Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ

Οι φοβίες που αισθανόμαστε δημιουργούν εμπόδια στη ζωή μας και την δυσκολεύουν. Συγκεκριμένα ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα φανταζόμαστε αφού όσο και αν προσπαθούμε να οργανώσουμε την ζωή μας και να την προγραμματίσουμε τελικά τα απρόοπτα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε.

Ο φόβος για το άγνωστο δύσκολα γίνεται αντιληπτός από το άτομο που τον αισθάνεται. Για παράδειγμα, την υψοβοβία την αντιλαμβανόμαστε από πολύ νωρίς όπως επίσης και την φοβία μας στο σκοτάδι. Ο φόβος, όμως, για το άγνωστο μπορεί να μην μας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό αλλά οι πράξεις μας και οι αποφάσεις μας ίσως να στηρίζονται σε αυτόν. Τι μπορεί να προκαλεί την συγκεκριμένη φοβία και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

– Ανασφάλεια
Η ανασφάλεια μας γενικότερα είναι από τους κύριους λόγους που δημιουργούν και τον φόβο για το άγνωστο. Ουσιαστικά, είτε αυτό που νιώθουμε το ονομάσουμε ανασφάλεια είτε φόβο το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Παρουσιάζουμε ανασφάλεια για ότι δεν γνωρίζουμε και αυτό ως ένα σημείο είναι φυσιολογικό. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, η ανασφάλεια μας κάνει να παραμένουμε στάσιμη και να μην δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα. Όλους μας λίγο ή πολύ μας αγχώνει το τι θα συμβεί αλλά αυτό δεν σημαίνει πως περιορίζουμε την ζωή μας και αρκούμαστε μόνο σε ότι γνωρίζουμε ήδη και σε όσες κινήσεις έχουμε κάνει.

– Χαμηλή αυτοπεποίθηση
Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι επίσης σημαντικό κομμάτι της φοβίας μας για το άγνωστο. Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πως η καθημερινότητά μας γενικά είναι ένα ρίσκο. Οτιδήποτε και αν έχουμε προγραμματίσει κοιτώντας και την κάθε λεπτομέρεια μπορεί να ανατραπεί μέσα σε ένα λεπτό. Η χαμηλή αυτοπεποίθησή μας μας κάνει να φοβόμαστε οτιδήποτε έρχεται και οτιδήποτε πρέπει να αλλάξουμε. Από την στιγμή που δεν πιστεύουμε στην εσωτερική μας δύναμη, δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε ανατροπή και να προχωρήσουμε μπροστά.

– Αποτυχίες
Ο φόβος για το άγνωστο κάποιες φορές δημιουργείται στην πορεία και έπειτα από κάποιες αποτυχίες. Μπορεί να νιώθατε πολύ σίγουρες για τις συνέπειες κάποιων κινήσεών σας αλλά τελικά να μην ήρθαν τα πράγματα όπως τα περιμένατε. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και σίγουρα σας έχει κάνει πιο επιφυλακτικές σε κάποια ανοίγματα. Το να αποκτήσετε, όμως, φόβος για οτιδήποτε άγνωστο επειδή θεωρήσατε πως σε κάποιες αποφάσεις που πήρατε αποτύχατε, είναι υπερβολικό. Μπορεί να ζυγίζετε λίγο περισσότερο τα πράγματα, πλέον, πριν προχωρήσετε αλλά θα προχωρήσετε! Οι αποτυχίες είναι κομμάτι της ζωής όλων μας και ωριμάζουν την σκέψη μας. σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνουν για να κλειστούμε στο κλουβί μας.

– Το περιβάλλον που μεγαλώνουμε
Για πολλούς ο φόβος για το άγνωστο είναι κάτι που τους συνοδεύει από πολύ μικρή ηλικία. Το περιβάλλον που μεγαλώνουμε και πολλές φορές η υπερπροστασία των γονιών τον δημιουργεί. Αν μεγαλώσαμε με ιδέες οι οποίες κατά κάποιον τρόπο μας κόβουν τα φτερά και μας μαθαίνουν να συμβιβαζόμαστε και να μας αρκεί μόνο ότι έχουμε τότε είναι δύσκολο να δούμε λίγο πιο πέρα. Επειδή κάποιες φορές οι ίδιοι οι γονείς αδυνατούν να δούνε την εξέλιξη των παιδιών τους και θέλουν να είναι πολύ σίγουροι πως δεν θα κάνουν κανένα λάθος που θα τα στεναχωρήσει, τους δημιουργούν ασυναίσθητα έναν φόβο για οτιδήποτε δεν είναι σίγουροι πως θα πάει όπως περιμένουν. Καλώς ή κακώς, όμως, στη ζωή μας για τίποτα δεν είμαστε σίγουροι και απλά προσπαθούμε για το καλύτερο.

