Για τους λιγότερο γνώστες του, το “Telegram” θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα “Viber” ή “WhatsUp”, και σωστά… Όμως φάνηκε ότι είναι ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό μέσο που θα μπορούσε με την ελευθερία που παρέχει στους χρήστες να εξελιχθεί στο υπ’ αριθμόν ένα εργαλείο.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα εξελισσόταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία χωρίς το Telegram. Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, η οποία πέρυσι έφτασε στα 2 δισεκατομμύρια λήψεις, έχει μετατραπεί στον ψηφιακό χώρο μάχης της σύγκρουσης. Είναι ένα εργαλείο για τις δύο κυβερνήσεις και ένα κέντρο πληροφόρησης για τους πολίτες και στις δύο πλευρές. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Zelensky, βασίζονται στην εφαρμογή για τα πάντα, από τη συγκέντρωση παγκόσμιας υποστήριξης έως τη διάδοση προειδοποιήσεων αεροπορικών επιδρομών και χαρτών με τοπικά καταφύγια βομβών.
Το ίδιο και η ρωσική κυβέρνηση και τα κανάλια της ρωσικής αντιπολίτευσης, που πλέον βρίσκονται αποκομμένοι από τα περισσότερα κυρίαρχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ερασιτέχνες μυστήριου και ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι χτενίζουν τα ουκρανικά κανάλια 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα τελευταία χτυπήματα ή τις στρατιωτικές εξελίξεις.
Το Telegram έχει αναδειχθεί ως η πιο σημαντική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας στον κόσμο μια αφιλτράριστη άποψη του πολέμου.
Φανταστείτε ένα στρατιώτη την ώρα της μάχης να ανεβάζει βίντεο αφιλτράριστο και ψυχρό σε εκατομύρια ανθρώπους γράφωντας και το δικό του σχόλιο. Η εφαρμογή ήταν απαραίτητη για την έξοδο περισσότερων από τριών εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων, συνδέοντάς τους με ασφαλείς διαδρομές και βοήθεια. Εκατομμύρια Ουκρανοί εκτός της χώρας το χρησιμοποιούν για να βρίσκουν νέα από το σπίτι τους, σαρώνοντας απεγνωσμένα ατελείωτες ροές φωτογραφιών και βίντεο για γνωστά ορόσημα ή πρόσωπα. Το ίδιο και τα μέλη της οικογένειας των Ρώσων στρατιωτών.
Είναι η γέφυρα μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον δυτικό κόσμο στον ρωσικό, όπου μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει και πώς εξελίσσεται η μάχη, λέει ο Clint Watts, πράκτορας του FBI και συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.
Η δύναμη και ο κίνδυνος του Telegram είναι το προϊόν της έλλειψης εποπτείας του. Ιδρύθηκε το 2013 από τους εξόριστους Ρώσους αδελφούς Νικολάι και Πάβελ Ντούροφ, γιατί η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων σύντομα έγινε διαβόητη ως καταφύγιο για εξτρεμιστές του ISIS γεγονός που εξόργισε τη Ρωσία στο πόλεμο της Συρίας. Καθώς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube κατέβαζαν το περιεχομένο από τζιχαντιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες, το Telegram το πρόσφερε ανοιχτό.
Το Telegram έχει χρησιμοποιηθεί από περιθωριακές ομάδες όπως οι θεωρητικοί συνωμοσίας Covid-19 και QAnon και λευκοί εθνικιστές, αλλά και οργανωτές Black Lives Matter, φιλοδημοκρατικές ομάδες από τη Νότια Κορέα μέχρι την Κούβα και το Ιράν, καθώς και από τις αντιπολιτευόμενες ομάδες της ίδιας της Ρωσίας.
Δεν υπάρχει αλγόριθμος που να αποφασίζει τι να δείξει στους χρήστες ή τι να περιορίσει, και η αρχιτεκτονική του επιτρέπει απεριόριστες ομάδες. Τα σχόλια απενεργοποιούνται εύκολα, μετατρέποντας τα κανάλια σε μεγάφωνο που εκτοξεύει πληροφορίες σε ένα αιχμάλωτο κοινό εκατομμυρίων ακολούθων. Με ένα μόνο κλικ, ένα ενσωματωμένο κουμπί μπορεί να μεταφράσει μηνύματα από τα ρωσικά στα αγγλικά ή σε άλλες γλώσσες, μετατρέποντάς το σε εργαλείο μαζικής επικοινωνίας.
Σε μία κλειστή συνάντηση με τους μετόχους του Twitter, ο Elon Mask είπε ότι αν δεν κάνουμε σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία του Twitter θα μας διαλύσει το Telegram και ίσως εννοούσε την ελευθερία του λόγου των χρηστών.
Το Telegram έχει γίνει το πραγματικά βασικό πεδίο μάχης στον πόλεμο της πληροφορίας.
Η ομάδα του Zelenksy δεν είναι άγνωστη στο Telegram. Οι σύμβουλοί του ήταν από τους πρώτους υιοθέτες κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2019. Χρησιμοποίησαν την εφαρμογή για να στρατολογήσουν και να οργανώσουν εθελοντές, δημοσιεύοντας συχνά αποκλειστικές ειδήσεις. Όταν ξαφνικά βρέθηκαν να ηγούνται μιας ψηφιακής προσπάθειας εν καιρώ πολέμου, οι αξιωματούχοι μπόρεσαν να βασιστούν στην προηγούμενη υποδομή τους για να συντονίσουν τις ενημερώσεις ειδήσεων, τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη στρατολόγηση εθελοντών στον κυβερνοχώρο και ξένων μαχητών.
Ο Zelensky το χρησιμοποιεί από τον καιρό της προεκλογικής του εκστρατίας για να μοιράζεται άτυπα, προσωπικά βίντεο, που συχνά έχουν γυριστεί σε smartphone, στον ευρύτερο κόσμο. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, το κανάλι του με την έναρξη του πολέμου από τους 65.000 followers που είχε στις 23 Φεβρουαρίου 2 μήνες μετά έφτασαν το 1,5 εκατομμυρίο.
Την ίδια στιγμή, το Telegram είναι επίσης ο αγωγός μέσω του οποίου αυθεντικές λεπτομέρειες που έρχονται σε αντίθεση με την στενά ελεγχόμενη αφήγηση του Κρεμλίνου επιστρέφουν στη Ρωσία. Αυτές οι αφηγήσεις που δεν προέρχονται από καμία κρατική πηγή μέσων ενημέρωσης διαπερνούν ακόμη και τους πιο παραδοσιακούς θεατές των μέσων ενημέρωσης.
Ουσιαστικά το Telegram είναι η κλασσική περίπτωση όπου μέσα από μία κρίση γεννιούνται πάντα ευκαιρίες.