Home ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ

Πόσο περίεργο φαίνεται για μια γυναίκα που είναι γνωστό μοντέλο να αισθάνεται μεγαλύτερη ανασφάλεια για την εμφάνιση της από το κορίτσι της διπλανής πόρτας.

Αν αναλογιστούμε ποια είναι η έννοια των φίλτρων στο ινσταγκραμ, ίσως καταλάβουμε σε τι παράλογο κόσμο ζούμε. Τι ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε όταν βάζουμε ένα φίλτρο; Να καλύψουμε ατέλειες; Για ποιόν λόγο; Με ποιον συγκρινόμαστε; Σε ποιον θέλουμε να μοιάσουμε;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τείνουμε να θεωρούμε πως οι  ‘αντικειμενικά’ όμορφες γυναίκες  είναι πιο ευτυχισμένες, δυναμικές και μπορούν να κατακτήσουν τα πάντα χωρίς προσπάθεια. Αυτά και πολλά άλλα όμως σπάνια είναι αληθή για τις γυναίκες αυτές.

Μεγαλώνοντας σε μια κοινωνία όπου η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην εξωτερική εμφάνιση από πολύ μικρή ηλικία, οι γυναίκες έχουν μάθει να υπομένουν την κοινωνική πίεση, προσπαθώντας να προσεγγίσουν το «ιδανικό» πρότυπο ομορφιάς.

Μια πολύ όμορφη ανασφαλής γυναίκα συχνά συγκρίνει τον εαυτό της σε όλα τα επίπεδα, το σώμα της, το πρόσωπο, τα μαλλιά, την ηλικία, στο βάρος. Πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο το οποίο θέλει να φτάσει και που την κάνει να αισθάνεται λιγότερη. Αν προσθέσουμε σε αυτό και μια σκληρή κριτική τότε η αυτοεκτίμηση μιας όμορφης γυναίκας μπορεί να μηδενιστεί.

Πολλές γυναίκες έχουν μάθει να ανέχονται αρνητικά ή ακόμα και προσβλητικά σχόλια για την εμφάνιση τους, πιστεύοντας ότι οι άνθρωποι που κάνουν αυτά τα σχόλια θέλουν να τις βοηθήσουν να γίνουν καλύτερες. Σε πολλές περιπτώσεις, η ανασφάλεια επεκτείνεται στον φόβο της εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να προσπαθούν μανιωδώς να διατηρήσουν την εξωτερική τους εικόνα για να μην εγκαταλειφθούν από έναν φίλο ή σύντροφο.

Στα reality shows τα κορίτσια περνάνε από κριτικές επιτροπές οι οποίες τα τραυματίζουν, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν το όνειρό τους. Ποιο όνειρο είναι αυτό άραγε; Η τέλεια εικόνα τους; Εκεί λοιπόν υπάρχει συνυπαιτιότητα από ανθρώπους που επιτρέπουν στους κριτές να εκφράζονται με τον πιο σκληρό τρόπο και να οδηγούν σήμερα κορίτσια να αποκτούν συμπλέγματα για την εμφάνισή τους.

Τα κορίτσια που μεγαλώνοντας διαπιστώνουν ότι το μόνο για το οποίο οι άλλοι τα προσεγγίζουν και τα θαυμάζουν είναι η εμφάνιση τους, πολύ συχνά γίνονται γυναίκες που δεν έχουν κάποια άλλα χαρακτηριστικά με τα οποία να νιώθουν καλά για τον εαυτό τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εμμονή στην εμφάνιση, στο μόνο πράγμα για το οποίο έχουν μάθει ότι αξίζουν. Η εξωτερική ομορφιά όμως είναι εφήμερη, και η μεταβλητότητα αυτή είναι αρκετή για να γεμίσει ανασφάλεια τον οποιονδήποτε άνθρωπο, πόσο μάλλον κάποιον που δεν έχει αναπτύξει ισχυρές εσωτερικές δυνάμεις.

Στην πραγματικότητα μια πανέμορφη γυναίκα μπορεί να μην είναι ελκυστική, διότι δεν έχει την προσωπικότητα που την κάνει γυναίκα. O σέξι άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, είναι αυτός που είναι αυτός ο εαυτός του. Εκεί δεν παίζουν ρόλο ούτε τα κιλά, ούτε η ηλικία, ούτε τίποτα που να έχει σχέση με εξωτερική εμφάνιση.

Η ανασφάλεια είναι μια συναισθηματική κατάσταση, η οποία δεν βασίζεται πάντα στην λογική. Λόγω του ότι οι Πολλοί πιστεύουν ότι η ελκυστικότητα είναι η ύπαρξη όμορφων χαρακτηριστικών, όμως κοινωνικά η ομορφιά κρίνεται από την έλλειψη ψεγαδιών. Κάθε ένας από εμάς έχει ένα χαρακτηριστικό για το οποίο νιώθει καλά, είτε αυτό είναι εξωτερικό είτε εσωτερικό. Δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό που υπάρχει παρά σε αυτό που δεν υπάρχει, είναι ένας καλός τρόπος με τον οποίο μπορεί να χτιστεί υγιής και ειλικρινής αυτοπεποίθηση.

Η παραδοχή στον εαυτό μας ότι έχουμε ανασφάλειες και η αναζήτηση της πηγής αυτών των ανασφαλειών, μπορούν να μας δώσουν μια ασύγκριτη, εσωτερικά εκπορευόμενη λάμψη που θα ακτινοβολεί πιο δυνατά από κάθε like. Μερικές φορές δεν έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την εμφάνιση μας, όμως έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας.