Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΜΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΗΣ ΣΚΥΛΙΤΣΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΜΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΗΣ ΣΚΥΛΙΤΣΑΣ

Η ιστορία είναι πραγματική και δείχνει πόσα μπορούμε να μάθουμε άν αφεθούμε να ακούσουμε και να δούμε τι μαθήματα μας δίνει καθημερινά η ζωή μας.

“Μέχρι που έφτασα στην πύλη του σπιτιού μας, μία αδέσποτη σκυλίτσα με ακολουθούσε ήδη για τρία χιλιόμετρα. Σταμάτησα. Αυτή ήταν μια σημαντική απόφαση. Αν της επέτρεπα να μπει στην αυλή μας και της προσέφερα φαγητό της, δεν θα έφευγε ποτέ. Κάθισε και με κοίταξε με τα πιο εκφραστικά μάτια που είχα δει ποτέ. Και στη συνέχεια μπήκα στην αυλή με τη σκυλίτσα παρέα.

Στα χρόνια που ζούμε μαζί με την Τζέιν στην ύπαιθρο έξω από την πόλη του Ναυπλίου στην Ελλάδα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που με ακολουθούσε ένας αδέσποτος σκύλος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της πρωινής βόλτας μου. Η Ελλάδα έχει σχεδόν εξίσου αδέσποτα σκυλιά με το Μεξικό και συχνά προσεγγίζουν την προσοχή σας και, φυσικά, τα τρόφιμα. Αλλά δεν μπορεί κανείς να υιοθετήσει κάθε σκύλο στην περιοχή, και αν δεν τους δώσουμε καμία προσοχή, θα φύγουν μετά από ένα λεπτό ή δύο.

Αλλά όχι αυτό το σκυλί. Αυτό ήταν ιδιαίτερο.
Πρώτα απ ‘όλα συνέχισε να με ακολουθεί παρά την έλλειψη προσοχής. Αλλά και πάλι, έστειλα περισσότερες από μερικές αδυσώπητες ματιές με τον τρόπο της επειδή ήταν πολύ όμορφη. Φαινόταν διασταύρωση ανάμεσα σε ελληνικό τσοπανόσκυλο και ένα Λαμπραντόρ. Με ένα πολύ πλούσιο λευκό-μπεζ τρίχωμα, ένα βασιλικό μακρύ ρύγχος, μια εντυπωσιακή χνουδωτή ουρά, τέλειες αναλογίες, και πάνω απ ‘όλα, τα πιο εκφραστικά μάτια στο ζωικό βασίλειο. Ατόφια ελληνική ομορφιά στα μάτια ενός σκύλου Επιπλέον, ήταν, ευγενής και φαινομενικά πολύ έξυπνη: με παρακολούθησε πρώτα περπατώντας λίγα μέτρα πίσω και όταν δεν της είπα να φύγει, άρχισε να περπατά δίπλα μου. Όταν σταμάτησα, σταμάτησε και με κοίταξε, αλλά ποτέ δεν προσπάθησε να έρθει πιο κοντά. Όταν την κάλεσα να πλησιάσει για να την περιποιηθώ, ήρθε, και όταν σταματούσα έφευγε, σεβόμενη τον περίπατό μου. Την πρώτη φορά που προσπάθησε να με γλύψει, την αποθάρρυναζα και δεν προσπάθησε ξανά να το πράξει, σαν να είχε μάθει ήδη ότι δεν μου άρεσε.

Επομένως, όταν το συγκεκριμένο σκυλί περνούσε από την είσοδο της αυλής μας, τόσο η ίδια όσο και εγώ ήξερα ότι ήταν για καλό. Ακόμα και κατά την πρώτη ημέρα της πρώτης μας συνάντησης, ήξερα ότι αυτό δεν ήταν συνηθισμένο ζώο.

Ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε από την εξοχική μας κατοικία στην Ελλάδα αφού κατοικούσαμε εδώ και οκτώ χρόνια. Λίγες μέρες νωρίτερα, η Jane είχε δει ένα όμορφο φίδι στον κήπο μας. Μια εβδομάδα νωρίτερα, δύο γάτες άρχισαν να μας επισκέπτονται τακτικά και η φωλιά στο γκαράζ μας, που ήταν άδεια για χρόνια, είχε αποκτήσει έναν νέο κάτοικο – ένα μεταναστευτικό χελιδόνι που θα έβλεπα κάθε πρωί να πετάει μακριά καθώς εισήλθα στο χώρο του. Όσον αφορά τα τζιτζίκια του Ιουλίου, εμφανίστηκαν νωρίτερα φέτος. Το γεγονός ότι τόσα πολλά διαφορετικά πλάσματα ξαφνικά άρχισαν να μας επισκέπτονται τόσο κοντά στην αναχώρησή μας πρότεινε μια βαθύτερη αφήγηση.

