Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΛΑΝΑ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΛΑΝΑ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Τουρκία φέρεται να είχε σχέδιο να εισβάλει στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας ως κωδικό όνομα το όνομα τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα που κυβέρνησε ένα ανεξάρτητο κράτος κατά τη βυζαντινή εποχή.

Η έκθεση παρουσιάζει μια παρουσίαση Power Point που εκπονήθηκε από το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας για μια εσωτερική ανασκόπηση του σχεδιασμού. Το σχέδιο είναι μια μυστική στρατιωτική επιχείρηση που ονομάζεται “TSK Cakabey Harekat Planlama Direktifi” (Οδηγία προγραμματισμού επιχειρήσεων Caka Bey για τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας), με ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014.

Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν σε φάκελο δικαστηρίου στην Άγκυρα, όπου ο εισαγγελέας Serdar Coskun, υποστηρικτής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα πριν τα υποβάλει στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας.

Τα έγγραφα συλλέχθηκαν από την έδρα του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Ανάμεσά τους ήταν το σχέδιο εισβολής για την Ελλάδα, το οποίο είχε μοιραστεί μεταξύ των διοικητών του Γενικού Επιτελείου από τη στιγμή που χρησιμοποιούν ένα ασφαλές εσωτερικό σύστημα επικοινωνιών μέσω email.

Ο εισαγγελέας διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016, δύο εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Δεν βρέθηκε καμία επικοινωνία στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να δείχνουν ότι είχε προγραμματιστεί πραξικόπημα.

Το έγγραφο σχετικά με το σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα φέρει το όνομα ενός δημοφιλούς ήρωα πολέμου στην Τουρκία, Caka Bey, ο άνθρωπος που ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής στρατιωτικής αποστολής στο Αιγαίο.

Οι δυνάμεις του Μπέη πήραν τον έλεγχο στα νησιά, όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Ρόδος, καθώς και κάποια εδάφη κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου, από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μεταξύ του 1088 και του 1091.

Κάποιοι αποκαλούν τον Μπέη «Ιδρυτικό Πατέρα του Τουρκικού Ναυτικού».

Η κυβέρνηση του Ερντογάν προωθεί την κληρονομιά του Caka Bey εδώ και χρόνια. Ο Πρόεδρος της Βουλής Binali Yıldırım, ένας άλλος πιστός του Ερντογάν που έχει υπηρετήσει ως πρωθυπουργός, ξεκίνησε μια εκστρατεία το 2010 για να τιμήσει τα μνημεία του Bey.

Το έγγραφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα δεν έχει άλλες λεπτομέρειες εκτός από το όνομα και την ενημερωμένη ημερομηνία του σχεδίου. Οι λεπτομέρειες της εισβολής πρέπει να φέρουν την ένδειξη “Top Secret” – και ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που λειτουργεί στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού.

Τέτοια έγγραφα μπορούν να διαβιβαστούν μόνο μέσω ειδικού συστήματος επικοινωνιών, σύμφωνα με την έκθεση.

Το έγγραφo φαίνεται να έχει προετοιμαστεί για παρουσίαση στα κεντρικά γραφεία ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τις στρατιωτικές εξελίξεις στη Συρία.

Ο τουρκικός στρατός αξιολογούσε τις ικανότητές του και τις δεσμεύσεις των στρατευμάτων σύμφωνα με διάφορες οδηγίες σχεδιασμού που ισχύουν. Ήθελαν να διατηρήσουν τις επιθετικές και αποτρεπτικές δυνατότητές τους στο δυτικό μέτωπο, ενώ μετέφεραν μερικά στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα της Συρίας.

Η επανεξέταση των εγγράφων δείχνει επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο πανικοβλήθηκε οκτώ μήνες αργότερα για πιθανή επίπτωση από την αποκάλυψη των ευαίσθητων εγγράφων και άρχισε να εκπέμπει συναγερμό. Ο υπολοχαγός Ugur Tarcın, προϊστάμενος του Συστήματος Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων Γενικού Επιτελείου (MEBS), φέρεται να προειδοποίησε τη νομική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας ότι τα έγγραφα περιείχαν μυστικά έγγραφα σχετικά με την εθνική ασφάλεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων διαβαθμισμένων αναφορών πληροφοριών και επιχειρήσεων στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι τα έγγραφα πρέπει να διατηρούνται μυστικά και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχης Aydın Sevis, έγραψε στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 24 Αυγούστου 2017, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τα μυστικά έγγραφα και παρότρυνε τη σύσταση επιτροπής για ελέγξτε τα έγγραφα.

Ωστόσο, οι Τούρκοι εισαγγελείς φάνηκε να μην έχουν δώσει προσοχή σε αυτό και συμπεριέλαβαν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μαζί με τα συνημμένα μυστικά έγγραφα, στο φάκελο της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας τις πολύ διαβαθμισμένες πληροφορίες συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα.

Η επιθετική στάση της κυβέρνησης του Ερντογάν προς την Ελλάδα και την Κύπρο είναι εμφανής από το 2013. Φαίνεται ότι είναι μια οθόνη καπνού για μεγάλες έρευνες διαφθοράς που ενοχοποιούν τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς του, τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς συνεργάτες του.

Επιπλέον, για να φανεί ότι αγωνίζεται για τα συμφέροντα της χώρας του, ο Τούρκος Πρόεδρος ζωγραφίζει την Ελλάδα και την Κύπρο ως κακοποιούς που προσπαθούν να μονοπωλήσουν τους φυσικούς πόρους του Αιγαίου.

Η τελευταία πρόκληση του Ερντογάν είναι το σχέδιό του να μετατρέψει την Αγία Σοφία, σήμερα μουσείο και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σε τζαμί, προκαλώντας έντονες αρνητικές αντιδράσεις.

πηγή: Nordic Group

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here