Home ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ?

ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ?

Είναι μια διαμάχη για την οποία όλοι ακούσαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, για το αν οι άντρες και οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να είναι απλώς φίλοι ή αν αυτές οι φιλίες είναι καταδικασμένες να εξελιχθούν σε κάτι άλλο με τον χρόνο.

Κοιτώντας στην ιστορία, οι σχέσεις ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες ήταν περιορισμένες. Υπήρξε μια εποχή που οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν ως περιουσιακό στοιχείο. Ανήκαν στον αρχηγό της οικογένειας, τον πατέρα και μετά δίνονταν στον σύζυγο για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους κάτω από την φροντίδα, την προστασία και τους κανόνες του. Κατά την διάρκεια αυτής της εποχής κάθε σχέση μεταξύ αντρών και γυναικών ήταν περιορισμένη, ακόμα και απαγορευμένη.

Καθώς οι κοινωνία εξελίσσονταν, πολλά ανεπτυγμένα έθνη είχαν πιο ανοιχτές και ελεύθερες κοινωνίες, με τις γυναίκες να δουλεύουν για τα ίσα δικαιώματα και φροντίδα στις χώρες τους. Παρόλη την αίσθηση ελευθερίας και ισότητας, πολλοί αναρωτιούνται για την ικανότητα των αντρών και των γυναικών να διατηρούν μια πλατωνική σχέση.

Αυτή η διαφωνία γίνεται, γιατί είμαστε προγραμματισμένοι γενετικά να ελκόμαστε ο ένας από τον άλλον. Επίσης κάθε προσπάθεια αντρών και γυναικών να είναι απλώς φίλοι είναι καταδικασμένη. Η σχέση αυτή λειτουργεί σαν μια αντίστροφη μέτρηση βόμβας, μέχρι η γενετική καλωδίωση μας να αναλάβει δουλειά.

Μέχρι και τον 19ο αιώνα οι άνθρωποι ήξεραν ότι ο γάμος είναι ένας θεσμός που εφευρέθηκε από άντρες με αποκλειστικό σκοπό την μονοπώληση των γυναικών. Με την μείωση των γυναικών σε asset, οι άντρες άρχισαν να συμπεριφέρονται στις γυναίκες ως εμπορεύματα. Ξέχασαν όμως πως κάνοντας το αυτό, υποβάθμιζαν και τον εαυτό τους. Για να υπάρξει επικοινωνία πρέπει και οι δύο μεριές να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

Ο γάμος ξεκίνησε σαν ένας θεσμός που βασιζόταν σε συμφωνίες. Σήμερα τα δεδομένα έχουν κάπως αλλάξει παρόλο που μια μεγάλη πλειοψηφία γάμων γίνεται ακόμη κατόπιν συμφερόντων.

Η σημερινή θεωρία του ζητά μια υπόσχεση για την υπόλοιπη ζωή μας. Ζητά να είστε μαζί, να αγαπάτε και να σέβεστε τον άλλον μέχρι την τελευταία σας πνοή.

Οι γάμοι σήμερα κυρίως αποτυγχάνουν για το γεγονός ότι το μόνο σταθερό πράγμα στην ζωή είναι η αλλαγή, γεγονός που καθιστά μη ρεαλιστικό το να αναμένουμε από ένα άτομο να προσελκύεται από το ίδιο άτομο για όλη του τη ζωή. Η έννοια του γάμου είναι ενάντια σε αυτή την έννοια, απαιτώντας από τους ανθρώπους να δεσμευτούν μένοντας μαζί για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτοί που αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν αυτή τη δέσμευση συχνά κρίνονται.

Δεν είναι ότι οι σύντροφοι ψεύδονται όταν δηλώνουν πως δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τον άλλον. Παρόλο που τα αισθήματα τους είναι γνήσια, η γνησιότητα και η αλήθεια ανήκουν στην στιγμή. Οι άνθρωποι δεν έχουν ποτέ γνώση για την ροή της ζωής. Το άτομο που μοιάζει όμορφο σήμερα ίσως δε θα είναι ίδιο μετά από λίγα χρόνια. Μόλις ο αρχικός ενθουσιασμός και η αγάπη φθαρθούν, γίνεται ο δεσμός.

Αυτός ο δεσμός οδηγεί τους ανθρώπους στο να απατήσουν τον σύντροφο τους ή το λιγότερο απλώς να σταματούν να απαντούν με ενθουσιασμό. Είναι μόνο ένα φυσικό, εγγενές συναίσθημα στην ανθρώπινη ψυχή.

Η φιλία μπορεί να είναι δυνατή μόλις οι άνθρωποι αφήσουν αυτό τον δεσμό. Αν και όταν νιώσουν την αγάπη να απομακρύνεται, θα είναι ελεύθεροι να μείνουν ή να προχωρήσουν. Μόνο όταν θα είναι ίσοι σεβασμού η κοινωνία θα απελευθερωθεί πραγματικά από λανθασμένες ιδέες και θα φορέσει τα αυθεντικά της χρώματα.

Λόγω της προσπάθειας του ανθρώπου η κοινωνία έχει γίνει αφύσικη, σε βαθμό που πρέπει να απαντάμε στο δικαστήριο για τις ιδιωτικές μας υποθέσεις. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για την ενίσχυση της κυριότητας του ενός έναντι στον άλλον. Οι γάμοι που γίνονται βάρος μπορούν να μεγαλώσουν ένα καλύτερο παιδί. Ένα παιδί που έχει γεννηθεί από αγάπη θα ανατραφεί καλύτερα από ένα παιδί που θα γεννηθεί από καθήκον.

Η απόλυτη ελευθερία θα πρέπει να παρέχεται σε κάθε άτομο χωρίς περικοπές εξ αιτίας του γάμου. Η αγάπη συνεχώς εξελίσσεται, οπότε όταν ένα άτομο που αγαπάτε ερωτευτεί κάποιον άλλον, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε μένοντας δυνατοί χωρίς να εξευτελίσετε την προσωπικότητα σας βγάζοντας όλα τα προσωπικά σας στη φόρα. Ο εγωισμός σας πληγώνεται αλλά μην τον αφήσετε να καταστρέψει τον δεσμό που έχετε με αυτό το άτομο.

Αν αγαπάτε αληθινά κάποιον μην προσκολλάστε πάνω του. Ακόμα και αν πάει σε κάποιον άλλον, να είστε χαρούμενοι γι΄ αυτόν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε σας.

Δυστυχώς μέσα σε ένα γάμο ελάχιστοι είναι εκείνοι που απολαμβάνουμε την ζωή χωρίς περιορισμούς και ανθρωπογενείς κανόνες. Όταν αρχίσουν να ζούνε την πραγματική ουσία, τότε αρχίζουν να εκτιμούν τους ανθρώπους γύρω τους και οδηγούνται στην αληθινή φιλία.