Αυτά ήταν σημαντικά σημάδια: η φύση γνώριζε τα σχέδιά μας και θέλησε όχι μόνο να μας αποχαιρετήσει, αλλά και να αντισταθμίσει την περιστασιακή θλιβερή διάθεση μας φέρνοντας απροσδόκητες χαρές στη ζωή μας.

Αλλά αυτό δεν ήταν όλο. Για την εμφάνιση του σπάνιου και όμορφου σκύλου που με ακολούθησε μέχρι το κατώφλι μου φάνηκε να ξεπερνά ακόμα και την τάση μου να διαβάζω μια ενωτική ενότητα στα γεγονότα της ζωής μου. Κάτι πέρα ​​από την ορατή ζωή μας φάνηκε να λειτουργεί. Ξαφνικά είδα στην εμφάνιση του αδέσποτου σκύλου ένα ακόμα πιο έκτακτο γεγονός: ο σκύλος ήταν η απόλυτη θεοφανία.

Η «Θεοφάνια», από την ελληνική λέξη «θεοφάνεια», είναι μια σύνθετη λέξη που σημαίνει «την εμφάνιση μιας θεότητας (σε έναν άνθρωπο)». Σύντομα συνειδητοποίησα ότι αυτό το εκπληκτικό και σπάνιο «ζώο», που σύντομα θα γινόταν το τρίτο μέλος της οικογένειάς μας, έστειλε ο θεός. Ή μάλλον η ίδια ήταν θεός, στην αρχαία ελληνική έννοια του όρου: μια θεότητα σε έναν κόσμο γεμάτο με θεϊκά όντα σε όλες τις μορφές και μορφές. Θα μπορούσα τώρα να διακηρύξω με βεβαιότητα ότι ήταν Θεότητα! Επιπλέον, δεδομένου ότι ήταν μακράν το πιο εξαιρετικό από όλα τα φιλοξενούμενα πλάσματα που ήρθαν να μας πουν αντίο, ένιωσα επίσης ότι το έστειλε ο ανώτατος θεός των Ολυμπιονικών, ο ίδιος ο Δίας.

Κατά τη στιγμή της εμφάνισής της, έμαθα να διαβάζω μερικούς από τους διαλόγους του Πλάτωνα – μια τελευταία νοσταλγική επανασύνδεση με την ψυχή της Αρχαίας Ελλάδας λίγο πριν την αναχώρησή μας. Στο Συμπόσιο, ο Πλάτωνας έχει τον Σωκράτη να λέει την ιστορία του πώς δίδαξε η Διοτίμα ​​ότι γνώριζε για την Αγάπη (Έρως).

Είχα ξεχάσει ότι ο Σωκράτης είχε μια δασκάλα. Όταν διάβασα για τη Διοτίμα, ανακάλυψα ότι έζησε στην πόλη της Μαντινείας (τα ερείπια της οποίας ήταν μόνο πενήντα λεπτά από το σημείο που ζούσαμε) και ότι ήταν ένας σοφός που ήταν σχεδόν σεβαστός ως θεά στον αρχαίο κόσμο και συνειδητοποίησα ότι αυτές οι νόμιμες συμπτώσεις έδειχναν κάτι, αποφάσισα να ονομάσω το σκυλί Διοτίμα – ένα όνομα που σχετίζεται και με τον Δία: Το Διοτίμα προέρχεται από τη Δία (Zeus) και τιμώ (τιμή) . ”

Και τι προφητική επιλογή αυτό αποδείχθηκε! Για τον τελευταίο μήνα και το μισό της διαμονής μας στην Ελλάδα, το θεϊκό δώρο του Δία, ο κομιστής του ονόματός του ο δάσκαλος του Σωκράτη, η Διοτίμα ο σκύλος, έγινε δάσκαλος μου. Αποφάσισα να σταματήσω να διαβάζω τον Πλάτωνα και όλα τα υπόλοιπα βιβλία στον κατάλογό μου, για να το παρακολουθήσω στενά και να περάσω περισσότερο χρόνο μαζί του. Κάθε μέρα της παραμονής μαζί της, μου δίδαξε κάτι νέο. Εκτός από το ότι ήταν δώρο, τα δώρα της Διοτίμα δεν τελείωναν ποτέ. Και αυτό ήταν το πρώτο της μάθημα.

