Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΚΑΙ ΟΧΙ...

ΠΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΕΜΑΣ

Σκεφτείτε εκατομμύρια που επενδύονται σε ομάδες μηχανικών και επιχειρηματιών τεχνολογίας των οποίων ο μοναδικός στόχος είναι να σας κρατήσει συνδεδεμένο με το προϊόν τους. Τώρα που γνωρίζουμε πώς αυτές οι εταιρείες στοχεύουν την προσοχή μας, ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς να αναλαμβάνουμε δράση για τον εαυτό μας. Το χρωστάμε στον μελλοντικό μας εαυτό. Ο μελλοντικός σας εαυτός, οι σχέσεις σας, ο τραπεζικός σας λογαριασμός, η ψυχική σας υγεία, οι ευκαιρίες σας, θα σας ευχαριστήσουν όλοι που επιλέξατε την πραγματική ζωή αντί για περισπασμούς.

Δεν χρειάζεται να κατηγορούμε μόνο τα κοινωνικά δίκτυα για τον έλεγχο που μας ασκούν από τη στιγμή που μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε βάζοντας τους εμείς τα όρια τους στη προσωπική μας ζωή. Και ναι μπορούμε.

Ελέγξτε τις ειδοποιήσεις σας

Το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε έλεγχο είναι να ορίσετε όρια για το πόσο οι εφαρμογές μπορούν να διακόψουν την ημέρα σας με ειδοποιήσεις. Οι ειδοποιήσεις εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα επειδή το κόκκινο είναι ένα χρώμα που τραβάει αμέσως την προσοχή μας. Οι περισσότερες από τις ειδοποιήσεις μας δημιουργούνται από μηχανήματα και όχι από πραγματικούς ανθρώπους. Σημασία των ειδοποιήσεων που δημιουργεί η εφαρμογή για να σας ενημερώσει για τα γενέθλια των ανθρώπων, κοντά σε εκδηλώσεις, επισημάνσεις “μου αρέσει” στη φωτογραφία σας κ.λπ. Αυτά δεν είναι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σε ωριαία βάση, αν όχι καθόλου. Το πρώτο βήμα για την προστασία του μυαλού μας είναι η απενεργοποίηση του 90% των πραγμάτων για τα οποία επιτρέπουμε να μας ειδοποιούν.

Ελέγξτε το Newsfeed σας

Το δεύτερο βήμα είναι ο έλεγχος του τι βλέπουμε όταν ανοίγουμε την εφαρμογή. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά αλλά πιο δύσκολα βήματα για τους ανθρώπους, επειδή περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα. Είναι δική μας ευθύνη να οικοδομήσουμε μια εμπειρία κοινωνικών μέσων που είναι ένα όφελος αντί να βλάπτει την ευτυχία και τους στόχους μας. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ακολουθείτε άτομα ή να καταναλώνετε περιεχόμενο που δεν περνάει το τεστ θετικής αξίας. Στο όνομα της διατήρησης μιας αυθαίρετης μέτρησης της κοινωνικής αξίας «οπαδοί», οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να ακολουθήσουν άτομα που δεν τους ενδιαφέρουν πραγματικά ή που τους προκαλούν αρνητικό συναίσθημα. Στο όνομα της διαμονής σχετικής ή της ψυχραιμίας, οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν εκατοντάδες διασημότητες, μοντέλα και επιρροές που κάνουν τον χρήστη να αφιερώνει ώρες περνώντας τις φωτογραφίες του, συγκρίνοντας τον εαυτό του και αισθάνεται ανεπαρκής, μη ενδιαφέρουσα και μη ελκυστική.

Αυτές είναι καθημερινές σκέψεις που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε λεπτό στα κοινωνικά μέσα. Η κοινωνική σύγκριση είναι ένα φυσικό πράγμα που κάνουν οι άνθρωποι και τα κοινωνικά μέσα το μετέτρεψαν σε παιχνίδι, χρησιμοποιώντας την επιθυμία μας για κατάσταση και προσοχή εναντίον μας για να βγάλουμε λεφτά.

Μειώστε τα άτομα που ακολουθείτε

Δείτε τη λίστα των ατόμων που ακολουθείτε. Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις για κάθε άτομο. Εάν βρίσκονται στο αρνητικό τέλος οποιασδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, ακολουθήστε τις.

– Μου ενδιαφέρει πραγματικά οι δραστηριότητες αυτού του ατόμου;

– Το περιεχόμενο αυτών των ατόμων με κάνει να νιώθω αρνητικά;

– Μου αρέσει καν να αρχίσω αυτό το άτομο;

Να είστε πολύ επιλεκτικοί και προσεκτικοί σε τι και σε ποιον το ξοδεύετε. Θέλουμε να δώσουμε την προσοχή μας σε πράγματα που βελτιώνουν τη ζωή μας και μας φέρνουν χαρά.

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία σίγασης

Θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που απλά δεν έχουμε την όρεξη να ακολουθήσουμε. Ίσως είναι ένας από τους καλύτερους φίλους σας, αλλά η συνεχής δημοσιεύσεις τους καταντά ενοχλητική. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία MUTE για το Instagram και τη λειτουργία Unfollow για το Facebook. Αυτό θα εμποδίσει το περιεχόμενό τους χωρίς να ξέρουν ποτέ ότι κάνατε κάτι τέτοιο.

Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα αποκλεισμού ειδήσεων στο facebook από υπολογιστή.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό plug in που αντικαθιστά το Facebook newsfeed σας με ένα εμπνευσμένο απόσπασμα. Σας βοηθά να χρησιμοποιήσετε το FB για τις λειτουργίες που σας εξυπηρετούν αγγελιοφόρος, επαγγελματική ανάρτηση, έλεγχος εκδήλωσης κ.λπ. – χωρίς να σας τραβάει τις δραστηριότητες που τους εξυπηρετούν. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι εφαρμογές ανοίγουν στη ροή ειδήσεων

Ελέγξτε την ανάγκη σας για κοινή χρήση και αντισταθείτε στην επιθυμία να δημοσιεύσετε ασήμαντα πράγματα στην ιστορία σας.

Πώς και τι μοιράζεστε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Τι είναι ωραίο, τι έχει σημασία ή τι πρέπει να δημοσιεύσετε, ο καθένας έχει διαφορετικούς στόχους, διαφορετική προοπτική και αποκτά διαφορετικά πράγματα από τη χρήση των κοινωνικών μέσων.