Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Για να εξηγήσει κανείς τον ορισμό του εγκήματος χρειάζεται μερικές λέξεις όπως κλοπή, φόνος, αδίκημα, εξυχνίαση σύλληψη, καταδίκη, φυλάκιση

Για να εξηγήσει τον ορισμό του οργανωμένου εγκλήματος δεν αρκούν μερικές λέξεις μόνο…χρειάζονται και πολλές άλλες όπως εμπλοκή, δωροδοκία, φίμωση, συμφέροντα, μίζες, ψέματα, παραπληροφόρηση, διαφθορά και 10δες άλλες

Το 92% των Κυπρίων πιστεύουν ότι η δωροδοκία και η χρήση «μέσου» είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος να πετύχει κάποιος πρόσβαση σε συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες

83% των Κυπρίων πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να πετύχει κάποιος στην επιχείριση του είναι με πολιτικές διασυνδέσεις

90% των Κυπρίων πιστεύουν ότι οι στενές διασυνδέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικών οδηγεί στη διαφθορά.

Στο Δείκτη Διαφθοράς για το 2014 της Διεθνούς Διαφάνειας, η Κύπρος κατατάχθηκε ως η 31η χειρότερη, από άποψη διαφθοράς, χώρα ανάμεσα σε 175 χώρες και η 16η στην Ευρώπη ανάμεσα σε 31 χώρες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διαφθορά είναι η συμπεριφορά που αποκλίνει από τα καθήκοντα της δημόσιας θέσης λόγω ιδιωτικού συμφέροντος (οικογένεια, στενός κύκλος ή κλίκα), ή για χρηματικό όφελος ή για όφελος στην κοινωνική θέση, ή η συμπεριφορά που παραβιάζει κανόνες κατά την άσκηση επιρροής σε σχέση με ιδιωτικά συμφέροντα.

Περιλαμβάνει δωροδοκία χρήση της ανταμοιβής για τη διαστροφή της κρίσης ενός ατόμου σε μια θέση εμπιστοσύνης, νεποτισμό και υπεξαίρεση.

Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός “Διεθνής Διαφάνεια” ορίζει τη διαφθορά ως την «κατάχρηση δημόσιας εξουσίας για ίδιο όφελος».

Είναι επίσης σημαντικό ότι η λέξη «όφελος» δεν σημαίνει μόνο χρήματα και άλλου είδους περιουσιακά στοιχεία, αλλά περιλαμβάνει επίσης προσδοκία για εργασία ή συγκεκριμένο αξίωμα στο μέλλον, ή ανταμοιβή για «χάρη» που έγινε στο παρελθόν, κλπ.

Η φράση «διαπλεκόμενα συμφέροντα», είναι μια φράση που πρωτοακούστηκε την δεκαετία του 1980 από τον Κ. Μητσοτάκη, και καθιερώθηκε σταδιακά ως μια φράση με την οποία δηλώνονται τα αθέμιτα και αλληλεξαρτώμενα συμφέροντα, που αναπτύσσονται παρασκηνιακά μεταξύ πολιτικών και διαφόρων επιχειρηματιών, ώστε να εξυπηρετούνται αμοιβαία οι πολιτικές και επιχειρηματικές τους σκοπιμότητες. Από τη μία, η προβολή και προπαγάνδα εξυπηρετούν τους πολιτικούς και από την άλλη οι επιχειρηματίες καρπώνονται τα οικονομικά οφέλη.

Η διαφθορά είναι ύπουλη και έχει ευρύ φάσμα διαβρωτικών επιδράσεων στις κοινωνίες. Υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, οδηγεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζημιώνει τα δημόσια οικονομικά, στρεβλώνει τις αγορές, δημιουργεί διάχυτη δυσλειτουργία του κράτους και γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, διαβρώνει την ποιότητα της ζωής και επιτρέπει την άνθηση και ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και άλλων απειλών για την ανθρώπινη ασφάλεια.

Η διαφθορά αναπτύσσεται όταν υπάρχει:

– Ευρεία διακριτική εξουσία, χωρίς σαφή όρια,

– Αόριστες ή επάλληλες αρμοδιότητες,

– Γραφειοκρατικά εμπόδια,

– Έλλειψη κατάλληλων μηχανισμών προληπτικού ελέγχου,

– Βραδύτητα κατασταλτικού ελέγχου,

– Βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης,

– Ανεπάρκεια προβλεπομένων ποινών, και

– Έλλειψη διαφάνιας.

– Αναξιοκρατία

– Πειθαρχική και ποινική ατιμωρησία λόγω μη ύπαρξης βούλησης ή λόγω

αναποτελεσματικότητας των διωκτικών ή αρμόδιων αρχών.

Στην Κύπρο είναι, το πιο μεγάλο πρόβλημα, αυτό που διαχρονικά θρέφει τη διαφθορά και τη βοήθησε να ριζώσει βαθιά στην κουλτούρα της κοινωνίας μας.

Πολλές υποθέσεις διαφθοράς που εξετάζει η αστυνομία δείχνει ότι κάποιοι κλέβουν φανερά, πολλές φορές με ελάχιστες προφυλάξεις. Λεφτά σε σακούλες και κουτιά παπουτσιών, καταθέσεις σε λογαριασμούς τεράστιων ποσών κλπ, σημάδια πως κάποιοι θεωρούσαν ότι δεν μπορούσε ποτέ κανείς να τους αγγίξει.

Για να αρχίσει να διαβρώνεται η διαφθορά θα πρέπει να αρχίσει η εκπαίδευση της κοινωνίας, ακόμη με την εισαγωγή σχετικών μαθημάτων στα σχολεία, ώστε οι πολίτες να προσδίδουν στους παράγοντες της διαφθοράς την προσήκουσα κοινωνική απαξία, και αντίσταση στην παθητική ανοχή των φαινομένων διαφθοράς,

Θα πρέπει για τους δημόσιους λειτουργούς, οι υποχρεώσεις τους να είναι γραμμένες σε νόμους και η ηθική δεοντολογία να είναι κωδικοποιημένη ώστε να μπορούν να διωχθούν, ποινικά ή πειθαρχικά ανάλογα με την περίπτωση, αν τους παραβούν.

Το πρόβλημα είναι κυρίως με τους πολιτικούς και τα κόμματα που δεν ελέγχονται πειθαρχικά αλλά μόνο πολιτικά.