Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ “PONZI”;

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ “PONZI”;

Οι απάτες Ponzi ονομάστηκαν έτσι από τον Charles Ponzi, έναν Ιταλό που έγινε διάσημος τη δεκαετία του 1920 επειδή ισχυριζόταν ότι μπορούσε να διπλασιάσει τα χρήματα των πελατών του μέσα σε 90 ημέρες. Οι επενδυτές δίνουν χρήματα στον “διαχειριστή του χαρτοφυλακίου” ο οποίος τους υπόσχεται υψηλές αποδόσεις και στη συνέχεια, όταν ζητούν τα χρήματά τους πίσω, τους δίνονται τα νεοεισερχόμενα κεφάλαια μεταγενέστερων επενδυτών. Η εταιρεία απλώς μεταφέρει κεφάλαια από τον έναν πελάτη στον άλλον και στην πραγματικότητα δεν ασκεί καμία επενδυτική δραστηριότητα.

MoneyTron (1991), 860 εκατ. δολ.

Ο Βέλγος Jean-Pierre Van Rossem χρησιμοποίησε την εταιρεία του MoneyTron για να υφαρπάξει από τους πελάτες του 860 εκατ. δολ. στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Είχε τη φήμη του “γκουρού του χρηματιστηρίου” και ισχυριζόταν ότι έχει αναπτύξει ένα μοντέλο που μπορούσε να προβλέψει τη χρηματιστηριακή αγορά. Στην εταιρεία του είχε προσελκύσει πολλούς πλούσιους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων μελών της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου. Η απάτη αποκαλύφθηκε το 1991 και καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση.

Caritas (1994), 1-5 δισ. δολ.

Μέσω της Caritas, ο Ioan Stoica, ένας Ρουμάνος λογιστής, ισχυριζόταν ότι βοηθάει τους Ρουμάνους με χαμηλό εισόδημα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του καπιταλισμού. Οι πελάτες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αποδόσεις έως και 800% μετά από τρεις μήνες. Το σχέδιο ήταν τόσο πετυχημένο που περίπου 4 εκατομμύρια Ρουμάνοι του έδωσαν τις οικονομίες τους. Ο Stoica έβγαλε από 1 έως 5 δισ. δολ. Το 1993 η Caritas άρχισε να καθυστερεί τις πληρωμές, ενώ μαθεύτηκε ότι χρωστάει 450 εκατ. δολάρια. Ο Ρουμάνος καταδικάστηκε το 1994 σε 7 χρόνια φυλάκιση. Μετά από δύο εφέσεις, η ποινή του μειώθηκε σε 18 μήνες.

MMM (1994), 10 δισ. δολ.

Ο Ρώσος Sergei Mavrodi ίδρυσε την ΜΜΜ το 1989. Η απάτη ξεκίνησε το 1994, όταν η MMM εξέδωσε τις πρώτες της μετοχές στα 0,65 δολάρια και υποσχόταν στους επενδυτές έως και 1.000% απόδοση τον χρόνο. Στις “χρυσές” της εποχές εισέπραττε εκατομμύρια δολάρια καθημερινά από την πώληση των μετοχών. Από την κομπίνα εξαπατήθηκαν περίπου 10 εκατ. Ρώσοι. Ενώ βρισκόταν υπό έρευνα ο Mavrodi απέκτησε ασυλία εξασφαλίζοντας μια θέση στο κοινοβούλιο. Συνελήφθη το 2003 και καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση.

European Kings Club (1994), 1,1 δισ. δολ.

Το European Kings Club της Damara Bertges και του Hans Günther Spachtholz εξαπάτησε 94.000 επενδυτές που αγόραζαν “επιστολές” για 1.400 ελβετικά φράγκα με την υπόσχεση ότι θα είχαν κέρδη 70%. Οι απατεώνες που απέσπασαν 1,1 δισ. δολ. έδρασαν από το 1991 έως το 1994 σε Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία και εκμεταλλεύτηκαν τη δυσπιστία και το “αντιτραπεζικό” κλίμα της εποχής. Καταδικάστηκαν σε 8 χρόνια φυλάκισης.

Great Ministries International (1997), 500 εκατ. δολ.

Η Great Ministries International (GMI) ήταν μια ευαγγελική χριστιανική εκκλησία με έδρα στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε από τον Gerald Payne το 1993, ο οποίος, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την πίστη, ζητούσε λεφτά από τα μέλη της εκκλησίας, ενώ υποσχόταν ότι θα διπλασιάσουν τα χρήματά τους σε λιγότερο από 17 μήνες. Ο Payne και άλλοι πρεσβύτεροι συγκέντρωσαν 500 εκατ. δολάρια από 18.000 άτομα. Καταδικάστηκε σε 27 χρόνια φυλάκιση.