[Τα δώρα της ζωής είναι ατελείωτα.]

Η Διοτίμα, πρώτα από όλα, έφερε μέσα της μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη: Όπως σύντομα αποδείχθηκε, ήταν πάνω από ένα μήνα έγκυος! Γέννησε στο γκαράζ μας αργά το πρωί και είδαμε το ξεχωριστό γεγονός από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν μπόρεσα να πιστέψω πώς μόνη της εκτέλεσε τους ρόλους της μητέρας γεννήσεως, της μαίας, της νοσοκόμας, του τροφοδότη, του καθαριστή και του προστάτη, αντικαθιστώντας συχνά έναν ρόλο με τον άλλο. Ήξερε ακριβώς τι να κάνει και πότε. Έγλυφε για ώρες το κάθε νεογέννητο μέχρι το τρίχωμα του να γίνει απόλυτα καθαρό και λαμπερό. Ενώ τείνιζε στους τελευταίους απογόνους, θα έβλεπε επίσης και αυτά που είχαν γεννηθεί νωρίτερα, γλείφοντας το καθένα με διαφορετικό τρόπο, αλλά και να τα αρπάζει από το λαιμό με το στόμα της για να βάλει το καθένα στο καλύτερο μέρος. Όταν γεννήθηκε τελικά το έκτο και τελευταίο κουτάβι, έβγαλε τα απομεινάρια του πλακούντα από μόνη της και τα έφαγε, μέχρι που τελικά κοιμήθηκε τελείως εξαντλημένη.

[Τίποτα στη φύση δεν σπαταλιέται.]

άλλο μάθημα που πήρα από τη Διοτίμα. Καθ ‘όλη τη διαδικασία ήταν ήρεμη, εστιασμένη πλήρως σε κάθε διαδοχική εργασία, έχοντας επίγνωση τόσο των δικών της αναγκών όσο και των νεογέννητων, αλλά και παρακολουθώντας συνεχώς το περιβάλλον της, μήπως ένας αρπακτικό θα έπρεπε να αρπάξει τους απογόνους της ή να της επιτεθεί. Όλα τα μνημειώδη ταυτόχρονα καθήκοντα της επιτεύχθηκαν με χάρη και ευκολία.

[Δεν υπάρχει περίπλοκο έργο που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με απόλυτη προσοχή]

Αν και στην αρχή μας επέτρεπε να την πλησιάσουμε, μέχρι το τέλος της γέννησής της άρχισε να γρυλίζει, το όμορφο αγαπητό της βλέμμα μεταμορφωνόταν σε βλέμμα ενός άγριου προστάτη έτοιμου να μας επιτεθεί. Η Διοτίμα ​​ξέχασε ξαφνικά ποιος ήμουν. Ο καθένας θα μπορούσε να είναι απειλή και βεβαιώθηκε ότι ήμασταν ευπρόσδεκτοι κοντά μας. Η Διοτίμα ήταν τελικά άγριο ζώο.

[Όλα τα κατοικίδια ζώα είναι άγρια ​​ζώα, αλλά το ξεχνάμε, επειδή η άγρια ​​φύση τους χτυπά τόσο σπάνια.]

Ήμουν λίγο κακός όταν μου φώναξε για πρώτη φορά. Αλλά αφού μελέτησα το θέμα, ανακάλυψα ότι δεν υπήρχε τίποτα προσωπικό στη συμπεριφορά της: οι πρόσφατα εκκρινόμενες ορμόνες στο σύστημά της την έκαναν, όπως κάνουν όλα τα θηλαστικά, προστατευτικά μέχρι το σημείο επιθετικότητας. Αλλά όταν τα επίπεδα τους έπεσαν τις επόμενες μέρες, έγινε και πάλι φυσιολογική.

[Η επιθετικότητα οφείλεται συχνά σε ορμόνες. Μην πάρετε προσωπικά την επιθετικότητα των ανθρώπων.]

