Home LIFESTYLE ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΤΑ SUPERMARKET;

ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΤΑ SUPERMARKET;

Τι ώρα επιλέγεις να πας στο super market, πηγαίνεις μόνος σου ή με παρέα, σε κερδίζουν οι φαντεζί συσκευασίες ή ψάχνεις να βρεις το πιο κατάλληλο προϊόν ανά είδος, σε ελκύουν οι επώνυμες ετικέτες ή σε νοιάζουν άλλα περισσότερο, σε ενδιαφέρει ποια τσέπη βοηθά η επιλογή σου ή όχι, και τέλος όλο αυτό είναι αγγαρεία ή ευχάριστη βόλτα?

Άρχισε να μαγειρεύεις το δικό σου φαγητό στο σπίτι

Τα ψώνια στο super market αποκτούν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν εμπλέκεσαι στο μαγείρεμα αυτών που παίρνεις από το ράφι. Στη Μαγειρική το θέμα είναι να τρως φθηνότερα, αλλά και καλύτερα και αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν μαγειρεύεις στο σπίτι.

Πήγαινε στο super market πάντα με λίστα.

Αν πας χωρίς λίστα, θα βρεθείς να πετάς τα χρήματα σου εδώ κι εκεί.

Σχεδίασε το μενού της ερχόμενης εβδομάδας.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθείς ότι η λίστα σου είναι πλήρης και ότι θα πάρεις ότι χρειάζεται για να υπάρχει όλες τις μέρες φαγητό στο σπίτι.

Μην πηγαίνεις super market όταν είσαι πεινασμένος.

Συνηθισμένη συμβουλή, αλλά είναι αλήθεια,  όταν πεινάμε, θέλουμε να αγοράσουμε ότι junk food βρίσκουμε μπροστά μας.

Βάλε ένα όριο στο πόσα χρήματα θα ξοδέψεις.

Και προσπάθησε να μείνεις μέσα σε αυτό το όριο πάρε μετρητά μαζί σου με το ακριβές ποσό, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να ξοδέψεις πολλά.

Βάλε μια λίστα στο ψυγείο σου, και γράφε αμέσως αυτά που χρειάζεσαι.

Όταν κάτι σου τελείωσε ή πάει να τελειώσει, γράψτο αμέσως στη λίστα. Αλλιώς θα ξανατρέχεις στο super market ή το μπακάλικο της γειτονιάς για να πάρεις αυγά που ξέχασες και θα πάρεις και 5 άλλα άσχετα. Κόψε τις διαδρομές για ένα-δυο μόνο πράγματα. Είναι σπατάλη βενζίνης, και σχεδόν ασυναίσθητα, αγοράζεις περισσότερα από αυτά τα ένα-δυο για τα οποία βγήκες.

Αγόραζε ποσότητες ανά εβδομάδα από τις λαικές αγορές.

Μάθε ποιες μέρες και που βρίσκονται αυτές

Κοίτα τον τόπο προέλευσης.

Άρχισε να κοιτάζεις τι γράφουν οι συσκευασίες στα ψιλά τους γράμματα, χωρίς να υπολογίζεις μόνο στις τιμές. Μπορεί οι συσκευασίες να έχουν περισσότερη ποσότητα ή μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Διάβασε τα συστατικά.

Είναι μια διαδικασία που σε εκπαιδεύει με τον καιρό και μπορείς να έχεις όλο και καλύτερη άποψη γι’ αυτά που αγοράζεις. Έχουν τρανς λιπαρά, μεγάλα ποσοστά ζάχαρης, πολύ νάτριο, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη? Απόφυγε τα. Προτίμησε όσα έχουν φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ασβέστιο. Αυτά σε χορταίνουν πιο έυκολα

Αγόρασε περισσότερα από ένα, αν συμφέρει.

Βεβαιώσου όμως ότι θα τα καταναλώσεις με βάση το πρόγραμμα σου και δεν θα καταλήξουν σε κάλαθο όταν λήξουν.

Δοκίμασε τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Όλα τα μεγάλα super market έχουν πλέον και προϊόντα με το δικό τους όνομα. Αυτά πολλές φορές είναι ίδιας ποιότητας με κάποια επώνυμα που μπορεί να ψωνίζεις, απλά μπορούν και είναι φθηνότερα επειδή δεν πληρώνεις για τη διαφήμιση τους μέσα στην τιμή.

Μάζευε κάπου τα κουπόνια.

Μπορεί κάποιες φορές να σου φαίνεται μπελάς αυτό με τα κουπόνια, αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο αν το καλοσκεφτείς, να τα κόβεις μόλις τα βρίσκεις μπροστά σου και να τα μαζεύεις σε ένα φάκελο. Θυμίσου να ελέγχεις την είσοδο του super market για τις προσφορές της ημέρας.

Έχε λίγο το νου σου στο ταμείο.

Όχι ότι γίνεται εσκεμμένα, διπλή χρέωση αλλά είναι λογικό να γίνονται και λάθη. Όταν ο υπάλληλος στο ταμείο δει ότι έχεις το νου σου στο scanner, αυτόματα θα έχει κι εκείνος περισσότερο το δικό του νου εκεί.

Ψώνιζε είναι αργά το βράδυ.

Ψωνίζεις με την ησυχία σου και δε σε αγχώνει όλος αυτός ο κόσμος που αδειάζει τα ράφια μπροστά σου.

Μην παίρνεις μαζί σου τα παιδιά και θα τη βγάλεις φθηνότερα.

Όταν έχεις μαζί τα παιδιά στο super market, θα σου ζητάνε να τους πάρεις ότι junk food βλέπουν μπροστά τους. Ακόμα κι αν έχεις την ικανότητα να είσαι αμετάκλητος όταν λες όχι, δεν παύει να είναι δυσάρεστο να λες όχι 10 εκατομμύρια φορές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα σου έρθει πιο οικονομικό να πας super market όταν τα παιδιά είναι στο σχολείο.

Χρησιμοποίησε την κάρτα πόντων του super market.

Τα περισσότερα μεγάλα super market παρέχουν μια κάρτα συλλογής πόντων ανάλογα τις αγορές σου. Αυτό μπορεί να σημαίνει έκπτωση σε επόμενες αγορές σου, όταν μαζέψεις τους πόντους που χρειάζεται, ή κάποιο άλλο προνόμιο ή κέρδος

Ετοίμασε τη λίστα σου ανά διαδρόμους.

Αν ψωνίζεις από ένα συγκεκριμένο super market, πρέπει να έχεις μάθει ήδη που βρίσκεται το καθετί. Ετοίμασε τη λίστα σου από το σπίτι γράφοντας τα πράγματα που θέλεις με τη σειρά των διαδρόμων

Κράτα τις αποδείξεις, και πέρασε τα ψώνια και τις τιμές σε ένα excel στον υπολογιστή σου.

Αυτόματα γίνεται ένας χρήσιμος τιμοκατάλογος.

Έτσι, έχεις μια πολύ καλή άποψη του πόσα θα ξοδέψεις για τα επόμενα ψώνια σου, και ξέρεις πότε πραγματικά είναι συμφέρουσα μια προσφορά που βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου και φαίνεται δελεαστική.