Home ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ

Ο κόσμος μας δεν ήταν ποτέ καλύτερος από τον σημερινό. Ποτέ και πουθενά στον πλανήτη οι κοινωνίες δεν απολάμβαναν μία καλύτερη ζωή από αυτή που έχουν σήμερα. Για να φτάσει κανείς στην παραπάνω θέση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί στον εγκέφαλό του μια σειρά από επαγωγικές σκέψεις.

Ειδικές προσεγγίσεις στα αγαθά, στις υπηρεσίες, στο βιοτικό επίπεδο, στην ασφάλεια, στην δημοκρατία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση, στο κράτος πρόνοιας κτλ, που θα τον οδηγήσουν σε ένα θεμελιώδες συμπέρασμα για την βέλτιστη κατάσταση της ανθρωπότητας σήμερα.

Γιατί όμως, σε πολλές κοινωνίες, με έντονα στοιχεία νεωτερικότητας συναντά κανείς ανθρώπους που εξεγείρονται υπέρ του παρελθόντος, καταδικάζοντας το παρόν;

Γιατί το ποσοστό της ημιμάθειας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο?
Η σχέση του «ηλιθίου» με το παρελθόν είναι «αναλγητική». Το χρησιμοποιεί πάντα ως «παυσίπονο» για την δυσανεξία του στο παρόν. Η αδυναμία του δεν του επιτρέπει να καταλάβει πως η φυσική προδιάθεση προς την λήθη ωραιοποιεί όσα πέρασαν και δραματοποιεί όσα συμβαίνουν τώρα.

Γενικότερα, η στατική του αντίληψη για τον χρόνο τον καθηλώνει και εξάπτει τις επικίνδυνες φαντασιώσεις του που λειτουργούν ως άλλοθι για την ανευθυνότητα του παρόντος… Επομένως, η γιαγιά που άφησε το χωριό της για να έρθει στην πόλη, αναπολεί πόσο ωραία ήταν τότε και πόσο άσχημα σήμερα. Ξεχνάει βέβαια πολλά. Το ξύλο που έτρωγαν οι γυναίκες στο σπίτι, τον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση, την αυτοδικία ως μέσο επίλυσης διαφορών, τον σκοταδισμό της θρησκείας, την εξαθλίωση πολλών ανθρώπων που ζούσαν σε ένα δωμάτιο και την βαρβαρότητα των συνθηκών.

Αν όμως αυτό ίσχυε μόνο για τις μεγάλες ηλικίες, θα ήταν φυσιολογικό. Και οι σύγχρονες γενιές στέκονται με ιδιαίτερο θράσος απέναντι στην πραγματικότητα.

Η ημιμάθεια ως παράγωγο ενός άθλιου εκπαιδευτικού συστήματος δημιουργεί κακομαθημένους πολίτες.

Ο ημιμαθής άνθρωπος είναι αναμφισβήτητα πολύ χειρότερος από τον αμαθή. Αποτελεί παράγωγο του καταναλωτικού συστήματος που τον διαπαιδαγωγεί ως πελάτη και όχι ως αξιότιμο μέλος μιας κοινωνίας όπου η αγορά συμπορεύεται με την πολιτεία σε μία σχέση αμοιβαιότητας και ισορροπίας. Αργά ή γρήγορα, η δικτατορία των ημιμαθών όχι των αμαθών θα καταστρέψει τον κόσμο. Αν δεν αλλάξουν τα εκπαιδευτικά συστήματα και δεν οριστούν προϋποθέσεις σε μία σύγχρονη κοινωνία όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας και δεν εκτιμούμε, δεν θα υπάρχουν πια για να ενθαρρύνουν την αχαριστία του ημιμαθούς.

Χρειαζόμαστε ένα σχολείο και μια δημοκρατία με προϋποθέσεις. Ανοικτά σε όλους αλλά με προϋποθέσεις! Με αυστηρές βαθμολογίες, με αξιοκρατικά κριτήρια και με δασκάλους που δεν πιστοποιούν απλώς το πτυχίο και τις πενιχρές γνώσεις τους.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here