Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ “ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ” ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ “ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ” ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

Άν προσέχατε την ώρα των αρχαίων στο σχολείο, τότε πιθανόν να είστε μέσα στους λίγους που πήραν τα πραγματικά μυνήματα του Ομηρικού Έπους…από το πνεύμα του Οδυσσέα.

– Να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας

– Να ελέγξουμε την παρόρμηση μας

– Να έχουμε τις αισθήσεις μας και τις κεραίες μας ανοιχτές

– Να μην παρασυρόμαστε από την οργή και το μένος που μας διακατέχει και αν γινόμαστε εύκολη λεία, στους σύγχρονους «μνηστήρες».

Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μεγίστη επιθυμία του είναι να πάρε πίσω τον κόσμο που του έκλεψαν. Παρά την μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την Θεά Αθηνά, πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των μνηστήρων.

Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η επίτευξη του στόχου και όχι η αντιπαράθεση. Γι αυτό τον λόγο και είναι ο αγαπημένος της Θεάς Αθηνάς, της Θεάς που αντιπροσωπεύει την ΣΟΦΙΑ και την στρατηγική της τέχνης του πολεμόυ. Της Θεάς που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με τα ίδια του τα όπλα. Όταν όμως έρχεται η ώρα, όταν τους έχει στριμώξει όλους άοπλους σε ένα δωμάτιο, όταν φανερώνεται πάνοπλος, τότε δείχνει την οργή του, χωρίς οίκτο γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος του, είναι η πατρίδα του που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τιμησε τον ΔΙΑ.

Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο Αντίνοος. Η λέξη μιλά απο μόνη της. Είναι η Αντι – Νόηση, είναι αυτό που μας κάνουν τώρα, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε να μη σκεφτόμαστε καθαρά και να μας ελέγχουν. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου.

Ο επόμενος είναι ο Ευρύ-Μαχος. Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με εύρος, με κάθε μέσο, ο δεινός και αδίστακτος μαχητής.

Ο Αμφί – Νόμος! Αυτός που διαστρεβλώνει τον νόμο και την τάξη των πραγμάτων, ο επικίνδυνος γιατί είναι έτσι και αλλιώς!

Ο Αγέ Λαός! Αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει με την βοήθεια του Αντί – Νοου. Που τον μετατρέπει σε κατευθυνόμενη αγέλη! Κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη! Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να διδαχτούμε, ή καλύτερα να συνετιστούμε.

Οι πρόγονοί μας μιλούν, μας λένε τι να κάνουμε, πως να πολεμήσουμε και πως να τινάξουμε τον ζυγό. Αρκεί να τους καταλάβουμε τι μας λένε. Και ο Αντίνοος, ο στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα. Είναι αυτός που πρέπει να εξωλοθρευτεί πρώτος. Γι’ αυτό, προσοχή από την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Και τον σκοτώνει ρίχνοντας του το βέλος στον λαιμό, το όργανο της ομιλιας δηλαδή της επικοινωνίας που την χρησιμοποιεί ενάντια στην νόηση των ανθρώπων!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here