Home ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ…

ΠΩΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ…

Το αυτο-κίνητρο είναι η ικανότητα να οδηγείς τον εαυτό σου στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσης για την επιδίωξη στόχων και την ολοκλήρωση των εργασιών.

Όταν βάζετε στόχο να πετύχετε έναν μακροπρόθεσμο στόχο, είτε είναι να γίνετε υγιείς, να κάνετε μια αλλαγή σταδιοδρομίας στη μέση ηλικία ή να πραγματοποιήσετε ένα προσωπικό όνειρο, η αρχή είναι εύκολη. Είστε γεμάτοι ζωντάνια και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσετε την πρόκληση.

Ωστόσο, πολλοί από τους πιο πολύτιμους στόχους μας δεν πραγματοποιούνται γρήγορα. Όταν τα αποτελέσματα δεν έρχονται τόσο γρήγορα όσο περιμένατε ή όταν τίποτα δεν πάει καλά, είναι φυσικό να νιώθετε απογοήτευση και να δυσκολεύεστε να παραμείνετε παρακινημένοι.

Τι είναι το Αυτοκίνητρο;

Το κίνητρο είναι απλώς η δύναμη που οδηγεί τη συμπεριφορά σας. Είναι το «γιατί» πίσω από ό,τι κάνετε και ο λόγος που μπορεί να αναλάβετε έναν σκοπό, να δεσμευτείτε σε μια ενέργεια ή να εργαστείτε για έναν στόχο. Ό,τι κάνουμε υποκινείται από κάποιον συνδυασμό συνειδητής και ασυνείδητης ανάγκης ή επιθυμίας.

Όταν μιλάμε για αυτοπαρακίνηση, υπερβαίνουμε τα βασικά κίνητρα. Αυτό που πραγματικά εννοούμε είναι η ικανότητα να συνεχίσουμε να κάνουμε μια θετική αλλαγή στη ζωή χωρίς να τα παρατάμε.

Η ψυχολόγος Angela Duckworth ανακάλυψε ότι το πάθος η επιμονή και το θράσος σας οδηγεί πρός το στόχο σας, αφού ο ενθουσιασμός εξαφανιστεί.

Τι ωθεί τα κίνητρα;

Είναι σημαντικό να εξετάσετε τι σας παρακινεί να αναζητήσετε αλλαγή. Όσο πιο ξεκάθαροι είστε στο «γιατί», τόσο πιο εύκολο θα είναι να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στη δουλειά που κάνετε και να δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε.

Μερικές φορές τα κίνητρα μπορεί να κρύβονται σε κοινή θέα, κρυμμένα μέσα στο υποσυνείδητο, λέγοντάς μας βαθιά μέσα μας ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.

Εξωτερικό κίνητρο

Το εξωτερικό κίνητρο σχετίζεται με ενέργειες που επιδιώκουμε με βάση εξωτερικούς παράγοντες. Στην περίπτωση του εξωτερικού κινήτρου, στοχεύουμε να επιτύχουμε κάποιου είδους ανταμοιβή όπως χρήματα, θέση ή καλή απόδοση, ή ακόμη και για να ευχαριστήσετε άλλους ανθρώπους.

Η αλλαγή δεν είναι εύκολη για κανέναν. Η εύρεση αυτοκινήτρων απαιτεί μακροπρόθεσμη δέσμευση, θάρρος και επιμονή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο. Σημαίνει απλά ότι πρέπει να βρεις τρόπους για να δώσεις ώθηση στον εαυτό σου όταν τη χρειάζεσαι και να αποφύγεις να τα παρατάς όταν πετυχαίνεις βουτιά.

Οι καλύτεροι τρόποι για να παραμείνετε παρακινημένοι, ανεξάρτητα από το πόσο θέλετε να τα παρατήσετε είναι να:

 – Απλοποιήσετε για να εστιάσετε την ενέργειά σας

Αντί να προσπαθείτε να επιδιώξετε πολλούς στόχους ταυτόχρονα, επιλέξτε την περιοχή εστίασής σας. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να απλοποιήσετε τη ζωή σας, αλλά θα σας επιτρέψει να κατευθύνετε όλα τα ταλέντα σας προς τον πιο σημαντικό στόχο σας. Επιδιώξτε να γίνετε κακός σε έναν τομέα, αντί να εργάζεστε με μισή καρδιά σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα.

 – Χωρίστε τους μεγάλους στόχους σε μικρά βήματα

Ρίξτε μια ματιά στον μεγαλύτερο στόχο και σκεφτείτε τα μικρά βήματα για να τον πετύχετε. Σπάστε όλα τα πράγματα σε μικρά, εύπεπτα κομμάτια για να μπορείτε να γιορτάσετε νίκες. Καθώς γιορτάζετε, θα ενεργοποιήσετε την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας, μια σημαντική χημική ουσία για τη διατήρηση του κινήτρου.

Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας

Όταν δεν βλέπετε πρόοδο τόσο γρήγορα όσο περιμένετε, ή όταν βρίσκεστε σε εμπόδιο στα σχέδιά σας, το αίσθημα της απογοήτευσης είναι το πρώτο βήμα προς την παραίτηση. Καθώς τα εμπόδια συσσωρεύονται, η απογοήτευση γίνεται απόγνωση και μπορεί να πείτε στον εαυτό σας: «Αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτός».

Ο εγκέφαλός σας υπολογίζει συνεχώς αν αξίζει ή όχι η προσπάθεια για να συνεχίσετε. Στο βιβλίο Burnout, οι συγγραφείς Emily Nagoski, Ph.D., και Amelia Nagoski, DMA, αποκαλούν αυτή την έννοια «The Monitor». Είναι η διαδικασία στον εγκέφαλό σας που κρατά έναν τρέχοντα απολογισμό της αναλογίας προσπάθειας προς πρόοδο σε κάθε επιχείρηση.

– Περιβάλλετε τον εαυτό σας με υποστηρικτικά άτομα

Πρέπει να έχουμε ανθρώπους γύρω μας που μας βοηθούν να παραμείνουμε σε επαφή με τα επιθυμητά μας αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που έχουν ένα σημαντικό σύστημα υποστήριξης ή ακόμα και ένα υποστηρικτικό άτομο στη γωνία τους, τα πηγαίνουν καλύτερα από εκείνους που το κάνουν μόνοι τους.

– Ζητήστε βοήθεια

Όταν προσπαθείτε να παραμείνετε παρακινημένοι στην αναζήτησή σας, η σωστή βοήθεια μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και εγκατάλειψης. Γνωρίζετε σοφούς ανθρώπους στον κύκλο σας που μπορούν να σας υποστηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο; Ίσως γνωρίζετε κάποιον που έχει επιτύχει τους στόχους που έχετε θέσει να επιτύχετε.

– Ασκήστε την ευγνωμοσύνη

Όταν επιδιώκετε έναν μεγάλο στόχο, είναι εύκολο να παρατηρήσετε τις ελλείψεις σας και να μην αναγνωρίσετε τα επιτεύγματά σας στην πορεία. Αυτή η αρνητικότητα μπορεί να σκοτώσει την αυτο-κίνητρο. Θυμηθείτε λοιπόν να αναγνωρίσετε τις ευλογίες στη ζωή σας και τα πράγματα που έχετε καταφέρει μέχρι τώρα.

– Ξεκουραστείτε αρκετά

Για να διατηρήσουμε το κίνητρο ισχυρό, πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο για παύση και επαναφορά, ειδικά σε περιόδους στρες.

– Γιορτάστε τα επιτεύγματα

Όταν έχεις μια μικρή νίκη ή φτάνεις σε ένα ορόσημο στο ταξίδι σου, κάνε ό,τι σε κάνει να νιώθεις σούπερ σταρ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας για να περπατήσετε στην παραλία, να συναντηθείτε με αγαπημένα πρόσωπα για να γιορτάσετε ή να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα μασάζ.

Η αλλαγή δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά αξίζει τον κόπο!

Να θυμάστε ότι το να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Όταν βάλετε στόχο να πετύχετε έναν μεγάλο στόχο, περιμένετε να προχωρήσετε με μικρά βήματα.