Home ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙΣ ΤΑ ΚΟΜΠΛΙΜΕΝΤΑ

ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙΣ ΤΑ ΚΟΜΠΛΙΜΕΝΤΑ

Πόσο όμορφο είναι να ακούς τον σύντροφό σου να σε επαινεί και να σου μιλά γλυκά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και ειδικά όταν η ένταση και η πίεση της καθημερινότητας σε κάνουν να μη θες να δεις άνθρωπο, όταν δεν έχεις όρεξη να σηκωθείς από το κρεβάτι για να αντιμετωπίσεις άλλη μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή όταν επιστρέφεις στο σπίτι με μούτρα κι απογοητευμένος με όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες.

Ένα όμορφο κομπλιμέντο μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σου μετατρέποντας μια εξαντλητική μέρα σε ένα ήρεμο βράδυ.

Αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ πώς αντιδρούμε όμως εμείς σε αυτά τα σχόλια του συντρόφου μας;

Τα κομπλιμέντα ενισχύουν τη σχέση, αναζωογονούν τον έρωτα και κρατούν το ζευγάρι κοντά. Όταν όμως αντί να τα αποδεχτείς, να χαμογελάσεις και να ανταποδώσεις αντιδράς ακυρωτικά και αμφισβητείς τον σύντροφό σου, εύκολα μπορεί να οδηγηθεί η σχέση σου σε πανωλεθρία. Σε κανέναν δεν αρέσει να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο αρνητικό που δεν πιστεύει όσα του λένε και βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση. Μοιάζει απωθητικό και συνάμα αντιερωτικό.

Τα κομπλιμέντα είναι ένας τρόπος να κάνουμε τη σχέση και τη συμβίωση ακόμα πιο όμορφη, να δείξουμε στον σύντροφό μας πόσο μας αρέσει, να μοιραστούμε μαζί του όσα έχουμε στο μυαλό μας και να του τονώσουμε το ηθικό. Όταν λοιπόν λέμε έναν καλό λόγο κι ο άλλος όχι μόνο δε χαίρεται αλλά αντιδρά ψυχρά και με διάθεση αμφισβήτησης πώς να έχουμε μετά διάθεση να κάνουμε ακόμη περισσότερα κομπλιμέντα αντί να απομακρυνθούμε;

Σκέψου να ξυπνάς το πρωί δίπλα σε έναν άνθρωπο, να του λες πόσο όμορφος είναι, πόσο τον αγαπάς και τον θαυμάζεις κι αντί για ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο ή έστω ένα «ευχαριστώ» να λαμβάνεις μια αρνητική συμπεριφορά με σχόλια του τύπου «Σιγά ρε που είμαι όμορφη, να δούμε σε πόσες άλλες τα λαλείς», κι ένα βλέμμα ξινό που υποδηλώνει πόσο χαλιέται με αυτά που ακούει και πως δεν τα πιστεύει. Κανείς δε θέλει να ξεκινά και να συνεχίζει τη μέρα του πλάι σε έναν άνθρωπο μουντρούχο που δεν ξέρει να εκτιμά, που δεν έχει αυτοπεποίθηση, που θεωρεί τη σχέση δεδομένη και δεν προσπαθεί να την κρατήσει θερμή.

Οι άνθρωποι που έχουν την τάση να ακυρώνουν τα κομπλιμέντα δε χαρακτηρίζονται μόνο από αρνητισμό αλλά διακατέχονται κι από έντονη ανασφάλεια.

Θέλουμε δίπλα μας ανθρώπους δυναμικούς και σίγουρους για τον εαυτό τους. Σίγουρα όλοι έχουμε ανασφάλειες που πολλές φορές δημιουργούν ένα γλυκό και προστατευτικό κλίμα ανάμεσα σε εμάς και τον σύντροφό μας, ωστόσο όταν κάτι συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό καταλήγουμε να ξενερώνουμε και να νιώθουμε αμηχανία με τον έτερον ήμισυ.

Σε μία σχέση και οι δύο πλευρές έχουν ανάγκη από λόγια θαυμασμού, είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε τα αισθήματα ζωντανά και να δείξουμε πως είναι αμοιβαία. Με όμορφα λόγια και κομπλιμέντα εκδηλώνει κανείς την αγάπη του ενώ ο έρωτας φουντώνει ακόμη περισσότερο. Όταν γίνεται κανείς εκδηλωτικός, ακόμα κι αν θέλει απλώς να φτιάξει τη διάθεση στο ταίρι του ή να του τονώσει την αυτοπεποίθησή του, σίγουρα οι προθέσεις του είναι καλές και λέει πράγματα τα οποία πιστεύει.

Η αμφισβήτηση και ο αρνητισμός μπορούν να φέρουν αποξένωση, ξενέρωμα κι αμηχανία, ακόμα και να μετατρέψουν το ταίρι σε πιο κλειστό χαρακτήρα που δε θα εκφράζεται με την ίδια ευκολία.

Γι’ αυτό να αποδέχεσαι τα όμορφα λόγια, να χαίρεσαι γι’ αυτά, να τα πιστεύεις και να ανταποδίδεις. Έτσι θα αποκτήσουν χρώμα ακόμα και οι μέρες που μοιάζουν μουντές.