Home LIFESTYLE ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ;

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ;

Η σπατάλη τροφίμων που ξεπερνάει τους 100 εκ. τόνους τροφίμων μόνο στην Ε.Ε., είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο, αφού την ίδια στιγμή περίπου 80 εκ. κάτοικοι της Ε.Ε. ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας! Το φαινόμενο αυτό, εκτός από την ηθική και κοινωνική του διάσταση, συμβάλλει αρνητικά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ εξαντλεί τους φυσικούς πόρους.

Η σπατάλη τροφίμων προέρχεται κατά 42% από τα νοικοκυριά, 39% από τη βιομηχανία τροφίμων, 14% από τις υπηρεσίες διατροφής / catering και 5% από τη λιανική / supermarket.

Τα τρόφιμα που παράγονται αυτή τη στιγμή στη Γη είναι αρκετά να καλύψουν 1,5 φορές τον πληθυσμό της. Αν καταναλώναμε όλοι μας τρόφιμα σαν τους κατοίκους των Η.Π.Α., τότε θα χρειαζόμασταν 4,4 φορές τη συνολική παραγωγή του πλανήτη μας!

Πως να βοηθήσουμε στο πρόβλημα

Οι καταναλωτές, όταν κάνουν τα ψώνια τους στο supermarket, πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την περίφημη «λίστα αγορών». Χωρίς αυτή, συχνά οδηγούνται σε αγορές τροφίμων που δεν έχουν ανάγκη. H εφαρμογή nutrinsider προσφέρει λύση, αφού η υπηρεσία ηλεκτρονικής λίστας είναι στα ελληνικά και αποτελεί μία από τις 10 καλύτερες λίστες στον πλανήτη, σύμφωνα με το appscrawl.

Όχι νηστικοί για ψώνια

Οι καταναλωτές δεν πρέπει να κάνουν «νηστικοί» τα ψώνια τους. Το αίσθημα πείνας τους ωθεί σε αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων που συχνά δεν έχουν ανάγκη.

Αγοράζουμε μόνο ότι χρειαζόμαστε

Σκεφτόμαστε καλά πριν αγοράσουμε. Καταγράφουμε από πριν σε μια λίστα όσα τρόφιμα χρειαζόμαστε και στις ποσότητες που χρειαζόμαστε. Αν θέλουμε να ψωνίσουμε μεγαλύτερες ποσότητες, το κάνουμε μόνο για προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής που γνωρίζουμε ότι θα καταναλώσουμε μέσα στο χρόνο.

Οργανώνουμε την κουζίνα και το φαγητό μας

Ένα τακτοποιημένο ψυγείο κάνει τη διαφορά εδώ. Τοποθετήστε τα τρόφιμα που χρειάζεται να καταναλωθούν άμεσα μπροστά. Τυλίγουμε τα λαχανικά σε χάρτινες σακούλες ή σε ελαφριές πετσέτες κουζίνας, επειδή με αυτό τον τρόπο απορροφάται ένα μεγάλο μέρος τη υγρασίας και τα προστατεύει από το να χαλάσουν άμεσα.

Έλεγχος ετικέτας τροφίμων

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι πετούν λανθασμένα τα τρόφιμά τους επειδή δεν ξέρουν να αναγνωρίζουν πότε χαλάει ένα προϊόν. Πρώτα, ψάχνουμε στο προϊόν την ημερομηνία λήξεως και δεν μπερδεύουμε την ημερομηνία παραγωγής.

Στη συνέχεια ελέγχουμε για αλλαγές στο χρώμα, στη μυρωδιά, στην υφή ή στη γεύση που να υποδεικνύουν ότι ένα τρόφιμο έχει χαλάσει. Επίσης, πάντα διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων πριν τα ανοίξουμε, διότι ορισμένα διατηρούνται στο ψυγείο αμέσως μετά το άνοιγμα.

Υπολογίζουμε αυστηρά τις μερίδες

Είναι ελληνικό χαρακτηριστικό το να μαγειρεύουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Στη συνέχεια, το αποθηκεύουμε στο ψυγείο, αλλά σύντομα καταλήγει στα σκουπίδια. Μπορεί στην αρχή λοιπόν οι μερίδες να σας φαίνονται λίγες, αλλά χρειάζεται να αρχίσουμε να υπολογίζουμε την ποσότητα. Προμηθευόμαστε δοσομετρητές και υπολογίζουμε σύμφωνα με τα γραμμάρια των τροφών. Σύντομα αυτή η πρακτική θα μας γίνει συνήθεια και δεν θα χρειάζεται να ξοδεύουμε πολλά χρήματα σε φαγητό που δεν καταναλώνεται τελικά. Άλλωστε, ο υπολογισμός των μερίδων βοηθά επίσης τόσο την υγεία μας όσο και τη διατήρηση του βάρους μας.

Ο ρόλος του Διαιτολόγου

Οι Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση σπατάλης τροφίμων. Οι συμβουλές τους όχι μόνο βοηθούν την υγεία, αλλά και για τον τρόπο που πρέπει πραγματοποιούν οι καταναλωτές τα ψώνια τους.

Η συνεισφορά των σεφ

Οι σεφ μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, και επίσης τα ξενοδοχεία αντί να πετάνε τα left overs θα μπορούσαν να τα διοχετεύουν σε κοινοφελής οργανισμούς βοηθώντας έτσι και συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.