Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΩΣ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ…

ΠΩΣ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ…

Ο καύσωνας είναι πιο θανατηφόρος ακόμα και από τον πιο καταστροφικό τυφώνα, χιονοθύελλα ή ανεμοστρόβιλο – αλλά εμείς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Ο δρ Ρίτσαρντ Κέλλερ, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν – Μάντισον, ανέλυσε το κύμα καύσωνα που έπληξε το 2003 την Ευρώπη, κοστίζοντας τη ζωή σχεδόν 70.000 ανθρώπων.

Όπως ανακάλυψε, το υψηλό βαρομετρικό που έπληττε την Γηραιά Ήπειρο επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες του Αυγούστου εκείνης της χρονιάς, οδήγησε στις υψηλότερες θερμοκρασίες των 500 τελευταίων ετών.

Ήταν τόση η ζέστη που επικράτησε, ώστε έλιωσαν ηλεκτρικά καλώδια, υγροποιήθηκαν μουσειακά εκθέματα, η ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων γινόταν με τρομακτική δυσκολία και σε πολλές λειτουργίες έπαψαν να λειτουργούν ακόμα και οι αντλίες νερού. Η Γαλλία χτυπήθηκε ιδιαιτέρως σκληρά από εκείνο τον καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να μην κατεβαίνουν κάτω από 37,7 βαθμούς Κελσίου επί επτά μερόνυχτα – και 14.802 ανθρώπους μόνο στο Παρίσι να υποκύπτουν τελικά σε αυτές.

Με βάση τη θνησιμότητα, ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή στην σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

parisi-kalokairi
Κατά την διάρκεια του καύσωνα οι γάλλοι έψαχναν δροσιά ακόμα και στα συντριβάνια του Παρισιού

Κίνδυνος για ηλικιωμένες, μοναχικές γυναίκες

Παρ’ όλα αυτά, ο καύσωνας όχι μόνο μπορεί να σκοτώσει, αλλά κάποιοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτόν.

Η ανάλυση του καύσωνα του 2003 αποκαλύπτει ότι η ηλικία, η κοινωνική κατάσταση και το φύλο αποτελούν παράγοντες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που ζούσαν μόνες σε ανεπαρκώς αεριζόμενα φτωχικά διαμερίσματα του Παρισιού, ήταν αυτές που υπέκυψαν περισσότερο στη ζέστη. Οι άνθρωποι που ζούν σε διαμερίσματα είναι ιδιάιτερα ευάλωτοι και ειδικά χωρίς κλιματιστικά. Υπάρχουν κοινωνικοί παράγοντες που καθιστούν μερικούς ανθρώπους πολύ πιο ευάλωτους.

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποιο επικίνδυνο νόσημα της ζέστης – όπως η θερμοπληξία – επειδή συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν αφυδατωθεί. Επιπλέον, πολλά από τα φάρμακα που παίρνουν για κάθε είδους χρόνια νοσήματα, εντείνουν τις επιδράσεις της ακραίας ζέστης.

Η μοναχική ζωή είναι ένας άλλος παράγοντας που απεδείχθη ότι συνβάλλει στους θανάτους του καύσωνα. Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για τον θάνατο ενός ατόμου, μπορέι να είνα η μοναχική διαβίωση.

Η ευαισθησία στα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πολύ πιο πολύπλοκη απ’ όσο γνωρίζουμε… Πρέπει να αποδεχτούμε ότι η ζέστη σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι το κρύο και ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τη ζέστη είναι όσοι βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας.

Τι πρέπει να προσέξουμε…

O άνθρωπος έχει την ικανότητα να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος του σταθερή, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι είναι ικανός να ζει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη με τη θερμοκρασία του σώματος του να παραμένει στους 36,6οC.

To ίδιο βέβαια συμβαίνει όταν μετακινούμαστε από περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία σε υψηλή και το αντίθετο. Για να διατηρηθεί αυτή η θερμοκρασία σταθερή, ο οργανισμός έχει αναπτύξει περίπλοκους μηχανισμούς. Έχει με άλλα λόγια ένα βιολογικό «θερμοστάτη».

