Home Uncategorized ΚΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ‘Η Η ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΧΕΝΡΥ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ

ΚΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ‘Η Η ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΧΕΝΡΥ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ

Ήταν ο καλύτερος πολιτικός της Αμερικής, ικανός να κάνει έξυπνες θυσίες για το μεγαλύτερο καλό; Ή μήπως υπήρξε ένας απρόσεκτος και ανυπόμονος πολιτικός, υπεύθυνος για τη διαιώνιση του πολέμου και των μεγάλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας εις βάρος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ;

Ο Χένρυ Κίσινγκερ είναι ένας υπερβολικά υπερτιμημένος διπλωμάτης. Θεωρείται ένας από τους χειρότερους ανθρώπους πολιτικούς που υπήρξε ποτέ. Χειραγώγησε συναδέλφους και έθνη. Παραπάτησε την αρχή ενός πυρηνικού πολέμου για να προωθήσει κάποια διεστραμμένη προσωπική θεωρία παιχνιδιών. Διεπράγησε με δυσπιστία διεθνή εγκλήματα. Αλλά ήταν ένας άνθρωπος ιδεών στο επίκεντρο μιας αμερικανικής στρατηγικής που τελικά ωφέλησε τον κόσμο με κάποια μεγάλη έννοια. Η πολιτική του για την Κίνα ήταν ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του Ψυχρού Πολέμου της Αμερικής.

Η ιδέα ότι ο Κίσινγκερ ήταν βασικά ιδεαλιστής είναι, απολύτως παράλογη.

Το καλύτερο που πρέπει να ειπωθεί γι ‘αυτόν ήταν ότι ήταν δημιουργικός στη διπλωματία του, ανακαλύπτοντας παλιά μοτίβα και σχέσεις σε όλο τον κόσμο. Μέσα στην Ουάσινγκτον ήταν, το πιο συνεπές άτομο με χαρακτηριστικό του να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη και έλεγχο στο γραφείο του και στο πρόσωπο του.

Ο Κίσινγκερ ήταν ένας πεμπτουσιακός διανοούμενος του Ψυχρού Πολέμου των ΗΠΑ. Δεν ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπος ή τολμηρός.

Αρκετοί κριτικοί τον έχουν κατηγορήσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η κληρονομιά του Κίσινγκερ είναι σταθερή: Στη Νότια Ασία, οι Ινδοί και οι Μπαγκλαντές θυμούνται ευρέως τον Κίσινγκερ ως ασυνήθιστα σκληρό και ψυχρό άτομο. Αυτός και ο Ρίτσαρντ Νίξον υποστήριξαν σθεναρά τη στρατιωτική δικτατορία του Πακιστάν καθ ‘όλη τη διάρκεια της αιματηρής καταστολής του το 1971 σχετικά με το σημερινό Μπαγκλαντές, στέλνοντας περίπου 10 εκατομμύρια πρόσφυγες Βεγγάλης που καταφεύγουν στην Ινδία. Σε μια από τις χειρότερες θηριωδίες του Ψυχρού Πολέμου, η χούντα του Πακιστάν απέρριψε τα αποτελέσματα δημοκρατικών εκλογών, σκότωσε τεράστιους αριθμούς Βεγγαλών και στόχευσε την ινδουιστική μειονότητα μεταξύ των Βεγγάλων.

Οι πολιτικές του Κίσινγκερ δεν ήταν μόνο ηθικά λανθασμένες αλλά και καταστροφικές ως στρατηγική του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Κίσινγκερ ήταν εκείνος που δίδαξε την προμήθεια όπλων σε αντάρτες μέσω τις CIA γεγονός που υπάρχει μέχρι σήμερα, παραβιάζοντας τους αμερικανικούς νόμους. Παρά τις προειδοποιήσεις των υπαλλήλων του Λευκού Οίκου και των δικηγόρων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου ότι τέτοιες μεταφορές όπλων ήταν παράνομες εντούτοις τις αγνοούσε.

Ο Χένρι Κίσινγκερ μπορεί να είναι η πιο υπερεκτιμημένη δημόσια προσωπικότητα της εποχής μας. Είναι υπερεκτιμημένος, πρώτον, από κάποιους πολιτικούς, οι οποίοι τον πιστεύουν εσφαλμένα ότι ήταν ο πρωταγωνιστής πίσω από τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής του Νίξον. Στην πραγματικότητα, ο Νίξον οδήγησε τη δική του εξωτερική πολιτική και ήθελε πάρα πολύ να ανοίξει σχέσεις με την Κίνα και να επιτύχει την ασφάλεια με τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Κίσινγκερ ευθύνεται για τον σχεδιασμό 32 εισβολών ή παρεμβολών (πραξικοπήματα) των ΗΠΑ σε ξένα κράτη ή καθεστώτα μεταξύ των οποίων και το 1974 στην Κύπρο, όπου χαρακτηριστικά είπε ότι: «η Κύπρος έπρεπε να γίνει το κράτος του Ισραήλ το 1946 αλλά άς είναι και τουρκική παρά ελληνική».

Ο Κίσινγκερ αξίζει σοβαρής καταδίκης για πολλά στοιχεία της εξωτερικής του πολιτικής. Ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και τότε υπουργός Εξωτερικών.