Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΑΔΑ “Q” (Quanon)?

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΑΔΑ “Q” (Quanon)?

Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων και αμφισβητήσεων μια θεωρία συνωμοσίας μπορεί, μέσω του διαδικτύου, να εξελιχθεί σε ένα είδος θρησκείας. Να ορίζει τελικά τον τρόπο ζωής σου.

Ημέρα γένεσης της “QAnon” θεωρείται η 28η Οκτωβρίου 2017. Στο φόρουμ “4chan” και στο thread με τίτλο “Calm Before the Storm” έγραφαν ότι έγραψε ότι η Χίλαρι Κλίντον θα συλληφθεί και θα ακολουθήσουν μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές. Τόνιζε ότι η εθνοφρουρά των ΗΠΑ είναι ήδη ενημερωμένη και έτοιμη να επιβάλει την τάξη. Ο Q υποστήριξε ότι έχει στη διάθεση του απόρρητα έγγραφα και βρίσκεται σε επαφή με άτομα σε πολύ υψηλές θέσεις στην Κυβέρνηση και στον στρατό.

Οι πολυάριθμοι οπαδοί της είναι σίγουροι ότι κατέχουν την… απόλυτη αλήθεια. Αόρατοι πληροφοριοδότες τους δίνουν όσες απαντήσεις χρειάζονται για όποιο θέμα και αν προκύψει.

Ξέρουν τι μας κρύβουν, ποιο είναι το πλάνο και ποιος μπορεί να τους σώσει. Γνωρίζουν πως πρέπει να είναι καχύποπτοι με τα πάντα και να κλείνουν τα αυτιά τους στα ΜΜΕ και τους αδαείς. Πρέπει να βρουν αυτούς που συμφωνούν μαζί τους και πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη.

Η κεντρική θεωρία πάνω στην οποία βασίστηκε η QAnon είναι αυτή της κλασικής-βιβλικής μάχης του καλού με το κακό. Οι πεφωτισμένοι και εκλεκτοί θα αποκαλύψουν τους κακούς, θα τους πολεμήσουν, θα τους κατατροπώσουν και θα έρθει μια νέα φωτεινή εποχή που το καλό θα έχει θριαμβεύσει.

Συγκεκριμένα η βασική θεωρία της QAnon iισχυρίζεται ότι:

Υπάρχει μια παγκόσμια κλίκα σατανιστών παιδόφιλων η οποία κυβερνά τον κόσμο και ουσιαστικά ελέγχει τα πάντα. Ελέγχει τους πολιτικούς, τα media και το Χόλιγουντ. Παράλληλα όλα τα πιόνια της κλίκας ακολουθούν ένα σχέδιο συγκάλυψης για να μην αποκαλυφθούν τα ίχνη της. Το μόνο που διατάραξε την παγκόσμια κυριαρχία της Κλίκας ήταν η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ είναι ο εκλεκτός που θα καταστρέψει την Κλίκα και θα ελευθερώσει τον κόσμο. Η QAnon έχει σκοπό να αποκαλύψει τα σκοτεινά σχέδια της κλίκας και να στηρίξει τον Τραμπ στην προσπάθεια του. Ο Αμερικάνος πρόεδρος έχει στο πλευρό του μια ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού, τη γνωστή ως QTeam.

Η μάχη του καλού με το κακό θα οδηγήσει στο γεγονός που ονομάζεται “Η Καταιγίδα”. Τότε χιλιάδες άτομα που στηρίζουν την κλίκα θα αποκαλυφθούν, θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Οι ηγέτες της θα εκτελεστούν. Ο στρατός, σε συνεργασία με τους οπαδούς της QAnon, θα αναλάβει, δια της βίας, τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ. Η “Καταιγίδα” θα οδηγήσει στη Σωτηρία και από εκεί και πέρα ο κόσμος θα ζήσει μια ιδανική ζωή.

Υποστήριξε επίσης πως ο Ντόναλντ Τραμπ συνασπίστηκε με τη Ρωσία και με γνωστές προσωπικότητες ώστε να ξεσκεπάσουν το δίκτυο και να αποτρέψουν ένα πραξικόπημα που σχεδίαζαν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον με την οικονομική υποστήριξη του Τζορτζ Σόρος. Με δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο thread έμπαιναν οπαδοί του Τραμπ οι θεωρίες αυτές βρήκαν πρόσφορο έδαφος και διαδόθηκαν με τρομακτικό ρυθμό στο διαδίκτυο.

Τεράστιο ρόλο στη γιγάντωση της έπαιξε και το γεγονός ότι η QAnon διαφημίζεται ως η μόνη πηγή αλήθειας απέναντι στα χειραγωγημένα συστημικά μίντια. Τονίζει πως όλοι έχουν χρέος να μεταδίδουν με κάθε τρόπο το μήνυμα της και να σταματήσουν να ενημερώνονται από άλλα Μέσα. Οι πιστοί της νιώθουν πως είναι οι ήρωες στη μάχη απέναντι σε ένα σύστημα που θέλει να σε κρατήσει στην άγνοια.

Γιατί όμως οι θεωρίες συνωμοσίας και συγκεκριμένα η QAnon έχει τόσο τεράστια απήχηση.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι αυτή του ερευνητή Travis View που ασχολείται εδώ και χρόνια με το θέμα. “Η QAnon είναι τόσο εθιστική όσο ένα βιντεοπαιχνίδι. Προσφέρει στον “παίκτη” την ελκυστική δυνατότητα να εμπλακεί σε κάτι με παγκόσμια ιστορική σημασία. Ο View αναφέρει ότι μέσω της QAnon νιώθεις ότι συμμετέχεις στις αποκαλύψεις και τις αποφάσεις. “Η QAnon δεν διαγωνίζεται στο παζάρι των ιδεών αλλά σε ένα παζάρι διαφορετικών πραγματικοτήτων”.

Μια θεωρία που τον παρουσιάζει ως τον ηγέτη, που θα βάλει τέλος στην “κλίκα”, φυσικά και κολακεύει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε πολλές ομιλίες του Τραμπ, οπαδοί κρατούν πανό με το γράμμα “Q” ή με συνθήματα υπέρ της QAnon. Τον Αύγουστο του 2018 μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχθηκε στο οβάλ γραφείο τον Γουίλιαμ Λάιονελ Λεμπρόν, έναν από τους λεγόμενους ευαγγελιστές της θεωρίας.

Στην QAnon υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ σε αναρτήσεις και ομιλίες του χρησιμοποιεί παραφρασμένα συνθήματα τους όπως το “where we go one, we go all” ή το “calm before the storm” για να τους στείλει μήνυμα υποστήριξης.

Μέσω του διαδικτύου έχει καταφέρει να διεισδύσει σε κάθε στρώμα της κοινωνίας των ΗΠΑ. Γερουσιαστές, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δημοτικοί σύμβουλοι και δημοσιογράφοι στηρίζουν δημόσια τις θεωρίες της. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με έναν αστυνομικό να υποδέχεται τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς φορώντας διακριτικό της QAnon.

Στην αμερικάνικη κοινωνία οι “πιστοί” πλέον δεν είναι απλά κάποιοι τύποι που κάθονται επί ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους και μοιράζονται ακραίες θεωρίες. Κυκλοφορούν με στολές παραλλαγής και πολυβόλα στην πλάτη, και επιχειρούν να εκλέξουν άτομα που ασπάζονται τις θεωρίες τους σε σημαντικές θέσεις.

Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι έρχονται σε επαφή με τις θεωρίες της QAnon και όλο και περισσότεροι “πιστοί” δηλώνουν έτοιμοι για την “Καταιγίδα” με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.