Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ

Λένε ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός; Με την τάση της κοινωνίας να περιφρονεί τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν υπάρχουν κάποιες πιο σοβαρές συνέπειες πίσω από το να είσαι πολύ ελεύθερος με τους αριθμούς που επιλέξατε.

Αλλά οι διαφορές στην ηλικία έχουν πραγματικά κάποια επίδραση στις σχέσεις και τη μακροζωία τους; Τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν. Δείτε πώς εξηγούν οι επιστήμονες την καλύτερη διαφορά ηλικίας για να κρατήσει μια σχέση.

Αυτή η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory, το οποίο βρίσκεται στην Ατλάντα. Η μελέτη διεξήχθη από τους Hugo Mialon και Andrew Francis, με τη βοήθεια του Randal Olsen του State University του Michigan για την επεξεργασία των ληφθέντων ακατέργαστων δεδομένων.

Σε αυτή την έρευνα συμμετείχαν 3.000 συμμετέχοντες και αξιολόγησαν τα δημογραφικά τους στοιχεία, ορισμένους επιλεγμένους παράγοντες και τη διαρκή φύση ή την έλλειψη των σχέσεών τους. Στο παρελθόν, οι πληροφορίες σχετικά με τα κενά ηλικίας στις σχέσεις δεν ήταν ευρέως διαθέσιμες και αυτή η μελέτη βοήθησε να ρίξει φως σε αυτόν τον ελάχιστα μελετημένο τομέα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το κύριο σημείο πίσω από αυτήν την ερευνητική εργασία δεν ήταν να μελετηθούν καθόλου τα κενά ηλικίας. Αντίθετα, η μελέτη είχε ως στόχο τις δαπάνες αρραβώνων και γάμου να διερευνήσει τα παντρεμένα ζευγάρια και να δει εάν αυτοί οι παράγοντες επηρέασαν τη μακροζωία μιας σχέσης. Το συμπέρασμα της μελέτης διαπίστωσε ότι αυτός ο παράγοντας δεν σχετίζεται καθόλου με τη μακροζωία, ένα εύρημα που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος βλέπει τις εμπορικές βιομηχανίες γάμου.

Κατά τη διαδικασία μελέτης παραγόντων όπως οι δαπάνες για τα σχέδια αρραβώνων και γάμου, αυτή η μελέτη έκανε επίσης το σημείο να συλλέξει άλλα πιθανώς σχετικά δεδομένα. Αυτό περιλάμβανε:

Ως εκ τούτου, υπήρχαν πολλά δεδομένα που επέτρεψαν την εξαγωγή άλλων συμπερασμάτων σχετικά με τους καλύτερους παράγοντες για τις σχέσεις. Αυτό επέτρεψε στους ανθρώπους να μπορούν να δουν καθαρά και να ερμηνεύσουν την καλύτερη διαφορά ηλικίας για να διαρκέσει μια σχέση.

Έχοντας ειπωθεί, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με τα ηλικιακά κενά στις σχέσεις. Αντίθετα, είχαν ως στόχο να κατανοήσουν καλύτερα τις τάσεις στις ρομαντικές σχέσεις και τους παράγοντες που συνδέονται με αυτές.

Ερευνητικά ευρήματα: ποια είναι η καλύτερη διαφορά ηλικίας;

Υπήρξε μια σειρά από ενδιαφέροντα ευρήματα που σχετίζονται με την ηλικία από αυτή τη μελέτη. Ας τα αναλύσουμε ένα προς ένα.

Ένα χρόνο διαφορά. Ας ξεκινήσουμε με ζευγάρια που γεννήθηκαν εντός 12 μηνών μεταξύ τους. Οι σχέσεις που αφορούσαν συζύγους με διαφορά ηλικίας από ένα χρόνο ή λιγότερο, διαπιστώθηκε ότι διήρκεσαν περισσότερο, έχοντας μόνο 3% πιθανότητα να χωρίσουν.

