Η ιδέα ότι ο σεληνιακός κύκλος μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων χρονολογείται χιλιάδες χρόνια, αλλά έχει απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύγχρονη ιατρική. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτές τις αρχαίες θεωρίες.
Οι μηνιαίοι και ετήσιοι κύκλοι της Σελήνης καθώς περνά στον ουρανό της νύχτας έχουν δείξει αξιοσημείωτη ομοιότητα με τα μοτίβα των μεταβολών της διάθεσης σε μερικούς ασθενείς
Για αιώνες, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Σελήνη επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η λέξη τρελός προέρχεται από τον λατινικό τρελό, που σημαίνει «moonstruck», και τόσο ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης όσο και ο Ρωμαίος φυσιοδίφης Πλίνιος ο Πρεσβύτερος πίστευαν ότι η τρέλα και η επιληψία προκλήθηκαν από τη Σελήνη. Οι εγκύους φημολογείται επίσης ότι είναι πιο πιθανό να γεννήσουν σε μια πανσέληνο, αλλά οποιαδήποτε επιστημονική απόδειξη για αυτό, που μαζεύεται με την επισκόπηση των αρχείων γεννήσεων σε διαφορετικές σεληνιακές φάσεις, είναι ασυνεπής. Επίσης, είναι απόδειξη ότι ο σεληνιακός κύκλος αυξάνει τη βία μεταξύ ψυχιατρικών ασθενών ή φυλακισμένων, αν και μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εγκληματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους – συμβάντα που συμβαίνουν σε δρόμους ή σε φυσικούς χώρους όπως παραλίες μπορεί να είναι υψηλότερα όταν υπάρχει περισσότερο φως του φεγγαριού.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες ενδείξεις ότι ο ύπνος ποικίλλει στον σεληνιακό κύκλο. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2013 που διεξήχθη υπό τις εξαιρετικά ελεγχόμενες συνθήκες ενός εργαστηρίου ύπνου διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι χρειάστηκαν πέντε λεπτά περισσότερο για να κοιμηθούν κατά μέσο όρο και κοιμόντουσαν για 20 λεπτά λιγότερο συνολικά, γύρω από μια πανσέληνο, σε σύγκριση με το υπόλοιπο μήνα παρόλο που δεν εκτέθηκαν σε φως του φεγγαριού. Η μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητάς τους, εν τω μεταξύ, έδειξε ότι η ποσότητα του βαθύ ύπνου που βίωσαν μειώθηκε κατά 30%. Παρόλα αυτά, μια μελέτη παρακολούθησης απέτυχε να επαναλάβει τα ευρήματα.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξωτερική εγκληματική δραστηριότητα μπορεί να είναι υψηλότερη όταν υπάρχει περισσότερο φως του φεγγαριού
Επειδή οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται σε αυτούς τους σεληνιακούς κύκλους, ο μόνος τρόπος για να βρεις οτιδήποτε είναι να βλέπεις κάθε άτομο ξεχωριστά με την πάροδο του χρόνου και στη συνέχεια τα μοτίβα να αναδύονται.
Ο Dr. Wehr από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ασχολήθηκε περισσότερο με αυτό και διαπίστωσε ότι οι «ασθενείς» του με προβλήματα αυπνίας εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες:
– η αλλαγή της διάθεσης κάποιων ανθρώπων φαίνεται να ακολουθεί έναν κύκλο 14,8 ημερών, άλλοι έναν κύκλο 13,7 ημερών
– αν και μερικοί από αυτούς περιστασιακά άλλαξαν μεταξύ αυτών των κύκλων.
Η Σελήνη επηρεάζει τη Γη με διάφορους τρόπους.
Το πρώτο είναι μέσω της παροχής σεληνόφωτου, με μια πανσέληνο να έρχεται κάθε 29,5 ημέρες και μια νέα Σελήνη να ακολουθεί 14,8 ημέρες μετά από αυτό.
Στη συνέχεια, υπάρχει η βαρυτική έλξη της Σελήνης, η οποία δημιουργεί τις παλίρροιες του ωκεανού που ανεβαίνουν και πέφτουν κάθε 12,4 ώρες. Το ύψος αυτών των παλιρροιών ακολουθεί επίσης περίπου κύκλους δύο εβδομάδων (τον «κύκλο άνοιξη-νάπ») των 14,8 ημερών, ο οποίος καθοδηγείται από τη συνδυασμένη έλξη της Σελήνης και του Ήλιου, και τον «κύκλο απόκλισης» των 13,7 ημερών, ο οποίος καθοδηγείται από τη θέση της Σελήνης σε σχέση με τον Ισημερινό.
Περαιτέρω στοιχεία για την επιρροή της Σελήνης στις διαθέσεις των ασθενών προέρχεται από την ανακάλυψη ότι κάθε 206 ημέρες, οι κανονικοί ρυθμοί φαίνεται να διακόπτονται από έναν άλλο σεληνιακό κύκλο, αυτόν που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία “supermoons”, όταν το ελλειπτικό οβάλ της Σελήνης η τροχιά το φέρνει ιδιαίτερα κοντά στη Γη.
Θεωρητικά, το φως μιας πανσελήνου μπορεί να διαταράξει τον ύπνο των ανθρώπων, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάθεσή τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους διπολικούς ασθενείς, των οποίων τα επεισόδια διάθεσης προκαλούνται συχνά από διαταραγμένο ύπνο ή κιρκαδικούς ρυθμούς – ταλαντώσεις 24 ωρών στη βιολογία και τη συμπεριφορά μας, οι οποίοι μπορεί να διαταραχθούν ως αποτέλεσμα της εργασίας με βάρδιες ή της πτήσης μεγάλων αποστάσεων. Υπάρχουν ακόμη και ενδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση των διπολικών ασθενών από την κατάθλιψη.