Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ

403
0

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες συνθήκες για την καλή υγεία, αλλά και την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού. Εκείνο όμως που είναι ίσως λιγότερο διαδεδομένο είναι πως η στάση του ανθρώπινου σώματος είναι τέτοια, που τα οφέλη ενός καλού ύπνου, αλλά και σημαντική αλλαγή σε σειρά άλλων ζητημάτων υγείας, θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά, απλά και μόνο αν ένας άνθρωπος συνήθιζε να κοιμάται από τα αριστερά.

Όταν ο ύπνος πραγματοποιείται από αριστερά συμβάλει στο πεπτικό, το καρδιαγγειακό, αλλά και το μυοσκελετικό σύστημα μόνο θετικά και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι:

– Ενισχύει το λεμφικό σύστημα

Ο ύπνος στο πλάι, από την αριστερή πλευρά, βοηθάει στο βέλτιστο φιλτράρισμα των λεμφικών υγρών μέσω του λεμφικού δικτύου, καθώς φαίνεται πως η αριστερά πλευρά του σώματος είναι κυρίαρχη στην ανάπτυξη του λεμφικού συστήματος. Πέραν όμως του ισχυρισμού που αποδίδεται στην αγιουβερδική μέθοδος, έρευνες της σύγχρονης ιατρικής, αποδεικνύουν πως αυτή η στάση λειτουργεί ευεργετικά και σε ότι αφορά στην επεξεργασία των υγρών του εγκεφάλου. Ενδέχεται να βελτιώσει την πέψη

Zacharias & Friends Left

Η απάντηση στο γιατί,  έχει να κάνει απλά με τους κανόνες της βαρύτητας. Ξαπλωμένος στα αριστερά, ο οργανισμός μπορεί να κινητοποιήσει καλύτερα την τροφή και τα απόβλητα της από το παχύ έντερο προς τον ορθό, πράγμα που σημαίνει πως διευκολύνεται η κινητοποίηση του εντέρου.

Επιπλέον, η στομαχική κοιλότητα είναι στραμμένη προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα στομάχι, αλλά και πάγκρεας να στέκονται στη φυσική τους θέση όταν κάποιος ξαπλώνει από την αριστερή πλευρά (δείτε και τη φωτό). Με αυτό τον τρόπο, εξακολουθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου η έκκριση ενζύμων και άλλων πεπτικών υγρών και έτσι διευκολύνεται η πέψη.

– Κάνει καλό στην καρδιά

Οι γιατροί συστήνουν συχνά στις εγκύους να κοιμούνται από αριστερά, προκειμένου να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και την αιμάτωση ζωτικών οργάνων, όπως το συκώτι. Σε κάθε περίπτωση, σε ενδιαφέρουσα ή όχι, γυναίκα ή άνδρας, ένας άνθρωπος φαίνεται πως ξεκουράζει την καρδιά του πιο αποτελεσματικά όταν κοιμάται από αριστερά, αφού η βαρύτητα συμβάλει στην ευκολότερη διοχέτευση των λεμφικών υγρών προς αυτή.

– Ενδέχεται να βελτιώσει συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Gastroenterology, όταν κάποιος ξαπλώνει από αριστερά μειώνει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Το φαινόμενο και εδώ οφείλεται στη φυσική διάταξη της στομαχικής κοιλότητας προς τα αριστερά. Αντίθετα, άνθρωποι που κοιμούνται από δεξιά, ίσως δουν επιδείνωση των συμπτωμάτων. Για την ακρίβεια, ακόμη και άνθρωποι που υποφέρουν από καούρες μετά το γεύμα, είναι πολύ πιθανό να ανακουφιστούν αν ξαπλώσουν για 10′ λεπτά στο πλάι και από την αριστερή πλευρά.

– Μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους της πλάτης

Άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιους πόνους στην πλάτη, αναμένεται να δουν σημαντική ανακούφιση, γυρίζοντας… πλευρό. Κι αυτό επειδή η στάση αυτή του ύπνου ανακουφίζει τη σπονδυλική στήλη. Άλλωστε, αν μειώσει κανείς τον πόνο στην μέση και την πλάτη, θα έχει και βαθύτερο, πιο ευεργετικό ύπνο.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω βασίζονται στην παρατήρηση, τις ολιστικές μεθόδους της ανατολής, αλλά και σειρά επιστημονικών ερευνών, αλλά δεν είναι η βάση για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας. Για αυτά, πρώτα και  κύρια κανείς πρέπει να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό του.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here