Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΩΣ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ;

ΠΩΣ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ;

Οι ερωτήσεις αποτελούν εκείνο το εργαλείο που μας βοηθά να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Μας επιτρέπουν να νιώσουμε και να διαισθανθούμε, ώστε να πάρουμε εμπεριστατωμένες αποφάσεις.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι ακριβώς σημαίνει η λέξη «ερώτηση»;

Πολλοί δεν έχουν μπει ποτέ στη διαδικασία να αναρωτηθούν κάτι τέτοιο. Και με μεγάλη ευκολία θα απαντούσαν ότι είναι ένα εργαλείο συλλογής πληροφοριών. Και αυτή είναι η πιο συχνή προσέγγιση στον ορισμό αυτής της λέξης. Άλλωστε και το ρήμα «ρωτώ» ορίζεται ως, «ζητώ από κάποιον να μου δώσει μια πληροφορία ή γνώμη».

Η «ερώτηση» ως εργαλείο συλλογής πληροφοριών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ερευνήσουμε κάτι που δεν γνωρίζουμε και για το οποίο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις. Όταν η απάντηση που δίνουμε μας αρέσει, τη συνηθίζουμε και πάνω σε αυτή χτίζουμε και άλλη γνώση. Μερικές φορές η «ερώτηση» γίνεται και ένας τρόπος να επαναεπιβεβαιώσουμε την απάντηση. Και όταν φτάνουμε να συσχετίσουμε μία ερώτηση με μία απάντηση, τότε μπαίνουμε στη διαδικασία να απομνημονεύουμε μία σχέση.

Υπάρχει όμως και μία άλλη προσέγγιση. Υπάρχουν, και εκείνοι οι άνθρωποι που ο μόνος τρόπος σκέψης που ακολουθούν είναι μέσω των ερωτήσεων. Και όταν δεν το πράττουν αποσυντονίζονται Είναι εκείνοι που ζητούν συνεχώς αποδείξεις, ακόμα και για αυτά που θεωρούνται αποδεδειγμένα. Άρα, αντιμετωπίζουν την ίδια τη ζωή ως μία μεγάλη ερώτηση. Αυτοί οι άνθρωποι μέσα από τις ερωτήσεις επαναπροσδιορίζουν τη ζωή, όπως ακριβώς κάνουν τα πολύ μικρά παιδιά που μέσα από τις πολλές ερωτήσεις προσπαθούν να μάθουν τον κόσμο.

Θα πρέπει να ορίζουμε τις ερωτήσεις ως στάση ζωής και τις ερωτήσεις όχι απλά ως ένα εργαλείο συλλογής πληροφοριών, αλλά ως ένα εργαλείο αλλαγής οπτικής και ως το θεμέλιο των συνδέσεων εκείνων που οδηγούν στην παραγωγή ιδεών.

Συμπερασματικά η λέξη «ερώτηση» έιναι και το θεμέλιο της δημιουργικότητας!

Ο τρόπος που εκπαιδευόμαστε στη σύγχρονη δυτική κοινωνία μας έχει οδηγήσει να ψάχνουμε για τις «σωστές» απαντήσεις ή να δίνουμε τις «σωστές» απαντήσεις. Δυστυχώς, δεν μας έχουνε μάθει να θέτουμε τις «σωστές» ερωτήσεις για να πάρουμε, ίσως κάποια στιγμή, κάποιες πιθανά «σωστές» απαντήσεις.

Η σχέση των ερωτήσεων και των απαντήσεων είναι σας ένας κύκλος. Θέτουμε την ερώτηση και καταλήγουμε σε μία προσωρινή απάντηση. Αυτή η προσωρινή απάντηση εξυπηρετεί μία συγκεκριμένη κατάσταση και κάποιες συγκεκριμένες μεταβλητές.

Το κλασσικό παράδειγμα των δημοσιογράφων που είναι κομμάτι που συντηρεί ένα πολιτικό σύστημα. Το να ρωτάς είναι μία διαδικασία, ένας τρόπος ζωής. Το να ρωτάς σου επιτρέπει να «μπεις μέσα σε κάτι». Το να ρωτάς σε κρατάει ζωντανό και σε κάνει πιο ζωντανό. Μη φοβάσαι να ρωτάς! Να φοβάται αυτός που πρέπει να απαντήσει! Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να θέτουν ερωτήσεις γιατί δεν θέλουν να ξεβολευτούν, καθότι μαθαίνοντας την αλήθεια θα πρέπει να δράσουν. Γιατί φοβούνται το άγνωστο που μπορεί να τους παρουσιαστεί μπροστά τους. Γιατί φοβούνται την παρακείμενη δυνατότητα. Γιατί, τελικά, θέλουν να αποφύγουν την ανάληψη ευθύνης για τις αποφάσεις τους!

Όμως, ζούμε σε έναν κόσμο που το μόνο σταθερό είναι η αλλαγή. Άρα, όταν οι συνθήκες αλλάζουν, τότε θα πρέπει να αλλάζουν και οι απαντήσεις.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να βλέπουμε τις απαντήσεις ως εργαλεία που υπηρετούν τις ερωτήσεις. Ως τα μέσα που προκαλούν νέες ερωτήσεις. Και αυτές οι νέες ερωτήσεις θα είναι τα οχήματα που θα μας πάνε ένα βήμα παρακάτω. Που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε κάτι καινούριο, που θα μας βοηθήσουν να τεστάρουμε αυτό που ήδη ξέρουμε και που θα μας βοηθήσουν να οδηγηθούμε σε νέες προσωρινές απαντήσεις.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι η αιτία της εξέλιξης μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από τότε που εμφανίστηκε ο Homo sapiens!

Οι ερωτήσεις δημιουργούν παράθυρα, ανοίγματα σε πολλαπλές πιθανότητες, σε πολλαπλά δυναμικά. Μας βοηθούν να δούμε πιο «καθαρά», να αναπτυχθούμε, να οδηγηθούμε σε πιο ουσιώδη συμπεράσματα, να κάνουμε πιο σωστές επιλογές. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί πολύ απλά μας κάνουν πιο δημιουργικούς και ευέλικτους. Επιτρέπουν να γίνουν πιο αποτελεσματικές συνάψεις στον εγκέφαλό μας και έτσι να παράγουμε ιδέες που πραγματικά δίνουν απαντήσεις που αξίζουν και μας κάνουν να προσαρμοζόμαστε ευκολότερα και γρηγορότερα σε ό,τι νέο προκύπτει.

Το να θέτουμε ερωτήσεις, το να είμαστε αποτελεσματικά περίεργοι δηλαδή, είναι καθήκον μας! Το χρωστάμε στη φύση μας!

Και φυσικά ποτέ μην πείτε σε κάποιον που σας βομβαρδίζει με ερωτήσεις και ειδικά σε ένα μικρό παιδί «Πολλά ρωτάς».