Home ΑΦΥΠΝΙΣΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΕ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΕ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ

Άνθρωποι με ξεκάθαρους και καθαρογραμμένους στόχους πετυχαίνουν πολύ περισσότερα και σε συντομότερο χρόνο από όσους μπορούν να φανταστούν αυτοί που δεν γράφουν τους στόχους τους.

Οι στόχοι είναι η βάση των ονείρων σου και η δύναμη που σε ωθεί για να πετύχεις όσα θέλεις στη ζωή. Είτε έχεις μια φιλοδοξία για, παράδειγμα, να τρέξεις στο Μαραθώνιο, είτε να αρχίσεις να τρως υγιεινά, το να θέτεις στόχους και να τους γράφεις σε μια κόλλα χαρτί θα αυξήσουν δραστικά τις πιθανότητες επιτυχίας σου. 

Γιατί όμως πρέπει να γράφουμε τους στόχους μας στο χαρτί.

Η απόφασή σου να θέσεις στόχους είναι μια ένδειξη ότι έχεις αποφασίσει να αναλάβεις τον έλεγχο της ζωής σου. Αποφάσισες ότι θα προχωρήσεις στοχευμένα στην επιδίωξη των ονείρων σου και των επιθυμιών σου.

Υπάρχουν δυο είδη ανθρώπων

– Εκείνοι που αποκτούν αυτό που θέλουν και

– Εκείνοι που παίρνουν ότι τους προκύψει.

Το να καθίσεις και να γράψεις τους στόχους σου σημαίνει ότι δεν αφήνεις τα πράγματα στη τύχη.

Η οριοθέτηση των στόχων και η καταγραφή τους θα σε βοηθήσουν να δεις πιο καθαρά το μέλλον σου. Αν δεν σου αρέσει αυτό βλέπεις τώρα, τότε έχεις τη δυνατότητα να σχεδιάσεις ένα πιο ρόδινο μέλλον. Θα έχεις αυτό που λέμε Όραμα ζωής.

Το ότι δημιουργείς ένα όραμα ζωής δεν σημαίνει ότι θα καταλήξεις, απαραίτητα, ακριβώς όπως το σχεδιάζεις. Αλλά θα δρα σαν καταλύτης και θα σου δίνει την απαραίτητη κινητήρια δύναμη για την επίτευξη τουλάχιστον των πιο κοντινών και μεσοπρόθεσμών σου στόχων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο να σκέφτονται που θα πάνε να φάνε το σαββατόβραδο  ή το τι έκανε η τάδε τραγουδίστρια, ηθοποιός , ποδοσφαιριστής, celebrity παρά στο να αποφασίσουν και να καταγράψουν τους οικογενειακούς, προσωπικούς ή επαγγελματικούς στόχους.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο και οργάνωσε τα σημαντικά πράγματα για τη ζωή σου. Πολλά πράγματα συμβαίνουν στη ζωή μας τα οποία δεν ελέγχουμε ή δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η αντίδρασή μας σε αυτά.

Με τους στόχους σου καταγεγραμμένους, μπορείς να αντιμετωπίζεις τη κάθε αναποδιά ως προσωρινή. Αν χρειάζεται να αλλάξεις προσαρμόσεις τους στόχους σου ή τη πορεία σου έχεις τη δυνατότητα να το πράξεις.

Βεβαιώσου ότι κάνεις πρόοδο.

Το να είσαι απασχολημένος με κάτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνεις και πρόοδο. Όσο πιο γρήγορα διαπιστώσεις τα λοξοδρομήματα τόσο πιο γρήγορα θα κάνεις τις διορθωτικές ρυθμίσεις.

Οι καθημερινές παρενοχλήσεις είναι μέρος της ζωής. Συνεχώς πρέπει να αντισταθούμε σε πολλά ερεθίσματα τηλέφωνα, φίλοι, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλεόραση, instagram κ.λ.π. Μιας και έχουμε βάλει στόχο μια συγκεκριμένη μέρα, συνεχώς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να αποφεύγουμε τις παρενοχλήσεις που θα μας καθυστερήσουν ασκόπως. Άρα…

Βάζοντας στόχους με ημερομηνία λήξης θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς στην ολοκλήρωσή τους.

Αν ο στόχος σου είναι μακροπρόθεσμος, σπάσε τον σε μικρότερα κομμάτια με ημερομηνίες λήξεις π.χ. μηνιαίους στόχους.

Σκέψου το στόχο σου σαν ένα προορισμό και το σχέδιο δράσης σου σαν χάρτη που θα σε οδηγήσει εκεί.

Όποτε χάνεις το κουράγιο ή γεμίζεις με αμφιβολίες, ρίξε μια ματιά στο σχέδιο δράσης για να επανεκτιμήσεις που βρίσκεσαι.

Θυμήσου ότι απλώς η ύπαρξη γραπτών στόχων δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει συνεχώς να εργάζεσαι για την υλοποίησή του σχεδίου σου που θα σε οδηγήσει σε αυτούς.

Ο μεγάλος στόχος σου είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Προγραμματίζοντας εργασίες που πρέπει να γίνονται σε καθημερινή βάση και βάση χρονοδιαγράμματος θα αυξήσει την παραγωγικότητά σου και θα σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς το χρόνο σου πιο αποτελεσματικά.

Θα βελτιωθείς στο να δουλεύεις το κατάλληλο πράγμα, στον κατάλληλο χρόνο. Θα μάθεις να μοιράζεις το χρόνο σου σε σημαντικά πράγματα και να τους αφιερώνεις τις δημιουργικές σου ικανότητες.

Το ότι όρισες προγραμμάτισες μια εργασία να γίνει σε συγκεκριμένο χρόνο δεν σημαίνει ότι και το έκανες. Αν ο στόχος σου είναι αρκετά ελκυστικός, αν οι λόγοι επίτευξής του είναι ισχυροί, τότε δεν θα εγκαταλείψεις την προσπάθεια εύκολα.

Δείξε καθημερινή επιμέλεια , αποφασιστικότητα, δέσμευση.

Όπου έχεις αδυναμίες, δείξε θάρρος, κουράγιο, υπομονή και επιμονή.

Βάλε μικρότερους στόχους εκεί που δείχνεις έλλειψη πειθαρχίας, και συνέχισε να προοδεύεις βήμα βήμα.

Αν έχεις το κουράγιο να θέσεις στόχους αυτό θα σε βοηθήσει να δουλέψεις σκληρότερα και πιο αποφασιστικά για να βγεις από «ζώνη άνεσης», και θα αποκομίσεις τρομερή ανάπτυξη στη ζωή σου και στη δουλειά σου.

Συνάντησε τα σωστά άτομα

Τα μεγάλα όνειρα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από τον εαυτό σου. Αν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνο σου, τότε μάλλον δεν έθεσες αρκετά ψηλά τον πήχη. Θα χρειαστεί να συνεργαστείς με άτομα με διαφορετικές εμπειρίες και δεξιότητες. Η ομαδική δουλειά και η συνεργασία με ηγέτες και σωστούς επαγγελματίες φέρνουν πάντα πιο θεαματικά και γρήγορα αποτελέσματα. Οι έξυπνοι επωφελούνται και μαθαίνουν από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των άλλων.