Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΣΟ ΜΙΑ ΜΟΔΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΣΟ ΜΙΑ ΜΟΔΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταρχήν μόδα είναι η παροδική τάση έκφρασης τυποποιημένου τρόπου συμπεριφοράς ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας και προέρχεται από τη λατινική λέξη ‘’modus’’, που σημαίνει τρόπος. Η μόδα γίνεται τρόπος ζωής κι έκφρασης, που συνιστάται στην αποδοχή νέων ιδεών και τάσεων. Οι τάσεις της μόδας δεν αφορούν μόνο στην εμφάνιση ενός ανθρώπου αλλά πολύ περισσότερο αφορούν σ’ όλους τους τομείς δραστηριότητας, την ψυχαγωγία, την τέχνη, τη διακόσμηση, τη συμπεριφορά και τις αξίες.

Οι μόδες έρχονται και παρέρχονται αλλά κάποιες φορές αντέχουν στο χρόνο και ξεπερνούν το φράγμα του εφήμερου. Ωστόσο, ειδικά στη σημερινή εποχή οι τάσεις του συρμού γρήγορα ξεφτίζουν και ξεχνιούνται. Η μόδα μπορεί να διακρίνεται από ποικιλία, έμπνευση και εναλλαγές. Μπορεί να υποδείξει καλόγουστες τάσεις ή να είναι κακόγουστη και στείρα. Είναι πάντως γεγονός ότι η μόδα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας που τη γεννά.

Γιατί την ακολουθούμε?
Ισχυροί παράγοντες όπως η διαφήμιση, τα Μ.Μ.Ε., οι μονοπωλιακές και πολυεθνικές εταιρείες καθώς και επιχειρήσεις με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα κατευθύνουν τα άτομα στην υιοθέτηση της μόδας με παραπλανητικούς μηχανισμούς και μεθοδεύσεις.  Επιπλέον η χαμηλή πνευματική στάθμη, η ελλιπής κοινωνική και πολιτική αγωγή, η απουσία ανθρωπιστικής παιδείας αλλά και η ναρκωμένη κριτική σκέψη εμποδίζουν την ανάπτυξη ισχυρών αντιστάσεων και την αξιολόγηση των επιταγών της μόδας. Επιπροσθέτως, η ξενομανία, είτε ως δημιουργική αφομοίωση, είτε ως δουλική αντιγραφή στοιχείων, και η αδιαφορία για την πολιτιστική κληρονομιά είναι παράγοντες που ωθούν στη μόδα.

Ακόμη, σημαντικός παράγοντας είναι και η τάση του ανθρώπου να ακολουθεί το «μοντέρνο» έτσι ώστε να νιώθει πως γίνεται αποδεκτός από το κοινωνικό σύνολο κι αναγνωρισμένο μέλος της ομάδας. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει τον κίνδυνο της απόρριψης κι ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα που η κοινωνία προβάλλει και υιοθετούνται από το σύνολο. Σημαντικό θα ήταν επίσης να αναφέρουμε πως εφόσον ο άνθρωπος αποτελεί ον μιμητικό έχει έμφυτη την τάση για ανανέωση κι εκσυγχρονισμό σε κάθε πτυχή της ζωής του, γεγονός που τον κάνει να υιοθετεί νεωτεριστική συμπεριφορά με κατεύθυνση προς το καινούριο. Τέλος, αρκετές φορές τα άτομα ακολουθούν τη μόδα για λόγους επίδειξης πλούτου και αυτοπροβολής, φαινόμενο που γίνεται εντονότερο λόγω του υλικού υπερκαταναλωτισμού.