Μετά από λίγες μέρες, η Διοτίμα άρχισε να αφήνει τα κουτάβια μόνα για σταδιακά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Μια εβδομάδα περίπου μετά τη γέννησή τους, καθώς είδε ότι οι απόγονοί της ήταν ασφαλείς, άρχισε να περπατά μαζί μου ξανά μέχρι το κοντινό χωριό. Σε αυτό το σημείο, παρατήρησα ότι κατάφερε να κινηθεί αρμονικά μεταξύ των δύο κόσμων της ζωής της: το ζώο και τον άνθρωπο. Πέρασε περίπου τη μισή μέρα με τα κουτάβια της – να τα θηλάζει, να τα γλείφει, να τα καθοδηγεί πως να γίνουν σκυλιά – και το άλλο μισό ήταν μαζί μας, παίζοντας, συνοδεύοντας μας για βόλτες μας, σαν ένα κατοικίδιο ζώο με άψογη κατάρτιση. Πλοηγούσε τις προκλήσεις και των δύο κόσμων σαν έναν πραγματικό κύριο.

[Όλοι ζούμε ταυτόχρονα σε δύο κόσμους και πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε να τις ισορροπήσουμε αρμονικά.

Από τότε που είχε έρθει στο σπίτι μας και μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό, ο δεσμός ανάμεσα στη Διοτίμα και τον εαυτό μου έφτασε στο αποκορύφωμά της. Βλέπετε, πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ότι είμαι άνθρωπος της γάτας, ή ακόμα και άνθρωπος του παπαγάλου, γιατί αυτοί ήταν οι μόνοι δύο τύποι κατοικίδιων ζώων που είχα στη ζωή μου. Έτσι ήξερα πολύ λίγα για τα σκυλιά. Στην πραγματικότητα, ήμουν λίγο ανυπόμονος γύρω από τα σκυλιά (συνήθως σε σπίτια των φίλων) που πήδησαν πάνω μου, προσπαθώντας να τραβήξουν τα παντελόνια μου και να με γλύψουν. Επίσης, δεν μου άρεσε η σταθερή τους ανάγκη και η προφανής πλήρη εξάρτηση από τα αφεντικά τους.

Αλλά τώρα είδα ότι η Διοτίμα δεν ήταν σαν αυτά τα σκυλιά. Διότι χωρίς ποτέ να την εκπαιδεύσω να συμπεριφέρεται με τρόπο που θα μου άρεσε, συνειδητοποίησα ότι είχε σταδιακά πάρει από τις αντιδράσεις μου  και αυτό που μου άρεσε είναι ότι τροποποίησα την συμπεριφορά της ανάλογα. Έτσι, έγινε ένας σκύλος σαν τις γάτες που είχα – που ποτέ δεν με χρειάζεται, ποτέ δεν πηδά πάνω από εμένα ή τους καλεσμένους μας, ποτέ δεν γλείφει άλλους ανθρώπους, ποτέ δεν γαβγίζει. Αλλά ήταν και σκύλος σαν τους παπαγάλους μου – ανεξάρτητος, ικανοποιημένος να μείνει μόνος μου, σεβόμενος την επιθυμία μου να ζήσει έξω από το σπίτι μας – έστω και αν μερικές φορές θα προσπαθούσε να γλιστρήσει μέσα. Σύντομα συνειδητοποίησα ότι τα αρσενικά σκυλιά που συναντούσα σε όλη μου τη ζωή μου συμπεριφέρονταν εκνευριστικά, επειδή οι ιδιοκτήτες τους, τους είχαν είτε εκπαιδεύσει να συμπεριφέρονται έτσι είτε, πιθανότατα, δεν είχαν εκπαιδευτεί καθόλου – οπότε οι σκύλοι πήραν τη συμπεριφορά τους μοντελοποιώντας το ώστε να αντικατοπτρίζουν το χαρακτήρα των αφεντικών τους. Απαιτώντας συνεχή αγάπη και αφοσίωση από τα σκυλιά τους, συνεχώς τους χάιδευαν και ενθάρρυναν την αλληλεπίδραση μεταξύ σκύλων και ανθρώπων, αυτοί οι ιδιοκτήτες είχαν μετατρέψει τα κατοικίδια ζώα τους σε αυτά τα εξ ολοκλήρου εξαρτημένα και συντριπτικά πλάσματα. Επειδή πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων “θέλουν αγάπη” και πολύ περισσότερο από τα σκυλιά τους, δηλαδή επειδή αυτοί οι ίδιοι είναι ανάγκη, τα σκυλιά τους καταλήγουν να ικανοποιούν αυτή την ανάγκη.

