Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΠΟΥ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΟ EBAY ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ.

Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΠΟΥ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΟ EBAY ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ.

O Jack Ma, είναι ο ιδρυτής της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. Μια εταιρία που ξεκίνησε από ένα διαμέρισμα και εξελίχθηκε σε έναν τεχνολογικό κολοσσό.

Τίποτα από αυτά όμως δεν του χαρίστηκε.

Γεννήθηκε στην πόλη Hangzhou, στην Κίνα πάμφτωχος και μέλος μιας πολυμελούς οικογένειας. Όσο ήταν μικρός μάλιστα, αν και πολύ αδύνατος σωματικά, δεν δίσταζε να… τσακώνεται με τους πιο μεγαλόσωμους συμμαθητές του, όπως αναφέρει ο Business Insider. «Ποτέ δεν φοβήθηκα αντιπάλους που ήταν μεγαλύτεροι από μένα» έχει δηλώσει ο ίδιος. Μετά το 1972, η μέχρι τότε σχεδόν άγνωστη πόλη του, έγινε τουριστικός προορισμός.

Ο νεαρός κινέζος βρήκε την ευκαιρία να μάθει Αγγλικά, ξυπνώντας κάθε μέρα νωρίς το πρωί, πήγαινε στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της περιοχής και πρότεινε στους τουρίστες να τους ξεναγήσει στην πόλη, με αντάλλαγμα να του μάθουν Αγγλικά. Ένας από αυτούς τους τουρίστες ήταν μάλιστα που του έδωσε το ψευδώνυμο «Jack» που τον συνοδεύει μέχρι σήμερα. Αφού το πραγματικό του όνομα ήταν Ma Yun.

Χωρίς χρήματα και χωρίς «διασυνδέσεις» ήταν δύσκολο να εξελιχτεί και να φύγει από την φτωχή καθημερινότητα στην οποία ζούσε. Η μόνη επιλογή ήταν να σπουδάσει, ελπίζοντας ότι τα πράγματα στην πορεία θα εξελιχτούν θετικά για αυτόν.

Απέτυχε να μπει στο πανεπιστήμιο της πόλης του δύο φορές, αλλά τα κατάφερε την Τρίτη. Αποφοιτεί το 1988 και αμέσως αρχίζει να στέλνει βιογραφικά σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορεί, εισπράττοντας ώς αντάλλαγμα μόνο απορρίψεις, μεταξύ των οποίων η διάσημη KFC.

Τελικά, κατάφερε να βρει μια δουλειά ως καθηγητής Αγγλικών, σε ένα κινεζικό πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος μάλιστα αγάπησε πολύ αυτή τη δουλειά και τους μαθητές που είχε, παρόλο που αμειβόταν με μόλις 12 δολάρια το μήνα. Ο ίδιος δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν αγαπούσε την τεχνολογία!

Πρόκειται, δηλαδή, για έναν άνθρωπο ο οποίος στην αρχή της πορείας του δεν διέθετε κανένα χαρακτηριστικό το οποίο να σε κάνει να προβλέψεις ότι θα δημιουργήσει έναν τεχνολογικό κολοσσό. Τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν το 1995.

Ο Jack Ma έκανε ένα ταξίδι στις Η.Π.Α. και εκεί ήρθε σε πρώτη επαφή με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το ίντερνετ. Η πρώτη του online αναζήτηση ήταν με τη λέξη «μπύρα», διαπιστώνοντας ότι καμία κινεζική μπύρα δεν εμφανιζόταν στα αποτελέσματα. Εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε ότι πρέπει να δημιουργήσει μια online πλατφόρμα, η οποία ουσιαστικά θα λειτουργούσε σαν «πύλη» εμπορίου και θα συνέδεε τις κινεζικές επιχειρήσεις με τη διεθνή αγορά. Μέχρι το 1999 έφτιαχνε ιστοσελίδες για εταιρίες της χώρας του.

Ανακοίνωσε σε φίλους και μελλοντικούς συνεργάτες στο σπίτι του ότι θέλει να δημιουργήσει μία πύλη που θα την ονομάσει SUSAMI (από το γνωστό παραμύθι του Αλή Μπάμπα και οι 40 κλέφτες) μέχρι που ένας από τους φίλους του του είπε: «Μα σουσάμι από τον Αλή Μπάμπα?» Και αμέσως σκέφτηκε ότι το Alibaba, θα ήταν πιο γνωστό και πιο πιασάρικο.

Πολύ γρήγορα η καινοτόμος επιχείρηση του παίρνει σάρκα και οστά και αρχίζει να γίνεται γνωστή. Προς το τέλος του 1999, το Alibaba έλαβε χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. Δολαρίων από την Goldman Sachs και άλλα 20 εκατ. Δολάρια από την Soft Bank, μια Ιαπωνική εταιρία τηλεπικοινωνιών, η οποία ήθελε να επενδύσει σε νέες τεχνολογικές εταιρίες.

Ο Jack Ma είχε αρχίσει να οικοδομεί ένα πραγματικά μεγάλο project και φυσικά έγινε και ο ίδιος δισεκατομμυριούχος.

Το 2005 η Yahoo εξαγοράζει το 40% της κινεζικής εταιρίας, πληρώνοντας 1 δισ. Δολάρια. Αυτή η εξέλιξη έφερε ζεστό χρήμα στα ταμεία της Alibaba και έδωσε σημαντική ώθηση έτσι ώστε να αντέξει στο ισχυρό ανταγωνισμό του Ebay.

Λίγο πριν την μεγάλη εξαγορά από τη Yahoo, o Jack Ma είχε απορρίψει πρόταση εξαγοράς από την πλευρά του Ebay.

Το 2014 η εταιρία Alibaba λαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 25 δισ. δολαρίων, μετά από δημόσια προσφορά (IPO), στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Κάτι που ανέδειξε τον κινεζικό κολοσσό, ως την εταιρία που έλαβε τη μεγαλύτερη τέτοιου είδους χρηματοδότηση, στην μέχρι τότε οικονομική ιστορία των Η.Π.Α.

Το 2019 ο Jack Ma ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το «τιμόνι» της εταιρίας, λέγοντας ότι «Δεν θέλω να πεθάνω μέσα σε ένα γραφείο και στα 80 και στα 90 μου, θα είμαι στην παραλία, θα ακούω ραδιόφωνο, και στις ειδήσεις θα λένε ότι η Alibaba τα πάει περίφημα. Τότε θα είμαι πολύ χαρούμενος». Υπάρχουν φήμες ότι το καθεστώς της Κίνας τον εξανάγκασε σε παραίτηση γιατί δεν τον ήθελαν να δυναμώσει κι άλλο.