξίδι στο παρελθόν;

Αυτό που πρέπει να θυμόσαστε για το ταξίδι στο παρελθόν είναι ότι επιτρέπεται να παρέμβετε στην ιστορία όσο τα πράγματα παραμένουν όπως είναι. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν.

Καταρχήν, θα υπήρχαν δύο τρόποι για να πάμε πίσω στο παρελθόν. Ένας είναι πηγαίνοντας προς τα πίσω μέσα στο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δείκτες του ρολογιού σας θα κινούνταν αντίθετα. Αυτό θα απαιτούσε ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτήν του φωτός κάτι που η θεωρία της σχετικότητας μας λέει ότι είναι αδύνατο.

Ο άλλος τρόπος είναι ταξιδεύοντας σε ό,τι εμφανίζεται σε εσάς να είναι εμπρός στο χρόνο (το ρολόι σας τρέχει μπροστά) αλλά κινούμενος κατά μήκος μιας στρεβλωμένης διαδρομής στο χωροχρόνο που σας επιστρέφει πίσω στο δικό σας παρελθόν (όπως κάνοντας το βρόχο σε ένα τρενάκι του Λούνα Παρκ). Ένας τέτοιος βρόχος είναι γνωστός στη φυσική ως κλειστή χρονοειδής καμπύλη και υπήρξε αντικείμενο έντονης θεωρητικής έρευνας κατά την τελευταία δεκαετία. Ήταν, πάντως, γνωστό για μισό αιώνα ότι οι εξισώσεις της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν επιτρέπουν τέτοιες κλειστές χρονοειδείς καμπύλες: ο Αμερικανός μαθηματικός Kurt Gödel έδειξε το 1949 ότι αυτού του τύπου το ταξίδι στο παρελθόν είναι θεωρητικά εφικτό.

Ο καθηγητής Brian Cox από το πανεπιστήμιο του Manchester, υποστηρίζει πως το ταξίδι στο χρόνο όχι μόνο είναι εφικτό αλλά έχει ήδη γίνει σε πολύ μικρή κλίμακα. Πιστεύει πως αν η τεχνολογία εξελιχθεί τόσο που να επιταγχύνει μεγάλα αντικείμενα τότε ίσως να είναι πιθανό για τους ανθρώπους να μπορέσουν να ταξιδέψουν στο μέλλον.

Ναι η τεχνολογία δεν υπάρχει ακόμη και δεν θα υπάρξει ποτέ η τεχνολογία εκείνη που θα μπορούσε να μας γυρίσει στο παρελθόν.

«Μπορείς να πας στο μέλλον. Υπάρχει ελευθερία κινήσεων εκεί» λέει ο Cox. Εάν πάς γρήγορα τότε το ρολόι σου επιβραδύνει σε σχέσει με τους ανθρώπους που παραμένουν σταθεροί. Καθώς θα προσεγγίζεις την ταχύτητα του φωτός θα μπορέσεις να φτάσεις στα 10.000 χρόνια στο μέλλον».

Ο καθηγητής Frank Tipler το 1974 δημοσίευσε μια εργασία για το πως μπορεί να κατασκευαστεί μια χρονομηχανή.

Πρώτα απ΄όλα απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα για να αγοραστεί ένας μεγάλος κύλινδρος και όταν λέμε μεγάλος εννοούμε μεγάλος, περίπου 100 χιλιόμετρων μακρύς.

Επίσης αυτός ο κύλινδρος πρέπει να έχει τη μάζα του ήλιου η οποία όμως θα πρέπει να είναι πολύ συμπυκνωμένη, συμπιεσμένη. Στη συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει να περιστρέφεται όλο και πιο γρήγορα έτσι ώστε να αρχίσει να διαστρεβλώνει τον χώρο και το χρόνο και τότε θα είναι εφικτό, σύμφωνα με τον επιστήμονα, να διακρίνεις τα απόνερα των βαρυτικών κυμάτων.

Βέβαια σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουμε να ισοπεδωθούμε και να γίνουμε επίπεδοι. Η μάζα της Γης μας τραβά προς τα κάτω, στην επιφάνειά της και να για να μην τα πολυλογούμε δεν πρόκειται να μείνει τίποτα από εμάς, εκτός από μια στάμπα.

Εάν ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα τότε θα αρχίσουν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα.

Το μονοπάτι που βγάζει μπροστά στο χρόνο αλλάζει με τη ροή του κυλίνδρου στέλνοντας τον ταξιδιώτη πίσω στο χρόνο. Η μηχανή κάνει τη πορεία του χρόνου να καταρρέει πίσω στο παρελθόν. Έτσι όσο ακολουθείτε στο σπινάρισμα της μηχανής τόσο πιο πίσω στο χρόνο θα πηγαίνετε.

Για να επαναφέρετε την κίνηση στο φυσιολογικό απλά απομακρυνθείτε από τον κύλινδρο, επιστρέψτε στη Γη και αυτομάτως θα έχετε επιστρέψει στο παρόν, αν και θα πρόκειται για ένα παρόν μέσα στο παρελθόν.

Τώρα εάν βρεθείτε στο παρελθόν προειδοποιούν αυτοί που ξέρουν πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί γιατί μπορεί κατά λάθος να αποτρέψετε τους γονείς σας από το να συναντηθούν και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην γεννηθείτε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here