Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΙ, ΠΟΙΟΣ, ΠΩΣ, ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΜΟΔΑ;

ΤΙ, ΠΟΙΟΣ, ΠΩΣ, ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΜΟΔΑ;

Όλοι λέμε πως η μόδα έρχεται και επανέρχεται, πως όταν βγαίνουν οι νέες τάσεις για κάθε σαιζόν οι αναφορές σε προηγούμενες δεκαετίες είναι εμφανείς. Πως εξελίχθηκε η μόδα μέσα στον καιρό; Πως ιστορικά γεγονότα και η κοινωνία επηρεάζει τον τρόπο που ντυνόντουσαν;

Σημαντικό το γεγονός ότι την μόδα την καθιέρωναν οι πλούσιες τάξεις καθότι δεν ενδιέφερε τις πλούσιες γυναίκες τα ρούχα που θα φοράνε να είναι πρακτικά, αφού οι καθημερινές δουλειές γίνονταν από τις υπηρέτριες.

Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η μόδα έχει περάσει από διάφορα στάδια αναδεικνύοντας κάθε φορά ένα διαφορετικό πρότυπο. Στην αρχαιότητα αλλά και κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κυριαρχούσαν τα μεταξωτά υφάσματα και οι χιτώνες, ενώ στην Αρχαία Αίγυπτο σήμα κατατεθέν ήταν τα περίτεχνα κοσμήματα. Από το Βυζάντιο μέχρι το μεσαίωνα, με την ανάπτυξη του εμπορίου, εκτός από χιτώνες με μεταξωτά υφάσματα φορούσαν και ρούχα από μαλλί αλλά και γούνες. Στην Αναγέννηση, οι γυναίκες φορούσαν μεγάλα καπέλα που θύμιζαν πυραμίδες και μακριά φορέματα. Από τον 16 και 17ο αιώνα και μετά, η «ιδανική γυναίκα» ήταν αυτή που είχε πλούσιες καμπύλες. Έτσι φορούσαν κορσέ για να τονώνει το μπούστο και την μέση. Επικρατούσε η δαντέλα και τα φαρδιά μανίκια. Μετά την γαλλική επανάσταση οι γραμμές ήταν πιο απλές, μέχρι το 19 αιώνα όπου τα προκλητικά χτενίσματα και τεράστια καπέλα καθιερώθηκαν, τα φορέματα φάρδυναν. Αυτά είχαν από κάτω στρώσεις από υφάσματα ώστε να φαίνονται πιο φουσκωτά .

1900 – 1919

Όλες οι αλλαγές που έγιναν εξαιτίας του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου (1914-1918). Οι γυναίκες σταμάτησαν να φοράνε κοσμήματα και εντυπωσιακά ρούχα, άρχισαν να παίρνουν μέρος σε φιλανθρωπικά έργα, με αποτέλεσμα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και άλλαξαν την εμφάνισή τους για πάντα. Ενώπιον του πολέμου δεν υπήρχαν κοινωνικές τάξεις και όλες οι γυναίκες άρχισαν να ντύνονται πανομοιότυπα. Η επιρροή του πολέμου στη μόδα έγινε αισθητή με τα στρατιωτικά σιρίτια, τις ζώνες με αγκράφες και με τις φούστες των γυναικών, που λόγω πρακτικής αναγκαιότητας έγιναν πιο κοντές και έφτασαν μέχρι τους αστραγάλους. Οι άντρες φορούσαν κοστούμι, λίγο μεσάτο και κουμπωμένο ψηλά. Ως επίσημο ένδυμα καθιερώθηκε το σμόκιν. Επικράτησαν τα σκούρα χρώματα στα ρούχα, αφού όλοι ήταν επηρεασμένοι από την απώλεια αγαπημένων προσώπων εξαιτίας του πολέμου