[Δεν είναι αλήθεια ότι τα σκυλιά μοιάζουν με τους κυρίους τους – η Διοτίμα είναι σίγουρα πιο όμορφη από μένα. Αλλά είναι αλήθεια ότι συμπεριφέρονται σαν αυτοί!]

Αλλά ποια ήταν η σχέση μου με τη Διοτίμα; Όπως πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν ήδη, ήταν σαν δύο ανθρώπους που μόλις ερωτεύτηκαν! Ποτέ δεν κουραζόμασταν να είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο. Σταδιακά κατέληξα να βλέπω τη Διοτίμα ως το σκύλο μου τον “αγαπημένο” και τον σοφό δάσκαλο μου. Η αγάπη της (όπως και η αγάπη του κάθε σκύλου για τον δάσκαλό του) ήταν άνευ όρων. Σε αντίθεση με την αγάπη μιας γάτας ή ενός παπαγάλου ή οποιουδήποτε άλλου ζώου, η αγάπη ενός σκύλου για τον άνθρωπο είναι απαράμιλλη στο ζωικό βασίλειο. Μια εβδομάδα περίπου μετά τη γέννηση, παρατήρησα ότι ο Διοτίμα προτιμούσε να είναι μαζί μου παρά με τα κουτάβια της. Αν και έκανε τα γονικά της καθήκοντα με επιμέλεια και αγάπη, ακόμα, ήμουν το κέντρο της ζωής της, όχι τα κουτάβια της. Το βρήκα πολύ μυστήριο. Πώς μπορεί η αγάπη μιας μητέρας για τους απογόνους της να μην είναι η ισχυρότερη αγάπη που υπάρχει; Αλλά αφού έψαξα το θέμα, οι παρατηρήσεις και οι αρχικές μου υποψίες αποδείχθηκαν σωστές:

Τα σκυλιά αγαπούν τους ανθρώπους περισσότερο από άλλα σκυλιά – περισσότερο από τους απογόνους τους! Αυτό συμβαίνει επειδή τα τελευταία 15.000 χρόνια (από την εξημέρωσή τους), επιλέγουμε και τροποποιούμε τις φυλές σκύλων για να το επιτύχουμε ακριβώς αυτό. Δημιουργήσαμε λοιπόν το πρώτο και μόνο ζώο που μας αγαπά (ή, αν προτιμάτε, “δεσμούς μαζί μας”) περισσότερο από τα μέλη του δικού του είδους.

[Κανένα άλλο ζώο δεν αγαπά τους ανθρώπους περισσότερο από ένα σκυλί – ούτε και το ανθρώπινο ζώο!]

Ο μοναδικός δεσμός σκύλου-ανθρώπου έχει γιορτάσει σε όλη την εποχή της τέχνης και της λογοτεχνίας όλων των εθνών. Όμως, η πιο γνωστή περίπτωση είναι ίσως η πρώτη που θα αναφερθεί στην ιστορία: στην οδύσσεια του Ομήρου, ο σκύλος του Οδυσσέα, ο Άργος που ήταν σε προχωρημένη ηλικία αλλά κατάφερε να μείνει ζωντανός για να δει τον δάσκαλό του για τελευταία φορά μετά από είκοσι χρόνια, έτη απουσίας. Όταν είδε τον Οδυσσέα, ο Άργος “χτύπησε την ουρά του, και τα αυτιά του έπεσαν, αν και δεν είχε δύναμη να σύρει τον εαυτό του προς τον κύριό του. Ο Οδυσσέας κοίταξε το πλάι και έσπρωξε ένα δάκρυ … αποφεύγοντας το σκύλο του με βιαστικό και ξέφρενο τρόπο». Ο Οδυσσέας έπρεπε να προδώσει με τραγικό τρόπο τον Άργο μη αντανακλώντας τις εκφράσεις  αγάπης, για να μην προδώσει την ταυτότητά του στους εχθρούς του. Το σκυλί έπεσε νεκρό μετά το περιστατικό.

[Ο σκύλος δεν προδίδει ποτέ τον άνθρωπο. Αλλά ο άνθρωπος συχνά προδίδει το σκυλί.]