Πέντε χρόνια διαφορά.. Τα παντρεμένα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας περίπου πέντε ετών έχουν ποσοστό διαζυγίου 18%.

Δέκα χρόνια διαφορά.. Τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας 10 ετών μεταξύ τους έχουν ποσοστό διαζυγίου 39%.

Είκοσι χρόνια διαφορά.. Σχέσεις με διαφορά ηλικίας είκοσι ετών έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες διαζυγίου μακράν, με τα ποσοστά τους να ανέρχονται στο επιβλητικό 95%.

Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις που διαρκούν περισσότερο και, πιθανώς, είναι οι πιο θετικές, περιλαμβάνουν ελάχιστες ηλικιακές διαφορές. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ηλικίας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες διαζυγίου.

Τα ζευγάρια που είναι μαζί δύο χρόνια μειώνουν τις πιθανότητές τους να χωρίσουν κατά 43%. Εν τω μεταξύ, όσοι έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια μαζί έχουν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν κατά 94%.

Μια μεγάλη διαφορά στα επίπεδα εκπαίδευσης μεταξύ των συζύγων έχει πιθανότητες διαζυγίου 43%.

Λόγοι πίσω από τα αποτελέσματα της διαφοράς ηλικίας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι σχέσεις καταλήγουν σε διαζύγιο. Αλλά γιατί οι μεγάλες διαφορές ηλικίας τείνουν να οδηγούν σε άσχημο τέλος στις σχέσεις; Εδώ είναι μερικές εικασίες.

Δεν είναι μυστικό ότι τα ζευγάρια με μεγάλες ηλικιακές διαφορές τείνουν να αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση. Η έρευνα έχει δείξει ότι όσοι έχουν διαφορές ηλικίας 10 ετών και άνω δεν λαμβάνουν ιδιαίτερα πολλά θετικά σχόλια.

Πολλές φορές, αυτή η κοινωνική αποδοκιμασία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δέσμευση στη σχέση. Ουσιαστικά, εάν τα ζευγάρια δεν λάβουν ευνοϊκή έγκριση από τους φίλους, την οικογένεια και την κοινότητά τους λόγω της διαφοράς ηλικίας τους, είναι πολύ πιο πιθανό να χωρίσουν.

Κάποιος που είναι 30 ετών θα αντιμετωπίσει σημαντικά διαφορετικά ζητήματα, στόχους, προτεραιότητες και αξίες από κάποιον που είναι 20 ετών. Ενώ τα ζευγάρια μπορούν να λύσουν τα πράγματα παρά τις διαφορετικές απόψεις και απόψεις, διαφορές σαν αυτές μπορούν σίγουρα να δημιουργήσουν ρήγμα στις σχέσεις.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα λόγω της τεράστιας διαφοράς στις προτεραιότητες των ατόμων διαφορετικών ηλικιών. Για να διαρκέσει μια σχέση, ένα ζευγάρι θα πρέπει να συμβιβάσει αυτές τις διαφορές – κάτι που δεν μπορούν να κάνουν όλοι.

Όσο χοντροκομμένο κι αν ακούγεται, το υπνοδωμάτιο είναι ένα σημαντικό μέρος για ζευγάρια. Ενώ η οικειότητα δεν είναι το παν και δεν παίζει ρόλο σε ορισμένες σχέσεις, οι αλλοσεξουαλικές σχέσεις απαιτούν συνήθως κάποιο βαθμό χημείας στην κρεβατοκάμαρα για να διαρκέσουν.

Το θέμα είναι ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν να έχουν μειωμένη επιθυμία οικειότητας. Οι γυναίκες, ειδικότερα, θα δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες και οι άνδρες δεν θα ενδιαφέρονται να είναι τόσο οικεία όσο κάποτε. Σε συνδυασμό με κάποιον πολύ νεότερο, αυτή η ασυμφωνία στην οικειότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε χωρισμό.

