Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανησυχείτε γιατί τα παιδιά σας έχουν εθιστεί στο κινητό, ή για την αλλαγή στη συμπεριφορά τους…

Αυτή η ανησυχία πάει πολύ πίσω ίσως και δεκαετίες, ακόμη και για το ραδιόφωνο και είναι φράση του 1936, σε επιστημονικό περιοδικό Ψυχιατρικής Ιατρικής.

«Μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες στην Αμερική σήμερα, που δεν δηλώνεται συχνά και προκαλεί αντικοινωνικές συμπεριφορές». Αυτή η αναφορά μιλά για τον εθισμό στο τηλέφωνο. Αλλά το σταθερό. Γράφτηκε το 1984 στην Sarasota Herald-Tribune.

Όταν ακούμε τον όρο φοβία τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι ο φόβος για τις αράχνες ή για τα ύψη. Η αλήθεια είναι  όμως πως οι φοβίες προκαλούνται σχεδόν από τα πάντα, ακόμη και από υπολογιστές ή κινητά.

Ο φόβος για τον εθισμό στο σταθερό είναι πιο παλιός από τη δεκαετία του ’80 φυσικά. Αναφορές για εθισμό στο τηλέφωνο υπήρχαν σε δημοσιεύματα από τη δεκαετία του ’50.

Σήμερα ανησυχούμε για τα social media, πριν ήταν γενικά το ίντερνετ, πριν το βίντεο, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το σινεμά. Αν το δούμε ιστορικά, βλέπουμε το ίδιο μορίβο αντιδράσεων, συχνά χρησιμοποιώντας την ίδια γλώσσα και μεταφορές: εθισμός και σύγκριση με τα ναρκωτικά.

Το 2019 όλοι μιλούσαν για τον εθισμό στα social media, συγκρίνοντάς τα με ναρκωτικό. Ξεχνάμε όμως ότι με τον ίδιο τρόπο χαρακτηριζόταν και το Pac-Man και η τηλεόραση παλαιότερα. Το 1948 χαρακτήριζαν «μαριχουάνα των παιδιών» τα… κόμικς.    

Άλλοτε τα μυθιστορήματα ήταν σαν την κοκαΐνη, λέει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξηγώντας ότι κάποτε θεωρείτο επικίνδυνο οι άνθρωποι να διαβάζουν μυθιστορήματα. Έλεγαν ότι είναι πολύ κακό να δίνουν παιδικά βιβλία στα παιδιά.

Γιατί επαναλαμβάνουμε το ίδιο μοτίβο πανικού στο νέο;

Μια εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι η αυξημένη ανησυχία των μεγάλων για τα παιδιά και τους εφήβους, ξεχνώντας ότι και εκείνοι ήταν παιδιά και οι μεγάλη είχαν τις ίδιες ανησυχίες για εκείνους όταν ήταν μικροί.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι «το φαινόμενο του τρίτου προσώπου»: Όταν πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επηρεάζονται λιγότερο απλό τους άλλους από τα μηνύματα που λαμβάνουν από τα μέσα.   

Τέλος είναι η θεωρεία του «πολιτισμικού κεφαλαίου» το οποίο αναφέρεται σε μη οικονομικά αγαθά και υπηρεσίες που βοηθούν κάποιον να βελτιώσει το κοινωνικό του status. Δηλώνουν ότι γνωρίζουν τον πολιτισμό και όταν νέα στοιχεία βγαίνουν στην επιφάνεια, έρχονται σε αμηχανία.  

Παρότι οι φοβίες που σχετίζονται με την τεχνολογία δεν έχουν αναγνωριστεί επισήμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν. 

– Technophobia: ο φόβος για την τεχνολογία

Η Technophobia είναι η πρώτη φοβία που εμφανίστηκε σχετικά με την τεχνολογία. Δημιουργήθηκε με τη βιομηχανική επανάσταση και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι και σήμερα.

Ο όρος διευκρινίζεται ως «ο φόβος ή το άγχος σχετικά με τις επιδράσεις που έχει η τεχνολογία». Άτομα που νιώθουν άβολα όταν βρίσκονται κοντά σε προηγμένη τεχνολογία θεωρούνται επίσης «τεχνοφοβικοί»

– Nomophobia: ο φόβος του να βρεθείς χωρίς κινητό τηλέφωνο

Αν έχεις εθιστεί στο κινητό σου ίσως αυτή να είναι η φοβία σου. Η Nomophobia («nomo» προκύπτει από τα αρχικά «no-mobile») εμφανίστηκε το 2008 σε μια έρευνα του Εθνικού Ταχυδρομείου της Μεγάλης Βρετανίας και έγινε ευρέως γνωστή μέσω των media.

– Cyberphobia: ο φόβος των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Κάποιοι άνθρωποι έχουν τον παράλογο φόβο των υπολογιστών ή φοβούνται να δουλέψουν σε computer. Τα συμπτώματα της cyberphobia αποτελούνται από αίσθηση άγχους ή παράνοιας κυρίως από ανθρώπους που πιστεύουν πως οι υπολογιστές παρεμβαίνουν στις ζωές όσων είναι κατά της τεχνολογίας.

– Telephonophobia: ο φόβος για τα τηλέφωνα

Αυτή η φοβία δεν είναι για το τηλέφωνο αυτό καθ’ αυτό, αλλά ο φόβος του να δέχεσαι και να απαντάς κλήσεις. Μοιάζει πολύ με τη γλωσσο-φοβία, το φόβο δηλαδή του να μιλάς δημοσίως. Όταν το τηλέφωνα χτυπά, ο τηλεφωνο-φοβικός νιώθει τρόμο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάθει ακόμη και κρίση πανικού.

– Selfiephobia: ο φόβος του να βγάλεις φωτογραφία τον εαυτό σου

Με τη δημοτικότητα των selfies να ανεβαίνει κάθε μέρα που περνάει δεν είναι περίεργο που κρούσματα «selfiephobias» εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα. Παρόλο που δεν έχει επισήμως αναγνωριστεί από τους ειδικούς, ο όρος εμφανίζεται πολύ συχνά μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου και την αντιμετωπίζουν ως μια ανέλπιδη προσπάθεια για να τραβήξει κανείς την προσοχή ή ως μια πολύ επιφανειακή συνήθεια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here