Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΤΟΓΑΝ

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΤΟΓΑΝ

Χρειάζεται καλή γνώση της ιστορίας της Τουρκίας, για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή τη χώρα.

Η Τουρκία είναι ένα νέο κράτος. Δεν είναι συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το επινόησε ο Κεμάλ. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ένα πολυεθνικό, πολυθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό διοικητικό μόρφωμα, που δημιούργησαν οι σουλτάνοι, προκειμένου να διοικήσουν τις τεράστιες περιοχές και τα έθνη, που υπέταξαν.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία διοικητικά χτίστηκε πάνω στα Βυζαντινά πρότυπα, με μεγάλες διοικητικές περιφέρειες όπως τα Βυζαντινά «θέματα», οι οποίες διοικούντο ως επί το πλείστον από ντόπιους και ήταν υποτελείς στον σουλτάνο.

Οι διοικητικές αυτές περιφέρειες απολάμβαναν θρησκευτική ελευθερία και εθνική συνείδηση. Αυτός ήταν και ο λόγος, που η Οθωμανική Αυτοκρατορία μακροημέρευσε και δεν αντιμετώπισε σημαντικές εξεγέρσεις μέχρι την Ελληνική επανάσταση. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά διότι τα Τουρκικά φύλλα, που κατέλαβαν τη Μικρά Ασία και στη συνέχεια τα Βαλκάνια και όχι μόνον, ήταν μια μικρή μειονότητα σε σχέση με τους ντόπιους πληθυσμούς, που διοικούσαν.

Ευνόησαν το Ισλάμ αλλά δεν το επέβαλαν στους κατακτημένους πληθυσμούς.

Η κατάσταση αυτή, κλονίστηκε από την Ελληνική επανάσταση και αργότερα όταν η διεθνής πολιτική συγκυρία άρχισε να ευνοεί τα δημοκρατικά καθεστώτα εις βάρος των απολυταρχικών.

Η άνοδος του Κεμάλ ήταν αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της εύνοιας κι αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών.

Ο Κεμάλ έχοντας να κυβερνήσει ένα σημαντικά μικρότερο, αλλά πάντα πολυεθνικό κράτος, απ’ ότι οι προκάτοχοί του και έχοντας βάλει τη θρησκεία σε δεύτερη μοίρα, ιδρύοντας το «κοσμικό κράτος» έπρεπε να δημιουργήσει την «Τουρκική» εθνική ταυτότητα, ως συνδετικό κρίκο αυτού του πληθυσμού.

Επιβλήθηκε με σφαγές και διώξεις εις βάρος των ντόπιων πληθυσμών, των Αρμενίων και των Ελλήνων κυρίως, που υπέστησαν γενοκτονίες.

Το Κεμαλικό σύνθημα ήταν «είμαι περήφανος που είμαι Τούρκος» και έτσι δημιουργήθηκε η σύγχρονη Τουρκία.

Ο Ερντογάν μαθητής του Φετουλάχ Γκιουλέν, μυήθηκε στον Νεοθωμανισμό και άρχισε να ονειρεύεται την επανίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μέχρι εκεί όμως, διότι ο Γκιουλέν ήθελε τα παλιά χαρακτηριστικά της αυτοκρατορίας, που αναγνώριζε τις θρησκευτικές και εθνικές διαφορές και απαιτούσε έναν μεγάλο πλέον βαθμό συναίνεσης απ’ τις χώρες, που θα εντάσσονταν εκουσίως στο νέο αυτό πολιτικό μόρφωμα.

Ο Ερντογάν ονειρεύτηκε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ένα μεγάλο Ισλαμικό κράτος, με όλα τα ιμπεριαλιστικά στοιχεία του παλιού Ισλάμ, την ένωση των Μουσουλμάνων και τον εαυτό του στην κορυφή. Το σχέδιο αυτό αποδοκιμάστηκε απ’ τον Γκιουλέν, ο οποίος από μέντορας ανακηρύχτηκε σε νούμερο ένα εχθρό.

Έχοντας υπ’ όψιν όλο αυτό το ιστορικό και την ιστορία του Ισλάμ διαφαίνεται με σαφήνεια το τι θέλει να κάνει ο Ερντογάν.

Οι δηλώσεις, του ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι η αρχή και ο στόχος είναι η απελευθέρωση του τεμένους του Αλ Αχτσά και η επέκταση του Ισλάμ, πάντα υπό την ηγεσία του, μέχρι την Ανδαλουσία, παραπέμπουν στη δημιουργία του νέου χαλιφάτου.

Η ανταπόκριση του μουσουλμανικού κόσμου είναι σχετικά επιφυλακτική αλλά όχι ανύπαρκτη. Οι Παλαιστίνιοι επιδοκίμασαν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και το Πακιστάν, η ισλαμική υπερδύναμη παρέχει άπλετη στρατιωτική βοήθεια.

Αυτά είναι πράγματα, που η Ευρώπη και η Αμερική δεν θα πρέπει να παραβλέψουν ως γραφικότητες.

Οι γραφικότητες όταν αποκτούν το πυρηνικό υπόβαθρο του Πακιστάν και τη βαθμιαία αποδοχή του ονείρου του Χαλιφάτου από ένα μεγάλο μέρος του Ισλαμικού κόσμου, αποκτούν επικίνδυνες διαστάσεις.

Θα πρέπει άμεσα η Αμερική και η Ευρώπη να πατάξουν στη γέννηση τους τις βλέψεις αυτές, και να πάψουν να έχουν την Ελλάδα να είναι ο κυματοθραύστης των βαρβαρικών επιθέσεων στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη σήμερα και ξέρει και μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here