Οι άνθρωποι βγαίνουν με την ηλικία τους;

Έτσι, η επιστήμη δείχνει ότι τα ραντεβού πιο κοντά στην ηλικία σας δίνουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στη σχέση. Αλλά είναι οι άνθρωποι που βγαίνουν στις ηλικιακές τους ομάδες, για αρχή;

Γεγονός είναι ότι, σε όλο τον κόσμο, τα ζευγάρια με μεγάλες διαφορές ηλικίας είναι αρκετά κοινά. Ορισμένες μη δυτικές χώρες έχουν ακόμη υψηλότερο ποσοστό αυτών από τις δυτικές χώρες, στην πραγματικότητα. Υπάρχουν ορισμένες χώρες με έως και το 30% όλων των σχέσεων που περιλαμβάνουν σημαντικές διαφορές στην ηλικία.

Στις δυτικές χώρες, το 8% όλων των σχέσεων περιλαμβάνει ηλικιακές διαφορές 10 ετών και άνω. Για όσους έχουν ετεροφυλόφιλες σχέσεις, μόνο περίπου το 1% αυτών των σχέσεων αφορά μια μεγαλύτερη γυναίκα και το υπόλοιπο σχεδόν -99% αφορά έναν ηλικιωμένο άνδρα.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια με μεγάλες ηλικιακές διαφορές τείνουν να έχουν πιο θετική ικανοποίηση από τη σχέση τους συνολικά. Αυτές οι σχέσεις δηλώνουν ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης μεταξύ τους, με περισσότερη εμπιστοσύνη και λιγότερη ζήλια από ό,τι συνήθως παρατηρείται σε ζευγάρια της ίδιας ηλικίας.

Εν τω μεταξύ, άλλες μελέτες έχουν βρει ότι περισσότερο από το 75% των ζευγαριών που περιλαμβάνουν νεότερες γυναίκες και ηλικιωμένους άνδρες με σημαντικές διαφορές ηλικίας δείχνουν ότι οι σχέσεις τους είναι ικανοποιητικές και θετικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από αυτές τις μελέτες διεξήχθησαν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και άλλες δεν αφορούσαν σχεδόν τόσο μεγάλο μέγεθος δείγματος. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλη την επιστήμη, αυτές οι ιδέες είναι ενδιαφέρουσες και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εδραιωθεί πλήρως ποιες έχουν τα πιο συναρπαστικά ευρήματα.

Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά για ζευγάρια με μεγάλες ηλικιακές διαφορές; Τι σημαίνει για όσους τείνουν να βγαίνουν ραντεβού με πολύ μεγαλύτερους ή νεότερους; Σημαίνει ότι αυτού του είδους οι σχέσεις είναι εξαρχής καταδικασμένες;

Η αποτυχία ή η επιτυχία οποιασδήποτε σχέσης εξαρτάται από πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που εμπλέκονται στη διατήρηση μιας ευτυχισμένης και θετικής σχέσης, όπως:

Παρόμοιες πεποιθήσεις, ιδανικά και αξίες

προσωπικοί στόχοι

Δέσμευση και προτεραιότητες

θετική επίλυση συγκρούσεων

επικοινωνία

Εμπιστοσύνη

Οικειότητα

Υποστήριξη

προσωπικότητες

Προοπτικές και κοσμοθεωρία

Αν και μερικοί μπορεί να επηρεάζονται από την ηλικία, είναι ασφαλές να πούμε ότι πολλά από αυτά που κάνουν ή διαλύουν μια σχέση έχουν να κάνουν λιγότερο με ρηχά πράγματα όπως η ηλικία και περισσότερο με βαθιά ριζωμένες συμπεριφορές και στάσεις.

Ενώ τα ζευγάρια με μεγάλες διαφορές ηλικίας έχουν τις δικές τους δοκιμασίες και προβλήματα, δεν διαφέρουν από αυτά που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι. Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για αγάπη, υποστήριξη, επικοινωνία, θετική σκέψη και κοινές αξίες. Αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από την ηλικία.