Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

ΤΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Κάποιες φορές συνειδητοποιούμε πως η κάθε συμβουλή που δίνουμε στους νεότερους είναι όλα εκείνα που θα θέλαμε να πούμε στον 20χρονο εαυτό μας, αν φυσικά είχαμε την δυνατότητα.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά να φτιάξετε εκείνη τη λίστα με όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε όταν ήσασταν νεότεροι. Όλα όσα θα μπορούσαν σας γλυτώσουν από διλήμματα και στενοχώριες.

Μη μειώνεις τον εαυτό σου

Αυτό είναι πολύ σημαντικό και συμβαίνει πολύ συχνά. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι πως οι άλλοι σε παραγκωνίζουν, σε «καπελώνουν», σε μειώνουν ή υποτιμούν τις απόψεις και τις ιδέες σου. Σε όλους μας έχει συμβεί αυτό.

Ο λόγος που κάποιος σε πολεμάει, τις περισσότερες φορές είναι γιατί νιώθει ότι απειλείται από εσένα. Το να κάνεις αισθητή την παρουσία σου και να δείχνεις τον δυναμικό σου χαρακτήρα, κάνει τον άλλον να συμπεριφέρεται ανάλογα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αισθάνεται άνετα μαζί σου. Αλλά δεν πειράζει!

Ο ένας βοηθάει τον άλλο

Δεν υπάρχει τίποτα πιο στενάχωρο από το να βλέπεις κάποιον να μην δίνει σε έναν άλλο την ευκαιρία που του αξίζει λόγω ανασφάλειας. Όταν κάποιος κόβει τα φτερά του άλλου, κόβει και τα δικά του. Πώς μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί «όποιος κοροϊδεύει, κοροϊδεύει τον εαυτό του»; Κάτι ανάλογο.

Μην κρύβεις τα χαρίσματά σου

… από φόβο μήπως δεν είναι αρκετά ή ακόμα χειρότερα επειδή μπορεί να είναι υπέρ αρκετά. Το να φαίνεσαι πιο λίγος από ότι στην πραγματικότητα είσαι κάνει κακό και σε εσένα αλλά και στους άλλους.

Εμπιστεύσου το ένστικτό σου

Είναι ο καλύτερός σου σύμβουλος. Πάντα ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο για εσένα σε κάθε περίσταση. Γι’ αυτό ακολούθησέ το.

Η ζωή είναι αναπάντεχη

Ξέχασε για λίγο το πώς πρέπει να είναι η ζωή και άφησέ την να κυλίσει. Έτσι θα απογοητεύεσαι λιγότερο και θα ενθουσιάζεσαι περισσότερο με τις ανατροπές της. Η ζωή είναι αναπάντεχη. Αλλά αυτό είναι το ωραίο!

Όταν τα θαλασσώνεις, παραδέξου το

Έτσι δεν θα σκοντάφτεις στα εμπόδια που δημιουργείς γιατί απλά δεν θα υπάρχουν στον δρόμο σου. Μην ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους, γιατί αυτό σε κάνει να φαίνεσαι λίγος.

Δώσε τα εύσημα όπου χρειάζεται

Να συγχαίρεις τους άλλους για τις ιδέες τους ή τη συνεισφορά τους. Δημιουργεί εμπιστοσύνη, πίστη και αυθεντικότητα στις σχέσεις σου.

Μην εξαφανίζεσαι

… επειδή φοβάσαι να απορρίψεις κάποιον ή επειδή θέλεις να αποφύγεις κάτι. Το να εξαφανίζεσαι αποτελεί την υπέρτατη απόρριψη. Πες απλά την αλήθεια και προχώρησε στη ζωή σου.

Έχε αντίκτυπο στους άλλους

Κάν’ το σκοπό της ζωής σου. Έτσι η ζωή σου θα αποκτήσει νόημα. Και όλα αυτά που θα αφήσεις πίσω σου θα αποτελούν την κληρονομιά σου.

Αγάπα τον εαυτό σου

Είναι το σημαντικότερο θεμέλιο για να μπορέσεις να χτίσεις κάθε είδους σχέση. Βασικά είναι το μόνο θεμέλιο. Δεν μπορείς να αγαπήσεις κανέναν ολοκληρωτικά, αν δεν αρχίσεις από τον ίδιο σου τον εαυτό. Γι΄αυτό άρχισε από σήμερα κιόλας να τον βάζεις σε προτεραιότητα.

Οι φίλοι κάνουν καλό

Να συναναστρέφεσαι άτομα που σε κάνουν να γελάς, σε εξελίσσουν και σε γεμίζουν ενέργεια, αγάπη και δημιουργικότητα. Μην ξεχνάς τα ψυχολογικά οφέλη που σου χαρίζουν οι φίλοι.

Πρόσεξε το ύφος σου

Δεν μπορείς να ελέγξεις πάντα ότι συμβαίνει. Το μόνο που μπορείς να ελέγξεις είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδράς.

Μην στενοχωριέσαι για τα ασήμαντα

Μάθε να ξεχωρίζεις τα ασήμαντα από τα σημαντικά, και να είσαι υπομονετικός. Η υπομονή είναι αρετή.

Η ζωή ξετυλίγει το κουβάρι της. Μάθε, εκπαιδεύσου, γίνε καλύτερος, ψάξε, αγωνίσου. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και αναπάντεχη. Ζήσε την.