Ακριβώς όταν σκέφτηκα ότι η Διοτίμα δεν είχε τίποτα περισσότερο να με διδάξει, κάτι εξαιρετικό συνέβη τρεις εβδομάδες μετά το θηλασμό της: η Διοτίμα, η αγαπημένη και φροντίδα μητέρα, θα το έσκαζε από τα κουτάβια της, καθώς έτρωγαν στα στήθη της. Μερικές φορές τους έδιωχνε με τη μύτη και μουρμουρούσε. Αρχικά σκέφτηκα ότι ήταν λόγω της ζέστης, ή επειδή αισθάνθηκε ότι το γεύμα τους τελείωσε. Σύντομα όμως συνειδητοποίησα ότι το έκανε συχνά και εσκεμμένα. Και πάλι, έπρεπε να διερευνήσω την περίεργη συμπεριφορά της εξετάζοντας το θέμα και ανακάλυψα ότι η Διοτίμα είχε αρχίσει να απογαλακτίζει τα κουτάβια της και να τα διδάσκει πώς να σταματήσουν να εξαρτώντε πλήρως από αυτήν. Αρχικά είχε αρχίσει να τις προετοιμάζει, τόσο νωρίς στη ζωή τους, για επιβίωση στον έξω κόσμο. Η Διοτίμα έσπρωχνε τα κουτάβια της για να γίνουν σκληρά, ανεξάρτητά και αυτοδύναμα.  Τι σπουδαίο μάθημα για όλους τους γονείς των ανθρώπων:

[Η αληθινή γονική αγάπη σημαίνει εκπαίδευση των παιδιών σας να μπορούν χωρίς εσάς. Η αγάπη δεν είναι συνώνυμη με μια υπερβολική γονική παρουσία. Η πιο σημαντική δουλειά μιας μητέρας είναι να απαλλαγεί η ίδια το συντομότερο από το ρόλο της μητέρας]

Αλλά αυτό δεν ήταν όλο. Ενώ η Διοτίμα μεγάλωνε τα κουτάβια της, όλη της η ζωή δεν περιστρεφόταν γύρω από αυτά. Είχε ακόμα τη δική της ζωή. Εκτός από την αγάπη και το παιχνίδι με το αφεντικό της, θα έφευγε επίσης από το σπίτι για πολλές ώρες. Λόγω της φύσης της ως τσοπανόσκυλο, θα περπατούσε για χιλιόμετρα να τρώει αποξηραμένα ερπετά και να ρίχνει δέρματα φιδιών και να κυνηγάει ακρίδες! Ποτέ δεν θυσίασε κάποιες δικές της ανάγκες στο βωμό της ανύψωσης των απογόνων της. Δεν εγκατέλειψε την προσωπική της ζωή – τι αγαπούσε να κάνει, τι έπρεπε να κάνει. Ένα πράγμα ήταν βέβαιο: τη ζωή της η Διοτίμα τη ζούσε στο έπακρο.

[Η καλύτερη μητέρα είναι εκείνη της οποίας η κύρια δουλειά δεν είναι να είναι μητέρα.]

Η εμπειρία μας με τη Διοτίμα ήταν επώδυνη. Η Τζέιν και εγώ πονέσαμε πολύ περισσότερο για να αφήσουμε πίσω αυτό το σκυλί, παρά που θα αφήναμε τους φίλους, το σπίτι και την χώρα στην οποία είχαμε ζήσει για τόσο πολύ καιρό. Βρήκαμε τελικά ένα νέο σπίτι για αυτήν και για τα κουτάβια της και γνωρίζουμε ότι και οι επτά από αυτούς έχουν μια μακρά και καλή ζωή μπροστά τους – η Διοτίμα, είπε ο κτηνίατρος μας, ήταν μόλις ενάμισι χρονών. Ακριβώς όπως έπρεπε να εγκαταλείψουμε τη ζωή και το σπίτι μας, έπρεπε να αφήσουμε τη Διοτίμα. Μετά από όλα, οι θεοφάνες έχουν ιστορικά πάντα πολύ σύντομα. Ο θεός εμφανίζεται με ένα μήνυμα ή δώρο και σύντομα μετά εξαφανίζεταιί.

[Η αφήγηση είναι η δύναμη που ανανεώνει τη ζωή μας.]

Τώρα συνειδητοποιώ ότι μπορώ να συνδεθώ βαθιά με κάθε μέλος του ζωικού βασιλείου, αν αφήσω να φύγει από τις άμυνές μου οι παραμορφωμένες προκαταλήψεις. Δεν είμαι μόνο ένας άνθρωπος γάτας και παπαγάλων, αλλά και ένας άνθρωπος σκύλου. Όπως όλοι μας – ακόμα κι αν κάποιοι δεν το γνωρίζουν ακόμα. Αυτό ήταν το τελικό μάθημα της Διοτίμα.”

πηγή: Νίκος και Jane

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here