Home ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η κλιμακούμενη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, από την Τουρκία έχει σαν στόχο να μην μας επιτρέψει να εξορύξουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπροστά στα μάτια τους. Δεδομένου τούτου η Τουρκία, αποστέλλει συνεχώς ερευνητικά πλοία μπροστά στις κυπριακές ακτές. Πρόκειται για συστηματική κλιμάκωση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Ποιος όμως φέρει την ευθύνη για την κλιμάκωση αυτή;

Αφενός οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται παραμερισμένοι και ισχυρίζονται ότι είναι νόμιμοι συνδικαιούχοι των όσων βρίσκονται μπροστά στις κυπριακές ακτές. Οι Ελληνοκύπριοι το αναγνωρίζουμε μεν, απαντούμε δε ότι θα λάβουν το μερίδιό τους μόνον σε συνάρτηση με την επίλυση του Κυπριακού. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν όμως να συναποφασίζουν και έτσι η Τουρκία ανέλαβε θεματοφύλακας των συμφερόντων τους.

Ο δεύτερος τρόπος επιχειρηματολογίας στηρίζεται στις θαλάσσιες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και συνεπώς την ΑΟΖ της παρότι η ίδια προχωρά σε μια ιδιαίτερα επεκτατική ερμηνεία της δικής της ΑΟΖ.

Πιθανή στρατιωτική σύρραξη δεν είναι κάτι που επιθυμούν είτε η μία είτε η άλλη πλευρά.  Σε αντίθεση με μας τους Ελληνοκυπρίους, η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί και το τι κάνει η Τουρκία βασικά δοκιμάζει τα όρια. Αλλά από τη στιγμή που θα ξεκινούσε μια πραγματική εξόρυξη από την Τουρκία σε αποκλειστικές ζώνες της Ελλάδας, τα πράγματα θα γίνονταν επικίνδυνα, δεδομένου ότι πρόκειται και για δυο χώρες που ιστορικά θεωρούνται άσπονδοι εχθροί.

Όσον αφορά το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα είχε σε περίπτωση σύρραξης τη βοήθεια των συμμάχων της, ο κανόνας στις ελληνοτουρκικές συγκρούσεις ήταν πάντα ότι οι δυο πλευρές μπορούν να προκαλούν η μία την άλλη μέχρις εσχάτων, διότι οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν την τελευταία στιγμή και δεν αφήνουν να γίνει πόλεμος μεταξύ νατοϊκών εταίρων. Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζουμε όμως εάν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναλαμβάνουν το ρόλο του αστυνόμου και ποιας πλευράς να αναλάβουν τη στήριξη.

Ωστόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που απορρέουν και αρχίζουν να συνειδητοποιούν την κατάσταση διότι οι ειδήσεις γίνονται όλο και πιο απειλητικές. Η Τουρκία παρενέβη στη βόρεια Συρία, δραστηριοποιείται πλέον στη Λιβύη και καθιερώνεται ως ένας σχετικά επιθετικός πρωταγωνιστής στην ανατολική Μεσόγειο.

Για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση θα πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία όσον αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι πολιτικά τόσο σύνθετη που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίλυσή της. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να γίνει εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να πάρουν κάτι η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι θεωρείται κομβικό και εκεί είναι που θα φανεί μέχρι που θα το τραβήξει η Τουρκία. Η πιθανότητα να προχωρήσει σε εξόρυξη η Τουρκία σε ΑΟΖ που δεν είναι δική της είναι πολύ απομακρυσμένο σενάριο γιατί αυτόματα θα είχε όλη την ΕΕ ακόμη και το ΝΑΤΟ απέναντι της.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here