1920 – 1930

Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο οι κοινωνικές και οι οικονομικές εξελίξεις άλλαξαν τελείως τον ρόλο των γυναικών και έκαναν την εμφάνιση τους επαναστατικές καινοτομίες στην γυναικεία ενδυμασία. Τα φορέματα και οι φούστες κόντυναν μέχρι το γόνατο μόνο μεταξύ 1926 και 1928 και αυτή ήταν η μοναδική περίοδος που τα βραδινά φορέματα έφταναν σε αυτό το μήκος. Η καθημερινή ενδυμασία των αντρών ήταν σοβαρή ή σπορ. Το σακάκι ήταν σοβαρό, τα παντελόνια κόνταιναν προς τα κάτω. Το γιλέκο το βράδυ και το πουλόβερ την ημέρα αποτελούσαν απαραίτητα συστατικά της ανδρικής ενδυμασίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτή τη δεκαετία έκανε αισθητή την παρουσία της η Coco Channel, που τα ρούχα της καθιέρωσαν την μόδα μέχρι σήμερα.

1930 – 1940

Η οικονομική κρίση, η ανεργία και η εμφάνιση του εθνικοσοσιαλισμού ήταν κάποια φαινόμενα που επηρέασαν έντονα όλους τους τομείς της ζωής την περίοδο αυτή και φυσικά και τη μόδα. Τη δεκαετία του ’30 όμως, τα πράγματα άλλαξαν, οι γυναίκες έγιναν περισσότερο παραγωγικές και πολυάσχολες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πιο πρακτικών και απλών ρούχων που έδιναν ελευθερία στις κινήσεις για την ημέρα.

Η ανδρική ενδυμασία παρέμεινε συντηρητική και μόνο η καθημερινή ενδυμασία με τον καιρό, έγινε πιο σπορ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πρότυπα της εποχής ήταν σταρ του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μπορούμε να αναφέρουμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Marlene Dietrich. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κάπνισε δημόσια και φόρεσε αντρικό κουστούμι.

1940 -1960

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου οι συνθήκες δεν άφηναν περιθώρια εξέλιξης στη μόδα. Τα υφάσματα ήταν δύσκολο να βρεθούν, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κάνουν συχνές αλλαγές στα ρούχα τους και να ενώνουν υπολείμματα. Οι στρατιωτική ενδυμασία για τους άντρες, καθιερώθηκε και στις κοινωνικές εμφανίσεις. Η γυναικεία ενδυμασία ήταν απλή και λειτουργική σε διακριτικά χρώματα.

Κατά την μεταπολεμική περιόδο, ο Christian Dior έκανε τη γυναικεία μόδα ιδιαίτερα θηλυκή και αριστοκρατική. Τα επίσημα φορέματα είχαν εκλεπτυσμένα ντεκολτέ και απέκτησαν επενδύσεις με υφάσματα.

Στη ανδρική ένδυση δεν έγιναν ιδιαίτερες αλλαγές, μόνο που μετά τον πόλεμο τα σακάκια μάκρυναν, φάρδυναν στους ώμους και στένεψαν στους γοφούς. Η δεκαετία ανάμεσα στο ’50 και το ’60 είναι εκρηκτική. Η οικονομική ευημερία και η ανύψωση του βιοτικού επιπέδου έδωσαν περιθώρια ανάπτυξης στην υψηλή ραπτική.

Τη Δεκαετία του ’50, ήταν η πρώτη φορά που οι νέας ηλικίας άνθρωποι απέκτησαν δική τους μόδα, στυλ και εμφάνιση, επηρεασμένη από πρότυπα του κινηματογράφου και τραγουδιστές.

Στην ανδρική μόδα τα σακάκια και τα παλτό ήταν φαρδιά και είχαν στρογγυλεμένα πέτα τα παντελόνια ήταν άνετα στο πάνω μέρος και στένευαν προς τα κάτω. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι η μεγάλη αλλαγή στην ανδρική ενδυμασία αφορούσε τους νέους άντρες. Με πρότυπα τον Marlon Brando και τον James Dean φορούσαν τζιν, δερμάτινα μπουφάν και απλά T-shirt. Είναι η πρώτη φορά στην μέχρι τώρα ιστορία της μόδας, που τα τζιν δεν φοριούνται μόνο από την εργατική τάξη.

