Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Ή ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Ή ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ

Ανέκαθεν οι δημοσιογράφοι θεωρούσαν την προσφορά τους στην κοινωνία πολύ σημαντική. Ήδη από τα πρώιμα στάδια της δημοσιογραφίας, κατά το 18ο αιώνα φάνηκε πως δεν ασκούσαν ένα επάγγελμα σαν όλα τα υπόλοιπα, αλλά έκαναν ένα λειτούργημα.

Η εξουσία που προσέφερε η κατοχή της γνώσης και της πληροφορίας, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η ενημέρωση όλου του κόσμου στηριζόταν σε αυτούς, ανέδειξε τους δημοσιογράφους σε πολύ σημαντικές προσωπικότητες των εκάστοτε κοινωνιών.

Η δύναμη του Τύπου, αλλά και από ένα σημείο και έπειτα και των υπόλοιπων Μέσων προσέφερε στους δημοσιογράφους σημαντικά εφόδια στην άσκηση του έργου τους. Ως πρεσβευτές της Τέταρτης Εξουσίας, οι ρεπόρτερ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των παγκόσμιων εξελίξεων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που   αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, με χαρακτηριστικότερο όλων την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ. Σε περιπτώσεις όπως και αυτή, πράγματι οι δημοσιογράφοι έκαναν αληθινό λειτούργημα.

Η εξουσία αυτή δε χρησιμοποιήθηκε πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση τόσο από τους δημοσιογράφους, όσο και από τους ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε. Δεν είναι δυστυχώς λίγες οι περιπτώσεις δημοσιογράφων που ενεπλάκησαν σε πολιτικά κ.α. σκάνδαλα. Αλλά η δημοσιογραφία δεν είναι δα το μοναδικό λειτούργημα που σπιλώθηκε από σκάνδαλα.

Η δημοσιογραφία πήρε το χαρακτήρα επαγγέλματος μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εμφάνιση των πρώτων ιδιωτικών Μέσων, η δημοσιογραφία εντάχθηκε στον επιχειρηματικό κλάδο. Πρωταρχικός σκοπός με το πέρασμα των χρόνων έγινε το κέρδος που προσφέρει η διαφήμιση και λιγότερο η ακρίβεια των μεταδιδόμενων ειδήσεων και η ποιότητα των προσφερόμενων θεαμάτων. Οι δυνάμεις που ελέγχουν τα Μέσα είναι υπεύθυνες για τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσουν αυτά και για τις πολιτικές που θα χαράξουν. Αυτό, όμως, που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι πως επηρεάζουν τους δημοσιογράφους και αλλοτριώνουν τη μοναδικότητά τους. Σήμερα, τείνει να κυριαρχήσει σε παγκόσμιο επίπεδο ένα συγκεκριμένο στιλ δημοσιογραφίας και όλοι οι δημοσιογράφοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην «παραγωγική διαδικασία» πρέπει να εναρμονιστούν με αυτή τη γενική τάση.

Σήμερα δημοσιογράφος μπορεί να θεωρηθεί ο καθένας, έστω κι αν δεν έχει σπουδάσει το αντικείμενο. Το επάγγελμα είναι ανοιχτό προς όλους. Σε έναν κόσμο όπου οι πληροφορίες διακινούνται πολύ εύκολα και κυρίως πολύ γρήγορα μέσω του Διαδικτύου και των σύγχρονων τεχνολογιών, η φυσική παρουσία του δημοσιογράφου μόνο απαραίτητη δεν είναι. Έτσι, όποιος κοστίζει λιγότερο μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του δημοσιογράφου.

Γι αυτό και ο κάθε ένας προσέχει πρώτα τη δουλειά του και αποφεύγει να στριμώξει, ή να ξεμπροστιάσει όποιον πιθανόν να έχει τη δύναμη να τον αφήσει άνεργο.

Βέβαια ευτυχώς υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που ασκούν το λειτούργημα

Υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι να ερευνά και να ενημερώνει για τα σημαντικά γεγονότα που εξελίσσονται και φυσικά που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη.

Επίσης πρέπει να αναλύει τις ειδήσεις, να τις σχολιάζει και να ψάχνει στο βάθος των πραγμάτων για να αποκαλύψει την αλήθεια. Θα πρέπει να στηλιτεύει την αυθαιρεσία της εξουσίας, και να μην του υποδεικνύει κανένας τι θα ρωτήσει και τι να μην ρωτήσει. Αλλιώς σίνεται συνένοχος στη καταπάτηση των θεσμών της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία.