Home LIFESTYLE Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ “SHAZAM”

Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ “SHAZAM”

Το Shazam, η επαναστατική εφαρμογή smartphone που σας δίνει το όνομα και τον καλλιτέχνη πίσω από τη μουσική που παίζει γύρω σας, ιδρύθηκε το 1999 από τους Mukherjee, Chris Barton, Philip Inghelbrecht και Avery Wang. Έγραψαν το λογισμικό ανάλυσης ήχου που επέτρεπε στο πρόγραμμα να αναγνωρίσει οποιοδήποτε τραγούδι αλλά η υπηρεσία ήταν πολύ διαφορετική τότε.

Όταν κυκλοφόρησε το 2002, το Shazam είχε 1 εκατομμύριο τραγούδια στη βάση δεδομένων του και χρειάστηκε 15 δευτερόλεπτα για να επεξεργαστεί το αίτημα ενός χρήστη. Σήμερα, μπορεί να χρειαστούν μόλις δύο δευτερόλεπτα για να χτενιστούν τραγούδια 30 εκατομμυρίων και μπορεί να αντεπεξέλθει σε ρεμίξ, θόρυβο φόντου και εκδόσεις διασκευής.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, δεν υπήρχαν smartphone, δεν υπήρχαν εφαρμογές και το iTunes δεν είχε ακόμη εφευρεθεί. Για να χρησιμοποιήσουν το Shazam, οι άνθρωποι θα καλούσαν έναν αριθμό, θα έβαζαν το τηλέφωνό τους στο ραδιόφωνο και μετά θα λάμβαναν ένα μήνυμα που προσδιορίζει το τραγούδι. Ήταν περίεργο, αλλά η τεχνολογία έπαιρνε το χρόνο της για να φτάσει στο όραμα της Shazam για το μέλλον.

Το Shazam έγινε για πρώτη φορά διαθέσιμο ως εφαρμογή το 2006 αποκλειστικά στην υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας Amp’d Mobile.

Το Shazam για iPhone έκανε το ντεμπούτο του στις 10 Ιουλίου 2008, με την κυκλοφορία του App Store της Apple. Η δωρεάν εφαρμογή επέτρεψε στους χρήστες να ξεκινήσουν το iTunes και να αγοράσουν απευθείας το τραγούδι, αν και η υπηρεσία δυσκολευόταν να αναγνωρίσει την κλασική μουσική

Το Shazam κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα Android αργότερα το ίδιο έτος και στο Windows Mobile Marketplace ένα χρόνο αργότερα. Το Encore εμφανίστηκε για πρώτη φορά για iPhone τον Νοέμβριο του 2009.

Τον Δεκέμβριο του 2009, το Shazam κατέβηκε δέκα εκατομμύρια φορές σε 150 χώρες σε 350 παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Περίπου το οκτώ τοις εκατό των χρηστών αγόρασαν ένα κομμάτι αφού αναγνωρίστηκε από την υπηρεσία. Η επιτυχία οδήγησε σε έναν γύρο χρηματοδότησης από την Kleiner Perkins Caufield & Byers τον Οκτώβριο του 2009 Τον Ιανουάριο του 2011, η Apple ανακοίνωσε ότι το Shazam ήταν η τέταρτη δωρεάν εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις όλων των εποχών στο App Store, ενώ ο αντίπαλος SoundHound είχε την πιο πληρωμένη εφαρμογή iPad.

Τον Αύγουστο του 2012, η ​​Shazam ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία είχε χρησιμοποιηθεί για την προσθήκη ετικετών σε πέντε δισεκατομμύρια τραγούδια, τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις. Επιπλέον, το Shazam ισχυρίστηκε ότι είχε πάνω από 225 εκατομμύρια χρήστες σε 200 χώρες. Ένα μήνα αργότερα, η υπηρεσία ισχυρίστηκε ότι είχε περισσότερους από 250 εκατομμύρια χρήστες με δύο εκατομμύρια ενεργούς χρήστες την εβδομάδα. Το 2014, η εφαρμογή ανακοίνωσε ότι είχε 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως και πάνω από 500 εκατομμύρια λήψεις. Τον Οκτώβριο του 2014, η Shazam ανακοίνωσε ότι η τεχνολογία της χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό 15 δισεκατομμυρίων τραγουδιών.

Η εφαρμογή Shazam συμπεριλήφθηκε στις 50 καλύτερες εφαρμογές Android της Techland για το 2013.

Τον Αύγουστο του 2014, η Shazam ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχουν άλλες ενημερώσεις για το Shazam (RED) μετά τις 7 Αυγούστου.

Η κυκλοφορία του iOS 8 από την Apple τον Σεπτέμβριο του 2014 ήρθε με την ενσωμάτωση του Shazam στον εικονικό βοηθό Siri της Apple.

Τον Φεβρουάριο του 2013, η Shazam ανακοίνωσε μια συνεργασία με το μουσικό κατάστημα Beatport, προσθέτοντας τη βιβλιοθήκη ηλεκτρονικής μουσικής στην υπηρεσία. Στις 3 Απριλίου 2013, η Shazam ανακοίνωσε μια αποκλειστική συνεργασία με τη Saavn, μια ινδική διαδικτυακή υπηρεσία ροής μουσικής. Η συμφωνία πρόσθεσε σχεδόν 1 εκατομμύριο τραγούδια σε ινδικές γλώσσες στη βάση δεδομένων του Shazam. Τον Ιούλιο του 2014, η Shazam ανακοίνωσε μια συνεργασία με την Rdio που επιτρέπει στους χρήστες του Shazam να μεταδίδουν ολόκληρα τραγούδια μέσα στην εφαρμογή.

Τον Μάιο του 2015, το Shazam κυκλοφόρησε στο Wear OS (πρώην Android Wear).

Ο Rich Riley εντάχθηκε στη Shazam ως Διευθύνων Σύμβουλος τον Απρίλιο του 2013. μετά από περισσότερα από 13 χρόνια στη Yahoo! Ο Ράιλι αντικατέστησε τον Άντριου Φίσερ, ο οποίος προσλήφθηκε από την Infospace στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου το 2005 για να ενισχύσει τις συνεργασίες του κλάδου και να αναπτύξει τη βάση χρηστών. Ο Fisher είναι πλέον εκτελεστικός πρόεδρος.

Εκτός από τη μουσική, η Shazam έχει ανακοινώσει συνεργασίες με συνεργάτες σε όλη την τηλεόραση, τη διαφήμιση και τον κινηματογράφο. Τον Μάιο του 2014, η National CineMedia ανακοίνωσε μια συνεργασία με τη Shazam για την ενσωμάτωση του Shazam στα τμήματα πριν από την προβολή της Πρώτης ματιάς που προβάλλονται στους κινηματογράφους Regal, AMC και Cinemark. Τον Νοέμβριο του 2014, το NCM και το Shazam ανακοίνωσαν ότι οι προπαραστάσεις του NCM First Look έχουν πλέον ενεργοποιηθεί το Shazam σε περισσότερες από 20.000 οθόνες ταινιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Αύγουστο του 2014, η Shazam ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Resonate, ενός προϊόντος πωλήσεων που επιτρέπει στα τηλεοπτικά δίκτυα να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και τη βάση χρηστών του. Η είδηση ​​περιελάμβανε την ανακοίνωση συνεργασιών με τις AMC, A&E, Dick Clark Productions και Fuse.

Το Shazam ανακοίνωσε πρόσφατα μια συνεργασία με το Sun Broadcast Group στο Shazam για Ραδιόφωνο, μια νέα προσφορά που θα επιτρέψει στους ραδιοφωνικούς σταθμούς να προωθήσουν προσαρμοσμένο περιεχόμενο στους ακροατές στους πάνω από 8.000 ραδιοφωνικούς σταθμούς της Sun Broadcast στις ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η Shazam ανακοίνωσε μια συνεργασία με την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Snapchat. Η νέα δυνατότητα έρχεται ως μέρος της τελευταίας ενημέρωσης και ενσωμάτωσης του Snapchat με το Shazam, η οποία επιτρέπει στους χρήστες του Snapchat να χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης μουσικής του Shazam πατώντας παρατεταμένα την οθόνη της κάμερας.

2018–σήμερα: Θυγατρική της Apple Inc.
Τον Δεκέμβριο του 2017, η Apple Inc. ανακοίνωσε ότι θα εξαγόραζε τη Shazam έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων (300 εκατομμύρια £). Στις 23 Απριλίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την εξαγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εξαγορά στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 και η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2018.