Home Uncategorized ΕΤΣΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΕΤΣΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Οι συνήθειες ενός καλού οδηγού δεν αφορούν αποκλειστικά άντρα, γυνάικα, νεαρούς ή ηλικιωμένους αλλά μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Πως ξεχωρίζουν και γιατί θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι;

Δίνει προσοχή στην κυκλοφορία: ο καλός οδηγός ελέγχει συχνά τους καθρέπτες και προβλέπει τους ελιγμούς που θα κάνουν οι άλλοι οδηγοί. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό ενός οδηγού με ευγένεια και αυτοπεποίθηση.

Προειδοποιεί εγκαίρως για ελιγμούς.

Ο καλός οδηγός ειδοποιεί αρκετά νωρίτερα τους άλλους οδηγούς ανάβοντας τα φλας όταν σκοπεύει να στρίψει ή να αλλάξει λωρίδα, ώστε να τους επιτρέψει να ενεργήσουν αναλόγως.

Δεν κλείνει τις διασταυρώσεις

Προσέχει πού είναι η είσοδος της διασταύρωσης, ώστε να μην την κλείνει όταν ο φωτεινός σηματοδότης γίνει κόκκινος.

Τηρεί τις ενδείξεις του φωτεινού σηματοδότη

Εάν το χρώμα του γίνει πορτοκαλί και υπάρχει αρκετός χώρος για επιβράδυνση με ασφάλεια, θα πρέπει να το κάνει. Μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ποδηλατών, πεζών και άλλων οδηγών αν το παραβιάσει, απλώς και μόνο για να κερδίσει ένα ή δύο λεπτά.

Επιτρέπει  σε άλλα οχήματα να βγουν στον δρόμο: ούτως ή άλλως αργά ή γρήγορα ενδέχεται να βρεθεί στην ίδια θέση.

Τηρεί απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα

Η απόσταση πρέπει να είναι τόση ώστε να υπάρχει περιθώριο αντίδρασης 2-4 δευτερολέπτων, σε περίπτωση ξαφνικού φρεναρίσματος. Για τον υπολογισμό αυτής της απόστασης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι διαγραμμίσεις στο δρόμο.

Τηρεί το όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές

Είναι οι περιοχές όπου μπορεί να τρέχουν και να παίζουν παιδιά στον δρόμο, και ξαφνικά μπορεί να πεταχτούν χωρίς να έχουν αίσθηση των οχημάτων που περνούν.

Δείχνει σεβασμό και υπομονή απέναντι στους ηλικιωμένους οδηγούς, τους οδηγούς με αναπηρίες ή τους οδηγούς αυτοκινήτων με μηχανικές βλάβες. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η τήρηση μεγαλύτερης απόστασης ασφαλείας και η υπομονή. Είναι πιθανό η ταχύτητα αυτών των οδηγών να είναι μικρότερη και η ικανότητα αντίδρασής τους πιο αργή.

Διευκολύνει και επιτρέπει την ταχεία διέλευση οχημάτων προτεραιότητας ή άμεσης ανάγκης.

Είναι ανεκτικός απέναντι στους άλλους οδηγούς. Προφυλάσσει την ασφάλεια των μοτοσικλετιστών, των ποδηλατών και των πεζών, τηρεί πάντα τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, διατηρεί το όχημά του σε τέλεια κατάσταση, χρησιμοποιεί σωστά τα συστήματα συναγερμού, κ.λπ. Όλα αυτά είναι επίσης συνήθειες ενός καλού οδηγού.

Τι αποφεύγει;

Χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Πολλοί οδηγοί εκμεταλλεύονται το ταξίδι για να διαβάσουν και να απαντήσουν σε e-mail, να στείλουν μηνύματα, να πραγματοποιήσουν κλήσεις ή βιντεοκλήσεις, και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιούν τεχνολογία handsfree. Αυτό αποσπά την προσοχή του οδηγού και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου, αλλά και των άλλων οδηγών ή πεζών. Οι περισπασμοί είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων.

Παραβίαση των ορίων ταχύτητας

Η υπερβολική ταχύτητα είναι αναμφίβολα η κυριότερη αιτία ατυχημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που απειλεί την ασφάλεια όλων όσων βρίσκονται στον δρόμο. Οι δρόμοι έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε τα αυτοκίνητα να κινούνται σε ορισμένη μέγιστη ή ελάχιστη ταχύτητα. Να θυμάστε ότι η οδήγηση σε υπερβολικά χαμηλή ταχύτητα είναι εξίσου επικίνδυνη.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών

Δεύτερη αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων παγκοσμίως. Πρόκειται για συμπεριφορά που επιφέρει κυρώσεις από όλους τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας του κόσμου.

Ελλιπής συντήρηση του οχήματος

Η ευθύνη για τη συντήρηση του οχήματός σας είναι αποκλειστικά δική σας. Κακή κατάσταση των ελαστικών, μια ξαφνική μηχανική βλάβη ή το ξαφνικό σβήσιμο του κινητήρα λόγω έλλειψης καυσίμου, μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα ή, στην καλύτερη περίπτωση, ενόχληση σε πολλούς οδηγούς από πίσω.

Επιθετική οδήγηση ή έλλειψη ανεκτικότητας απέναντι στους άλλους οδηγούς

Ο δρόμος δεν είναι μέρος για να διοχετεύουμε τον θυμό ή την αγανάκτησή μας λόγω προβλημάτων στο σπίτι ή στη δουλειά. Ένας ανυπόμονος και επιθετικός οδηγός αποτελεί πιθανό κίνδυνο στον δρόμο.

Ελλιπής σχεδιασμός της διαδρομής πριν την οδήγηση

Η αναγκαστική χρήση του GPS την ώρα της οδήγησης αποσπά την προσοχή με πιθανές σοβαρές συνέπειες.

Οδήγηση υπό πίεση ή άγχος

Η καθημερινή κίνηση στις μεγάλες πόλεις και σε συγκεκριμένες ώρες μπορεί να είναι πολύ έντονη και να προκαλεί καθυστερήσεις, με συνέπεια να προκύπτουν απρόβλεπτες καθυστερήσεις και στην αναμενόμενη ώρα άφιξης. Μη βιάζεστε να φτάσετε στον προορισμό σας και δείξτε υπομονή.

Οι συνήθειες του καλού οδηγού σώζουν ζωές και δημιουργούν έναν ευχάριστο και ασφαλή χώρο για οδήγηση. Ας προσπαθήσουμε να τις μοιραστούμε και να τις προωθήσουμε.