Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ...

ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

Ο Ερντογάν πιστεύει πως η Ελλάδα, η Γαλλία και αντίστοιχα η Ευρώπη και η Δύση συνολικότερα είναι παρηκμασμένες κοινωνίες παραδομένες στα επιδόματα και τον συβαριτισμό.

Πιστεύει πως οι δυτικές κοινωνίες και η Ελλάδα ειδικότερα δεν είναι σε θέση να προβάλουν ουσιαστική αντίσταση στις επιδιώξεις της δημογραφικά ρωμαλέας ισλαμικής ανατολής της οποίας η Τουρκία φιλοδοξεί να ηγηθεί.

Παρομοίως και ο  Αδόλφος Χίτλερ πίστευε στην εποχή του πως οι κοινωνίες των δυτικών δημοκρατιών  ήταν  παρηκμασμένες καθώς έχουν διαβρωθεί από το μικρόβιο του ατομικού συμφέροντος και  υλικού πλουτισμού τα οποία τους είχε συνωμοτικά επιβάλει το εβραιοκρατούμενο κεφαλαιοκρατικό σύστημα.

Ο Χίτλερ και οι Ιάπωνες σύμμαχοί του  δεν πίστευαν πως οι αμερικάνοι θα αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν το αμερικάνικο τους όνειρο και να εμπλακούν σε έναν πόλεμο.

Έκανε λάθος όμως. Πάνω από 400 χιλ. Αμερικάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στα πεδία του β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τα 10 εκατ. νεκρούς της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά στις υπανάπτυκτες κοινωνίες και τα αυταρχικά καθεστώτα οι ζωές είναι σε διατίμηση…

Ο Ερντογάν διαβάζει λάθος τις διεθνείς εξελίξεις και τους διεθνείς συσχετισμούς. Στην περίπτωση της Ελλάδας υπολόγιζε πως θα έχει να αντιμετωπίσει μια διαλυμένη στρατιωτικά, πολιτικά και κοινωνικά χώρα για την οποία θα εκβίαζε την Ευρώπη να χρηματοδοτήσει την πλήρη διάβρωση και αιχμαλωσία της από την Τουρκία.

O Ερντογάν δεν υπολόγιζε την αποτελεσματική αντίδραση της Ελλάδας με το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο. Το μεγάλο σοκ ήρθε όταν ο Τούρκος στρατιώτης ρώτησε έναν αυστριακό φρουρό: “Τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;”και του απάντησε: “Προστατεύω τα σύνορα της Ευρώπης”.

Το κεμαλικό δόγμα του μετασχηματισμού και της μετακίνησης της Τουρκίας από την Ανατολή στη Δύση μετά από έναν αιώνα είχε γίνει θρύψαλα.

Οι ομοιότητες του Ερντογάν με τον Αδόλφο Χίτλερ όμως δεν περιορίζονται στις πεποιθήσεις που έχει για την κοινωνική παρακμή των δυτικών κοινωνιών και την ευκολία με την οποία θα τις περικυκλώσει και θα  καταβάλει και στρατιωτικά αν χρειαστεί.

Το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” που προσπαθεί να επιβάλει στην περιοχή είναι μια εκδοχή του θεωρήματος του “Ζωτικού Χώρου” μέσω του οποίου ο Χίτλερ προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιθετικές του βλέψεις. Ο Ερντογάν με το θεώρημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” υποστηρίζει πως δεν έχει σημασία το διεθνές δίκαιο αλλά οι ανάγκες του έθνους του και η ικανότητά του να επιβάλει το συμφέρον του δια των όπλων όπου χρειαστεί.

Ο Χίτλερ μέσω των κατακτήσεων των ευρωπαϊκών χωρών προσπάθησε να ενώσει την Ευρώπη υπό την εξουσία της Γερμανίας και να σταθεί απέναντι στην Ασία και την Αμερική.

Το ίδιο επιχειρεί να κάνει και ο Ερντογάν με τους σουνίτες μωαμεθανούς στις χώρες της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία κερδίζοντας τις εκλογές αλλά τον Φεβρουάριο του 1933 και αμέσως εκμεταλλεύτηκε τον εμπρησμό του Γερμανικού Κοινοβουλίου για να επιβάλλει δικτατορία εφαρμόζοντας διώξεις έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο Ερντογάν κατά ένα ανάλογο τρόπο εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα του 2016 για να εξαπολύσει διώξεις εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και να επιβάλλει ένα ημιδικτατορικό καθεστώς. Υπάρχουν υποψίες πως και ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ και το πραξικόπημα του 2016 ήταν προβοκάτσιες.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να διαβάζει λάθος τις διεθνείς εξελίξεις, τις αντοχές και τη συνεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας, γι’αυτό και μετά τη χρεοκοπία του 2010 και τις διενέξεις με τους ευρωπαίους θεώρησε την Ελλάδα “τελειωμένη” υπόθεση.

Δεν παρατήρησε πως παρόλα ταύτα δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στους στρατηγικούς προσανατολισμούς της χώρας, αντιθέτως είδαμε στρατηγικές συμμαχίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το ΝΑΤΟ, τη Γαλλία να ενισχύονται.

Η συνέχεια αυτή στις στρατηγικές επιλογές και τους προσανατολισμούς της χώρας οφείλονται στο γεγονός πως υποστηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία της Κοινωνίας.

Αντιθέτως, η τουρκική κοινωνία παρουσιάζει ένα συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των δυτικόφιλων κεμαλιστών που πλειοψηφούν στα παράλια και των ισλαμιστών που πλειοψηφούν στα ενδότερα ανατολικά της τουρκικής επικράτειας. Η Τουρκία μοιάζει να βρίσκεται στο μέσον ενός πολέμου πολιτισμών μεταξύ Ισλάμ και Δύσης.

Ο Ερντογάν διαβάζει λάθος τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις αντοχές των ανοιχτών δημοκρατικών κοινωνιών.  Επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη που έκανε ο Χίτλερ.