Home Uncategorized ΓΙΑΤΙ GOOGLE KAI APPLE ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ TWITTER, ΤΟ “PARLER”

ΓΙΑΤΙ GOOGLE KAI APPLE ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ TWITTER, ΤΟ “PARLER”

Η Google και η Amazon ανέστειλαν το κοινωνικό δίκτυο ελεύθερης ομιλίας “Parler” από το Play Store και Apple store αντίστοιχα λόγω της αδυναμίας του να καταργήσει “μή επιτρεπόμενο περιεχόμενο”.

Η Parler χαρακτηρίζεται ως «αμερόληπτη» κοινωνική δικτύωση και έχει αποδειχθεί δημοφιλής σε άτομα που απαγορεύονται από το Twitter.

Ωστόσο, η Google είπε ότι η εφαρμογή απέτυχε να αφαιρέσει αναρτήσεις που υποκινούσαν βία.

Η Apple έχει επίσης προειδοποιήσει την Parler ότι θα αφαιρέσει την εφαρμογή από το App Store της εάν δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις εποπτείας περιεχομένου.

Στο Parler, ο διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής John Matze είπε: “Δεν θα σπηλαιώσουμε τις εταιρείες με πολιτικά κίνητρα και εκείνους τους εξουσιοδοτημένους που μισούν την ελεύθερη ομιλία!”

Ξεκίνησε το 2018, και αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και των δεξιών συντηρητικών, γιατί τους άφηνε να εκφράζονται ελεύθερα. Τέτοιες ομάδες έχουν συχνά κατηγορήσει το Twitter και το Facebook ότι λογοκρίνουν άδικα τις απόψεις τους.

Ενώ ο ίδιος ο κ. Trump δεν είναι χρήστης, η πλατφόρμα διαθέτει πολλούς συνεισφέροντες υψηλού προφίλ μετά από προηγούμενες εκρήξεις ανάπτυξης το 2020.

Ο γερουσιαστής του Τέξας Ted Cruz διαθέτει 4,9 εκατομμύρια οπαδούς στην πλατφόρμα, ενώ ο οικοδεσπότης της Fox News Sean Hannity έχει περίπου επτά εκατομμύρια.

Έγινε εν συντομία η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, μετά από μια καταστολή σχετικά με την εξάπλωση της παραπληροφόρησης των εκλογών από το Twitter και το Facebook.

Ωστόσο, τόσο η Apple όσο και η Google δήλωσαν ότι η εφαρμογή δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις εποπτείας περιεχομένου.

Για μήνες, το Parler ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για ρεμπουπλικάνους χρήστες.

Καθώς οι μεγάλες πλατφόρμες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα κατά των ιογενών θεωριών συνωμοσίας, της παραπληροφόρησης και της παρενόχλησης των εκλογικών εργαζομένων και αξιωματούχων μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η εφαρμογή έγινε πιο δημοφιλής με στοιχεία της ακροδεξιάς.

Αυτό μετέτρεψε το δίκτυο σε δεξιό θάλαμο ηχούς, σχεδόν εξ ολοκλήρου κατοικημένο από χρήστες που είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν παραδείγματα απάτης στις εκλογές και να δημοσιεύσουν μηνύματα προς υποστήριξη των προσπαθειών ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος.

Τις ημέρες πριν από τις ταραχές στο Καπιτώλιο, ο τόνος συζήτησης στην εφαρμογή έγινε πολύ πιο βίαιος, με ορισμένους χρήστες να συζητούν ανοιχτά τρόπους για να σταματήσουν την πιστοποίηση της νίκης του Joe Biden από το Κογκρέσο.

Μη τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί και δυσφημιστικοί ισχυρισμοί εναντίον ορισμένων ανώτερων προσωπικοτήτων των ΗΠΑ, όπως ο επικεφαλής δικαστής Τζον Ρόμπερτς και ο αντιπρόεδρος Mike Pence, ήταν στην εφαρμογή.

Ωστόσο, σε όσους ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης σε διαδικτυακές πλατφόρμες, αντιπροσωπεύει ένα άλλο παράδειγμα δρακόντειας δράσης από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που απειλεί την ελευθερία του διαδικτύου.

Πρόκειται για μια συζήτηση που είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί πέρα ​​από την προεδρία του Trump.

Η Apple προειδοποίησε την Parler ότι θα αφαιρεθεί από το App Store το Σάββατο σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε από το Buzzfeed News.

Είπε ότι είχε δει “κατηγορίες ότι η εφαρμογή Parler χρησιμοποιήθηκε για το σχεδιασμό, τον συντονισμό και τη διευκόλυνση” των επιθέσεων στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου.

Ο κ. Matze είπε ότι ο Parler δεν είχε «κανένα τρόπο να οργανώσει τίποτα» και επεσήμανε ότι ομάδες και εκδηλώσεις στο Facebook είχαν χρησιμοποιηθεί για την οργάνωση δράσης.

Ωστόσο, η Apple είπε: “Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι η Parler δεν ελέγχει αποτελεσματικά και να αφαιρεί περιεχόμενο που ενθαρρύνει την παράνομη δραστηριότητα και ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών σε άμεση παραβίαση των δικών σας όρων υπηρεσίας”.

“Δεν θα διανείμουμε εφαρμογές που παρουσιάζουν επικίνδυνο και επιβλαβές περιεχόμενο.”

Σε μια σχετική εξέλιξη, η Google απέκλεισε το podcast του Steve Bannon War Room από το YouTube, λέγοντας ότι είχε παραβεί επανειλημμένα τους κανόνες της πλατφόρμας.

Το κανάλι του πρώην βοηθού του Λευκού Οίκου είχε περισσότερους από 300.000 συνδρομητές.

“Σύμφωνα με το σύστημα προειδοποιήσεων, τερματίσαμε το κανάλι του Steve Bannon” War room “και ένα συσχετισμένο κανάλι για παραβίαση επανειλημμένα των Οδηγιών κοινότητας”, δήλωσε η Google σε δήλωση.

“Κάθε κανάλι που δημοσιεύει νέα βίντεο με παραπλανητικό περιεχόμενο που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ευρεία απάτη ή σφάλματα, άλλαξε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2020, κατά παράβαση των πολιτικών μας, θα λάβει προειδοποίηση, ποινή που περιορίζει προσωρινά τη μεταφόρτωση ή τη ζωντανή ροή.

Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε λίγο αφότου το κανάλι δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, στην οποία κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για την ταραχή στο Κάπιτολ Χιλ.

Μία ομάδα κατά της παραπληροφόρησης είπε ότι η δράση είχε καθυστερήσει πολύ μετά από «μήνες του Steve Bannon που ζητούσαν επανάσταση και βία».