Home ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΙΑΤΙ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΑ;

ΓΙΑΤΙ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΑ;

Γιατί οι άνθρωποι ψωνίζουμε παρορμητικά και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε; Μια πρόσφατη μελέτη αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο η ψυχική κατάσταση και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου επηρεάζουν την πιθανότητα παρορμητικών αγορών.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τη διαφορά στις συνήθειες μεταξύ των ανθρώπων που ήταν περισσότερο προσανατολισμένοι σε χαρακτηριστικά ασφάλειας. Αν και οι άνθρωποι και με τα δύο χαρακτηριστικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να ψωνίσουν παρορμητικά ενώ είχαν θετική νοοτροπία, οι προσανατολισμένοι στην ασφάλεια άνθρωποι έτειναν να παίρνουν περισσότερο χρόνο πριν κάνουν την κίνηση.

Ο προσανατολισμός στην ευχαρίστηση σημαίνει ότι θα είστε πιο πιθανό να κάνετε μια αγορά για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να γίνει ευτυχισμένος τη στιγμή αυτή, ενώ το να έχετε περισσότερο προσανατολισμό στην ασφάλεια σημαίνει ότι θα έχετε την τάση να παίρνετε αποφάσεις αγοράς πιο αργά και να χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο όπως μια λίστα ελέγχου.

Η απόφαση για μια παρορμητική αγορά επηρεάζεται από τα χαρακτηριστικά του ατόμου, αλλά και από την τρέχουσα συναισθηματική του κατάσταση.

Η παρορμητική αγορά συμβαίνει όταν κάποιος αγοράζει αντικείμενα που δεν έχει προγραμματίσει. Αυτές οι αγορές μπορεί να περιλαμβάνουν την αγορά μιας σοκολάτας που βρέθηκε δίπλα στο ταμείο, την αγορά ενός επιπλέον αποσμητικού ενώ πήγατε για ένα, ή την αγορά μεγάλων αντικειμένων όπως μια τηλεόραση και ένα ηχοσύστημα επειδή υπάρχει μια καλή προσφορά.

Τα ερεθίσματα για παρορμητικές αγορές μπορεί να εμφανιστούν όταν ο καταναλωτής πιστεύει ότι υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα προϊόντων, όταν έχει μια ανάγκη να νιώσει καλά με τον εαυτό του, ή από την άποψη της αυτογνωσίας για το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Παράγοντες όπως η τιμή και οι άμεσες ανθρώπινες ανάγκες, όπως η πείνα ή η συναισθηματική ικανοποίηση, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παρορμητικές αγορές.

Πώς να αποφύγουμε τις παρορμητικές αγορές

Αν οι παρορμητικές αγορές έχουν γίνει σταθερό μέρος της ζωής σας, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τον τρόπο που ψωνίζετε. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε διαφορετικά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις παρορμητικές αγορές και δείτε τι λειτουργεί. Ακολουθούν ορισμένες μέθοδοι που έχουν προτείνει και ειδικοί για να περιορίσουμε το πόσο αυθόρμητα ψωνίζουμε.

Επιβάλλουμε μια περίοδο αναμονής

Η επιβολή μιας τακτικής περιόδου αναμονής μπορεί να γίνει αντανακλαστική συνήθεια με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να περιμένετε τουλάχιστον τρεις έως επτά ημέρες αφού δείτε ένα αντικείμενο και να επιστρέφετε για να το αγοράσετε μόνο αν το σκέφτεστε, ακόμα κι αν έχετε τον προϋπολογισμό για να το κάνετε.

Αποφεύγουμε τα ψώνια όταν είμαστε κουρασμένοι

Όταν είστε κουρασμένοι, οι άμυνες και η λογική σας σκέψη μπορεί να είναι αμφότερες περιορισμένες, με αποτέλεσμα να είστε επιρρεπείς στο να αγοράσετε περισσότερα. Αποφύγετε τα ψώνια με διάσπαση προσοχής ή κούραση, όταν είναι πιο πιθανό να κάνετε παρορμητικές αγορές. Ψωνίστε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση, αντί για μετά τη δουλειά, όταν είστε πιο κουρασμένοι.

Αποκλεισμός αναδυόμενων διαφημίσεων

Οι εταιρείες παρακολουθούν τις απόψεις και τα ενδιαφέροντά μας και στη συνέχεια παρέχουν σχετικές διαφημίσεις παντού, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τα άρθρα. Ο αποκλεισμός των αναδυόμενων διαφημίσεων κρατά μακριά αυτόν τον στοχευμένο πειρασμό.

Πληρώνουμε με μετρητά

Αφήστε την πιστωτική κάρτα στο σπίτι και πάρτε μαζί σας μόνο μετρητά. Αυτό όχι μόνο περιορίζει το ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε, αλλά μπορεί να σας φανεί πιο αληθινό από το να προσθέτετε το υπόλοιπο σε μια κάρτα που πρέπει στο μέλλον να αποπληρώσετε.

Παρακολουθούμε τις δαπάνες μας

Για τουλάχιστον μία εβδομάδα, κρατήστε ημερολόγιο με όλα όσα αγοράζετε. Το να έχετε επίγνωση των δαπανών σας μπορεί να σας κάνει να ξοδεύετε λιγότερα χρήματα, καθώς θα βλέπετε να αθροίζονται.

Αναζητάμε φροντίδα ψυχικής υγείας

Αν μια κατάσταση όπως η κατάθλιψη ή η διπολική διαταραχή τροφοδοτεί τις δαπάνες σας, είναι κρίσιμο να επεξεργαστείτε αυτή την αιτία – για το πορτοφόλι σας και την ψυχική σας υγεία.

Πηγή: verywellmind.com