Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ WHAT IF WHAT IF?? ΤΙ ΘΑ ΕΓΡΑΦΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΖΟΥΣΑΝ ΟΙ ΜΟΤΣΑΡΤ, ΒΙΒΑΛΝΤΙ, ΜΠΕΤΤΟΒΕΝ...

WHAT IF?? ΤΙ ΘΑ ΕΓΡΑΦΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΖΟΥΣΑΝ ΟΙ ΜΟΤΣΑΡΤ, ΒΙΒΑΛΝΤΙ, ΜΠΕΤΤΟΒΕΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧ.

Αναλύοντας το στύλ που έγραφε ο κάθε συνθέτης σε συνάρτηση με τα βιώματα και το τρέντ της εποχής τους η σύγχρονη επιστήμη της μουσικής κατέληξε σε ένα σενάριο του τι μουσικές θα έφτιαχναν άν ζούσαν στις μέρες μας.

Αντώνιο Βιβάλντι

Η κατάσταση υγείας του Βιβάλντι ήταν από τη γέννησή του κακή. Τα συμπτώματα που εμφάνιζε μάλλον ήταν μια μορφή άσθματος. Αυτό του δημιούργησε προβλήματα στην εκτέλεση σε πνευστά όργανα, αλλά δεν τον εμπόδισε σίγουρα να μάθει να παίζει βιολί όπως και να συνθέτει.

Σε ηλικία 15 ετών το 1693 ξεκίνησε να μελετά προκειμένου να γίνει ιερέας, όπου και χειροτονήθηκε το 1703 σε ηλικία 25 ετών και σύντομα του απέδωσαν το υποκοριστικό «Il Prete Rosso» (ο κόκκινος παπάς) εξαιτίας του ότι ήταν κοκκινομάλλης. Σύντομα μετά τη χειροτόνησή του, το 1704, απαλλάχθηκε από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του. Τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ως ιερέας λίγες μόνο φορές, ενώ παρόλο που ανακλήθηκε από τα λειτουργικά του καθήκοντα, παρέμεινε ιερέας.

Σήμερα άν ζούσε πιθανόν να συνέθετε psychedelic rock σε στυλ Donovan, Βyrds, 13th floor elevators, Aphrodites child, Doors και Jefferson.

Μπεττόβεν

Θα ήταν ένας αυστηρός συνθέτης, χωμένος μέσα στα χίλια προβλήματά του, απομονωμένος μισότρελος, και πιθανόν μετά τον θάνατό του θα έβρισκαν στο συρτάρι του όλα τα έργα που έγραψε και θα ήταν μία εμπειρία να ακούς Μπετόβεν με την ιστορία της μουσικής 2,5 αιώνων συμπυκνωμένη σε 9 συμφωνίες, αρκετή μουσική για άλλους δυόμιση αιώνες.

Σήμερα άν ζούσε πιθανόν να συνέθετε Fussion Jazz/Rock και σίγουρα με ήχο Hendrix.

Μότσαρτ

Ήδη από την παιδική του ηλικία ο Μότσαρτ έδειξε ότι διέθετε σημαντικές μουσικές ικανότητες, οι οποίες υποστηρίχθηκαν συστηματικά από τον πατέρα του, έναν από τους καλύτερους μουσικούς παιδαγωγούς της εποχής του. Ιδιαίτερα τα ταξίδια σε χώρους με υψηλή μουσική καλλιέργεια έδωσαν σημαντική ώθηση στη συνθετική δραστηριότητα του μεγάλου συνθέτη και βοήθησαν στη δημιουργία ενός χαρακτηριστικού προσωπικού στιλ.

Αντίθετα, αμελήθηκε σημαντικά η εκμάθηση διαφόρων τεχνικών της συνθέσεως, με αποτέλεσμα ο Μότσαρτ να έχει διαρκώς ορισμένα προβλήματα, π.χ. με την αντίστηξη. Μόνο στα χρόνια της Βιέννης κατάφερε, να διορθώσει τις παιδικές παραλείψεις. Όπως και πολλοί άλλοι συνθέτες εκείνης της εποχής, ο Μότσαρτ συνέθετε τα έργα του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η φήμη, όμως, ότι συνέγραφε τις συμφωνίες χωρίς προετοιμασία, “από το μυαλό”, αποτελεί μάλλον καλοπροαίρετη υπερβολή.

Σήμερα άν ζούσε πιθανόν με τη τρέλλα και την αγπη του για ότι μοντέρνο και επαναστατικό θα έγραφε τα πάντα όλα! Από Punk, Progressive στυλ Jethro, Camel, Floyd, Zappa, Rock N Roll και Beatles…O Mozart θα ήταν ο πιο επιτυχημένος μουσικός παραγωγός με επιτυχία σε όλα τα είδη μουσικής. Σαν συνθέτης θα γνώριζε πιθανά την παγκόσμια αναγνώριση μέσα από κινηματογραφικές συνθέσεις και καμιά 10 Όσκαρ που θα του έδινε η ακαδημία, πριν το αποκηρύξει για τα οικονομικά ερωτικά ποινικά δικαστικά σκάνδαλα.

Σεμπάστιαν Μπάχ

Υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης αυτής της περιόδου, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της έντεχνης Δυτικής μουσικής. Τα περισσότερα από 1000 έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του, και απογειώνουν στην τελειότητα. Παρόλο που δεν ειχε κάποια νέα μουσική φόρμα, εμπλούτισε το γερμανικό μουσικό στυλ της εποχής με μια δυνατή και εντυπωσιακή τεχνική, έναν φαινομενικά αβίαστο έλεγχο της αρμονικής και μοτιβικής οργάνωσης, και την προσαρμογή ρυθμών και ύφους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα από Γαλλία και Ιταλία. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα, αρτιστικό υπόβαθρο και, κυρίως, υψηλή πνευματικότητα.

Σήμερα άν ζούσε πιθανόν ο Bach να έγραφε ηλεκτρονική μουσική μέχρι Original Black Blues, πολύ πιο καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Θα άλλαζε την ιστορία των ήχων ως μηχανικός ήχου και με την τεχνολογία βοηθό σήμερα θα ακούγαμε κάτι άλλο. Και σίγουρα θα έγραφε μουσική για εκατοντάδες ταινίες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here