Παρόλο που η πολυγαμία απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολυγαμικοί γάμοι είναι ανεκτοί σε ορισμένα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του σχετικά με τη γυναικεία μετανάστευση, “ο ρόλος και η θέση των μεταναστριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2006/2010(INI))(1)”, ζητεί από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει την απαγόρευση των πολυγαμικών γάμων στην υπό κατάρτιση πρότασή της για τη θέσπιση κανόνων που θα αφορούν το εφαρμοστέο δίκαιο σε ζητήματα γάμου.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και για να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως πολυγαμία, πολυσυντροφικότητα και ανοιχτές σχέσεις δεν είναι έννοιες ταυτόσημες.
Πολυγαμία
Eίναι, στην ουσία, ο γάμος μεταξύ πολλών ατόμων γενικώς. Όταν ο άνδρας παντρεύεται με πολλές γυναίκες αυτό αποκαλείται πολυγυνία, ενώ το αντίστροφο αποκαλείται πολυανδρία. Παρόλ΄αυτά, ο όρος χρησιμοποιείται συχνά ως ταυτόσημος του μη μονογαμικού τρόπου ζωής.
Ανοιχτή σχέση
Αφορά αποκλειστικά στη δυνατότητα και των δύο συντρόφων να μπορούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις και με άτομα εκτός της «αποκλειστικής» πρωταρχικής τους σχέσης. Μπορούμε να αγαπήσουμε, να παντρευτούμε ή να συζήσουμε με περισσότερα από ένα άτομα ταυτόχρονα, ή μήπως ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε σε τρομερές εντάσεις και αδιέξοδα όπου η πικρία, η ζήλεια, και ο ανταγωνισμός θα τα δηλητηρίαζαν όλα;
Το μόνο στοιχείο που τη διαχωρίζει από την περίπτωση της απιστίας σε μία μονογαμική σχέση.
Και στις πολυγαμικές σχέσεις υπάρχει ζήλια, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι πάντοτε τα άτομα επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο σε μία μονογαμική σχέση να κρύψει κάποιος το γεγονός ότι βλέπει και άλλα άτομα. Και είναι πιο συνηθισμένο γιατί το αντίκτυπο θα είναι εντελώς διαφορετικό προφανώς.
Η εμπιστοσύνη καλλιεργείται και στις πολυγαμικές σχέσεις. Ρομαντισμός πάντα υπάρχει, αρκεί να το θέλουν είτε και οι δύο σύντροφοι, είτε και όλοι οι σύντροφοι. Ο ρομαντισμός δεν αφορά μόνο τις σχέσεις αλλά και άλλα, όπως η τέχνη, η μουσική κλπ. Μπορεί κάποιος να περνάει τον χρόνο του με ρομαντικό τρόπο και να είναι στην ουσία χωρίς κάποια σχέση.
Σόλο πολυσυντροφικότητα
Ακολουθείται από άτομα που δεν επιθυμούν να έχουν κάποιον πρωταρχικό σύντροφο και που δεν θεωρούν την ύπαρξη συντροφικής σχέσης ως το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή.
Polyfidelity
Είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν πολυσυντροφικά άτομα που έχουν, ως πρωταρχική σχέση, μία ομάδα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από μία πολυσυντροφική αδελφότητα στο Σαν Φραντσίσκο ανάμεσα στο 1971-1991. Μία τέτοια ομάδα αποτελείται από τρία έως πέντε που έχει αποφασίσει να δημιουργήσει μια πρωταρχική ομαδική σχέση και ζει μια ζωή παρόμοια με αυτή των περισσοτέρων ζευγαριών. Μοιράζονται, δηλαδή, τα έξοδα και τις όποιες άλλες υποχρεώσεις, συναποφασίζουν, μεγαλώνουν από κοινού τα παιδιά και, γενικώς, συμπεριφέρονται ως μια ενιαία οικογενειακή οντότητα.
Υβριδική παραλλαγή
Σε αυτήν την εκδοχή σχέσης, ο ένας σύντροφος είναι μονογαμικός και ο άλλος μη μονογαμικός. Υπάρχει, όμως, κοινή συναίνεση για αυτό καθώς θεωρούν πως ισότητα δεν σημαίνει να επιθυμούν και να έχουν όλοι το ίδιο πράγμα, από τη στιγμή που οι ανάγκες των ανθρώπων διαφέρουν.
Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί.
Όπως υπάρχουν άτομα ετεροφυλοφιλικά, ομοφυλοφιλικά και αμφίφυλα, έτσι υπάρχουν και άτομα που είναι και νιώθουν περισσότερο μονογαμικά ή πολυγαμικά από τη φύση τους, ανεξαρτήτως του τρόπου ζωής τους, επηρεασμένα, λιγότερο ή περισσότερο από τις αξίες του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Κάποιοι είναι πιο φιλελεύθεροι, τολμηροί, ενώ άλλοι πιο, συντηρητικοί ή υπέρμαχοι του μονογαμικού τρόπου ζωής.
Τέλος να τονίσουμε ότι το παρόν άρθρο δεν έχει στόχο να προωθήσει την πολυγαμία έναντι του μονογαμικού τρόπου ζωής, αλλά το δικαίωμα του καθενός να μπορεί να επιλέγει αυτό που του ταιριάζει, χωρίς να συμπεριφέρεται ρατσιστικά απέναντι σε όποιον διαφωνεί με τις απόψεις του.