Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑ 5 ΤΟΥ 5G ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 6G

ΣΤΟ ΠΑΡΑ 5 ΤΟΥ 5G ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 6G

Το 6G θα είναι η έκτη γενιά ασύρματης τεχνολογίας. Χρησιμοποιώντας ζώνες υψηλότερης συχνότητας, θα δώσει στα δίκτυα πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες και χαμηλότερη καθυστέρηση, ικανή να υποστηρίζει εξελιγμένες κινητές συσκευές και συστήματα όπως αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα.

Νέα ασύρματα πρότυπα αναδύονται περίπου κάθε δεκαετία και το 6G αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία περίπου το 2030. Αλλά τίποτα δεν έχει τεθεί ακόμη σε πρακτική.

Ο λόγος που ορισμένοι εμπειρογνώμονες μιλούν για το 6G, είναι επειδή οι μεγάλες αλλαγές πραγματοποιούνται γενικά για την τεχνολογία διαδικτύου. Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν περισσότερες συσκευές και καταναλώνουν δεδομένα Διαδικτύου σε τιμές ρεκόρ, ενσωματώνοντας το Wi-Fi σε όλες σχεδόν τις πτυχές της καθημερινής ζωής. Και οι ασύρματες εταιρείες σπεύδουν να ανταγωνιστούν τους παραδοσιακούς, ευρυζωνικούς παρόχους διαδικτύου, ελπίζοντας να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση με ισχυρά και ευέλικτα κυψελοειδή δίκτυα.

Οι δυνατότητες 4G έναντι 5G έναντι 6G

Το 4G έχει εξελίξει τα κινητά τηλέφωνα, tablet, hotspots στο βαθμό που το βιώνουμε σήμερα.

Το 5G θα εξελίξει ακόμη περισσότερο Κινητά τηλέφωνα, tablet, hotspot, δημόσια υποδομή, αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα, ρομποτική ιατρική, εξ αποστάσεως τεχνολογίες, ολογράμματα

Το 6G θα είναι όλα τα πιο πάνω κατά 1000 φορές πιο γρήγορο και θα φανεί η χρήση του στα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα, μη επανδρομένες πτήσεις, κυψελοειδείς επιφάνειες, εμφυτεύματα Wi-Fi, διαστρικά ταξίδια κ.α.

Η τεχνολογία Διαδικτύου για κινητά τηλέφωνα που διαθέτουμε σήμερα βασίζεται κυρίως στο 4G, ένα ασύρματο πρότυπο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα τέλη του 2009. Το 4G αύξησε ριζικά τις ταχύτητες δεδομένων στα τηλέφωνά μας, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν διαδικτυακές δραστηριότητες όπως ροή βίντεο HD και αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών.

Οι τρέχουσες ταχύτητες 5G κυμαίνονται μεταξύ 40 και 1.100 Mbps, ανάλογα με τον τύπο του δικτύου 5G που χρησιμοποιείτε. Αξιοποιώντας την τεχνολογία όπως το φάσμα κύματος χιλιοστομέτρου και τη διαμόρφωση δέσμης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 5G θα μπορούσε τελικά να φτάσει τις μέγιστες ταχύτητες έως και 10.000 Mbps. Είτε το 5G φτάνει στο συγκεκριμένο στόχο είτε όχι, οι ασύρματες εταιρείες απομακρύνονται από την απλή εξυπηρέτηση των τηλεφώνων μας και σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το 5G για άλλες εφαρμογές στη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, την υγειονομική περίθαλψη και την εξ αποστάσεως εργασία.

Ίσως όταν φτάσουμε στα 10.000 Mbps (10 Gbps) ταχύτητες, οι ασύρματες εταιρείες θα έχουν ήδη ξεκινήσει 6G. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το 6G θα είναι πολύ περισσότερο από απλές ταχύτητες διαδικτύου.

Πώς θα μοιάζει το 6G;

Είναι δύσκολο να πούμε πώς θα μοιάζει το 6G σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει ακόμη. Αλλά σε συνεντεύξεις μέσων και ερευνητικά έγγραφα, οι ασύρματες εταιρείες και ακαδημαϊκοί περιγράφουν το 6G ως ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα που βασίζεται στο Διαδίκτυο και επιτρέπει στιγμιαίες επικοινωνίες μεταξύ καταναλωτών, συσκευών, οχημάτων και του περιβάλλοντος.

Αυτήν τη στιγμή, διαθέτουμε το Internet of Things (IoT) με smartphone και έξυπνες οικιακές συσκευές. Τελικά θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα συνολικό Διαδίκτυο των πάντων. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές εξελίξεις όπως το 6G και τον τρόπο λειτουργίας του.

Τα δίκτυα 6G θα μπορούν μια μέρα να μας επιτρέψουν να φτάσουμε τις μέγιστες ταχύτητες ενός terabyte ανά δευτερόλεπτο σε μια συσκευή Διαδικτύου.

Αυτό είναι χίλιες φορές πιο γρήγορα από 1 Gbps, η πιο γρήγορη ταχύτητα που διατίθεται στα περισσότερα οικιακά δίκτυα διαδικτύου σήμερα. Είναι 100 φορές πιο γρήγορα από τα 10 Gbps, η υποθετική τελική ταχύτητα των 5G. Λοιπόν, ναι, είναι μια ρόδινη εικασία και απέχουμε πολύ από την επίτευξη αυτών των ταχυτήτων.

Βασικά, όμως, ο Shirvanimoghaddam προέβλεψε ότι το 6G θα δώσει έμφαση στο εξαιρετικά υψηλό εύρος ζώνης και αξιοπιστία. Στο 6G, το Διαδίκτυο θα είναι άμεσα και συνεχώς προσβάσιμο, υφασμένο για πολλούς από εμάς στην ταπετσαρία της καθημερινής ζωής.

Terahertz κύματα

Το 2019, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) άνοιξε τις πύλες για ένα πιθανό μέλλον 6G, επιτρέποντας στις εταιρείες να αρχίσουν να πειραματίζονται με αυτό που ονομάζεται «κύματα terahertz» ή «κύματα υποβιλιομέτρου». Πρόκειται για ραδιοφωνικές ζώνες που πέφτουν στο φάσμα των 95GHz έως 3THz (terahertz).