Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Έχει ενδιαφέρον να πιθανολογίσουμε αναφορικά το πως θα είναι η επόμενη μέρα μετά την εξαφάνιση του κορωνοϊού.

Μπορεί για δύο μήνες να μας κλείσουν στα σπίτια μας, να μην δουλεύουμε, να ψυχοπλακοθούμε, αλλά ουσιαστικά το θέμα είναι το μετά.

Φυσικά και πρέπει να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό, να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας, όμως η υπερβολή βλάπτει αφενός και αφετέρου κάτι κρύβει.

Ο κορωνοϊός έχει το μεγάλο αρνητικό ότι μεταδίδεται πανεύκολα, όμως η «απαγόρευση κυκλοφορίας» που έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη κια ιδιαίτερα στη Κύπρο, είναι κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο για τον κόσμο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βγουν σε υποχρεωτικές άδειες, δεν θα δουλεύουν, δεν θα έχουν που να πάνε, οπότε σίγουρα θα έχουμε έξαρση ψυχοπαθειών και κατάθλιψης.

Είναι βέβαια μία πραγματικότητα, που πρέπει όλοι να αποδεχτούμε και να αντέξουμε, γιατί δεν θα είναι για λίγες ημέρες.

Τι σημαίνει όμως διεθνής επανεκκίνηση;

Ο πλανήτης μας πάντα ιστορικά, όταν έφτανε στα όρια του οικονομικά και κοινωνικά, μηδένιζε το χρόνο και μέσα από μία καταστροφή, επανεκκινούσε με καινούριους όρους και καινούριους κουμανταδόρους.

Αυτό βέβαια πάντα γινόταν μετά από έναν πολύ ισχυρό και καταστροφικό πόλεμο, ο οποίος διέλυε τις οικονομίες και τις υποδομές, ενώ οι νικητές του εκάστοτε πολέμου βάζαν τους κανόνες στις υπόλοιπες χώρες και ουσιαστικά αναλάμβαναν την διακυβέρνηση του πλανήτη.

Αυτό γινόταν χιλιάδες χρόνια πριν, ελληνική, περσική, Οθωμανική, Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κλπ.

Αυτή την περίοδο, λόγω κορωνοϊού, ουσιαστικά ίσως ζούμε την νέα επανεκκίνηση του πλανήτη.

Είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας που για πρώτη φορά ιστορικά, η αλλαγή αυτή δεν γίνεται με τα όπλα, αλλά μόνο με οικονομικά όπλα.

Το κλείσιμο όλων των μαγαζιών, υπηρεσιών κλπ σε όλην την Ευρώπη, το κλείσιμο των Αμερικανικών συνόρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ, ουσιαστικά καταστρέφει ολοκληρωτικά την οικονομία χωρίς να ανοίξει μύτη.

Είναι δεδομένο ότι σε λίγες εβδομάδες, η ανεργία θα εκτοξευθεί, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για να ξανανοίξουν και πολλοί οικονομικοί κολοσσοί θα βρουν την ευκαιρία για τεράστιες οικονομικές περικοπές.

Το εργατικό κόστος λοιπόν θα πιάσει πάτο, γιατί απλούστατα, όταν οι άνεργοι θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες, θα πηγαίνουν να δουλέψουν για όσα όσα.

Είναι σίγουρο επίσης ότι ουσιαστικά οι χώρες θα απομονωθούν οικονομικά μετά το πέρας της κρίσης, ουσιαστικά δηλαδή η κάθε Γερμανία ή Γαλλία θα σου λέει ότι πρέπει να κοιτάξω τα του οίκου μου, οπότε κανένας δεν θα στηρίζει τους αδύναμους και θα πρέπει η κάθε χώρα να ορθοποδήσει μόνη της.

Ουσιαστικά θα περάσουμε πάλι σε μία ιστορική περίοδο των εθνικών κρατών και όχι των συνεργαζόμενων κρατών.

Κουράγιο και ψυχραιμία όμως

Πρώτα από όλα να έχουμε την υγεία μας, αφού άλλωστε για τα υπόλοιπα δεν μας ρωτάει κανείς!

Πηγή: Νίκος Κιτσάκος Δικηγόρος/Διεθνολόγος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here