Mutual Benefits Corporation (2003), 1 δισ. δολ.

Η Mutual Benefits Corporation ιδρύθηκε από τον Αμερικανό Joel Steinger το 1994. Η εταιρεία αγόραζε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής σε χαμηλότερη τιμή από άτομα με AIDS, καρκίνο ή ηλικιωμένους. Στη συνέχεια πουλούσε μερίδια συμμετοχής των ασφαλιστικών συμβολαίων στους επενδυτές, ενώ υποσχόταν τεράστιες αποδόσεις. Ο Steinger δωροδοκούσε γιατρούς ώστε να παραποιήσουν φακέλους ασθενών για να καταφέρει να πείσει τους επενδυτές ότι οι δικαιούχοι θα πέθαιναν γρήγορα. Την περίοδο 1994-2004, η MBC πούλησε ασφάλειες ζωής αξίας 1,25 δισ. δολ. σε 30.000 επενδυτές. Ο Steinger καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση.

Petters Group Worldwide (2003), 4 δισ. δολ.

Η Petters Group Worldwide ιδρύθηκε το 1988 από τον Tom Petters, ο οποίος εμπορευόταν καταναλωτικά προϊόντα. Από το 1998 έως το 2008, ο Petters έφτιαξε κάμποσες επενδυτικές εταιρείες που άντλησαν άνω των 4 δισ. δολ. μέσω διαφόρων σχημάτων Ponzi. Με τα κεφάλαια που αποκτούσε εξαγόραζε εταιρείες, όπως, π.χ., την Polaroid. O Petters “μαγείρευε” τα νούμερα των παραγγελιών των εταιρειών και τις χρησιμοποιούσε ως εγγύηση για να δανειστεί περισσότερα χρήματα. Το 2010 καταδικάστηκε σε 50 χρόνια φυλάκιση.

Madoff Investment (2008), 65 δισ. δολ.

Πρόκειται για την πιο γνωστή απάτη Ponzi στον κόσμο. Μέσα από το hedge fund του, ο Bernard Madoff παραποιούσε τις αποδόσεις του ώστε να είναι ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο του S&P 500. Κατέθετε τα χρήματα που του έδιναν οι επενδυτές σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και έδινε κάποια λεφτά σε όποιον επενδυτή ήθελε να αποσύρει νωρίτερα τα κεφάλαιά του. Η απάτη αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του ’08 όταν πληθώρα πελατών ζήτησαν τα χρήματά τους. Το 2009 ο Madoff καταδικάστηκε σε 150 έτη φυλάκισης. Ο “εγκέφαλος” της μεγαλύτερης επενδυτικής απάτης στην ιστορία των ΗΠΑ πέθανε τον Απρίλιο του 2021 στη φυλακή.

Stanford Financial Group (2012), 7 δισ. δολ.

Ο τραπεζικός όμιλος Stanford Financial Group του Allen Stanford εξέδιδε πιστοποιητικά καταθέσεων με πολύ υψηλό επιτόκιο, καταφέρνοντας έτσι να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό και να κερδίσει περίπου 7 δισ. δολάρια. Η SEC και το FBI άρχισαν το 2009 να τον ερευνούν για να καταλήξουν ότι τα έσοδά του ήταν ψευδή. Ο Stanford προσπάθησε να διαφύγει από τις ΗΠΑ τη μέρα που ομοσπονδιακοί πράκτορες εισέβαλαν στο γραφείο του. Καταδικάστηκε σε 110 χρόνια φυλάκισης.

Ezubao (2017), 7,6 δισ. δολ.

Η κινέζικη Ezubao εξαπάτησε πάνω από 900.000 επενδυτές βγάζοντας 7,6 δισ. δολ. την περίοδο 2014-2015. Οι επενδυτές περίμεναν κέρδη καθώς η Ezubao υποσχόταν επταπλάσια επιτόκια για τα κεφάλαιά τους σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες. Η εταιρεία είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών καθώς χρηματοδοτούσε μεταξύ άλλων και τις διαδικτυακές εκπομπές της κινεζικής κυβέρνησης. Σε έρευνα των Αρχών ανακαλύφθηκε ότι οι υπάλληλοι είχαν θάψει σημαντικά έγγραφα έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Ο Ντινγκ Νινγκ, επικεφαλής της μητρικής Yucheng Holdings, καταδικάστηκε σε ισόβια.