Home ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΕΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΚΤΥΠΗΜΑΤΟΣ;

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΕΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΚΤΥΠΗΜΑΤΟΣ;

Όλα μοιάζουν ο κόσμος να ξαναζεί τον εφιάλτη που ζούσε επι «ψυχρού πολέμου» όταν κανείς δεν ήξερε ποιος «θα πατήσει το κουμπί» και πότε η γη θα διαλυθεί από έναν πυρηνικό πόλεμο.

Όμως οι ειδικοί επιβίωσης μας λένε ότι, οι άμεσες κινήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών είναι καθοριστικές, όπως το να καλύψουμε τα μάτια μας ή να βρούμε καταφύγιο σε κάποιο υπόγειο.

Τα πρώτα 30 λεπτά, καλύπτουμε τα μάτια μας και θωρακίζουμε το πρόσωπό μας

Τα πρώτα 45 λεπτά, αναζητούμε καταφύγιο σε εσωτερικό χώρο μακριά από παράθυρα

Το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε μέσα στο έδαφος. Δηλαδή να κρυφτούμε σε κάποιο υπόγειο, ή καταφύγιο. Το θέμα όμως είναι πως θα επιβιώσουμε εκεί μέσα.

Το πρώτο 24ωρο, ξεπλενόμαστε στο ντους και μένουμε μέσα μέχρι να μας ειδοποιήσουν οι αρχές ότι είναι ασφαλές να κυκλοφορήσουμε σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτός ο υπόγειος χώρος θα πρέπει να έχει όμως μέσα από πριν τα πιο κάτω βασικά αγαθά είδη πρώτης ανάγκης.

Νερό τουλάχιστον για τις πρώτες 72 ώρες από τη στιγμή που θα πέσει η πυρηνική βόμβα. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται 3,5 λίτρα την ημέρα.

Φαγητό τουλάχιστον για 3 ημέρες και οπωσδήποτε συσκευασμένο.

Ραδιόφωνο με μπαταρίες. Όταν πέσουν οι βόμβες δεν θα υπάρχει τίποτε επάνω στην επιφάνεια. Και φυσικά δεν θα υπάρχει τηλεόραση, ίντερνετ, ηλεκτρικό, κινητά τηλέφωνα. Μόνο μέσω ραδιοφώνου θα γίνεται η επικοινωνία.

Κουτί πρώτων βοηθειών

Φακός με μπαταρίες.

Σφυρίχτρα. Αφού όπως και στους σεισμούς η σφυρίχτρα βοηθάει να εντοπιστεί κάποιος που έχει θαφτεί κάτω από τα χαλάσματα.

Μάσκα. Όχι τις μάσκες που φοράμε για τον κοροναϊό, αλλά μάσκα με φίλτρο ενεργού άνθρακα.

Υγρά μαντηλάκια, για λόγους υγιεινής

Χάρτες της περιοχής όπου βρισκόμαστε

Εργαλειοθήκη με βασικά εργαλεία που θα μας φανούν χρήσιμα αργότερα.

Κρίσιμης σημασίας είναι οι πρώτες ώρες μετά το πυρηνικό χτύπημα. Το ποσοστό έκθεσης σε ραδιενέργεια αυξάνεται κατά 55% μια ώρα μετά την έκρηξη και κατά 80% μετά από 24 ώρες, και αρχίζει να εξασθενεί μετά από 72ώρες, σύμφωνα με το Johns Hopkins.

Και τέλος τυχεροί θα είστε εάν βρεθήτε στα πιο ασφαλή μέρη του κόσμου όπως η Ανταρκτική που όχι μόνο απέχει από τα πάντα, αλλά σαν ήπειρος η ειρωνία είναι ότι υπήρξε το σημείο της πρώτης συμφωνίας για τα πυρηνικά το 1959.

– Το Νησί του Πάσχα

Οι κάτοικοι προκειμένου κάποτε να μετακινήσουν τα γιγάντια λίθινα αγάλματα ή Μοάι, τα οποία απεικονίζουν αρχαίους θεούς κι έχουν ύψος 10 μέτρα, έκοψαν όλα τα δέντρα στο νησί. Η αποψίλωση των δασών είχε ως αποτέλεσμα το Νησί του Πάσχα να μετατραπεί σε μια ζωντανή οικολογική καταστροφή.  

– Τα νησιά Μάρσαλ

Τα απομακρυσμένα και ηλιόλουστα νησιά στην Ωκεανία όπου διαθέτουν τροπικές παραλίες και περιβάλλονται από εκατοντάδες χιλιάδες μίλια ωκεανού. Η ειρωνία είναι ότι εκεί κάποτε έγιναν οι πιο ιστορικές πυρηνικές δοκιμές.

Το αξιοπερίεργο είναι πως αυτά τα μέρη που επλήγησαν τόσο από το πυρηνικό νέφος στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια μιας υποθετικής πυρηνικής «αποκάλυψης» θα ήταν από τα ασφαλέστερα πάνω στη γη.