Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ Π.Ο.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ Π.Ο.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ

Καθώς τα μέτρα σιγά σιγά μειώνονται και τα μαγαζιά και τα εστιατόρια έχουν ανοίξει και πάλι, από εκείνα που περιμένουν πολλοί είναι πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια.

Η γυμναστική αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση της αναπνοής μας, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο για αυξημένα επίπεδα αερολύματος στον αέρα δηλαδή ο αριθμός σωματιδίων που εκπνέουμε και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και να μεταδώσουν τον ιό. Για πιθανόν να προταθεί να φοράμε μάσκες στο γυμναστήριο, παρόλο που μπορεί να μας ενοχλούν.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται και μέσω των επιφανειών και σίγουρα κατά τη διάρκεια που θα είμαστε στο γυμναστήριο θα ακουμπήσουμε επιφάνειες, όπως τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα, που έχουν ακουμπήσει άλλοι πριν από εμάς.

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει πολύ περισσότερο σε υγρές επιφάνειες, οπότε ο ιδρώτας που μένει πάνω στον εξοπλισμό του γυμναστηρίου τον ευνοεί.

Όμως, το ερώτημα είναι τι θα αλλάξει στα γυμναστήρια με την επαναλειτουργία τους και πώς θα γυμναζόμαστε από εδώ και πέρα; Η καθαριότητα και η απολύμανση του γυμναστηρίου είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.

Πιθανόν τα γυμναστήρια να παρέχουν αντισηπτικά μαντηλάκια για να καθαρίζουμε τις επιφάνειες που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πριν τις ακουμπήσουμε ή σε μορφή σπρεύ που για τα καλά γυμναστήρια αυτό ήδη προ υπήρχε. Θα πρέπει, λοιπόν, όλα τα γυμναστήρια να έχουν επάρκεια υγειονομικού υλικού.

Οι υπεύθυνοι των γυμναστηρίων θα πρέπει να γνωστοποιήσουν πόσο συχνά και σε ποιες αίθουσες γίνεται καθαρισμός. Επίσης, θα πρέπει να αναρτήσουν στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου οδηγίες που αφορούν στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής και την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

Επαρκής εξαερισμός και προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται η επαφή μας με άλλους αθλούμενους, τα γυμναστήρια πιθανόν να υιοθετήσουν ψηφιακά συστήματα ελέγχου αν δεν το έχουν ήδη κάνει. Εντούτοις, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών μας στοιχείων καθώς και του είδους και της διάρκειας της προπόνησης μας.

Μια ακόμα αλλαγή αφορά τις παροχές που προσφέρουν τα γυμναστήρια. Πιθανόν το γυμναστήριο θα αναστείλει για λίγο καιρό τη χρήση των αποδυτηρίων, των ντους, των μηχανημάτων αυτόματων πωλήσεων, της σάουνας και του χώρου υποδοχής και αναμονής. Η χρήση της τουαλέτας θα γίνεται με προδιαγραφές.

Το προσωπικό του γυμναστηρίου, από τη μεριά του, θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένο και εξοικειωμένο με την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής.

Παραμένουν και εδώ τα δύο μέτρα απόσταση με τους διπλανούς μας ώστε να αποφύγουμε τη πιθανή μετάδοση του ιού από τα σταγονίδια και τον ιδρώτα.

Η απόσταση μπορεί να εφαρμοσθεί με πολλούς τρόπους. Πολλά γυμναστήρια είναι πιθανό να τοποθετήσουν σημάδια στο πάτωμα όλων των χώρων ή φυσικά εμπόδια ή να αραιώσουν τα μηχανήματα τους. Με αυτό τον τρόπο όλοι μας θα κρατάμε τις αποστάσεις ακόμα και όταν ξεχνιόμαστε.

Τα γυμναστήρια δεν είναι σε θέση να επιβάλλουν μέτρα για να διατηρηθούν οι αποστάσεις, θα πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των αθλούμενων και κυρίως στα ομαδικά προγράμματα.

Για τον καλύτερο αερισμό των αιθουσών μπορεί να δρομολογηθεί ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα μεταξύ του ενός προγράμματος και του επόμενου. Το κάθε γυμναστήριο θα χρειαστεί να εγκαταστήσει κλιματισμό σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου και να οργανώσει τα προγράμματα του αναλόγως.

Χρήση μάσκας από το προσωπικό του γυμναστηρίου

Το προσωπικό των γυμναστηρίων θα πρέπει να φορούν μάσκα. Αυτό ισχύει και για τους πελάτες. Οι μάσκες αποτελούν μια επιπλέον προστασία. Ακόμα, συνιστάται να φοράμε και γάντια γυμναστηρίου όσοι δεν το συνήθιζαν, κατά τη προπόνηση μας και είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την άθληση μας.

Πιθανοί έλεγχοι θερμοκρασίας προσωπικού και αθλούμενων

Τα γυμναστήρια, θα πρέπει να ελέγχουν τη θερμοκρασία τόσο του προσωπικού όσο και των αθλούμενων πριν την είσοδο τους στο χώρο. Αν βρεθεί κάποιος άρρωστος με συμπτώματα του ιού θα πρέπει να του απαγορευτεί η είσοδος μέχρι να γίνει καλά.

Εκτός από τα μέτρα που θα λάβουν τα γυμναστήρια είναι σημαντικό να προστατέψουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και την υγεία μας. Όταν αισθανόμαστε μια αδιαθεσία ή είμαστε άρρωστοι ή ακόμα γνωρίζουμε ότι έχουμε εκτεθεί στον κορονοϊό θα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας.

Όσοι έχουμε χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα ή ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να επισκεφτούμε το γυμναστήριο ακόμα. Μπορούμε να συνεχίσουμε τη γυμναστική στο σπίτι ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πηγαίνουμε στο κοντινότερο γυμναστήριο της περιοχή μας με τα πόδια ή με δικό μας μεταφορικό μέσο. Ακόμα, θα πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στο γυμναστήριο δικό μας αντισηπτικό χεριών, να φοράμε μάσκα, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας και να μην πηγαίνουμε ώρες που έχει πολύ κόσμο, ότι δηλαδή κάναμε μέχρι τώρα. Μετά τη προπόνηση μας θα πρέπει να πλύνουμε τα ρούχα που φορούσαμε και τις πετσέτες που χρησιμοποιήσαμε στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό και σε υψηλή θερμοκρασία (60 °C).

Ωστόσο, επειδή ακόμα δεν έχει βγει επίσημη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων στη χώρα μας, οι οδηγίες αυτές ενδέχεται να τροποποιηθούν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here