Η υιοθέτηση της μόδας επιφέρει και θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα
Αρχίζοντας από τα θετικά της αποτελέσματα, η μόδα καταφέρνει να τονώνει την αγορά καθώς την εφοδιάζει με νέα, μεγαλύτερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας προϊόντα επιτρέποντας τη δημιουργία και ανάπτυξη καινούριων επαγγελματικών κλάδων αλλά και ανυψώνοντας το βιοτικό επίπεδο. Στη συνέχεια ενισχύει την οικονομία του κράτους, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μέσω διεθνούς διαφήμισης της χώρας. Απ’ ό,τι άλλωστε γνωρίζουμε όμως,  η μόδα χαρακτηρίζεται και ως πολιτιστικός οδηγός, αφού ενισχύει τα ιδιαίτερα στοιχεία που συγκροτούν τη φυσιογνωμία ενός λαού, αναπτύσσει την αισθητική του ανθρώπου, εκλεπτύνει τα συναισθήματα και καλλιεργεί την ψυχή, όταν βέβαια και εφόσον ο δέκτης τηρεί κριτική στάση και όταν τα προϊόντα είναι καλόγουστα. Συνοψίζοντας, τονώνει την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου, τον ωθεί στην προσπάθεια οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης και τον καθιστά καλαίσθητο και φιλόκαλο.

Η μόδα αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα καθώς επιφέρει και πολλαπλές επιπτώσεις
Πολλές φορές οδηγεί το άτομο στην υπερκατανάλωση και στη θεοποίηση των υλικών αγαθών. Το στρέφει σε μορφές διασκέδασης που το απομακρύνουν από την υγιή ψυχαγωγία και το οδηγούν στην οικονομική και ψυχοσωματική φθορά, ενώ τα κριτήρια του ταυτίζονται με τις επιταγές της. Επίσης μπορεί να αποπροσανατολίσει τον άνθρωπο έτσι ώστε να αναγάγει την εξωτερική εμφάνιση σε παράγοντα ευτυχίας και επιτυχίας αγνοώντας την εσωτερική ολοκλήρωση. Σε κάποιες περιπτώσεις αλλοτριώνει τον εαυτό του και τον τρόπο ζωής του, μετατρέποντάς τον σε επιφανειακό. Τέλος, λειτουργεί ισοπεδωτικά και ολοκληρωτικά, προάγει τη μαζοποίηση, καθιστά την τέχνη τυποποιημένη, ενώ προβάλλει ως αρνητικό στοιχείο τη διαφορετικότητα και την πρωτοτυπία.

Οι άνθρωποι με τη χρήση της μόδας καλύπτουν την ανάγκη τους για κοινωνική προβολή
Επίσης χρησιμοποιώντας τη μόδα μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο σύνολό, να συμβαδίσουν, να διαφοροποιηθούν ή ακόμα και να εναντιωθούν χρησιμοποιώντας την εμφάνισή και τι στυλ τους.

Ο τρόπος που ντυνόμαστε φανερώνει συναισθήματα και διάθεση
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι με τα ρούχα μας μπορούμε να κρύψουμε ατέλειες του σώματός μας και ταυτόχρονα να τονίσουμε τα σημεία αυτά που μας κολακεύουν και μας κάνουν περήφανους. Επιπλέον αλλάζοντας ρούχα και διαφοροποιώντας το στυλ μας, αλλάζουμε την εικόνα μας και ανανεωνόμαστε. Αυτό έχει άμεση επιρροή στην διάθεση και συνεπώς στην καθημερινότητα μας. Έτσι λοιπόν η μόδα λειτουργεί και ως ψυχολογικός παράγοντας που επηρεάζει από το κάθε άτομο ξεχωριστά, την κοινωνία στο σύνολό της.

Οι άνθρωποι σύμφωνα με το πώς βλέπουν και αντιλαμβάνονται τη μόδα χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

– Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή στη οποία εντάσσονται όσοι ακολουθούν πιστά την μόδα χωρίς να παρεκκλίνουν. Αυτοί είναι άνθρωποι συνήθως ανασφαλείς, ενδιαφέρονται πολύ για την εικόνα τους και εξαρτώνται από την γνώμη των άλλων.

– Στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται αυτοί που αρνούνται πεισματικά να ακολουθήσουν τη μόδα και είναι άτομα συνήθως αναχρονιστικά τα οποία δεν ενδιαφέρονται για το καινούριο.

– Τέλος είναι η κατηγορία στη οποία εντάσσεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία εντάσσουν τη μόδα στο προσωπικό τους γούστο και στυλ και χρησιμοποιούν τη μόδα για να ανανεώνονται και να πηγαίνουν προς τα εμπρός.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here