Home ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΩΣ Ο COVID-19 ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ

ΠΩΣ Ο COVID-19 ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ

Οδηγούμε λιγότερο, συνδεόμαστε και επικοινωνούμε διαδικτυακά, δημοσιεύουμε τις συνταγές που φτιάχνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξαιτίας των παραπάνω, αλλάζει επίσης και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Οι πρώτες εκθέσεις από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δείχνουν ότι μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο και η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε χάρη στο κλείσιμο των εργοστασίων και τον μικρό αριθμό των αεροπλάνων που πετούν στον ουρανό.

Πολλοί από εμάς σπαταλάμε λιγότερο φαγητό, καθώς σχεδιάζουμε προσεκτικά τα γεύματα για να ελαττώσουμε τις εξόδους για σούπερ μάρκετ. Ψάχνουμε συνταγές για να χρησιμοποιήσουμε ο,τι έχει περισσέψει από τα ψώνια και να προσέχουμε καλύτερα τι αγοράζουμε.

Τα παγκόσμια υπολείμματα τροφίμων παράγουν περίπου το 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε χρόνο. Εάν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτό το κομμάτι, όπως θα έπρεπε, θα ήταν πολύ σημαντικό.

Με εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να εργάζονται από το σπίτι, μειώνουμε επίσης την περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται από τις μετακινήσεις. Αν προσθέσουμε και τον περιορισμό των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα, τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι οι εκπομπές από τα αυτοκίνητα έχουν μειωθεί δραματικά.

Τα αυτοκίνητα είναι μια σημαντική πηγή ρύπανσης και εκπομπών. Με την αύξηση του περπατήματος για ψώνια σε τοπικό σουπερμάρκετ και σωματική άσκηση αποκτούμε την εμπειρία και αντιλαμβανόμαστε πόσο απολαυστικό και δυνατό είναι αυτό.

Η εξ ολοκλήρου εργασία από το σπίτι είναι απίθανο να ταιριάζει σε όλους, αλλά ότι είναι δυνατόν να επωφεληθούμε στο μέλλον και από τους δύο τρόπους εργασίας, μειώνοντας τις ημέρες που μετακινούμαστε και έχοντας περισσότερες επιλογές ως εργαζόμενοι.

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για πρώτη φορά και αυτό δείχνει ότι μπορούμε να ζήσουμε και να εργαστούμε με διαφορετικούς τρόπους. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστούν οι συσκέψεις μέσω διαδικτύου, ώστε να μειώσουμε τις μετακινήσεις. Αυτός ο τρόπος θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα και ταυτόχρονα να μειώσει την ρύπανση.

Σε ατομικό επίπεδο, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να έχουμε μια πιο «πράσινη» ζωή. Ίσως αγοράζουμε λιγότερα ρούχα, δεν πίνουμε πλέον τον καφέ μας σε φλιτζάνι μιας χρήσης και δεν τρώμε το μεσημεριανό γεύμα εν κινήσει και σε πλαστική συσκευασία.

Επιπλέον, έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των streaming υπηρεσιών, καθώς περνούμε τις μέρες της καραντίνας σε τηλεσυσκέψεις για την δουλειά και σε μαραθώνιους στο Netflix για την ψυχαγωγία μας.

Η υπομονή μιας παγκόσμιας πανδημίας δεν είναι ο τρόπος που θα θέλαμε για να πάρουμε περιβαλλοντικά μαθήματα, αλλά υπάρχει μια μικρή λάμψη ελπίδας ότι μπορούμε να βγούμε από αυτή με μια αναζωογονημένη παρόρμηση να προστατεύουμε αυτό που ήδη έχουμε.

Είναι μια υπενθύμιση ότι βρισκόμαστε όλοι μαζί σε αυτό και είμαστε μέρος μιας κοινότητας, και ίσως μάθαμε ότι η καλή συμπεριφορά, η υπομονή και η προσαρμογή είναι οι ιδιότητες που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την πανδημία και αυτές είναι που πρέπει να έχουμε για να αντιμετωπίσουμε άλλες παγκόσμιες κρίσεις ζώντας σε ένα καλύτερο πλανήτη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here