Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Στο πέρασμα του χρόνου, η επιστήμη έχει κατορθώσει να εξηγήσει πολλές πτυχές του εγκεφάλου αλλά φυσικά, πέρα από τα ανεξήγητα μέρη, υπάρχουν και τα μερικώς ερευνημένα. Αυτά που οι αρμόδιοι μελετούν αλλά αποτυγχάνουν να ορίσουν εντελώς, τα οποία συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και αλληλοεπηρεάζονται.

Υποσυνείδητο

Η αστείρευτη και πάντοτε «ενεργή» αποθήκη μας, που παρατηρεί και σημειώνει το κάθε ερέθισμα γύρω μας, το οποίο μπορεί συνειδητά να μη βλέπουμε, είναι δύσκολα ελέγξιμο κι ευθύνεται για πολλά καθημερινά προβλήματά μας. Η πραγματική πνευματική ισορροπία θα επέλθει όταν εναρμονιστεί με το συνειδητό και το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί. Εκεί καταγράφονται όλα τα βιώματα που επέφεραν έντονα αισθήματα όπως ταραχή, καθώς και συνειρμοί που με την παραμικρή ομοιότητα με ένα παρελθοντικό συμβάν επαναφέρονται στην επιφάνεια και γίνονται σκέψεις. Πως μια Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσει να νιώσει το πιο πάνω σπό τη στιγμή που δεν διαθέτει συνείδηση.

Ένστικτο

Πρόκειται για έμφυτες βιολογικές τάσεις που βοηθούν στην επιβίωση. Είναι αυτό το gut-feeling ή προαίσθημα, μία συμπεριφορά που βγαίνει αυθόρμητα και σε κάποιους είναι πιο αναπτυγμένη, σαν χάρισμα. Οι ψυχολόγοι διακρίνουν δεκαοκτώ διαφορετικά είδη ενστίκτου, τα οποία σχετίζονται με τον έρωτα, την επιβίωση και το συναίσθημα. Ο Φρόιντ τα ξεχωρίζει σε δύο βασικές δυνάμεις που κατευθύνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, το ένστικτο της ζωής και τον φόβο του θανάτου. Ο τρόπος δημιουργίας του εξηγείται από τα μοτίβα που έχουμε εντοπίσει από παλαιότερες εμπειρίες και εξωτερικεύονται σαν διαίσθηση. Πως μια Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσει να νιώσει το πιο πάνω σπό τη στιγμή που δεν διαθέτει εμπειρίες.

Όνειρα

Η νοητική αναπαράσταση εικόνων-ιστοριών κατά τη διάρκεια της φάσης REM (έντονη κίνηση ματιών) του ύπνου. Βλέπουμε περίπου 5-7 όνειρα κάθε βράδυ και η διάρκειά τους αντιπροσωπεύει το 20% του ύπνου μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι σε ένα όνειρο βιώνουμε πραγματικά συναισθήματα κι όταν αυτά είναι πολύ έντονα ξυπνάμε. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα όταν στη διάρκεια ενός εφιάλτη, μία ταχυκαρδία ή ακόμα και κλάμα διακόπτει τον ύπνο μας. Πως μια Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσει να νιώσει τα πιο πάνω σπό τη στιγμή που δεν διαθέτει καρδιά.

Déjà-Vu (Προμνησία)

Είναι εκείνη η στιγμή που μάς φαίνεται γνώριμη, σαν να την έχουμε ξαναζήσει. Μερικές από τις δημοφιλείς θεωρίες συνιστούν οι μεταφυσικές εξηγήσεις, όπως αυτές που προσδίδουν μαντικές ικανότητες ή επικοινωνία με πνευματικούς κόσμους και ψυχές. Μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι αναμνήσεις από προηγούμενες ζωές ενώ άλλοι τη συνδέουν με το χάσμα μεταξύ συνειδητού και υποσυνείδητου. Παρ’ όλο που πρόκειται για ένα μυστήριο του εγκεφάλου, πρόσφατα ο Ακίρα Ο’ Κόνορ, μέσα από ένα πείραμά του, προέβη στη διαπίστωση ότι οι μετωπιαίες περιοχές του εγκεφάλου αποστέλλουν σήματα αν διαπιστώσουν κάποιο λάθος της μνήμης. Πως μια Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσει να νιώσει τα πιο πάνω σπό τη στιγμή που δεν διαθέτει αναμνήσεις αλλά μόνο μνήμη.

Συνολικά, και τα 4 στοιχεία του εγκεφάλου συνδέονται στενά μεταξύ τους και τα κενά πληροφορίας του ενός δημιουργούν ασάφεια και στα υπόλοιπα. Σίγουρα όμως εξιτάρουν τον ερευνητικό κόσμο και πα’ ρόλο που συνεχώς θέλουμε να μάθουμε περισσότερα και να αποκωδικοποιήσουμε τις ελλιπείς πληροφορίες, αυτό το μυστήριο προσδίδει μία γοητεία στην επιστήμη του ανθρώπινου νου.