– Επηρεαζόμαστε εύκολα
Ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να μας δημιουργηθεί και από ένα μικρό ελάττωμα που μπορεί να έχουμε! Μήπως επηρεάζεστε εύκολα από οτιδήποτε ακούτε πως συμβαίνει γύρω σας; Πολλές φορές οι κακές εμπειρίες κάποιων άλλων επηρεάζουν τις δικές μας κινήσεις. Το θέμα είναι πως συνήθως επηρεαζόμαστε από τα αρνητικά στα οποία δίνουμε και περισσότερη σημασία. Οτιδήποτε, όμως, έζησαν άλλοι άνθρωποι και με όποιον τρόπο και αν «βούτηξαν» στη ζωή δεν έχει να κάνει με το δικό μας μέλλον και με τα όνειρά μας. εμείς προσπαθούμε για αυτά που επιθυμούμε να ζήσουμε και το άγνωστο περιέχει για όλους ένα φόβο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα κάνουμε βήματα μπροστά.

Πώς αντιμετωπίζεται

– Πιστεύουμε στον εαυτό μας
Για να ξεπεράσουμε τον φόβο για το άγνωστο, όπως και κάθε άλλη φοβία μας, αρχικά θα πρέπει να πιστέψουμε περισσότερο στον εαυτό μας ώστε να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις με περισσότερη δύναμη. Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί τρομάζετε στην ιδέα του άγνωστου και βρείτε την εσωτερική σας δύναμη την οποία βγάζετε προς τα έξω όταν αντιμετωπίζεται διάφορες καταστάσεις.

– Μαθαίνουμε από τα λάθη μας
Μήπως αυτό που πραγματικά φοβάστε είναι η περίπτωση του λάθους; Σας φοβίζει το άγνωστο γιατί δεν μπορείτε να είστε σίγουρες για αυτό. Σκεφτείτε, όμως, πως ακόμα και ένα λάθος σας μπορεί να σας διδάξει πολλά. Εσείς προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε με τον καλύτερο τρόπο οτιδήποτε καινούριο και κάποιο τυχόν λάθος θα σας μάθει να λειτουργείτε πι σωστά.

– Προχωράμε μπροστά με θετική σκέψη
Η θετική σκέψη θα σας βοηθήσει και για να αντιμετωπίσετε τον φόβο για το άγνωστο. Προχωράμε μπροστά με την λογική μας, το ένστικτό μας και την θετική μας σκέψη. Μην επιτρέπετε στον φόβο για το άγνωστο να σας κρατάει στάσιμους και να χάνεται πολύτιμες στιγμές από τη ζωή σας.

– Ξεκινάμε με μικρά και αργά βήματα
Αν πιστεύετε πως μέχρι τώρα ήσασταν υπερβολικά επιφυλακτικές μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρά και αργά βήματα για αν βρείτε την ισορροπία. Έτσι σιγά σιγά θα αρχίσετε να «απελευθερώνεστε» και να συνειδητοποιείτε πως τελικά στη ζωή μας κάθε λεπτό που περνάει είναι άγνωστο πριν γίνει παρελθόν αλλά και κάθε άνθρωπος μας είναι άγνωστος πριν τον γνωρίσουμε! Άρα συνέχεια κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα με την κρίση μας.

– Προετοιμαζόμαστε
Ακόμη ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον φόβο σας είναι να προετοιμάζεστε. Δηλαδή, όταν πρόκειται να κάνετε μία κίνηση προετοιμαστείτε και για την θετική εξέλιξη αλλά και για την αρνητική. Έτσι θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε με περισσότερη λογική και ψυχραιμία τις καταστάσεις. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε μία καινούρια σχέση που μπορεί να σας φοβίζει. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας αλλά και στον άλλον πριν αρχίσετε να βγάζετε συμπεράσματα και να παίρνετε αποφάσεις.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here