1960 – 1970

Χαρακτηριστικό της μόδας ήταν η απελευθέρωση από υποχρεώσεις και ταμπού. Η Αμερική βρίσκει τη μούσα της στο πρόσωπο της Jackie Kennedy και επιβάλλει ένα στυλ κλασσικής κομψότητας, με φορέματα ως το γόνατο. Η Audrey Hepburn, όμως είναι αυτή που θα κάνει μύθο το μικρό μαύρο φόρεμα μέσω της συμμετοχής της στην ταινία Breakfast at Tiffany’s. Οι πιο σημαντικές καινοτομίες στη γυναικεία μόδα τη δεκαετία αυτή, ήταν η εμφάνιση της μίνι φούστας και η καθιέρωση του γυναικείου παντελονιού και της αντιμόδας,  που εξέφραζε την αντίδραση σε μια καταναλωτική κοινωνία με τη μόδα των hippies, τζιν παντελόνια καμπάνα, κεντήματα, κρόσσια, ξεβάμματα, ψυχεδελικά και γεωμετρικά σχέδια.

Παράλληλα όμως, εξίσου διαδεδομένα, ήταν τα ταγιέρ της Coco Channel και τα φορέματα σε στυλ πριγκίπισσας. Αξιοσημείωτη είναι η εμφάνιση της μπότας στην γυναικεία υπόδηση και των φαρδιών παπουτσιών με περίεργα τακούνια.

Όσον αφορά την ανδρική ενδυμασία, ενώ στην αρχή της δεκαετίας ήταν ίσια κομμένα και φαρδιά το 1965 έγιναν μεσάτα, τα παντελόνια ήταν στενά χωρίς ρεβέρ. Οι πιο αντιδραστικοί φορούσαν πολύχρωμα πουκάμισα και γιλέκα με κρόσσια.

1970 -1980

Το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70 χαρακτηρίζεται από μια γενική απογοήτευση. Από παντού κατέφθανε η ηχώ του πολέμου στο Βιετνάμ, η ύφεση έβαλε τέλος στο shopping με ελαφριά καρδιά και η κρίση με το πετρέλαιο, πυροδότησε μια αληθινή και ιδιαίτερη λιτότητα.

Στο χώρο της μόδας επικρατούσε αναρχία. Οι σταρ της rock πυροδότησαν την μανία για τα δερμάτινα και οι γυναίκες τα καυτά σορτς. Το disco style έκανε την εμφάνιση του την εποχή αυτή.

Η ανάκαμψη της οικονομίας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 την εμμονή με την υγιεινή ζωή και τη γυμναστική έκανε πιο λεπτές τις σιλουέτες.

Αρκεί να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας κάποιες σειρές ή ταινίες που αντιπροσωπεύουν απόλυτα την εποχή αυτή, όπως η Δυναστεία, το Ντάλας, Heart και Heart και Charlies Angels.

1990 – Σήμερα

Από τη δεκαετία του 90 και έπειτα δεν μπορούμε να πούμε πως έχει εμφανιστεί κάποια καινούργια μόδα στην ένδυση, απλά βλέπουμε ελαφρώς αλλαγμένες και διαμορφωμένες στο σήμερα τάσεις στη μόδα που θυμίζουν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η ελπίδα κάποια στιγμή στο μέλλον να εμφανιστούν άνθρωποι με νέες ιδέες που θα δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία στη μόδα παραμένει, όπως και τα ρούχα στο μέλλον θα έχχουν  αρκετή τεχνολογία πάνω τους, απαραίτητη για τη καθημερινότητα μας.