Home ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΧΑΣΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ vs ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΧΑΣΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ vs ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ

Οι συνομωσιολόγοι, η παραπληροφόρηση, η πίεση από τις αρχές και οι παράλογοι φόβοι για το εμβόλιο δημιούργησαν τα δύο νέα κοινωνικά στρώματα των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων.

Σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν αποφύγει την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά πολλές εξ αυτών έχουν ουσιαστικά χωρίσει τους ανεμβολίαστους σε δεύτερης κατηγορίας πολίτες παρόλο που τα safepass δίνουν τρεις διαφορετικές επιλογές για ισότητα.

Όσοι εμβολιαστήκαν περιφρονούν τους ανεμβολίαστους και όσοι δεν εμβολιάζονται ασκούν αυστηρή κριτική στους εμβολιασμένους. Ο κοινωνικός ιστός κινδυνεύει.

Το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή του προβλήματος. Ναι, υπάρχει διάσταση απόψεων, ακόμη και μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας. Εμβολιάζεται η σύζυγος και φοβάται να το αποκαλύψει στον σύζυγο.

Εμβολιασμένοι και μη δεν αποτελούν δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Είναι συμπολίτες που οφείλουν να συζητήσουν, να υποχωρήσουν και να δείξουν αμοιβαία κατανόηση.

Το δεύτερο βήμα είναι να παραδεχθούμε την αναποτελεσματικότητα της υποχρεωτικότητας, για την οποία άλλωστε μπορούν να εγερθούν και συνταγματικές επιφυλάξεις. Δεν επιλύεται το πρόβλημα με επιβολή υπερβολικών μέτρων, δυσανάλογων με τον επιδιωκόμενο σκοπό

Οι μη εμβολιασμένοι ας μη θεωρούν τον εμβολιασμό ως το μοναδικό και πρώτιστο ζήτημα της ζωής τους και ας μη λησμονούν τους συνανθρώπους τους.

Οι εμβολιασμένοι από την άλλη μεριά, ας αφουγκρασθούν την ευαισθησία των μη εμβολιασμένων. Δεν χρειάζεται ούτε να υποβαθμίζονται ούτε να μεγαλοποιούνται οι παρενέργειες, διότι η αξία κάθε ανθρώπινης ζωής είναι μοναδική. 

Παρά τις διαμαρτυρίες πολλών, η ελευθερία μετακίνησης, κοινωνικοποίησης και πρόσβασης στη διασκέδαση βασίζεται όλο και περισσότερο στην πιστοποίηση εμβολιασμού ή ανοσίας.

Στις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός για όλους, αλλά αρκετές πολιτείες έχουν αρχίσει να περιορίζουν την ικανότητα ελεύθερης μετακίνησης των μη εμβολιασμένων πολιτών τους.

Οι εμβολιασμοί είναι ήδη υποχρεωτικοί για τους εργαζόμενους στις δημοτικές αρχές της Νέας Υόρκης. Από τον Σεπτέμβριο ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε εστιατόρια, γυμναστήρια και κέντρα διασκέδασης θα είναι υποχρεωτικός. Στην πολιτεία της Καλιφόρνια οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να λάβουν πιστοποιητικό εμβολιασμού τον Οκτώβριο, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός των στρατιωτικών θα είναι υποχρεωτικός.

Στην Ευρώπη, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Βρετανία είναι τρεις από τις χώρες που ήδη επιβάλλουν τον εμβολιασμό των  επαγγελματιών υγείας. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επίσης ζητούν απόδειξη εμβολιασμού, παροχή αρνητικού τεστ ή αποδεικτικά στοιχεία πρόσφατης ίασης από κορωνοϊό από τους ταξιδιώτες.

Στην Κίνα, αρκετές τοπικές αρχές έχουν ανακοινώσει πως δε θα επιτραπεί η επιστροφή στο σχολείο παιδιών που έχουν ανεμβολίαστα οικογενειακά μέλη.

Στην Αυστραλία, αρκετές τοπικές ρυθμιστικές αρχές αναφέρουν πως θα υπάρξει άρση των lockdown μόνο όταν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου CNBC, πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν σφοδρά στους περιορισμούς αυτούς. Θεωρούν το «πράσινο πάσο» ως οικονομική και υγειονομική δικτατορία. Υποστηρίζουν πως «οι αρχές περιορίζουν τις ελευθερίες. Η επιβολή του πάσου διασπά την κοινωνία. Το πάσο είναι αναγκαίο για την πρόσβαση σε οποιονδήποτε δημόσιο κλειστό χώρο και σύντομα θα επιβάλλεται για το εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες.

Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τα εμβόλια και τον κορωνοϊό. Άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες ανησυχούν για την υγεία τους και δε δέχονται τον εμβολιασμό, αλλά χαρακτηρίζονται ως συνομωσιολόγοι.

Ο φόβος για τα εμβόλια έχει εκτιναχθεί στα ύψη από την αρχή της πανδημίας, υποδαυλισμένος από τις θεωρίες συνομωσίας, την παραπληροφόρηση στα social media που αποτελεί πραγματική απειλή για τις ζωές όλων, αλλά κυρίως από την αποτυχημένη επικοινωνία των αρχών που αντί να πείσουν, πίεσαν τον κόσμο είτε από πανικό ή απειρία κάνοντας τον να συγκρατηθεί. Ενώ τα επιστημονικά δεδομένα από έγκριτες και peer-reviewed έρευνες έχουν αποδείξει πολλές φορές πως τα εμβόλια μειώνουν τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσηση.

Γιατροί και επιστήμονες έχουν πολλάκις υπογραμμίσει πως ακόμη και αυτοί που έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον κορωνοϊό θα βγουν κερδισμένοι από τον εμβολιασμό τους.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι άλλοι που θεωρούν πως το εμβόλιο δεν θα τους προσφέρει κάτι, αφού είναι νέοι και υγιής. Οι γάλλοι για παράδειγμα θεωρούΝ την τακτική των γαλλικών αρχών ως «εκβιασμό» ενώ υποστηρίζουν πως «η κοινωνία μας έχει αλλάξει και δεν υπάρχει πια ισότητα και δικαιοσύνη, με κίνδυνο να δημιουργηθούν παράλληλες κοινωνίες.

Γιατί τόσος φόβος;

Για τους εκατομμύρια πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν αποτελέσει πραγματική «ασπίδα» προστασίας κατά του κορωνοϊού και τους έχει επιτρέψει να επιστρέψουν σε ενός είδους κανονικότητα ακόμη κι εν μέσω της πανδημίας.

Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που «κοιτούν το εμβόλιο με μισό μάτι». Επικρίνουν την ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκε και δεν εμπιστεύονται τα επιστημονικά δεδομένα για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια του εμβολίου. Αλλοι κυρίως νέοι αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται να εμβολιαστούν αφού περνούν τον κορωνοϊό ασυμπτωματικά.

Οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ, μεταξύ άλλων, έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές τη σημασία του εμβολιασμού για τον περιορισμό των κρουσμάτων και την προστασία της ευρύτερης κοινωνίας και αυτών που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο λόγω προβλημάτων υγείας . Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί πως μειώνουν τους θανάτους, την εισαγωγή στα νοσοκομεία και τη σοβαρή νόσηση.

Αυτό που δεν είναι ακόμη σίγουρο είναι για πόσο το εμβόλιο παρέχει ανοσία και για το αν οι μελλοντικές μεταλλάξεις θα αλλάξουν τα ποσοστά προστασίας. Πολλές κυβερνήσεις προχωρούν στην παροχή  τρίτων δόσεων αλλά το κύριο μέλημα είναι ο εμβολιασμός των ανεμβολίαστων πολιτών ανά τον κόσμο.

Τα ποσοστά της εμπιστοσύνης των πολιτών στον εμβολιασμό διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η Γαλλία έχει χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης, σε αντίθεση με τη Βρετανία. Οι Ρώσοι είναι αυτοί που φοβούνται τα εμβόλια περισσότερο, με τους Αμερικανούς να βρίσκονται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 15 χωρών από την Morning Consult για τον Ιούλιο και Αύγουστο. Στις ΗΠΑ, εκ των 43.054 ερωτηθέντων, το 30% ανέφεραν πως δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Οι κύριοι λόγοι, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες αυτούς, είναι πιθανές παρενέργειες και έλλειψη δεδομένων.

Στην Ευρώπη, πολλοί τομείς διασκέδασης έχουν επηρεαστεί από τους νέους κανόνες. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, αρκετοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι παρέχουν συγκεκριμένες έδρες των γηπέδων σε ανεμβολίαστους. Στη Βρετανία, μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να πηγαίνουν σε κλαμπ. Η Γαλλία έχει δημιουργήσει το δικό της πιστοποιητικό ανοσίας, κάτι που σχεδιάζει να κάνει και η Γερμανία, καταργώντας τα δωρεάν τεστ για κορωνοϊό.

Το σίγουρο είναι ότι όσο αυξάνεται η πίεση και όχι η ενημέρωση για να νιώσει ο διστακτικός άνετα ο στόχος των εμβολιασμών θα περάσει δύσκολα