Το σύνδρομο «commitment phobia» είναι καινούργιο και ορίζεται ως “an obsessive, persistent, unrealistic intense fear of an object, or situation”, δηλαδή ένας έμμονος, επίμονος, μη ρεαλιστικός έντονος φόβος ενός αντικειμένου ή μιας κατάστασης.
Κοινές φοβίες είναι:
– η άκρο – φοβία,
– ο φόβος του ύψους
– η κλειστοφοβία
– ο φόβος των κλειστών χώρων
– η αγοραφοβία, ο φόβος του να εκτεθείς σε ένα ανοιχτό μέρος.
Οι ψυχολόγοι θεωρούν πως οι φοβίες προέρχονται από επώδυνες η τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Για παράδειγμα το να εγκλωβιστείς σε ένα συνωστισμένο ανελκυστήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει φοβικές αντιδράσεις και αποφυγή των ανελκυστήρων, δηλαδή κλειστοφοβία, στο μέλλον.
Ο ορισμός του όρου “commitment” που σημαίνει δέσμευση, είναι μια υπόσχεση, μια υποχρέωση ή ένας όρκος. Το να κάνουμε μια δέσμευση να αναλάβουμε μια υποχρέωση είναι ουσιαστικό στην επίτευξη οποιουδήποτε στόχου.
Συνήθως όταν ένα άτομο έχει φοβία σχέσεων οφείλεται σε επώδυνες εμπειρίες από την παιδική του ζωή και κυρίως από την αποτυχημένη σχέση των γονιών του όπου τον έκαναν να θεωρεί ότι για να μην αποτύχει και εκείνος ως ενήλικας καλύτερα να μην δεσμευτεί.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο για να δει πως ούτε η μητέρα του ούτε ο πατέρας του είχαν τις ικανότητες και τις δεξιότητες να παραμείνουν σε μια σχέση εμπιστοσύνης και πως το ίδιο δεν είναι ούτε σαν τον πατέρα της. Από τη στιγμή που ο «commitment φοβικός» αρχίζει να ελέγχει την πραγματικότητα του, θα μπόρεσει να να το ξεπεράσει.
Δυστυχώς βλέπουμε και άλλη μια εκδήλωση της φοβίας σχέσεων σήμερα, με άτομα που υποφέρουν από τελειομανία.
Φοβούνται πως θα χρειαστεί να συμβιβάσουν το όραμά τους για έναν ιδανικό σύντροφο και πιστεύουν πως πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος κάπου στη γωνία, έτσι απορρίπτουν τον έναν μετά τον άλλον. Η απόρριψη πολλών κατάλληλων συντρόφων καταλήγει στο τέλος να γίνεται μια συνήθεια στην οποία γίνονται ειδικοί! Αυτή τους η επιλεκτικότητα είναι μια μάσκα που καλύπτει την αληθινή φοβία σχέσεων.
Το να αναμένεις τελειότητα είναι ένας μη ρεαλιστικός και ανέφικτος στόχος, ωστόσο ο φόβος μήπως κάνουμε ένα λάθος μπορεί να είναι παραλυτικός. Ο «commitment φοβικός» χρειάζεται να μάθει πως να εστιάζει περισσότερο στην ποιότητα των συνδέσεων που αναπτύσσει με τις γυναίκες ή άντρες που βγαίνει, παρά να συνεχίσει να τις κρίνει βασιζόμενος στα πρότυπα του. Αν συνεχίσει να είναι ανίκανος να αλλάξει την προσέγγιση του, τότε η ανικανότητά του να κάνει μια δέσμευση ξεπερνάει τη δυνατότητα της συμβουλευτικής και απαιτεί τη βαθύτερη προσέγγιση που μόνο η ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει.
Πηγή: ” For your life to change you must change” – Jim Rohn