Όταν για οποιοδήποτε λόγο ο θερμοστάτης σταματήσει να λειτουργεί, τότε ο οργανισμός αν βρεθεί σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία, δε θα μπορέσει να αποβάλει θερμότητα, θα αυξήσει ανεξέλεγκτα τη θερμοκρασία του σώματος του και θα πάθει θερμοπληξία. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να απορυθμίσει το θερμοστάτη είναι και η έντονη σωματική άσκηση σε θερμό και υγρό περιβάλλον.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της θερμοπληξίας; Ο άρρωστος καταρχήν μπορεί να νιώθει καταβεβλημένος έχοντας χάσει τις δυνάμεις του. Κάτι σαν αυτό που συχνά αναφέρεται ως σκοτοδίνη. Ο πονοκέφαλος είναι έντονος και συχνά οι ασθενείς παραπονούνται ότι το κεφάλι τους δέχεται μια πίεση εκ των έσω και πάει να σπάσει. Μπορεί να παρουσιάσει έμετο, ζάλη και κράμπες. Πολύ σημαντικό βέβαια είναι να αναγνωρίσουμε εμείς τον ασθενή ο οποίος έχει δέρμα κατακόκκινο, ξηρό και θερμό. Αν του βάλουμε θερμόμετρο θα δούμε ότι έχει πυρετό που μπορεί να φτάσει έως 41 – 42 ° C. Ο άρρωστος βέβαια χωρίς αντιμετώπιση μπορεί ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του οπότε αν δεν επέμβουμε μπορεί και να πεθάνει. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι παρά τις προσπάθειες μας ένα ποσοστό της τάξης του 25% θα οδηγηθεί τελικά στο θάνατο. Αυτό για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να επέμβουμε άμεσα ακόμη και με την υποψία της νόσου. Βέβαια οποιαδήποτε αύξηση του πυρετού σε κάποιον άνθρωπο δεν μπορούμε να την αποδίδουμε πάντοτε στη θερμοπληξία αφού ο άρρωστος μπορεί κάλλιστα να έχει μια λοίμωξη, αλλά αυτό αποτελεί δίλημμα ακόμη και για τον ίδιο τον ιατρό.

Τι πρέπει όμως να κάνουμε όταν αντιληφθούμε ότι κάποιος άνθρωπος έπαθε θερμοπληξία;

Καταρχήν να τον μεταφέρουμε σε δροσερό μέρος, να αφαιρέσουμε τα βαριά ρούχα του και να τον βρέξουμε με νερό όπως μπορούμε. Για παράδειγμα να τον βρέξουμε με ένα λάστιχο ή να τον βάλουμε οε μια μπανιέρα με νερό ή να τον τυλίξουμε με ένα βρεγμένο σεντόνι. Σημαντικό είναι να τον τροφοδοτήσουμε με αέρα π,χ, με έναν ανεμιστήρα ή μια βεντάλια ή ακόμη και ένα κομμάτι χαρτί. Επίσης αν μπορεί να πάρει υγρά καλό είναι να του δώσουμε. Όχι βέβαια οινόπνευμα. Τέλος να καλέσουμε οπωσδήποτε ασθενοφόρο και να μεταφέρουμε άμεσα τον ασθενή στο νοσοκομείο, Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς θα χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Αυτό όμως που ίσως είναι το πιο σπουδαίο είναι να προλάβουμε την εκδήλωση της θερμοπληξίας. Να αποφύγουμε δηλαδή τις ημέρες του καύσωνα να εκτεθούμε στον ήλιο. Αν αυτό είναι απαραίτητο να κυκλοφορούμε πάντα με καπέλο, γυαλιά ηλίου, και ρούχα άνετα και ανοιχτόχρωμα, Εκείνες τις ημέρες να αποφεύγουμε να τρώμε βαριά γεύματα και το αλκοόλ. Να κάνουμε συχνά ντους και να πίνουμε άφθονα υγρά. Να αποφεύγουμε επίσης τη σωματική εργασία στο ύπαιθρο και τα σπορ. Τέλος πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου ώστε ακόμη και να πάθουν θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση (πιο ήπια διαταραχή) να επέμβουμε αμέσως.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here