Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “SMARTWORKERS”

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “SMARTWORKERS”

Μπορεί με την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού όλο και περισσότερος κόσμος να χρειάζεται πλέον να δουλεύει απ’ το σπίτι, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι για τους οποίους αυτό ήταν πάντα η καθημερινότητά τους.

Με χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία να βρίσκονται σε ολική καραντίνα και κολοσσούς όπως η Google και η Amazon να έχουν ήδη αρκετούς εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι λόγω του Covid-19, η τηλεργασία αποτελεί μία νέα πραγματικότητα, για όσους, φυσικά, έχουν αυτό το προνόμιο. Συχνά στο άκουσμα της «δουλειάς απ’ το σπίτι» το μυαλό μας μπορεί να πηγαίνει στην ξεκούραση και την ευκολία, όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την αλήθεια σε όλες τις περιπτώσεις.

Το προνόμιο του να δουλεύεις απ’ το σπίτι είναι το ότι μπορείς να επιλέγεις ποιες ώρες της μέρας θα δουλέψεις και με ποιο κομμάτι της δουλειάς σου θα ασχοληθείς.

– O καθένας γίνεται το αφεντικό του εαυτού του.

Αξιολογούμε μόνοι μας τη δουλειά μας και θέτουμε ως πήχη εκείνη ανθρώπων που θαυμάζουμε, μια και δεν έχουμε συναδέλφους δίπλα μας για να μας δίνουν τέτοιου είδους κινητήρια δύναμη. Ο DaVinci είχε περισσότερο χρόνο από εμάς; Όχι, όταν δουλεύουμε από το σπίτι.

Απολαμβάνεις το να πειθαρχείς τον εαυτό σου.

Για να είναι κανείς αποδοτικός όταν εργάζεται από το σπίτι, πρέπει να έχει πειθαρχημένη ρουτίνα που να ακολουθεί καθημερινά και να οριοθετεί τον χρόνο του. Είναι πολύ σημαντικό να μη δουλεύεις με υπερβολικά άνετα ρούχα (νυχτικό, πιτζάμες, φόρμα) γιατί δεν μπαίνεις ποτέ στην ψυχολογία της δουλειάς και απλά τελικά κουτσο-δουλεύεις όλη μέρα. Για να είναι κανείς αποδοτικός όταν εργάζεται από το σπίτι, πρέπει να έχει πειθαρχημένη ρουτίνα που να ακολουθεί καθημερινά και να οριοθετεί τον χρόνο του.

Οργάνωσε τον χώρο που θα δουλεύεις (γραφείο με μεγάλη επιφάνεια εργασίας, ακόμα καλύτερα αν έχει παράθυρο μπροστά), καλή καρέκλα (ιδανικά ανατομική γραφείου), τις ώρες που θα δουλεύεις κάθε μέρα και να το εφαρμόζεις καθημερινά θρησκευτικά σαν να ήταν μία κανονική δουλειά γραφείου.

Το να δουλεύεις απ’ το σπίτι σημαίνει πως βρίσκεσαι στο περιβάλλον που σου αρέσει. Αυτός που εργάζεται πλέον απ’ το σπίτι, να καθορίσει σε ποιον χώρο θα δουλεύει. Να ζητήσει από τον σύντροφό του και από τα παιδιά του (αν έχει) να δείξουν κατανόηση και να τον αφήνουν να δουλέψει με ηρεμία.

Το πρόγραμμα βοηθάει στη συγκέντρωση.

Να πω ότι έχω να κάνω ένα, δύο, τρία πράγματα. Είναι αυτά. Τα ξέρω. Πάμε. Διαφορετικά χάνομαι. Η χρήση του κινητού ακριβώς η ίδια όπως και πρίν. Είναι πολύ εύκολο να πεις «α, κάτσε λίγο να δω το Instagram» και να περάσει άσκοπα μισή ώρα.

Το καλό είναι πως το να δουλεύεις απ’ το σπίτι σημαίνει πως όταν έρθει η ώρα να σχολάσεις, είσαι ήδη σπίτι χωρίς να πήζεις στη κίνηση, ενώ δεν χαλάς και χρήματα και έχεις περισσότερο χρόνο που κερδίζεις από το γεγονός πως δεν χρειάζεται να μετακινηθείς.

Μία τυπική μέρα πάει κάπως έτσι:

– Ξυπνάω, κοιτάω τα emails μου τρώγοντας πρωινό

– Φτιάχνω καφέ, μετά στήνω σιγά-σιγά το πρόγραμμα της δουλειάς για τη μέρα

– Διάλειμμα για φαγητό ή γυμναστήριο

– Εξωτερικές δουλειές και επιστροφή για να συμπληρώσω τα υπόλοιπα tasks από τον υπολογιστή.

Χρειάζεται να θέσεις συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και να κανονίσεις συχνές κλήσεις με την υπόλοιπη ομάδα σου ή τους πελάτες, για να βρίσκεστε πάντα στην ίδια σελίδα.

Σίγουρα υπάρχουν και μέρες που είναι πιο δύσκολο να παραμείνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα συγκεντρωμένος και εκεί πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου.

Προσπαθήστε να εργαστήτε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε μέρα.

Βάζετε καθημερινά χρονόμετρο για να ξέρετε ακριβώς πόσες ώρες εργάζεστε μέσα στη μέρα.

Για κάποιον ο οποίος δεν είναι συνηθισμένος να εργάζεται από το σπίτι του, ίσως η αρχή να είναι λίγο δύσκολη. Να το αντιμετωπίσει όμως, όπως αντιμετωπίζει την καθημερινότητα του στον εκάστοτε χώρο εργασίας του. Να κρατήσει τη ρουτίνα και το πρόγραμμα του ακέραιο. Στην ουσία δεν αλλάζει η φύση της εργασίας του αλλά ο χώρος από τον οποίο την ασκεί.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here